Gość: marta
IP: *.icpnet.pl
27.08.12, 13:02
Proszę o pomoc w rozwiązaniu dwóch kwestii:
1. Moja 4-letnia córka kiedy czegoś jej zabraniam, zezłości się na mnie lub czymś się frustruje mówi często "nie chcę cie". Wiem, że to jej sposób na okazanie złości. Odpowiadam wtedy "widze, że się wściekasz" albo "a ja ciebie chce". Ale czy powinnam wtedy jakoś jeszcze zareagować? Po fakcie coś jej mówić? Jakoś inaczej uczyć wyrażania tej złości? Czy przyjąć, że 4 latek może sobie tak do mnie mówić i przeczekać aż minie?
2. Moja córka nie lubi niektórych moich znajomych - bez wyraźnej przyczyny. Po prostu albo się ich wstydzi albo boi (mam kilku kolegów, którzy mają niski głos i wyglądają trochę tak, że dziecko może się bać ;)). Kiedy chcę ich zaprosić do domu, mówi, że będzie biła i kopała. Gróźb oczywiście nie wprowadza w czyn, ale dla gości jest nieuprzejma, urządza jakieś pyskówki czasem, reaguje agresją słowną na każde ich pytanie. Jak z nią wtedy postępować? To są moi goście, mają prawo przyjść do mojego domu, dziecko jest o wizycie uprzedzone. Jeśli zachowuje się niepoprawnie, zazwyczaj mówię jej, żeby poszła bawić się do swojego pokoju, ale w tym temacie jestem kompletnie skołowana.