IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 29.06.11, 19:14
Syn 4,5 roku w sytuacjach kiedy mu na cos niepozwalam, kiedy jest zły, kiedy nie robię tak jak on chce oprócz wrzasków, ataków z rekoma na mnie krzyczy TY kupo!
POczatkowo nie reagowałam, potem tłumaczyłam, teraz zaczynam sie "obrazac" ale strasznie mnie to wkurza
nie mam argumentów i sposobu zeby mu powiedziec ze tak nie wolno i zeby tak nie mowił...co zrobic?
Obserwuj wątek
    • scher Re: Ty kupo! 29.06.11, 19:56
      To jest modelowy przykład, kiedy dziecko powinno dostać po łapach albo klapsa. Bez konsekwencji (oprócz zwrócenia uwagi) to może się tak zachować jeszcze trzylatek. Ale u czterolatka to jest działanie z premedytacją. Dziecko jest celowo nieposłuszne i chce ci dokuczyć, podważając twoją pozycję w rodzinie i twoja władzę. Jeden precyzyjny klaps powinien załatwić sprawę.
    • cibora Re: Ty kupo! 29.06.11, 20:48
      Gość portalu: mama napisał(a):
      > Syn 4,5 roku w sytuacjach kiedy mu na cos niepozwalam, kiedy jest zły, kiedy ni
      > e robię tak jak on chce oprócz wrzasków, ataków z rekoma na mnie krzyczy TY kupo!
      > POczatkowo nie reagowałam, potem tłumaczyłam, teraz zaczynam sie "obrazac" ale
      > strasznie mnie to wkurza
      > nie mam argumentów i sposobu zeby mu powiedziec ze tak nie wolno i zeby tak nie
      > mowił...co zrobic?

Ekspertem nie jestem, ale jak dla mnie to po pierwsze od razu trzeba było reagować "nie życzę sobie, żebyś tak do mnie mówił." A teraz pozostają konsekwencje typu "jeszcze raz się do mnie tak odezwiesz to..." i tu wstawiasz coś na czym dziecku zależy. Nie pójdziecie do parku, na plac zabaw itp. I jesteś KONSEKWENTNA. Mój co prawda młodszy i tak się nie odzywa, ale na różne inne sytuacje działa :-)
      A klaps/bicie to jak dla mnie żaden argument, bo dlaczego Ty go możesz bić, a on Ciebie nie? Ty chyba na niego "ty kupo" nie mówisz :-) więc argument masz, że u Was w domu tak się nie mówi.
      Pozdrawiam.
      Agnieszka
      --
      Staś (03.05.2008)
    • ata99 Re: Ty kupo! 29.06.11, 20:56
      Polecam lekturę "Mądrych rodziców", pomaga.
    • justyna_dabrowska Re: Ty kupo! 30.06.11, 11:18
      Zdecydowanie i stanowczo:"nie zgadzam się na takie mówienie do mnie!".

pozdr
      jd
      • Gość: Miranda Re: Ty kupo! IP: 195.117.149.* 31.05.13, 11:07
        Mój trzy i pół latek, podłapał w przedszkolu właśnie takie słówka" kupa dupa" i często w ciągu dnia to powtarza i rechocze się obłednie z tego. Chociaż wiele razy mu mówie ,że tak brzydko i nikogo poza nim to nie śmieszy,on nadal tak mówi!!! Co robic??
        • verdana Re: Ty kupo! 31.05.13, 14:20
          Najlepiej nic. W ogóle nie reagować, przejdzie.
        • Gość: Agat Re: Ty kupo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.13, 12:55
          U nas niedawno krolowalo "Ty brzydka babo!". Bylo to komiczne, szczegolnie wtedy kiedy wykrzyczane do taty :P.

Nic nie reagowalismy na slowa, staralismy sie zwracac uwage na emocje. Przeszlo po jakis 2 miesiacach.
    • majakowa Re: Ty kupo! 04.06.13, 20:36
      U nas podłapała kiedyś i zaczęła mówić do babci: ty babko! Babcia obróciła to w żart i zaczęła gilgotać i mówić: a moze ty jesteś babka! były śmiechy aż do łez przez kilka dni i przeszło ; )

do mnie kiedyś powiedziała: dupa ; ) to wzięłam przykład z babci i powiedziałam: co dupa a kogo dawac mi ją tu do całowania, i już nie mówi dupa bo nie ma ochoty żeby ją tam całować ; )
      • jedynybasek5 Re: Ty kupo! 04.06.13, 23:57
        Agat :D tekst boski do taty :D
        • mamatin Re: Ty kupo! 06.06.13, 22:17
          troche z innej...
          do nas kiedys przyjechała siostra i na powitanie z małą powiedziała: Czesc! Ciotka przyjechała!
          Od tamtej pory córka zwracała się do niej per "ciotka". Co robisz ciotka? Ciotka, pojdziemy na plac zabaw? mamo, chcę się ubrac w ciotki czapkę. Mogę, ciotka?
          Było to przekomiczne, bo ciotka to młoda osoby. Tłumaczenia nic nie pomagały. Nie zwrcaliśmy uwagi i przerzuciła się na mowienie po imieniu, co i jej i ciotce odpowiada:)
          Oby z tą kupą tez tak bylo...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka