Dodaj do ulubionych

Bolące dłonie

16.07.10, 22:13
Dziewczyny, pomóżcie. Obudziłam się rano z bólem rąk. Myślałam, że to coś
chwilowego ale ręce dalej bolą niestety, od nadgarstków po końce palców.
Najbardziej boli, gdy prostuje (rozciągam) dłoń, gdy mocno zegnę to też boli.
Kilka godzin dziennie spędzam przy komputerze, czasem biorę na ręce mojego
dwulatka, nic innego nie dźwigam. Godzinę temu zauważyłam, że mam spuchnięte
nogi, a dokładniej kostki (tak jak w końcówce ciąży, nie widać moich kostek :/)

Co mi może być? To jakiś reumatyzm? Przed trzydziestką? Jestem załamana, na
poniedziałek muszę skończyć zlecenie a mam problem nawet z napisaniem tego
Obserwuj wątek
    • brykanty Re: Bolące dłonie - bez paniki 16.07.10, 23:04
      Jeżeli ręce są czerwone, spuchnięte, bolą zwłaszcza rano, to niewykluczone, że mogą to być początki reumatoidalnego zapalenia stawów (rzs). Ale skoro zdarzyło Ci się to pierwszy raz w życiu, nie wpadałabym w panikę, bo to może być zaledwie epizod.

Na różne postacie chorób reumatycznych chorują nawet malutkie dzieci, rzs "podręcznikowo" najczęściej występuje u kobiet po menopauzie, tak naprawdę u każdego może przebiegać zupełnie inaczej.

Na razie kup sobie maść przeciwbólową typu Voltaren, Fastum, Naproxen (w aptece Ci doradzą) i wcieraj. Warto rozmasować przy tym dłonie i starać się je rozruszać na wszystkie strony.
      Doustnie można wziąć jakikolwiek lek przeciwzapalny sprzedawany bez recepty. Najprościej i najbezpieczniej oczywiście paracetamol lub jego odmiany, mnie osobiście nieźle pomagał. Z tej serii też aspiryna, nie orientuję się, co jeszcze bez recepty.
      Jeżeli przypadkiem jeszcze karmisz, to pewnie trzeba poprzestać na rozgrzewaniu, masowaniu i ogólnym rozruszaniu dłoni. Chyba że apap/paracetamol jest dozwolony?

Gdyby to się utrzymywało i dodatkowo pojawiły się stany podgorączkowe, to idź koniecznie do lekarza. Do reumatologa potrzebne jest skierowanie, ale zwykły internista oprócz badań może chyba zlecić jakieś zabiegi rehabilitacyjne, one zwykle bardzo pomagają.
      • edhelwen Re: Bolące dłonie - bez paniki 16.07.10, 23:41
        mnie zabiegi na rękę przepisywał ortopeda, po skierowaniu od rodzinnego.
        co do "reumatyzmu" w młodym wieku, to niestety się zdarza :(
        od klawiatury czy myszki możesz mieć przeciążenie dłoni.
        • pierwszalitera Re: Bolące dłonie - bez paniki 17.07.10, 02:27
          Przeciążenie owszem, ale istnieje jedna orientacyjna zasada, jeżeli bóle pojawiają się rano po przebudzeniu i sytuacja wolno się polepsza po rozruszaniu, to mamy najprawdopodobniej do czynienia z reumatycznymi stanami zapalnymi. Jeżeli bóle natomiast pojawiają się raczej wieczorem po całym dniu używania rąk i zanikają po nocnym wypoczynku, to raczej winne jest przeciążenie. Ale po jednym epizodzie trudno już mówić o reumatyźmie. To może być też reakcja na jakiś wirus, o które przy upałach bardzo łatwo. Z opuchlizną udałabym się jednak do lekarza, bo niektóre agresywnie przebiegające stany zapalne mogą spowodować trwałe uszkodzenia stawów.
          • edhelwen Re: Bolące dłonie - bez paniki 17.07.10, 13:44
            "istnieje jedna orientacyjna zasada, jeżeli bóle pojawiają się rano po
            przebudzeniu i sytuacja wolno się polepsza po rozruszaniu, to mamy
            najprawdopodobniej do czynienia z reumatycznymi stanami zapalnymi"

ja właśnie tak miałam, ale do reumatologa dopiero idę na jesieni :/
          • agus2412 Re: Bolące dłonie - bez paniki 17.07.10, 14:29
            Zaczęły boleć rano, w ciągu dnia ból słabł, wieczorem znowu przybrał na sile.
      • agus2412 Re: Bolące dłonie - bez paniki 17.07.10, 14:27
        Ręce nie są czerwone, raczej wyglądają normalnie. Opuchnięcia też nie widać na
        pierwszy rzut oka, próbowałam włożyć obrączkę i dopiero wtedy zauważyłam, że mam
        grubsze palce.

Masowanie dłoni szło mi wczoraj strasznie. Nawet przy słabym nacisku bolały
        jeszcze bardziej. Na szczęście dzisiaj jest dużo lepiej.
    • 3.amelia Re: Bolące dłonie 17.07.10, 11:10
      Ja mam tak często w upały, że rano się budzę ze spuchniętymi palcami dłoni ale
      po jakimś czasie samo przechodzi jak trochę się poruszam. Wiem że na obrzęki
      dobra jest również dieta wysokobiałkowa.
    • agus2412 Re: Bolące dłonie 17.07.10, 14:23
      Dzięki za odpowiedzi. Dzisiaj jest trochę lepiej. Dłonie bolą minimalnie. Może
      to faktycznie jakieś przeciążenie + upał.

Nie przejdzie do poniedziałku to skoczę do lekarza.
      • milstar Re: Bolące dłonie 17.07.10, 18:26
        Kąpiel z solą proponuję- to może być od upałów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka