Dodaj do ulubionych

Wyniki badań [LWW]

29.06.10, 10:51
Zrobiłam sobie badania, krew, mocz, takie tam. Głównie pod katem nerek
(Dukan), tu wszystko gra.
Mam trzy elementy powyżej normy w badaniu krwi:
Leukocyty - 14,7 (norma - 4,0 - 12,0)
Limfocyty - 5,4 (norma - 1,0 - 5,0)
Granulocyty - 8,8 ( 2,0 - 8,0)
Orientujecie się, że czego może wynikać podwyższenie granulocytów...?
Oczywiście pójdę do lekarza skonsultować wyniki, miałam iść dziś, ale nie ma
już miejsc, a z wyprzedzeniem się nie można zapisać, bo urlopy, więc trzeba
warować w przychodni od rana, żeby się dostać :/
Obserwuj wątek
    • madzioreck Re: Wyniki badań [LWW] 29.06.10, 11:15
      Aha, w moczu wyszły jakieś bakterie: d. licz. bakterii. Może to od tego...?
      • mania_aniam Re: Wyniki badań [LWW] 29.06.10, 11:23
        Wyniki krwi moga wskazywac na jakas infekcje, ktora przeszlas/przechodzisz -
        stad podwyzszone wartosci leuk, limf i gran.
        Czy cos Cie boli? Czy ostatnio chorowalas?
        Czy odczuwasz pieczenie przy sikaniu? Czy ostatnio goraczkowalas? Bakterie w
        moczu swiadcza o zakazeniu drog moczowych (czasem bezobjawowym). Czy sa jeszcze
        jakies odstepstwa od normy w Twoich wynikach?
      • pierwszalitera Re: Wyniki badań [LWW] 29.06.10, 12:13
        madzioreck napisała:

> Aha, w moczu wyszły jakieś bakterie: d. licz. bakterii. Może to od tego...?

To może być, ale bakterie w moczu to trochę skomplikowana sprawa i bardzo często wychodzą przez niewłaściwie pobranie próby. Najlepiej gdy mocz pobiera się za pomocą cewnika, ale tego naturalnie nikt nie robi i zwykle siusia się do kubka. W ten sposób można jednak u kobiety doprowadzić do zebrania bakterii z okolic intymnych, które zawsze jakoś tam na wilgotnej i ciepłej skórze mogą się znajdować, albo przy okazji jakiegoś zapalenia w pochwie. Dlatego należy najpierw się podmyć, potem trochę "odsiusiać" a potem do czystego strumienia podłożyć kubeczek. Trochę trudne, bo trzeba tego moczu trochę mieć, by się udało ;-) Na twoim miejscu przebadałabym się też ginekologicznie, by wykluczyć bakteryjną infekcję w pochwie. Nie zawsze ma się bowiem przy tym konkretne objawy, a czasm wystarczy hormonalne zaburzenie, by równowaga bakteryjna w tym miejscu została zachwiana. Przy pigułkach anty może się to też częściej zdarzać.
        • pierwszalitera Re: Wyniki badań [LWW] 29.06.10, 12:30
          Dodam tylko, że mnie się coś takiego kiedyś wydarzyło. Badanie moczu wykazało sporo bakterii, a nie miałam jednak żadnych objawów zapalenia pęcherza. Lekarka przepisała mi mimo tego antybiotyk. Po dwóch tygodniach bakterie ciągle były. Dopiero urolog, do którego dostałam skierowanie, pobrał mi mocz za pomocą cewnika i ten okazał się czysty. Wysłał mnie więc od razu do ginekologa, a tam dwie małe globulki dopochwowe rozwiązały sprawę błyskawicznie. A nie miałam żadnych upławów, swędzeń i podobnych rzeczy, wszystko przebiegało w zupełnym ukryciu.
        • szarsz Re: Wyniki badań [LWW] 29.06.10, 13:02
          pierwszalitera napisała:
          > Dlatego należy najpierw się podmyć, potem trochę "odsiusiać" a potem
          > do czystego strumienia podłożyć kubeczek.

U mnie każą po podmyciu się założyć tampon (żeby wydzielina z pochwy
          nie dostała się do kubeczka), a pobierać tylko środkowy strumień moczu.
          Odkąd tak robię, przestaly mi wychodzić bakterie w moczu.
          • kura17 Re: Wyniki badań [LWW] 29.06.10, 13:16
            no to ja sie dolacze ze swoja historia ;)
            mialam kiedys zapalenie pecherza, ktore przeszlo w zapalenie nerek.

w czasie kontroli po leczeniu, na podstawie wynikow analizy moczu, lekarz zaczal
            podejrzewac powazna, nieuleczalna (ale nie smiertelna ponoc) chorobe nerek...

... robilam mnostwo jakis idiotycznych badan, ktore NIC zlego nie wykazaly i w
            koncu lekarz zapytal, jak pobieralam probke do pierwszego badania moczu... i sie
            wydalo, ze nikt mnie nie poinformowal, jak to robic, wiec zapewne zrobilam
            nie-naj-lepiej ;)
            • jul-kaa Re: Wyniki badań [LWW] 29.06.10, 17:59
              No to i ja:
              Pod koniec ciąży w moczu wyszły jakieś bakterie, więc kazali zrobić posiew. Raz,
              drugi, trzeci. Ciągle coś wychodziło i wyniki sugerowały zanieczyszczoną próbkę.
              Tłumaczyłam im, że mając taki wieeelki brzuch nie można pobrać czystej próbki,
              ale niestety nie dotarło.
          • nomina Re: Wyniki badań [LWW] 29.06.10, 20:39
            Fajnie, tylko oznacza to, że masz ciągłe bakterie w pochwie, a to też nie jest
            dobrze.

Kura, to nie tak. Jeśli masz na tyle dużo bakterii w pierwszym strumieniu, że
            lekarz podejrzewa chorobę, to najpewniej masz coś z cewką (stan zapalny?).
            Bardzo często przy objawach zapalenia dróg moczowych nie wychodzą w moczu
            bakterie, a w wymazie z cewki bakterie aż hulają.

Generalnie bakterii ma nie być. Jeśli pojawia się więcej bakterii, to są opcje:
            - labo źle oznacza (np. mało kto uprzedza, że bakterii poniżej 10^4 laboratoria
            nie oznaczają, a wystarczy mieć ubytki w warstwie GAG pęcherza, żeby nawet 10^2
            w moczu mogło mieć znaczenie);
            - nie zawsze robi się osad moczu, a z pełnego moczu to na dwoje babka wróżyła;
            - labo ma złe pożywki - np. morganella morganii nie wyjdzie Ci na
            "standaryzowanej" i prawidłowo powinno się posiew robić na kilku różnych
            pożywkach (w laboratoriach, które tak robią, nagle okazuje się, że pacjent
            rzekomo jałowy jak gazik ma bakterii a bakterii);
            - masz zapalenie cewki albo dróg rodnych (może być bezobjawowe);
            - masz jakąś horrendalną infekcję skóry okolic krocza ;).

Sorry, ale mocz ma być jałowy i bzdurą jest mówienie, że 10^3 czy 10^4 to
            bakterie ze skóry.
            • justinehh Re: Wyniki badań [LWW] 30.06.10, 20:53
              To ja może trochę nie na temat, ale kiedyś z badań moczu wyszła mi cukrzyca.
              Matka najpierw zapakowała mnie do trumny, a potem wysłała do sąsiadki
              posiadającej aparat do mierzenia cukru. Cukier wyszedł ok, po czym po paru
              dniach okazało się, że buteleczka po syropie do której sikałam była niedokładnie
              umyta ...
    • felisdomestica Re: Wyniki badań [LWW] 29.06.10, 11:42
      Przekroczenia masz niewielkie, więc raczej się nie denerwuj :-).
      Morfologia była z automatu? jeśli tak, to warto zrobić rozmaz. Wyniki są wtedy dokładniejsze i szczegółowsze.
    • pierwszalitera Re: Wyniki badań [LWW] 29.06.10, 12:01
      Całkiem możliwe, że przechodzisz właśnie jakąś małą infekcję. Na przykład przeziębienie, katar, coś w ten deseń. To podwyższa liczbę leukocytów (reakcja immunologiczna), a limfocyty i granulocyty, to tylko inne ich formy. Istnieją też lekarstwa, które podwyższają ich liczbę, więc jeżeli bierzesz coś stale, może być to przyczyną. Albo ciąża. ;-) Ale nie martw się tak bardzo, badania można za jakiś czas powtórzyć i porównać, a nie każdy człowiek musi też mieć wyniki w ścisłej normie.
      • madzioreck Re: Wyniki badań [LWW] 29.06.10, 13:33
        Dzięki za podpowiedzi :) Próbkę moczu pobrałam, jak trzeba, środkowy i po myciu
        itd. (Szarsz, tampon NA SUCHO?! Ała...)
        I już chyba wiem, co to może być i dlaczego od lat mam za dużo WBC - stawy
        kolanowe, które dają popalić od dziecka, i tak jestem z tymi bolącymi stawami
        zżyta, że traktuję je jako normę i dlatego o nich nie pomyślałam. Kobiece
        infekcje możliwe, choć niedawno się badałam i wszystko było OK, ale wiele lat
        cierpiałam na nawroty, mogło się coś przyplątać.
        Do lekarza się jednak dostałam, i wytłumaczyła mi, że może właśnie jakaś
        pierdółka spowodować te podwyższenia - zęby albo jakieś babskie coś, dostałam
        skierowania na przebadanie tych stawów i halluksa przy okazji, bo pobolewający,
        też może to być stan zapalny. Ilość bakterii też jest w porządku, mogą się
        rozwinąć w ciągu tych godzin od pobrania do przebadania próbki (a jakieś tam
        sobie zawsze żyją), a jakieś alarmujące wartości są opisywane inaczej, więc tu
        wszystko OK.
        • yaga7 Re: Wyniki badań [LWW] 29.06.10, 16:11
          A stale masz podwyższone WBC?

Ja też mam problemy z kolanami, ale wyniki mam w normie.

Co do infekcji - warto sobie też zrobić OB i CRP - bo też w jakimś tam stopniu
          wskazują na to, czy jest stan zapalny czy nie.
          • madzioreck Re: Wyniki badań [LWW] 29.06.10, 16:19
            No właśnie u mnie nie wykazują... OB 5, CRP też w normie. WBC miałam zawsze
            wyższe niż norma, ale też i te kolana mi dają popalić od najmłodszych lat.
            • yaga7 Re: Wyniki badań [LWW] 29.06.10, 16:44
              No to jeżeli zawsze miałaś wyżej niż norma, to czemu nagle zaczęłaś się
              niepokoić? :)

Jakbyś do tej pory miała wyniki w normie i nagle coś się zaczęło dziać
              niedobrego, to to jest ważne.
              • madzioreck Re: Wyniki badań [LWW] 30.06.10, 16:38
                Tak, ale dotąd nie przekraczało 12 z kawałkiem, teraz jest 14,7.
        • szarsz Re: Wyniki badań [LWW] 29.06.10, 20:05
          madzioreck napisała:
          > tampon NA SUCHO?! Ała...)

no :) ale malutki ;p
          W szpitalu ostatnio dostałam zwinięty kawałek gazy :) Z tym to już
          kompletnie nie umiałam sobie poradzić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka