mama303 20.10.09, 22:14 Ja można popracować "domowymi sposobami" nad poprawę koncentracji u dziecka. Ćwiczył ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kachape Re: koncentracja 22.10.09, 15:59 eliminacja bodźców - nie gra razem radio, tv, mało zabawek dostępnych na raz uwaga rodziców skupiona w zabawie na dziecku nie odwracanie uwagi, gdy dziecko czymś sie zajmuje na coś innego.Chce zjeżdżać na zjeżdżalni, niech zjeżdża 1000 razy, choćby mamusia wolała, by siedział na huśtawce układa klocki, co mamusię nudzi? -trudno, nie dekoncentrujemy inną zabawą wspólne oglądanie książeczek. czynne ze strony rodzica, zwracanie uwagi na nowe detale - gdzie listek, gdzie kotek, zobacz jaki ciekawy kolor, zobacz co on robi itp miałam przed oczami małe dziecko - nie wiem czy słusznie, bo ic mamo303 nie piszesz o wieku pociechy. ja z powodzeniem stosuję u swojego 18 miesięczniaka. Uważam, że świetnie potrafi się skoncentrować Odpowiedz Link Zgłoś
sylwester.bielas Re: koncentracja 22.10.09, 23:19 Witam. Proszę napisać trochę więcej o Pani dziecku - ile ma lat; co Pani obserwuje, jeżeli chodzi o jego zdolność koncentrowania się (czy ma jakieś kłopoty, na czym polegają, w jakich sytuacjach się uwidoczniają najbardziej ?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _carioca_ Re: koncentracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.09, 10:27 Witam! Podciągnę temat, bo u mojego dziecka również zauważyłam problemy z koncentarcją! Jestem mamą 10-latki. Córka nie potrafi się skupić na obowiązkach (odrabianiu lekcji, porządkach po sobie) i wciąż ucieka do rzeczy które lubi (zabawa, telewizja). Zadanie domowe które powinna zrobić w godzinę rozwleka na kilka godzin, bo w międzyczasie coś narysuje, coś oglądnie, czy zajmie się jeszcze czymś innym. Wie dobrze, że po nauce będzie miała czas na zabawę i powinno jej zależeć na jak najszybszym odrobieniu lekcji, tymczasem ona obowiązki odkłada na potem. Zauważyłam również że w szkole złe oceny "zawdzięcza" nie lenistwu, czy niewiedzy, a niedoczytaniu zadania do końca, lub pobieżnemu przeczytaniu bez zastanowienia i w rezultacie odpowiedzi nie na temat. Dodam jeszcze, że na porządku dziennym jest zapominanie po co poszła do pokoju, lub gdzie położyła swoje rzeczy. Nie wiem, czy to jest taki roztrzepany charakter, czy może mogłabym w jakiś sposób jej pomóc, bo im jest ona starsza, tym bardziej przeszkadza jej to życiu codziennym. Proszę o radę. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwester.bielas Re: koncentracja 01.11.09, 09:01 Witam ponownie. Ponieważ jest to pierwsza klasa i problemy z koncentracją pojawiają się przy odrabianiu lekcji, zastanawiam się czy nauka szkolna nie sprawia dziecku jakichś trudności. Słabsza koncentracja mogłaby oznaczać w takim przypadku niechęć do zajmowania się lekcjami, bo dziecko np. słabiej rysuje, pisze, czy zapamiętuje literki. Wówczas warto bliżej przyjrzeć się jego rozwojowi (udać się na badania do poradni psychologiczno-pedagogicznej). Abstrahując od tego, w warunkach domowych można pracować nad koncentracją poprzez różnego rodzaju gry i zabawy. Część z nich dziecko może wykonywać samo lub wspólnie z innymi osobami. Koncentracji wymaga np. układanie puzzli. Gra Jenga (wydawnictwo Hasbro) oprócz wysiłku uwagi wymagać będzie od dziecka precyzyjnych ruchów i bycia cierpliwym. Ponieważ jest to pierwsza klasa, mam nadzieję, że zapał dziecka do nauki nie wypalił się po dwóch miesiącach i można pomyśleć o grach edukacyjnych (Alfabet, Pamięć i inne, których cała masa znajduje się w księgarniach). Dzieci, nie tylko z pierwszych klas, uwielbiają gdy czyta się im bajki, opowiadania. Można czytać takie dłuższe, dzieląc je na części. Następnego dnia odczytywać kolejny fragment a dzieci same, spontanicznie przypominają sobie i rozmawiają o tym, co działo się w poprzedniej części. Nawet angażowanie w codzienne czynności, jak przygotowywanie posiłków, zmywanie naczyń itp., też w pewnym sensie rozwija uwagę (bo trzeba uważnie posprzątać, uważać przy przenoszeniu naczyń i ich myciu). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś