lidpot 14.04.08, 13:19 Witam - czy któraś z mam/przyszłyc mam i wogóle orientuje się może czy w szpitalu w koszalinie można rodzicw zzo? (płatnie oczywiście..:-D ) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa.minge Re: zzo - koszalin??? 14.04.08, 15:48 niestety nie ma wogóle takiej opcji, nawet odpłatnie - poniewaz nie ma anastezjologa. Swojego czasu próbowałam sobie załatwić coś takiego odpłatnie, ale facet który robi takie rzeczy w szpitalu jest tylko jeden jedyny! i sama rozumiesz - jego grafik jest zapchany na maksa - a byłam gotowa zapłacić 3 razy tyle co normalnie kosztuje znieczulenie zewnątrzoponowe, ale za to dają dolargan dożylnie w trakcie porodu, jeśli się zdecydujesz na ten "luksus" dziecko następną dobę masz totalnie naćpane. Jakby Ci przyszedł do głowy pomysł z rodzeniem w Kołobrzegu to jest jeszcze gorzej, bo tam ordynator nie zgadza sie wogóle na coś takiego. W imię zasad. Odpowiedz Link Zgłoś
lidpot Re: zzo - koszalin??? 14.04.08, 18:25 dziękuję Ci za odpowiedź...Co prawda liczyłam na inną, a tym Kołobrzegiem to już mnie wręcz dobiłaś.Dodatkowo jak się weźmie pod uwagę, że w Białogardzie też nie można, to ja nie wiem - chyba skok z mostu nam pozostaje...:-)) Boże, na jakiej prowincji przyszło mi mieszkać..:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
lenseszen Re: zzo - koszalin??? 14.04.08, 22:04 NIe wiem, jak to zabrzmi, ale bez przesady kobietki - ból porodowy to nie koniec świata. Poza tym po zzo częściej bywają depresje poporodowe. Idźcie na żywioł. Nie ułatwiajcie sobie życia na siłę :) Chociaż... ten pomysł ze skokiem z mostu - godny naprawdę zastanowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
agkm Re: zzo - koszalin??? 14.04.08, 23:31 witam rozumiem Pani strach przed bolem porodowym, biorac nawet pod uwage opowiesci przekazywane przez kolezanki, ktore rodzily przed Pania. chcialaby odpowiedziec na to pytanie troche z innej strony. Znieczulenie zewnatrzoponowe ogolem rzecz boiorac jest uwazane za lek " ratujacy życie".Nikt nie mowi jednak jak to wyglada naprawde. Tak, to prawda ze w koszalinskim szpitalu nie ma takiej uslugii i prawda tez jest, ze nie ma jej ze wzgledu na mala ilosc anastezjologow.A podanie tego specyfiku nie wyglada tak ze pan -Pani poda i sobie pojdzie. poza tym podaje sie go odpowiednim czasie czyli jak jest ok 4 centymetrow rozwarcia szyjki macicy.jezeli podamy go pozniej zadziala po porozie a jezeli wczesniej, jego dzialanie skoczy sie przed ukonczeniem porodu. poza tym biorac pod uwage stopien ujmowania bolu to w skali od 1 do 10 mozemy uznac ze jestesmy gdzies na 4. kolejna rzecz to to, ze porody prowadzone ze znieczuleniem czesto koncza sie poradami zabiegowymi czyli: kleszcze badz ciecie cesarskie. jesli moge radzic to prosze przyswoic sobie wiedze na temat porodu fizjologicznego z konkretnego zrodla a wtedy strach ma mniejsze oczy.Sa dwie szoly rodzenia w koszalinie 1 szkola rodzenia w sklepie baby kola sano na sniadeckiego 2 szr przy szpitalu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ida1234 Re: zzo - koszalin??? 15.04.08, 08:30 Chyba coś się Pani pomyliło , znieczulenie zewnątrzoponowe ma znieczulić ból - nawet nazwa na to wskazuje. W każdym cywilizowanym szpitalu jest to standard , ale jak widać koszaliński się do takich nie zalicza. Po to wynaleziona znieczulenia , żeby z nich korzystać.Rozumiem jak ktoś świadomie chce przeżyć ból i się na to decyduje, - jego wybór.Ale dajmy też wybór tym, którzy mają ochotę rodzić bez bólu . Zzo to powinien być standard.Ja sobie nie wyobrażam porodu sn, tylko cc - ale tego tez nie robią na życzenie w Koszalinie , nawet za opłatą. Na szczęście jest prywatna klinika w Gdańsku i tam nie ma problemu. Pozdrawiam a założycielce wątku życzę, żeby udało jej się urodzić z zzo szybko i bez bólu. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.as1 Re: zzo - koszalin??? 15.04.08, 12:11 najpierw kilka słów do Idy: wypowiadasz się na temat czegoś, z czym nie miałaś nigdy do czynienia. ZZO w każdym - jak to nazwałaś - cywilizowanym szpitalu zalecane jest jedynie w przypadkach, gdy zagrożone jest życie matki lub dziecka. Nie jest to standard, chyba, że masz na myśli kliniki komercyjne, nastawione przede wszystkim na zysk a dopiero w drugiej kolejności na dobro pacjenta. Jasne, koszaliński szpital nie należy do najnowszych i najbardziej komfortowych, ale jeżeli chodzi o fachowość lekarzy z tego szpitala (mam na myśli położnictwo i patologię ciąży) to lepszych specjalistów w tym regionie nie znajdziesz. ZZO nie oznacza wyeliminowania bólu. Dziewczyny po porodzie sn następnego dnia biegają do dzieci, po ZZO i cc leżysz przynajmniej 1-2 dni z kroplówką i cewnikiem, faszerowana znieczulaczami i ogłupiaczami typu ketonal, a o normalnym chodzeniu możesz myśleć mniej więcej po tygodniu... CC to zabieg chirurgiczny. Nie słyszałam o osobie, która zostałaby pocięta i mówiała później, że rodziła bez bólu. Moim zdaniem lepiej pomęczyć się nawet kilka godzin i rodzić naturalnie a nie przez tydzień zaciskać zęby z bólu i jednocześnie faszerować dziecko pokarmem z ketonalem. Wiem o czym piszę, bo przeszłam cesarkę właśnie w koszalińskim szpitalu. W moim przypadku była to jedyna opcja, bo lekarze ratowali i mnie i malucha. Dzięki ich profesjonalizmowi zawdzięczam to, że mam tak wspaniałe dziecko i mogę je teraz wychowywać. Proponuję więc wszystkim przyszłym mamom, dla których wygoda jest ważniejsza niż dziecko żeby dobrze przemyślały swoją decyzję i chociaż na czas porodu i macierzyństwa odłożyły egoizm na bok. Warto też poczytać sobie opinie lekarzy specjalistów na temat cc i zzo. Ida, to, że unikniesz bólu przy porodzie nie oznacza, że unikniesz go całkowicie, wręcz przeciwnie, nastaw się na to, że później zamiast cieszyć się maleństwem będziesz zwijać się z bólu. No ale to jak napisałaś wybór każdej kobiety. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
ida1234 Re: zzo - koszalin??? 15.04.08, 14:26 po pierwsze wiem o czym pisze. Każdy dochodzi do siebie po cc inaczej, więc nie uogólniaj, że każda kobieta może chodzić po tygodniu.Wiele z moich znajomych miało cc na życzenie w dobrej klinice i są naprawdę zadowolone.Ja również. Dostałam to czego oczekiwałam.Oczywiście, że leżysz po cc plackiem - ale dzięki śr. przeciwbólowym nie jest to napewno taki ból jak przy sn! Nie porównuj cc robionego w ostatniej chwili po próbach sn, do zaplanowanego.Mnie akurat nie przeszkadzało leżenie po porodzie. Maż zajmuje się dzidzią a ja odpoczywam. ( A i nie wszystkie kobiety karmią piersią)Decydując się na cc wiedziałam co mnie czeka, a sn? Nigdy nie wiesz jak będzie. Dla mnie osobiście nie ma opcji sn - jeśli nie byłoby cc nie zdecydowałabym się na dziecko.Tak poprostu mam i tyle.Co do opini lekarzy, to akurat chodzę to lekarza w Koszalinie, który jak oświadczyłam mu , że chcę cc - powiedział, że wcale mi się nie dziwi i rozumie moja decyzję. Sam polecił mi klinikę w Gdańsku, dodał również , że jeżeli zzo byłoby na życzenie pacjentki , to zdecydowanie mniej kobiet decydowałoby się na cc na życzenie. I wiem, że ma racje.To nie jest egoizm, to świadomy wybór. Lekarze są zapewne w Koszalinie bardzo dobrzy, tylko prawo i system jest chory. Nic na siłę.Nie ma sensu licytować który poród lepszy- dla jednej będzie to cc, a dla innej sn.Życzę wszystkim kobitkom by rodziły szybko , bez bólu i tak jak chcą. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
ania_r_s Re: zzo - koszalin??? 19.04.08, 18:29 Zastanawia mnie jedno - skąd wiesz, jaki jest ból przy porodzie naturalnym, skoro nigdy w taki sposób nie rodziłaś??? Oczywiście wybór należy zawsze do rodzącej, ale uważąm, że jeśli już ktoś decyduje się na dziecko, to one wtedy jest najważniejsze. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
laska251 Re: zzo - koszalin??? 16.07.08, 21:47 to ze standart to nie prawda bo raczej sie płaci za znieczulenie.a w koszalinie ciecia cesarskie robia za kase takze ma pani błdne informacje i to sa na zyczenie.NA SZCZESCIE MOZMA POJECHAC DO GDANSKA. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_k_19 Re: zzo - koszalin??? 15.04.08, 13:59 w naszym szpitalu dostałam znieczulenie tylko do szycia po porodzie sn, nie wiem czy podaliby mi coś w trakcie porodu bo nie miałam takiej potrzeby szczerze polecam przyszpitalną szkołę rodzenia (wiem, że jest też druga ale nic nie wiem na jej temat) na zajęciach w tej szkole nauczyłam się technik oddychania przy skurczu itp, to naprawdę pomaga zmniejszyć ból!! aaa, wybrałam poród rodzinny, w osobnej sali, z własną łazienką, wanną i mężem u boku. I było fajnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_miloszka Poród w Kołobrzegu 15.04.08, 20:13 Witam, ja rodziłam w Kołobrzegu i miałam prywatną położną, a z anestozjologiem w sprawie znieczulenia to byłysmy umówione na telefon w razie gdyby był potrzebny to miał przyjehać, ale nie skorzystałam... pozdrawiam aha, z pośró okolicznych szpitali polecam jedynie kołobrzeg, a zwiedziłam nie mało, bo koszalin, białogard, szczecinek... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_miloszka Re: Poród w Kołobrzegu 15.04.08, 20:15 aha zapomniałam już jednej forumowiczce poleciłam Kołobrzeg i jest mi bardzo wdzięczna, bo spełniło się jej marzenie, ze poród stał się miłym wspomnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
cottonka Re: zzo - koszalin??? 17.04.08, 09:26 Moża zapłącić za cały poród w Swiss-medzie. Wiem ze planowana cesarka to koszt 5 tsyeicy. pewnie samo zzo przy porodzie naturalnym też wchodzi w grę. W szpitalach woj. pomorskiego jest odplatne zzo. Kwestia tylko...jak tam dojechać :( Odpowiedz Link Zgłoś
lidpot Re: zzo - koszalin??? - IDA1234 23.04.08, 13:26 Nie było moim zamiarem wywołanie burzy na tym forum, ale cieszę się że tyle z Was zechciało się wypowiedzieć. Pewnie znajdę sobie prywatną klinikę. Nie widzę powodu aby cierpieć jeśli nie trzeba. Moja prywatna decyzj. a nie zastanowiło czasami wszystkich przeciwniczek zzo i cc dlaczego tyle kobiet z zachodniopomorskiego "dziwnym zbiegiem okoliczności" zaczynało rodzić znajdując się akurat w okolicach Schwedt w Niemczech?? No właśnie, nie ten standard... IDA1234 - zdradź mi proszę nazwisko tego cudownego lekarza, który Cię poparł, plisss...:-))) ( i dziękuję Ci za obronę nieobecnej założycielki wątku) POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś