Dodaj do ulubionych

Niemowlę a radioaktywny jod - LWW

05.04.11, 13:07
Na najbliższą niedzielę zaplanowałam urodziny syna w rodzinnym gronie. I mam problem. Teść dostał w poniedziałek rano radioaktywny jod. Ma lekarski prikaz unikania ciężarnych i małych dzieci przez kilka dni. Z tego co doczytałam, to po tygodniu będzie stanowił dla moich dzieci takie zagrożenie jak Fukushima, czyli niewielkie.
Nie mam ochoty robić urodzin razy trzy. Czy zapraszając teściów na niedzielne popołudnie wykazuję się skrajną nieodpowiedzialnością? Czy biorąc pod uwagę, że spędzą u nas góra dwie godziny, to wszystkich tych, którzy panikują powinnam obśmiać?
Wszystkie opinie mile widziane.
Obserwuj wątek
    • felisdomestica Re: Niemowlę a radioaktywny jod - LWW 05.04.11, 13:54
      Jaki izotop jodu i w jakiej dawce? Jeśli dostał J-131 to okres półtrwania wynosi 8 dni. Zagrożenie chyba jednak wieksze niz fukushima, bo odległość minimalna, no a promieniowanie gamma jest bardzo przenikliwe. Ubierz teścia w ołowiany fartuszek :-).
    • zooba Re: Niemowlę a radioaktywny jod - LWW 05.04.11, 14:08
      A teść nie może sobie odpuścić imprezy dla dobra wnuczka?
    • iw1978 Re: Niemowlę a radioaktywny jod - LWW 05.04.11, 14:30
      Jaki izotop - nie wiem. Znalazłam na szybko info o tym, że tydzień wystarczy (najgorsze są podobno 3-4 pierwsze dni). Sądziłam, że skrócenie tego czasu o 16 godzin, to nie jest jakiś problem. Ale skoro są takie izotopy, które mogą promieniować nawet 8 dni, to nie ma tematu. Dziadka na urodzinach nie będzie.
      A co do odpuszczenia - dziadkowie chcieli odpuścic, tylko ja miałam nadzieję, że może uda się zrobic imprezę w komplecie, bo przełożyć już nie ma jak :(

• kis-moho Re: Niemowlę a radioaktywny jod - LWW 05.04.11, 14:40
        To nie jest tak, ze promieniuje 8 dni, tylko po 8 dniach masz polowe tego, co na poczatku. Po 16 dniach masz 25%, po 24 12,5% itd. - co osiem dni zostaje ci polowa tego, co mialas. W ktoryms momencie robi sie tego tak malo, ze jest to tyle, co nic.
        To tak w ramach teorii, bo na tym, co sie ludziom podaje, to sie nie znam. Ale skoro lekarz mowi, ze przez pare dni (a od poniedzialku do niedzieli to jest pare dni) dziadek ma sie trzymac z dala od dzieci, to mysle, ze warto posluchac.
    • yaal Re: Niemowlę a radioaktywny jod - LWW 05.04.11, 14:46
      xkcd.com/radiation/
      Tak na przyszłość.
      • kis-moho Tabelki 05.04.11, 14:57
        Yaal, pytanie za 100 punktow - na ile Sv wystawiasz sie stojac przy dziadku? :o) Bo bez tej wiadomosci te tabelki nie pomoga.
        Zdecydowanie uwazam, ze nie nalezy panikowac z radioaktywnoscia (sama zreszta z nia pracuje) - najlepszym przykladem jest, ze dziadkowi na pewno po takim zabiegu nic nie bedzie. Problem z malymi dziecmi jest taki, ze one bardzo intensywnie rosna, i dlatego obowiazuja dla nich nieco inne normy. Jak mowie - nie znam sie na takich zabiegach, i na tym, jak dlugo nalezy sie trzymac z dala od niemowlat. Ale wydaje mi sie, ze skoro lekarze przed tym przestrzegaja, to warto sie tego posluchac.
    • koza-1985 Re: Niemowlę a radioaktywny jod - LWW 06.04.11, 00:53
      Pamiętam że tata po podaniu radioaktywnego izotopu jodu już po wyjściu ze szpitala poza tym, że miał unikać dzieci i ciężarnych, miał korzystać z osobnych sztućców, osobno prać ubranie itp.
      Przypadek teścia może być zupełnie inny, ale jak napisałaś wszystkie opinie mile widziane ;)
    • szarsz Re: Niemowlę a radioaktywny jod - LWW 06.04.11, 09:57
      Wszystko zależy od tego, jaki izotop i ile dostał Twój teść. Z tego co pamiętam w medycynie używa się jodu 123, 125 i 131 (tego samego co fruwał w powietrzu po fukushimie i czarnobylu). Każdy z nich ma całkiem inny okres półtrwania. Najkrótszy ma jod 123. Jego po tygodniu będzie poniżej 0,1 promila ilości wyjściowej. Co oczywiście nie przesądza, czy to bezpieczna dawka dla niemowlęcia czy nie.

Najdłuższy jod 125 (2 miesiące) a pośredni (8 dni) jod 131.
    • iw1978 Re: Niemowlę a radioaktywny jod - LWW 06.04.11, 12:54
      Dziękuję za opinie. Nadal nie wiem, jaki izotop dostał teść, ale wiem, że w przypadku dzieci lekarz zalecał unikanie kontaktów nawet przez dwa tygodnie. Zatem tematu urodzin nie ma. Najbliższe spotkanie na Wielkanoc :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka