Dodaj do ulubionych

Powódź w Czechach

27.06.09, 20:47
Czy ktoś może wie jak wygląda sytuacja w Jesenikach? Czy da się
dojechać pod Pradziada od strony Paczkowa?
Obserwuj wątek
    • Gość: aha Re: Powódź w Czechach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.09, 21:26
      To trzecia najbardziej tragiczna powódź w historii Czech. Katastrofalna sytuacja panuje na północnych Morawach i czeskim Śląsku. Straty materialne sięgają setek milionów koron. Cała seria silnych burz w ciągu kilku godzin zalała czterometrową falą czeskie wioski, podmyła domy, zniszczyła dziesiątki samochodów. Nieprzejezdnych jest wiele odcinków dróg. Zerwane są mosty. Zablokowane linie kolejowe. Rząd premiera Fischera powołał sztab kryzysowy. Obraduje Rada Bezpieczeństwa Kraju. W usuwaniu szkód pomaga ponad 1000 żołnierzy. Na pomoc powodzianom rząd przeznaczył 100 milionów koron.

I po co tam sie pchać?Nauczyć sie pływać?
      • utrat Re: Powódź w Czechach 28.06.09, 17:01
        no, nie wiem jak wyglada sprawa w tym konkretnym miejscu, ale prognoza pogody
        nie wyglada obiecujaco. Przez kolejnych 6-7 dni ma lac.
    • Gość: alija_2 Re: Powódź w Czechach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.09, 20:33
      My zamierzamy wyjeżdżać do Pragi we wtorek. Zastanawiamy się czy nie odwołać
      rezerwacji? Kudowa zalana, Śląsk Cieszyński podobnie. Przeglądałam internetowe
      wydania czeskich gazet - zrozumiałam, że Praga szykuje się do powodzi;/
      • utrat Re: Powódź w Czechach 29.06.09, 09:35
        pradze nic nie grozi
      • dddbb Re: Powódź w Czechach 29.06.09, 10:50
        Skąd masz informację, że Śląsk Cieszyński zalany? Ja wiem w tym
        rejonie tylko o Kaniowie i Dankowicach - nie są na trasie żadnej z
        dróg przelotowych
        • Gość: alija_2 Re: Powódź w Czechach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.09, 14:26
          Czyli media trochę przesadzają - stad miałam info o Śląsku Cieszyńskim.
          My ostatecznie wybieramy drogę przez przejście Golińsk - Starostin.
    • aiczka Re: Powódź w Czechach 09.07.09, 16:10
      Czy wie ktoś może, jak obecnie wyglądają Morawy? Czy wszystko zniszczone czy też
      właściciele pensjonatów i hoteli obniżają ceny, bo turyści się wystraszyli? Może
      ktoś przejeżdżał albo gościł w tym rejonie?
      • dddbb Re: Powódź w Czechach 09.07.09, 17:26
        Bez przesady. Powodzie miały charakter lokalny i raczej miejscowości
        letniskowych nie dosięgły.
        • aiczka Re: Powódź w Czechach 10.07.09, 11:50
          Dzięki, informacje na ten temat zupełnie mnie ominęły, zostałam natomiast
          ostrzeżona przez znajomych. My akurat robimy wakacje objazdowe, więc nie tylko
          miejscowości letniskowe nas interesują, ale jak lokalne to lokalne. Rozumiem, że
          nie ma się co martwić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka