Dodaj do ulubionych

[LWW] Doradzicie mi komórkę?

31.08.10, 23:09
Od razu przepraszam, jeśli to, co napiszę, okaże się nieścisłe albo niezrozumiałe, ale sama ledwo ogarniam temat...

Otóż mam ci ja komórkę w Play. Ta sieć nie ma jeszcze rozbudowanej swojej infrastruktury i tam, gdzie w zasięgu Playa jest "dziura", połączenia są uskuteczniane na zasadzie roamingu w Plusie. Teoretycznie.

A ja się właśnie dzisiaj przypadkiem dowiedziałam, że od paru miesięcy zazwyczaj nie można się do mnie dodzwonić, bo mój stary telefon ma (?) za słabą antenę, żeby sobie z tym roamingiem poradzić. Przetestowałam więc na kilku innych pożyczonych aparatach i na tych innych z moją kartą sim można się normalnie połączyć. Roaming czy nie roaming, wychodzi na to, że potrzebuję nowego telefonu z takim parametrem, jak "mocna" antena. Znacie takie modele i możecie mi doradzić? Wymagane opcje w telefonie - dzwonienie i wysyłanie smsów, wszystko inne zbędne/obojętne. Z góry dzięki!
Obserwuj wątek
    • heliamphora I jeszcze pytanie... 31.08.10, 23:13
      ...czy wystająca antenka ma tu jakiś wpływ? Bo jeśli tak, to może powinnam kupic
      panasonica?
      • wodadobra Re: I jeszcze pytanie... 01.09.10, 10:30
        Ja miałam podobne problemy - tzn można się było dodzwonić ale nie porozumieć.
        Pani w play poradziła mi wybranie operatora ręcznie nie automatycznie i
        ustawienie na sztywno Plusa. Pomogło. A telefon w ciągu pół roku był reklamowany
        przeze mnie 3 razy.
        A może powiedz co si się podoba. I jaki masz telefon teraz.
    • miss-alchemist Re: [LWW] Doradzicie mi komórkę? 01.09.10, 14:32
      ODRADZAM:
      - Samsungi
      - Sagemy

antenka nie ma znaczenia - miałam kiedyś panasonica z antenką i nie był to mistrz w znajdowaniu zasięgu, ale fakt, telefon jest stary.

najlepiej zasięg łapała mi stara nokia, w ogóle nieśmiertelny telefon, 6610 :D teraz jestem wierna Sony Ericssonom - mam telefon w plusie i właśnie SE, jeszcze nie miałam takiej sytuacji, że ktoś inny miał zasięg, a ja nie. już się przyzwyczaiłam, że jak ja nie mam zasięgu, to nie ma nikt.

ogólnie polecam soniaki (ja mam w200i i w300i, te z muzycznej serii, TŻ ma k ileśtam i i też jest bardzo zadowolony), a jeśli chcesz prosty i nieśmiertelny telefon, to właśnie stare nokie.
      • justinehh Re: [LWW] Doradzicie mi komórkę? 01.09.10, 17:14
        Ale stare nokie, nowe padają na potęgę. I oczywiście SE.
        • victoria1985 Re: [LWW] Doradzicie mi komórkę? 01.09.10, 17:39
          no ja raczej nie będę piała z zachwytu nad SE . Jeśli chodzi o ich zasięg to
          kiepskawo się ma u mnie w domu na tych telefonach . Mieszkam w wawie na
          bielanach i w mieszkaniu zasięg mam tylko w kuchni , w innych pomieszczeniach
          nie da się rozmawia bo co chwile przerywa albo wogole nie słychać rozmówcy .
          Kilka razy zgłaszałam to do mojej sieci i niby cos robili ale efekt 0 . Teraz
          zmieniłam umowe i kupiłam tym razem nokie i cud zasięg mam na full, a w se 770
          mam tylko max II kreski , miałam 3 telefony SE wiec to nie wina akurat tylko
          tego modelu .
          Niestety nowe nokie sa strasznie awaryjne szczególnie te super wypasione dlatego
          jak już to polecam starsze telefony tej firmy .
          Ewentualnie jest też coś takiego jak wzmacniacz zasięgu .
      • elrosa Re: [LWW] Doradzicie mi komórkę? 07.09.10, 13:05
        Też mam SE w200i i jak na moje skromne potrzeby jest super ;-) roaming krajowy Plusa działa u mnie bez zarzutu (chociaż, faktycznie, przez 95% czasu jestem w zasięgu Play), tzn. korzysta z niego automatycznie, bez ręcznego wybierania sieci, i nic nie zakłóca rozmów. Awaryjny nie jest (w ciągu 4 lat raz zablokował się guzik włączania i telefon nie reagował - naprawiłam chałupniczo), jak na mój gust bateria mogłaby trzymać nieco dłużej (ale dość często używam go jako odtwarzacza muzyki, a to sporo zżera).
    • kotwtrampkach Re: [LWW] Doradzicie mi komórkę? 01.09.10, 18:28
      Interesuje Cię coś dostępnego w Twojej sieci, czy inne punkty sprzedaży? Chcesz
      coś z komisu, od ludzi czy nowego z gwarancją? :-)
      ja mam samsunga od pół roku w playu i nie mam zastrzeżeń do zasięgu ani
      telefonu.. Na razie :-)

mój facet podpowiada jeszcze, że w nowszych aparatach jest dostępna sieć "3G"
      związana z połączeniami video i jak telefon się przełącza na nią, ma słabszy
      zasięg. można to wyłączyć.
    • heliamphora Komórka: 01.09.10, 20:16
      Stary, niewydolny model to Nokia 2600. Teraz interesowałby mnie jakiś aparat
      nowy i z gwarancją, niekoniecznie od operatora, prosty, niezbyt drogi. Dobre
      doświadczenia mam właśnie z Nokiami, Panasonicami (chyba już ich nie produkują,
      prawda?), Siemensami. SE miałam raz, był miły w użytkowaniu, ale niestety
      awaryjny i nienajlepiej sobie radził z łapaniem zasięgu...
    • asiis Nokia 6020 01.09.10, 20:19
      Polecam:) Niezniszczalna, bateria trzyma długo, nigdy nie miałam żadnych
      problemów z zasięgiem:) Bez zbędnych bajerów, po prostu niezawodny telefon.
    • k_linka Re: [LWW] Doradzicie mi komórkę? 01.09.10, 22:10
      Z tego co slyszalam problem dotyka wlascicieli wszystkich modeli telefonow -
      moja rodzina mieszkajaca w dziurze zasiegowej Playa kiedys hurtem zaopatrzyla
      sie w rozne modele telefonow (nokia, samsung i chyba sony erikson) i wszystkie
      mialy jednakowo zly zasieg.
      Moja rada - zmien operatora
      • heliamphora Re: [LWW] Doradzicie mi komórkę? 01.09.10, 22:41
        Naprawdę? Mam dwa numery w Play, druga karta siedzi na stałe w Nokii 5530 i
        nigdy nie było żadnych problemów z zasięgiem, a zazwyczaj oba telefony znajdują
        się w tym samym miejscu.

Przed zmianą operatora warto byłoby wpierw wykłócać się o ich niewywiązanie się
        z umowy...
    • smallfemme Re: [LWW] Doradzicie mi komórkę? 06.09.10, 22:37
      Mi bez problemów daje radę stara nokia 6210 bodajże. Taka biznesowa cegła. Mojemu facetowi któraś z tej nowej serii biznesowej tylko właśnie z wyłączonym 3G w "dziurach". Za to siostra z nowym Samsungiem lub SE (musiałabym spytać, nie pamiętam co to) męczy się niemiłosiernie, bo zasięgu nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka