Dodaj do ulubionych

2latek wybudza sie kilka razy w nocy

IP: *.146.145.31.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.12.10, 16:57
Mój synek ma 2 lata i prawie dwa miesiące i przez całe swoje życie przespał (a ja razem z nim) może 10 dni bez wybudzania.
Jak na razie nie widzę nadziei żeby to się zmieniło. Synek chodzi spać albo około 19.30 (jeśli nie spał w ciągu dnia), albo około 22 (!) (jeśli miał popołudniowa drzemkę). W nocy wybudza się od 2 do 6! razy na picie. Robię w termosie herbatkę. Próbowałam "oduczyć" go nocnych pobudek i podałam kiedyś wodę mineralną niegazowaną myśląc, że jak nie będzie mu smakowała, to uzna że nie warto budzić się w nocy, ale zrobił taka awanture w nocy, że mysleliśmy że cały blok się obudzi albo policję ktoś wezwie. Przyznam, że jestem już tym bardzo zmęczona. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, mieszkamy w blokach, może powietrze jest zbyt suche? Mieszkanie jest wietrzone, na kaloryfer kładę mokry ręcznik, zaparzam mietę żeby "parowała" już nie wiem co wymyślać. Proszę o podpowiedzi i sugestie.
Obserwuj wątek
    • azak74 Re: 2latek wybudza sie kilka razy w nocy 03.12.10, 11:39
      Mój synek ma 1,5 roku i też wybudza się kilka razy w nocy ale ja karmię go jeszcze piersią. Żeby powietrze nie było suche to często stawiam w pokoju suszarkę z praniem, wtedy czuć większą wilgotność niż jak wieszam ręcznik. Pamiętam, że jak ja byłam dzieckiem ale miałam już 10-12 lat to też jeszcze lubiłam popić w nocy, zawsze przy łóżku stała szklanka z herbatką - także chyba "ten typ tak ma". Każe dziecko jest inne - jedno od małego przesypia ładnie noce a inne nie. Myśle,że trzeba się wsłuchać w dziecko i robić tak, żeby mu było dobrze bo kto inny o nie zadba? ( jeszcze kiedyś na pewno się wyśpimy!) Pozdrawiam serdecznie
    • azak74 Re: 2latek wybudza sie kilka razy w nocy 03.12.10, 12:16
      Chciałam jeszcze tylko dodać, że ponieważ nie mogę zmienić tych nocnych pobudek synka to staram się chodzić wcześnie spać - prawie razem z dzieckiem ok. 20-21, bo rano muszę wstać o 6 do pracy ale przez to nie jestem taka zmęczona i te pobudki nie są bardzo męczące. I wolę też od razu jak się obudzi dać mu pierś bo jak kiedyś trochę zwlekałam to się wtedy rozbudzał i już po spaniu.
      • Gość: sprucexl Re: 2latek wybudza sie kilka razy w nocy IP: *.79-160-104.customer.lyse.net 03.12.10, 12:31
        ja tez mama dwulatki jestem i... tatus piciu chce, tatus siku chce, po siku znow piciu i tak wkolo macieja. tez sie budzi czesto, no ale coz...wiem, ze chce sie jej pic. mala dostaje wode.
        • Gość: nieleon Re: 2latek wybudza sie kilka razy w nocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.10, 14:40
          Mój tez się budzi wielokrotnie, nic nie chce, tylko "do mamy", tzn. chce spać z nami w łóżku, co jest niemożliwe ze względu na rozmiar łóżka. I tak się budzimy od dwóch lat już, mam wrażenie, że nigdy się nie wyśpimy.
          • verdana Re: 2latek wybudza sie kilka razy w nocy 03.12.10, 15:03
            Ja wiem, ze to jest kompletnie nie do uwierzenia, ale to mija. Miałam dwóch takich, minęło - gdzieś koło 3 urodzin. A na razie nie da się zrobić nic.
            • Gość: nieleon Re: 2latek wybudza sie kilka razy w nocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.10, 14:50
              Będąc mamą od dwóch lat dopiero już zdążyłam się nauczyć, że wiele rzeczy trzeba przeczekać i tyle. Dlatego tez nie wierzę w nawilżacze powietrza, za grube lub za cienkie kołderki. A podpisuję się pod takimi wątkami zawsze po to, żeby poczuć się raźniej w grupie.
    • Gość: mil_ba Re: 2latek wybudza sie kilka razy w nocy IP: *.dynamic.chello.pl 04.12.10, 11:58
      Dziękuję za słowa otuchy:)
      Byliśmy na wizycie kontrolnej u neurologa i dostaliśmy skierowanie na eeg w związku z zaburzeniami snu. Zobaczymy co wyniknie.
      Wśród moich znajomych mój synek to jedyny taki przypadek, wszystkie pozostałe dzieci przesypiają bez problemu.
      Też od kogoś słyszałąm że po 3 roku zycia powinno być juz ok ze snem. pozdrawiam wszystkich serdecznie:))
    • justyna_dabrowska Re: 2latek wybudza sie kilka razy w nocy 05.12.10, 19:31
      Nie sądze żeby EEG coś wyjaśniło, obawiam się że dziecku utrwalił sie taki wzorzec snu. Spróbowalabym wieczornego masażu, relaksującego ewentualnie syropu z melisą. Jesli to nie pomoże to prawdopodobnie trzeba przeczekać. W nocy trzeba podawac wodę. Jedną nic dziecko będzie krzyczeć ale trzeciej nocy juz przełknie wodę bo uzna że nie ma po co walczyć.

POzdrawiam
      jd
      • Gość: nieleon Re: 2latek wybudza sie kilka razy w nocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.10, 14:57
        Pani ekspert, czy może pani jeszcze coś napisać o "utrwaleniu się wzorca snu"? Skąd się to bierze i dlaczego u jednych utrwala się wzorzec snu "normalny", a u innych taki z przerwami? Mój syn od czasu odstawieni od piersi "nocnej" prawie rok temu, a dziennej pół roku temu niczego nigdy w nocy do jedzenia ani picia nie dostał, a mimo to budzi się często, tak jak przy karmieniu. Czy to o to chodzi z tym wzorcem? Że nauczył się tego przez podawanie piersi w nocy? Jak w takim razie nie popełnić tego błędu przy kolejnym dziecku?
      • kanguria Re: 2latek wybudza sie kilka razy w nocy 13.12.10, 16:06
        Mój dwulatek nie przespał w życiu ani jednej nocy. Standardem jest 2-4 razy na picie (zawsze przebudzenie z krzykiem), w najgorsze noce śpi tylko na rękach, bo odłożony do łóżeczka spazmatycznie płacze. Zrobiliśmy już wszystko, co mogliśmy zgodnie ze standardami przygotowania bobasów do snu (masaż, wyciszanie, kąpiel z lawendą) oraz zastosowaliśmy metody krytykowane (także na tym forum).
        W związku z tym, że synek był niedotleniony przy porodzie dość poważnie i miał kłopoty z rozwojem, odwiedzamy regularnie neurologa, który polecił nam wizytę u psychologa, specjalisty od integracji sensorycznej. Nie polecił nam tylko dlatego EEG, że mały miał je już robione wcześniej z innego powodu. Psycholog wyjaśnił, że zaburzenia snu mogę mieć inne podłoże, nie tylko utrwalenie złego wzorca (co jest także popularne). Zalecił stosowanie "diety sensorycznej" - szczotkowania, uciskania, słuchania muzyki, noszenia obciążenia, spania pod cięższą kołderką.
        Stosujemy ją dopiero 10 dni (szczotkowanie i uciskanie mamy stosować jedynie 2 tygodnie), jak na razie nie ma większej różnicy. Oprócz kłopotów ze snem synek ma także kłopoty z nerwowością - często się denerwuje i złości (jak każdy dwulatek), ale tłucze przy tym głową w ścianę, szyby itd, gryzie się po rękach i tłucze po głowie. Od czasu stosowania "diety sensorycznej" jest trochę lepiej, malec trochę lepiej kontroluje swoje emocje, mniej się złości i, o dziwo i radości, przestał tłuc głową. Czy jedno ma związek z drugim? Nie wiem, ale mam wrażenie, że dieta sensoryczna małemu nie zaszkodzi, a może pomóc. Jestem już u kresu wytrzymałości nerwowej, więc wszystkiego (z umiarem spróbuję).

PS. Z oczywistych względów nie opisałam wszystkich problemów malucha, jeśli ktoś chciałby pogadać na ten temat, proszę o e-mail: hasia at post.pl
      • klarci Re: 2latek wybudza sie kilka razy w nocy 14.12.10, 15:09
        to jednak dość drastyczne :(

ja bym proponowała coraz mocniej rozcieńczać herbartkę.
      • Gość: mil_ba Re: 2latek wybudza sie kilka razy w nocy IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.10, 15:14
        Wszystko fajnie, ale moje dziecko ma tak potężne płuca, że jak płacze to sąsiad na parterze słyszy. Tak więc mimo,że mam ochotę zrobić dziecku psikusa i dać mu w nocy wodę do picia - wiem jak to się skończy, będzie wył w niebogłosy. W moim bloku mieszkają dość leciwi sąsiedzi którym przeszkadza jak spadnie zabawka na podłogę, lub dziecko przesunie krzesłem po podłodze (mamy panele) więc obawiam się że policja by zapukała do drzwi na bank z pytaniem "co my robimy temu biednemu dziecku". Może po prostu zacznę rozcienczac herbatkę tak na początek. Bardzo dziękuję za zainteresowanie moim wątkiem, w poniedziałek odbieram wyniki EEG. Pozdrawiam wszystkich cieplutko!!
    • isolek Re: 2latek wybudza sie kilka razy w nocy 06.12.10, 16:13
      moja 2,5 latka budzila sie w nocy wlasnie na sok!
      w koncu za namowa kolezanek z forum podaje jej wode i w dzien i w nocy. poszukaj sobie mojego watku sprzed miesiaca. jest znaczna poprawa. budzi sie czasem jeden czasem wcale pije lyka wody i spi dalej. w zwiazku z tym ze jest suche powietrze wcale sie jej nie dziwie. powiedzialam jej tez ze nie ma wstawania w nocy i noc jest do spania. wiec sie dziewcze postanowilo nie budzic. radze wyeliminowac sok zupelnie.
      cukier pobudza pamietaj o tym
      moja corka jest spokojniejsza lepiej spi i duzo wiecej je.
      pozdrawiam i zycze wytrwalosci. mi tez wydawalo sie to niemozliwe ale poprzawa byla juz po 2 dniach
      • isolek Re: 2latek wybudza sie kilka razy w nocy 06.12.10, 16:15
        a przeciez herbata tym bardziej dziala pobudzajaco weliminuj slodzone picie!!!
        • alishou Re: 2latek wybudza sie kilka razy w nocy 14.12.10, 13:07
          moj synek co prawda mlodszy bo ma 1,4, ale mam wrazenie ze jednak "przesypia" noce.
          Ok, zdarza mu sie czasem raz "zakweczec", czasem piec w ciagu nocy, ale jakis czas temu stwierdzilam, ze nie mam sily podnosic sie za kazdym razem do niego, tylko po to, zeby zobaczyc, ze przekrecil sie na drugi bok.
          I zanim do niego wstane, to czekam na "alarm". Bardzo pomoglo. Synek nauczyl sie, ze nie przychodze do niego na kazde kwekniecie, sam potrafi sobie znalezc smoka jak potrzebuje (alarm jest jak go wlasnie nie moze znalezc), no i jak chce pic, ale to jest bardzo rzadko jednak i bardziej z mojej incjatywy (skoro juz do niego poszlam, to niech to ma cel :)) ).
          Moze pozwol dziecku samemu sie uspokoic? Nie mowie tu o placzu czy marudzeniu przez 10 minut w samotnosci. Mowie raczej o takich pokwekiwaniach. Moj synek wlasnie tak ma i wiem, na 100%, ze on nawet nie odczul by czasem ze podeszlam do niego. Czasami kweknie 2-3 razy i spi dalej, a czasem usiadzie i polozy sie po drugiej stronie lozka (wtedy tylko przykryc go trzeba :) )
          • Gość: nieleon Re: 2latek wybudza sie kilka razy w nocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.10, 14:42
            Kiedy czyjeś dziecko nie przesypia nocy w wieku 2 lat, to raczej nie wstawanie na każde kwęknięcie ma już przerobione.
            • first-lubczyk Re: 2latek wybudza sie kilka razy w nocy 15.12.10, 13:01
              Mój synek ma trochę mniej, bo niecałe 14 miesięcy ale od kilki miesięcy w nocy daję mu do popicia tylko wodę.
              I co?
              I nic. Budzi się tak,jak wcześniej, czyli 2-6 razy, jak pisze poprzedniczka, potrafi w ciągu nocy wypić 300 ml wody! Chyba mu jednak smakuje:):):)
              i co poradzicie w tej sytuacji?:)
              rozcieńczyć wodę wodą, hihihiihih
              • twitti Re: 2latek wybudza sie kilka razy w nocy 21.12.10, 15:00
                A ja napisze o naszej przygodzie z pobudkami - moze znajdziecie podobny problem u was.
                Nasza coreczka od malego spala w swoim lozku. Jak karmilam piersia, to byly czeste pobodki. Po odstawieniu - mala zaczela pieknie spac. Dodam ze zarowno w dzien i w nocy pije glownie wode (w nocy tylko wode). Ale byl moment ze zaczelismy ja nad ranem brac do siebie. Glownie ok 5-6 rano. Mala potrafila zasnac u nas jeszcze na pare godzin. Najpierw wszystko bylo normalnie. Ale po jakims czasie zaczela sie czesto budzic. Kumulacja pobudek w pewnym momencie siegnela 5-10 minut. Stwierdzilismy, ze dziecko wyczekuje momentu pobudki, dlatego tak czesto sie budzi. Nastepnego ranka juz jej nie bralismy do lozka rano. Nastepnej nocy byla jedna, pobudka, potem w ogole.
                Dlugo zastanawialam sie jak to mozliwe. Za pare miesiecy znow zaczelismy na proble brac ja do lozka nad ranem. Sytuacja znow sie powtorzyla i stala sie dowodem, ze jesli chcemy sami spac w nocy, to nasze dziecko nie moze z nami spac nawet nad ranem:)
                Podsumowujac, moze dziecko tez wyczekuje w nocy jakiegos momentu? moze wlasnie tej herbatki?
        • agaciha Isolek 16.12.10, 14:52
          Pamietam Twoj post! Strasznie sie ciesze, sie sie udalo! Brawo i dla Was i dla corki :))) Fajnie sie wyspac, prawda? :)))
          • Gość: gosc Re: Isolek IP: *.gdynia.mm.pl 21.12.10, 12:58
            a u nas zupełnie inna sytuacja, bo mała ślicznie przesypiała noce, a teraz.. masakra. Budzi się około 1 - pije, potem 2- pije, o 2.30 jest bunt, że chce do naszego łóżka i tak męczę się do 4 czasem do 5. W skrajnych wypadkach do 6, 6.30, wtedy mąż wychodzi do pracy więc już z tego niewyspania całonocnego biorę ją do nas do łóżka. Mała też w nocy dostaje tylko wodę, ma już 27 miesięcy. Od około 8 miesiąca do półtora roczku przesypiała całe noce, spała nawet do 10! Nie było problemów a teraz... już sama nie wiem czy czekać czy coś zrobić?
            • Gość: pamplemousse1 Re: Isolek IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.10, 18:38
              mam dwóch 20-miesięcznych synków
              jeden przesypia z reguły całe noce (chyba, że brat go wybudzi), ale jak się obudzi to sam drepcze do naszego pokoju ze swoim misiem- to naprawdę słodkie jak o 5.0 rano przychodzi maluszek i wchodzi sobie do naszego łóżka ciągnąc dużego misia;)

drugi regularnie budzi się raz, dosyć wcześnie (koło 1.30-2.00) i albo sam idzie do naszego pokoju albo płacze, żeby po niego przyjść

dla mnie to najłatwiejsze rozwiązanie, dziecko się wybudza = ląduje w naszym łóżku i śpimy dalej niemal bez przerwy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka