Dodaj do ulubionych

przepis na farsz z gotowanego kurczaka

18.09.09, 17:05
Dziewczyny, wy zawsze wszystko wiecie!

Potrzebuje jakis ciekawy przepis na farsz z gotowanego kurczaka. Czyli ten kurczak (z rosolu np), posiekany drobno (nie mam maszynki do mielenia), no i co do tego? To ma byc taki farsz, do nalesnikow, czy krokietow, czy tortilli, czy na chleb, taki farsz/pasta.

Chcialabym zeby bylo z kukurydza, ale inne opcje tez chetnie sprobuje. Podzielcie sie jakimis inspiracjami...
Obserwuj wątek
    • aksanti pomysł 18.09.09, 17:23
      Nie robiłam tak jeszcze, ale mnie natchnęłaś:) można by to połączyć z sosem tzaziki czyli:
      ser biały rozgniatamy widelcem dodając śmietanę (robi bardziej kremową konsystencję od jog. naturalnego)
      dodajesz wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek, przyprawę tzaziki i drobno pokorojonego świeżego ogórka.
      Proporcje na oko:)

No i po posmarowaniu naleśnika można rozłożyć na nim kurczaka i naleśnika zwinąć/złożyć :D
    • azymut17 Re: przepis na farsz z gotowanego kurczaka 18.09.09, 17:54
      Nie jest to przepis, ale pomysł, robiłam coś podobnego. Tego kurczaka kroisz
      niekoniecznie bardzo drobno, bo się rozpadnie. Obsypujesz go obficie przyprawami
      (bo z rosołu zwykle już nie ma smaku), np. ostra papryka, zioła prowansalskie,
      tymianek, rozmaryn (dobry świeży), chilli, zwykła przyprawa do kurczaka (nie
      wszystkie naraz, wybierz, co lubisz, np. rozmaryn i papryka). Na patelni
      grzejesz oliwę lub olej, wrzucasz mięsko i szybko smażysz, by się zrumieniło i
      rozpadło (taki z rosołu rozpadnie się na pastę :-)). Dodajesz passatę (czyli
      przetarte pomidory 100%, z braku laku można zagęszczony sok pomidorowy) i inne
      dodatki wg smaku - tutaj kukurydza, może być też pietruszka lub kolendra,
      posiekany seler naciowy albo rozgnieciona czerwona fasola z puszki (to do
      tortilli, po "meksykańsku"). Smażysz dopóki nie zgęstnieje, ew. dodajesz
      zasmażkę błyskawiczną.
      • quleczka Re: przepis na farsz z gotowanego kurczaka 18.09.09, 21:08
        mozna tez tak samo tylko jeszcze dorzucic podsmazone pieczarki z cebulka albo i
        bez :)

czyli wlasnie kurczak z ziolami z sosem pomidorowym (lub czosnkowym ale
        tzatziki) i do tego co duza zapragnie

ja bym dala pieczarki i kukurydze plus ewentualnie fasolki... wtedy tak a la po
        meksykansku ;)

ogolnie mozna zrobic niemal to samo co z normalnym kurczakiem :)
    • slotna Re: przepis na farsz z gotowanego kurczaka 18.09.09, 21:40
      Farsz do puchatych nalesnikow z brazowej maki (jako dodatek do barszczu czerwonego na skrzydelkach czy innych kadlubkach): posiekane mieso i warzywa z wywaru (marchewka, pietruszka, seler naciowy), drobno krojona zeszklona cebulka, bulka tarta jako wypelniacz (skrzydelek malo, a glodnych wielu :)), oliwa/ olej/ maslo w zaleznosci od ilosci wypelniacza (moze wystarczyc ten od cebulki). Do tego oczywiscie przyprawy - u mnie to glownie sol, chili, czosnek, bardzo duzo kolendry. Calosc przepuszczam przez blender, wychodzi gladka zwarta masa. Bardzo oszczednosciowa opcja, ale niezwykle pyszna.
      • azymut17 slotna - OT 18.09.09, 21:49
        Tak z zupełnie innej beczki - tekst w Twojej sygnaturce to Pratchett? Brzmi
        bardzo znajomo...
        • turzyca Re: slotna - OT 18.09.09, 22:01
          ja nie Slotna, ale owszem, to Pratchett.
          O ile dobrze pamietam odnosilo sie to do udajecego diamenty szkla na obrozy
          Tinkerbella czyli Gaspode'a przerobionego na pudla. :)
          • azymut17 Re: slotna - OT 18.09.09, 22:15
            Aaaa! Głęboki Gnat :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka