Dodaj do ulubionych

Zegarek męski - konsultacje

23.01.11, 22:37
Dziewczyny proszę o pomoc, szczególnie te, które mają rozeznanie w temacie.
Poszukiwany jest męski zegarek, "porządny", dość klasyczny, ale o ciekawym dizajnie. Nie znam się na zegarkach, ale lubię obdarowywać rzeczami dobrymi i jakościowo oraz niebanalnymi i wysmakowanymi zarazem.
Nie wiem, co w temacie zegarków jest hitem, "klasą", a z czym lepiej nie wyskakiwać. Lubię rzeczy dość unikatowe, a jeśli nie, to chociażby mniej spotykane (mniej modne, mniej popularne), bardziej wyszperane.
Zegarek ma być ze wskazówkami (nie elektroniczny), z czarnym cyferblatem, paskiem skórzanym (czarnym), niezbyt "biżuteryjny", bez złotych elementów. Inaczej obdarowany nie będzie go nosił. Jednak z tym całym minimalizmie chciałabym, aby był interesujący i zwracający uwagę "wytrawnego oka".
Nie wiem które firmy mają renomę w świecie zegarkowym, mniej interesują mnie zegarki od "światowych designerów", bo to poście na skróty (choć sama taki mam, ale wybierałam go parę lat temu, na 18-stkę).
Aha jeszcze nie jestem milionerką, więc w rozsądnych granicach cenowych.
Obserwuj wątek
    • anna-pia Re: Zegarek męski - konsultacje 23.01.11, 22:52
      Są zegarki klasyczne, które pokazują tylko godzinę, ewentualnie dzień miesiąca, a sa takie, które mierzą siłę wiatru, kwadry i czas do zaćmienia słońca. Cyfry mogą być arabskie, mogą rzymskie, mogą być wszystkie, może być ich cztery, a może być tylko dwunastka, albo i wcale.
      Podaj więcej szczegółów dot. wymogów :)
      • sylwiastka Re: Zegarek męski - konsultacje 23.01.11, 23:05
        Raczej z bajerami, a przynajmniej nie z nobliwym wyglądem. Raczej cyfry arabskie. Generalnie zegarek dla prawie 30 latka.
    • pierwszalitera Re: Zegarek męski - konsultacje 23.01.11, 22:55
      To zależy co nazywasz rozsądną ceną. Na pewno dobrym wyborem będzie zegarek firmy szwajcarskiej. TAG Heuer, Omega, Breitling albo Rado, to zegarki na zawsze i są niezależne od mody. Ale do najtańszych nie należą.
      • besame.mucho Re: Zegarek męski - konsultacje 23.01.11, 23:00
        Szwajcarskie firmy da się też znaleźć taniej :). Np. Tissot, chociaż większość zegarków ma grubo powyżej 1000 zł (a sporą część też powyżej kilku tysięcy) ma tez trochę prostszych i mniej wypasionych modeli za kilkaset złotych. Np. taki czy taki (tak tak, wiem że drugi ma biały cyferblat, ale mi się podoba więc go wcisnęłam ;) ).
        Ale popieram Annę-pię i Pierwsząliterę, Sylwiastko, podaj więcej szczegółów i w kwestii tego czego oczekujesz od zegarka i w kwestii ceny, będzie łatwiej myśleć.
        • sylwiastka Re: Zegarek męski - konsultacje 23.01.11, 23:15
          Niższa półka niż omega, raczej citizen itp. Szwajcarski bardzo chętnie, kilka bajerów, szczególnie podobają mi się "kółeczka" w środku, chyba nie podoba mi się "okienko" na datę.
          www.buy.com/retail/product.asp?sku=218839423&listingid=122474938
          Ja po prostu nie znam firm, więc dlatego chciałabym sprowokować burzę mózgów.
          • ciociazlarada Re: Zegarek męski - konsultacje 24.01.11, 00:34
            Nie napisałaś, czy ma być to zegarek kwarcowy, czy mechaniczny, ale skoro szukasz półki niższej niż np. Omega, to nieodmiennie polecam Stowe (mechaniczny).

To niemiecka firma, sprzedają jedynie przez internet, więc unikatowość zapewniona. Firma jest dość stara i wciąż należy do tej samej, zresztą bardzo miłej rodziny, zegarki są bardzo dobrej jakości i uważane za dobrą inwestycję wśród kolekcjonerów. W każdym razie polecam jako średniopółkowy dobry zakup z przyszłością.
            Co do mechanizmów, to używają klasycznego szwajcarskiego Peseuxa 7001 , ETY 2824-2 z certyfikatem chronometru i Unitasa 6498, więc dobrych mechanizmów, choć bez fajerwerków. Z drugiej strony w średniopółkowym szwajcarskim zegarku niczego innego nie znajdziesz.

Tutaj jest ich sklep: www.stowa.de/ i strona. Cała moja rodzina ma hopla na punkcie Antei Kleine Sekunde, sama mam i sprawuje się dobrze, jeżeli nie boisz się codziennego nakręcania.

W ogóle pytaj, jak masz jakieś wątpliwości, zbieram zegarki więc podejrzewam, że mogę coś doradzić w miarę swoich możliwości. Nie siedzę non-stop na forum, ale wyślij wiadomość jak masz jakieś pytania.
            • turzyca Re: Zegarek męski - konsultacje 24.01.11, 00:46
              O! Jej!

One sa absolutnie niesamowicie calkowicie przecudne.
              • besame.mucho Re: Zegarek męski - konsultacje 24.01.11, 09:41
                No, super są. Aż się zastanowiłam czy nie zacząć nosić zegarka.
                • ciociazlarada Re: Zegarek męski - konsultacje 24.01.11, 11:01
                  Wezcie tylko drogie panie pod uwage, ze te zegarki sa spore. Najmniejsza jest Antea i ma 3.5 cm srednicy. Mnie to nie przeszkadza i nosze, ale kiedys meskie zegarki na reke byly duzo, duzo mniejsze niz obecnie, wspolczesne sa mocno przerosniete - Stowa ze swoimi 4 centymetrami jest wciaz raczej subtelna i stonowana:)
                • ciociazlarada Turzyco i Besame.mucho 24.01.11, 21:51
                  Nie wiem, które dokładnie Stowy Wam się spodobały, ale jeżeli przez przypadek Fliegery, to mogę z czystym sumieniem polecić Seiko 5 Military.

Ma (niestety) nieco mniej oszczędną tarczę, tutaj jest na przykład w wersji beżowej: s2.hubimg.com/u/952829_f496.jpg , występuje jeszcze khaki, czarny i granatowy, mniej więcej jak na tym obrazku: home.watchprosite.com/img/watchprosite/home/36/raw/home_image.1047736.jpg .
                  Bardzo miły, porządnie wykonany zegarek mechaniczny z automatycznym naciągiem (nie trzeba nakręcać). Nie należy spodziewać się szwajcarskiej precyzji, niesamowitej rezerwy chodu, ani wartości kolekcjonerskiej, ale jest to naprawdę świetny, trwały zegarek za niewielką cenę, taki powiedzmy "entry level" zegarków mechanicznych, nie jest też bardzo wielki i cebulowaty:)

Ja osobiście nie mam ani jednego swojego, ale kupowałam trzy sztuki kilka lat temu dla znajomych ze swojego konta na ebayu. Jak do tej pory żaden się nie skarżył, są zadowoleni. Kosztuje przeciętnie 45 dolarów + przesyłka, w sumie zamykaliśmy się w granicach 150-170 zł (do 40 euro). Stosunek jakości do ceny jest naprawdę rewelacyjny.
                  • sylwiastka Re: Turzyco i Besame.mucho 24.01.11, 23:19
                    Zaczęłam poszukiwać w sieci informacji o zegarkach i już wiem, że najpierw napiszę na priv (jesli mogę). Odwiedziłam na razie forum Klubu Miłośników Zegarów i Zegarków, pooglądałam różne cuda i stwierdziłam, że rzucam te staniki w diabły i przenoszę się na zegarki!
                    Pomysł zakupu zegarka jako szybkiego prezentu odłożyłam i teraz będę poszukiwać czegoś naprawdę fajnego i najpierw zacznę od siebie:)
                    Za wszystkie rady serdecznie dziękuję. Jak coś znajdę podzielę się wrażeniami.
                    • magdalaena1977 Re: Turzyco i Besame.mucho 25.01.11, 00:21
                      sylwiastka napisała:
                      > Zaczęłam poszukiwać w sieci informacji o zegarkach i już wiem, że najpierw napi
                      > szę na priv (jesli mogę). Odwiedziłam na razie forum Klubu Miłośników Zegarów i
                      > Zegarków, pooglądałam różne cuda i stwierdziłam, że rzucam te staniki w diabły
                      > i przenoszę się na zegarki!
                      Ja przeżyłam szok, jak szukałam większego scyzoryka i trafiłam na forum o nożach (aczkolwiek słowa nóż w zasadzie tam nie używano). A paskudy nie mieli odpowiednika naszego wątku rozmiarowego !
                  • turzyca Re: Turzyco i Besame.mucho 25.01.11, 02:05
                    Zarazilam chlopa i podejrzewam, ze jak on juz dojrzeje do sprawiania sobie zegarka (a obydwoje wiemy, ze to za niedlugo nastapi), to wrocimy do Marine. Mysle, ze uwzgledniajac pochodzenie i hmmm... powiedzmy patriotyzm zarowno w aspekcie malej jak i wielkiej ojczyzny to bedzie bardzo dobry wybor, wiec mimo ze Seiko fajne, a linkowane przez Ciebie zegarki bardzo ladne, to jednak Stowa ma te dodatkowe zalety.

A ja lubie bauhaus. Ale nie upieram sie. Za to chetnie wrocilabym do zegarka mechanicznego, wiec sprawie sobie przy jakiejs okazji mile cudenko. Zglosze sie wtedy na konsultacje na priv, ok? :)
    • sylwiastka Skagen 23.01.11, 23:21
      czy to jest dobra firma. Dizajn bardzo do mnie przemawia, np coś takiego: www.skagen.com/item/331XLSLB.fx
      tylko czy to jest "wystarczająco męskie". Inne modele: www.skagen.com/products/Men/Watch/All/1.fx
    • agata272 Fossil 23.01.11, 23:46
      Nie wiem, czy pomogę, ale byłemu narzeczonemu kupiłam 2 lata temu Fossila. Dizajn nietypowy, fajne szerokie paski. Klasyczne też są, ale zawsze ciekawe :). Obejrzyj sobie tutaj. W Polsce mieści się miedzy 300 a chyba 700 zł, w Stanach na pewno duuużo taniej. Są bardzo dobrze zrobione i trwałe, kilku znajomych sobie chwali :).
    • madzi1 Fossil 23.01.11, 23:52
      Ja polecam fossil, ale nie wiem czy ta półka cenowa cię interesuje no i czy dizajn ci odpowiada. Sama noszę już chyba ze 3-4 lata jednego fossila, i to tak na codzień, także intensywnie użytkowany. Nic mu się przez ten czas nie działo, wymieniałam tylko baterię. Mój narzeczony też nosi na codzień i też nic się z nim nie dzieje. Uważam, że ich skórzane paski są bardzo wytrzymałe.
      www.fossil.com
      Mój chłop nosi coś w tym stylu:
      http://www.fossil.com/en_US/shop/men/watches/trend_watches/cuff_kaleido_redblack_dial_watch-am3696p.html?departmentCategoryId=30001&Ne=16&N=4294959902&Va=47&Ns=p_msc0%7C0%7C%7Cp_weight%7C0&rec=12&pn=c&imagePath=AM3696
      Tylko ten akurat jest bez żadnych bajerów, ale i takie z bajerami mają.
      • sylwiastka Re: Fossil 24.01.11, 00:09
        Cena super (mam na myśli Stany), duży wybór i jeszcze głosy, że dobre :) Zastanowię się, dziś je oglądałam na żywo, ale nie miałam pojęcia czy to dobra firma czy nie.
        • turzyca Re: Fossil 24.01.11, 00:38
          A ja jestem z fossila bardzo, ale to bardzo niezadowolona.
          Maja paski na dwoch teleskopach, wiec nie da sie tego wymienic u normalnego zegarmistrza z ulicy. A oryginalny pasek rozwalil mi sie zaskakujaco szybko.
          Do tego metalowa koperta wyglada tak, jakbym sie z tym zegarkiem codziennie przedzierala przez zarosla z drutu kolczastego. Wczesniej przez 10 lat nosilam Swatcha Iron, ktory wygladal zaskakujaco nobliwie, a slady zuzycia prawie sie nie pojawialy.

Jedyna fajna rzecz w moim fossilu to okienko z data. Bardzo je sobie cenie.
          • madzi1 Re: Fossil 24.01.11, 13:07
            O to ciekawe, a miałaś pasek skórzany? To pewnie zależy od rodzaju paska. Ja i mój facet mamy zegarki na skórzanych szerokich paskach, zegarki nosimy codziennie. Paski po jakichś 3-4 latach są całe i koperta też wygląda ok.
            Faktem jest jednak, że jak chce się nowy pasek to trzeba zamawiać u producenta, a to trochę trwa. Chociaż w stanach może wygląda to inaczej niż u nas.
            • justinehh Re: Fossil 24.01.11, 23:34
              A ja przez jakieś siedem lat nosiłam Swatche ( siostra nie musiała wysilać się na gwiazdkę), koperty były trwałe, ale paski rozpadały się zarąbiaście szybko ( no ale to nie była skóra tylko materiał albo zamsz) i w ogóle mogłabym napisać o nich powieść rzekę ( włącznie z zegarkiem katapultującym się z paska). Kolejne podejście miało być do Swatcha z metalową bransoletką i wtedy siostra rzuciła słowo Fossil. Noszę go już rok, pasek trzyma się nieźle ( Swatch pewnie już by leciał do wymiany), koperta też trzyma się dobrze, urwał mi się tylko ten drugi pasek przy zapięciu.
            • turzyca Re: Fossil 25.01.11, 01:56
              Moja koperta ma ryski praktycznie na calej powierzchni odslonietej. Przesadzilam z tym drutem kolczastym, ale faktycznie wyglada gorzej od swatcha, ktory byl uzywany znacznie intensywniej.

Mialam pasek skorzany, ktory rozpadl sie jak na zlosc chyba miesiac po ustaniu rekojmi.
              Odpowiednie paski produkowane sa tez w Polsce (nie do fossilow jako takich, ale nie tylko fossil uzywa dwoch teleskopow), ale problem polega na tym, ze pasek trzeba na miejscu zszyc lub skleic, bo z racji podwojnych teleskopow trudno go zalozyc tradycyjna metoda. A tego nie robi nie tylko kazdy zegarmistrz, ale ogolnie trudno znalezc kogos, kto sie tym zajmuje (fakt, tez ze nie szukalam jakos namietnie). Ale ze ja bez zegarka nie umiem funkcjonowac, to nosze go w wersji okaleczonej. Co paskudnie wyglada. Nastepny zegarek kupie na metalowej bransolecie. Tylko z moimi waskimi lapkami nie latwo znalezc odpowiednia bransolete.

Swatchowski pasek wytrzymal chyba 4 lata, potem korzystalam z podrobek, wytrzymywaly nieco krocej. Ale przede wszytkim wymiane oferuje wielu zegarmistrzow - z liceum mialam jakies 5 minut na piechote do wlasciwego zakladu.
              • justinehh Re: Fossil 25.01.11, 02:09
                Jak to, dwa teleskopy? Chyba każdy, no prawie każdy, zegarek ma dwa teleskopy.
                • turzyca Re: Fossil 25.01.11, 12:50
                  Dwa po kazdej stronie. Razem cztery. :)
              • madzi1 Re: Fossil 25.01.11, 11:32
                Z tego co mówisz o szyciu i podwójnych teleskopach wnioskuję, że podobny problem powinien być przy wymianie baterii?? Ja w swoim zegarku wymieniałam już dwa razy baterię i nigdy zegarmistrz nie miał problemu z rozmontowaniem tego. A model mam mniej wiecej taki:

www.zegarki.com.pl/jr9149-fossil-p-7967.html
                • turzyca Re: Fossil 25.01.11, 13:02
                  Nie wiem, moze ten model ma inny system? W opisie nigdzie nie jest to zaznaczone. Ale w opisie mojego tez nie. Mam takiego nudziarza: www.zeichenderzeit.de/online-shop_c-fossil%20uhren_s-fuel_a-ES1238.html i nie powiedzialabym, zeby te dwa teleskopy bylo widac.
                  Ale sadzac po zdjeciach z tej strony faktycznie fossil moze stosowac obydwa systemy.
    • magdalaena1977 Re: Zegarek męski - konsultacje 24.01.11, 00:15
      Ja od prawie 10 lat mam model Tissot Bellflower - przez pewien czas nosiłam go tylko od święta, a teraz na co dzień i jestem zadowolona - ładny, trwały, w ogóle nie widać zużycia. Z ciekawości wrzuciłam w Google i wyszło mi, że cena się nie zmieniła ;-o
      U mnie bardzo sprawdziła się metalowa bransoletka - nie niszczy się i jest wygodna.
    • kocio-kocio Re: Zegarek męski - konsultacje 24.01.11, 08:49
      A ten zegarek jako prezent to Ty wymyśliłaś, czy facet marzy?
      Bo mój to ma marzenie za 12K i obawiam się, że nic innego nie sprawi mu radości.
    • koza-1985 Re: Zegarek męski - konsultacje 24.01.11, 15:13
      podpytaj chłopa trochę, zwłaszcza o pasek.
      mój kupował sobie jakiś rok temu, i właśnie znalezienie ładnego a przy tym z odpowiednim paskiem było dla niego wyzwaniem. ostatecznie kupił sobie jakieś casio z tytanową bransoletą, bo twierdzi że skórzany pasek jest niewygodny i więcej takiego nosić nie będzie.

i jak któras forumka wspominała zegarki często są po prost wieeeeelkie, więc ja bym na uwadze miała także szerokość nadgarstka, bo wiadomo że rozmiar zegarka także powinien być dobrany ;)
    • pinupgirl_dg Re: Zegarek męski - konsultacje 25.01.11, 20:42
      A Grovana? Mój brat ma od lat, na początku uważałam, że to bajer, w końcu po co się ma zegarek w komórce :P, ale jak się bliżej przyjrzałam, to stwierdziłam, że chce taki sam :).

www.grovana.ch/
    • aankaa Re: Zegarek męski - konsultacje 25.01.11, 21:49
      od 15 lat mam czasomierz firmy www.bankier.pl/lifestyle/wiadomosc/roamer-slynne-szwajcarskie-zegarki-2266513.html
      wuj gugle może wskaże Ci inne modele

5 lat temu wymieniłam kopertę (zdarła się lekko) i wygląda jak nówka sztuka

nie wiem na czym polega "intensywne używanie zegarka" :) noszę go codziennie, dopiero od niedawna rozstaję się z nim na noc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka