Dodaj do ulubionych

brzydkie wyrazy

08.02.07, 13:28
Witam.
Proszę o pomoc moje dziecko ma 3-latka i jak się zdenerwuje na kogoś to mówi
na niego że jest głupi.Wie że żle powiedział i potem przeprasza ,ale co
zrobić w głupich sytuacjach i jak spróbować go oduczyć tego wyrazu.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • madzia1708 Re: brzydkie wyrazy 08.02.07, 13:30
      a od kiedy GŁUPI to jest brzydki wyraz?
      • paris1111 Re: brzydkie wyrazy 08.02.07, 13:36
        Nie wiem czy byś była szczęśliwa gdyby twoje dziecko krzyczało na ciebie,że
        jesteś głupia (OK.3 razy) i miało z tego wielką satysfakcje.
        • agnieszka_gk Re: brzydkie wyrazy 08.02.07, 13:56
          Wytłumacz dziecku co oznacza słowo "głupi" i w jakich sytuacjach się go używa.
          Powiedz również jak inaczej może wyrażac swoje ermocje i jakich słów używać,
          gdy jest zdenerwowane i złe na Ciebie lub innych. Nie ma co oczekiwać efektów
          natychmiast, ale konsekwetne tłumaczenie na pewno przyniesie efekty.
        • ilona7301 Re: brzydkie wyrazy 09.02.07, 08:28
          Tłumacząc synowi przede wszytkim uświadomiłam mu, że się na mnie zdenerwował,
          bo zrobiłam jego zdaniem coś nie tak. A więc nie ja jestem głupia, tylko to co
          zrobiłam było głupie. I taką przyjęłam zasadę, nie obrzucamy się epitetami,
          tylko określamy zdarzenia i zachowania. Ja też nie powiem do dniego, że jest
          niemądry, tylko że to co zrobił było niemądre. Szybko się oduczył, i do tej
          pory (ma 6 lat) nikogo nie obrzuca wyzwiskami.
          • syrena2005 Re: brzydkie wyrazy 22.02.07, 19:49
            ojej, brzydkie wyrazy no normalny etap. jak tylko cos gdzies podslyszy zaraz
            powtorzy i bedzie ciebie pytal co to znaczy, a ty muisz tak to wytlumczyc zeby
            wiedzial ze to brzyki wyraz i ze sie go nie uzywa, bo moze komus zrobic sie
            przykro, obrazic albo dlatego, ze tak sie nie mowi itp.
            ja juz mam takie wyrazy za soba. u nas jest "polka" z brzydkimi wyrazami, o
            ktorych isteniu maly wie, ale wie tez, ze pod rzadnym pozorem nie mozna ich
            uzywac z powyzszych powodow. dlugo tlumaczylam i skutkowalo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka