dankazaba 30.10.07, 21:10 chcialabym wykupic bilet lotniczy na ferie dla mojego syna ktory w grudniu skonczy 16 lat. ferie będą w stycziu. czy on sam -bez osoby dorosłej moze do mnie przylecieć?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wrodarczyk.witold Re: podróż 16-latka 31.10.07, 00:33 Co prawda będzie obowiązywał układ z Schengen, ale dziecko aby wejść na pokład samolotu musi mieć dowód tożsamości. Polecam wyrobić paszport. Odpowiedz Link Zgłoś
wrodarczyk.witold Re: podróż 16-latka 31.10.07, 00:43 ... co do możliwości samodzielnej podróży, należy sprawdzić to w regulaminie przewoźnika, warunkach przewozu danej linii lotniczej. Różne linie wprowadzają różne ograniczenia, które mogą również zależeć od narodowości dziecka. Przykłady regulaminów: www.easyjet.com/PL/Zarezerwuj/regulations.html www17.centralwings.com/pl/130/index.html#15 Odpowiedz Link Zgłoś
jaka.to.melodiaa Re: podróż 16-latka 02.11.07, 04:17 mam podobna sytuacje tn moja 16 letnia siostra chcialaby odwiedziec mnie tu w anglii, ja studiuje, miezkam w akademiku. czy siostra bedzie mogla sama zatrzymac sie w jakims hostelu/guest house (bo chyba z tego co sie orientuje nie ma mozliwosci zatrzymania sie w akademiku, a moze sie myle)? Odpowiedz Link Zgłoś
wrodarczyk.witold Re: podróż 16-latka 02.11.07, 13:31 Nic mi nie jest wiadomo o prawnych przeszkodach przemieszczania się osoby niepełnoletniej, o ile posiada dokument tożsamości (paszport). Natomiast, dane hostele, pensjonaty, jak również linie lotnicze czy autokarowe itd. mogą ustalać własne reguły, dlatego należy się dowiadywać bezpośrednio. Odpowiedz Link Zgłoś
usmiechnietakaska Re: podróż 16-latka 02.11.07, 18:16 16-latek wedlug obowiazujacych przepisow moze podrozowac sam (paszport:-) Odpowiedz Link Zgłoś
karolina1010 Re: podróż 16-latka 07.12.07, 19:37 Mój 16-letni syn latem poleciał sam do Londynu, mił oczywiście paszport.Nie trzeba żadnych dodatkowych dokumentów Bez problemu dotarł sam (podróż samolotem -Getwick, póxniej koleją i metrem)do Londyn .Przez trzy tygodnie.Mieszkał u rodziny ale wszyscy zapracowani więc sam zwiedzał i uczył sie angielskiego. Wystarczy tylko dobrze go poinstuować.Co może się zdażyć w czsie podrózy. Gdzie ma wysiąść i gdzie dotrzeć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś