Dodaj do ulubionych

od kiedy komputer?

25.10.10, 14:05
Witajcie
Chciałabym poznac opinię innych mam, jak również Pani Ekspert, na temat edukacji informatycznej naszych maluchów ;)
Czy sądzicie, że trzylatek jest za mały na komputer? Widzę, że jest sporo programów/gier edukacyjnych skierowanych teoretycznie do trzylatków. Ściągnęłam ostatnio demo takiej gry, graliśmy trochę wspólnie i synkowi bardzo się podobało. Wydaje mi się, że nauka obsługi myszki korzystnie wpływa na koncentrację i precyzję, oprócz tego że dziecko może przez takie programy uczyc się angielskiego, wykonywac proste zadania matematyczne itp. Od razu wyjaśniam, że nie chodzi mi o podłączanie dziecka do komputera, żeby miec święty spokój. Na codzień mój syn nie ogląda nawet telewizji. Nie mamy w domu telewizora ani komputera, kiedy wraca z przedszkola, a ja z pracy, czytamy, rysujemy, słuchamy muzyki, idziemy na rower itp. W weekendy przynoszę z pracy laptopa i wtedy mój syn ogląda sobie trochę bajek. I właśnie ostatnio zastanawiam się, czy nie pójśc dalej. Czy nawet 15-20 minut raz, dwa razy w tyg. to za dużo dla takiego malca? Czy może dobrze pokazywac już teraz, że komputer to jedna z możliwości spędzania wolnego czasu? Mój przyjaciel twierdzi, że to za wcześnie, że jego synowie zaczęli się ineteresowac komputerem, kiedy mieli 7 lat. Ale widzę, że starszy jest uzależniony od gier, więc chyba ich wiek nie miał jakiegoś wielkiego znaczenia.
Co Wy myślicie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • justyna_dabrowska Re: od kiedy komputer? 25.10.10, 15:41
      Komputer jako jedno z urządzeń z którego możemy korzystać bawiąc się z dzieckiem - tak.
      Do pokazywania gier i grania w nie razem, do oglądania filmów, bajek.
      Ale zostawianie tak małego dziecka sam na sam z komputerem - nie.

Od komputerów nie uciekniemy, musimy po prostu uzywac ich w mądry sposób, i tego samego uczyc dzieci. A zwłaszcza tego,l że komputer (tak jak telewizor) ma wyłącznik

POzdr

JD
      • lejla81 Re: od kiedy komputer? 25.10.10, 15:50
        Dokładnie to miałam na myśli - wspólną zabawę i naukę, nie "spławienie" dziecka. Dziękuję za odpowiedź.
        • Gość: dimma Re: od kiedy komputer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.10, 16:47
          z bezpłatnych polecam www.yummy.pl, www.babytv.com (opcje games/ learning games), www.buliba.pl

corka (ur. lipiec 2007) gra od 0.5 roku, juz nauczyla sie z gier m.in. sporo angielskiego, zasuwa w memory lepiej ode mnie, gra również w inne gry logiczne (np domino)... przy 2 maluszkow starsze czasem musi zajac sie soba, a wole takie gry od tv... najczesciej corka nawiguje myszka, a ja latam z niemowlakiem na rekach dookola i udzielam rad slownych/i lub doceniam prace (np ubrana wirtualna choinke)... ale jak potrzebuje 20min spokoju, to sie sprawdza...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka