Dodaj do ulubionych

Jak wybrac kanape?

16.04.11, 00:33
Chlopak od dluzszego czasu marudzi, ze by mu sie przydala. Zblizaja sie jego urodziny, wiec moglabym to teraz zalatwic, ale nie wiem jak. Podobaja mu sie jakies z IKEA, ale czy sa ok? To ma byc prosta kanapa, taka tymczasowa, jak bedzie mial kiedys w przyszlosci czas, pieniadze i zdrowie, wybierze sobie cos wypasionego - ale wiadomo, ze najtrwalsze sa prowizorki, wiec nie chcialabym popelnic totalnego bledu. Zatem - na co zwracac uwage przy kupnie? Kto wie? :)
Obserwuj wątek
    • jul-kaa Re: Jak wybrac kanape? 16.04.11, 00:42
      Ja mam EKTORPA z Ikei, koleżanka ma taką niebieską, nie wiem jaki to model.
      Zadowoleni jesteśmy z samej kanapy (mamy największą)ale ja nie jestem zadowolona z części do spania, co Ciebie pewnie nie interesuje.
      • slotna Re: Jak wybrac kanape? 16.04.11, 00:56
        No wlasnie, bo nie powiedzialam: kanapa ma byc do siedzenia/ lezenia, nie do spania zasadniczo. I niezbyt duza. Przekimac jedna noc goscinnie to sie na wszystkim da chyba ;)
    • ja_joanna Re: Jak wybrac kanape? 16.04.11, 02:01
      To co dla mnie np. jest ważne, to czy kanapa ma po bokach oparcia. Bo kupiłam tanią z ikei bez oparć i się wkurzam, że jak się chcę położyć i poczytać to się nie da, bo nie ma podparcia pod głowę/plecy.
    • izas55 Re: Jak wybrac kanape? 16.04.11, 08:16
      Ja mam z IKEI Klippan w skórze. Bardzo mi się na niej wygodnie siedzi, ale jest mała dwuosobowa i nierozkładana. Są również wersje czteroosobowe. Wydaje mi się że Klippan w materiale ma inną twardość. Ikea to chyba niezły namiar, zawsze możesz się porozsiadać i sprawdzić czy ci odowiada
    • magdalaena1977 Re: Jak wybrac kanape? 16.04.11, 08:34
      Ja zawsze słyszałam, że Szwedzi nie rozumieją jak można spać w salonie ;-) i dlatego projektują kanapy tak, żeby się na nich fajnie siedziało, a funkcja spania jest przeznaczona na wyjątkowe okazje. I że kanapy bez funkcji są wygodniejsze i zgrabniejsze.

Jednak w typowym mieszkaniu funkcja IMHO ma sens i ja nie kupiłabym kanapy bez możliwości rozłożenia.
      • tatakine Re: Jak wybrac kanape? 16.04.11, 12:53
        magdalaena1977 napisała:

> Ja zawsze słyszałam, że Szwedzi nie rozumieją jak można spać w salonie ;-) i dl
        > atego projektują kanapy tak, żeby się na nich fajnie siedziało, a funkcja spani
        > a jest przeznaczona na wyjątkowe okazje. I że kanapy bez funkcji są wygodniejsz
        > e i zgrabniejsze.

A to jest prawda, kanapa z mozliwoscia rozlozenia tzw. bäddsoffa jest z zalozenia przeznaczona dla gosci. Nawet pokoje w kawalerkach umeblowane sa zwykle tak ze jest tam mala sofa ze stolikiem i osobne lozko. Czesto lozko oddzielone jest od czesci dziennej pokoju poprzez ustawianie go we wnece pokoju albo zaslonienie np regalem czy zaslonka.
        • izas55 Re: Jak wybrac kanape? 16.04.11, 15:24
          No więc po latach spania na łóżku z materacem, nie wyobrażam sobie spania na rozkładanej sofie na stałe. I w małej kawalerce mam łóżko i małą sofę bo duża rozkładana już by się nie zmieściła. Z resztą całkiem wygonie można się na nie przespać z podwiniętymi nogami. A dla niespodziewanych gości jest polówka w szafie
    • kocio-kocio Re: Jak wybrac kanape? 16.04.11, 09:45
      Koniecznie z możliwość rozłożenia.
      My mamy z Ikei, ale wielką, więc nie dla Ciebie, ale ogólnie Ikea polecam, bo to nie pierwsza nasza kanapa.
      Natomiast zdecydowanie rozkładana, nawet jeśli się wydaje, że nikt na niej nie będzie spać. No bo to nigdy nic nie wiadomo.
    • kura17 Re: Jak wybrac kanape? 16.04.11, 09:48
      ikea to o tyle dobry pomysl, ze mozna po prostu isc i spedzic pol dnia testujac sofy :) wez sobie ksiazke i potestuj! mowie powaznie - my tak wlasnie trafilismy na nasza sofe w ikei, ktora mamy od 7 lat, jestesmy nia zachwyceni - my i cala rodzina :) jest bardzo wygodna, latwo sie pierze pokrycie, nie wiem, co zrobimy, jak nam sie wreszcie zepsuje, a z ikei ja wycofaja (na razie - na szczescie - nie ma zamiaru sie psuc ;))

nasza nazywa sie tylosand, bardzo, bardzo polecam! szukalam w katalogu ikei, ale widze, ze chyba w polsce ja wycofuja wlasnie :( bo w ogolnym katalogu nie ma, jest za to w ofercie w paru sklepach - wklejam linki ponizej, sa SPORE obnizki w tych sklepach, jesli ktorys z nich Ci pasuje, to radzilabym sprobowac :)

trzeba zjeca na stronie i poszukac tych sof :)

www.ikea.com/pl/pl/store/warszawa_janki/oferty
      www.ikea.com/pl/pl/store/katowice/sofy
      www.ikea.com/pl/pl/store/gdansk/eds
    • akna Oparcie! 16.04.11, 10:41
      A właściwie jego wysokość- siedzenie na kanapie, której oparcie się kończy w połowie pleców nie jest wygodne na dłuższą metę. Ja preferuję te z wysokim.
    • slotna Re: Jak wybrac kanape? 16.04.11, 11:51
      Czyli juz wiem, ze:
      - nie bede szukac poza Ikea, bo czasu szkoda, a oni maja dobre
      - mam posiedziec na wybranej kanapie, sprawdzajac wygode
      - jesli jestem przekonana, ze opcja rozkladania jest mi niepotrzebna, kupic nierozkladana, bo lepsza
      - OPARCIE!!11111oneone

:)

Dzieki!

A co z obiciami, jakie najlepsze? Skora odpada od razu.
      • jul-kaa Re: Jak wybrac kanape? 16.04.11, 12:09
        To zależy, jakie wnętrze. Ja mam dość "swobodne", ciepłe, więc pasuje mi czerwony sztruks, który dość szybko przestał wyglądać idealnie, ale za to pokrycia można zdejmować i prać.
        W ogóle do Ektorpów można dokupić obicia poza ikeą - jest ogromny wybór wzorów i kolorów.
      • izas55 Re: Jak wybrac kanape? 16.04.11, 12:11
        Obicie najlepiej takie które daje się zdejmować i prać
      • kura17 Re: Jak wybrac kanape? 16.04.11, 13:01
        no ja znowu moge polecic to obocie, ktore my mamy w tylosandzie, przypuszczam, ze moga je miec inne kanapy. to jest taka sztuczna "mikrofaza", czy cos takiego. taki lekko mechaty material. czysci sie IDEALNIE. mamy 2 malych dzieci, sofe bardzo jasna bezowa (fotka ponizej), a nie narzekamy wcale na czyszczenie! male plamy mozna normalnie zaprac na sofie - my przecietamy szmatka z mydlem/plynem do naczyn, a potem tylko mokra, schnie szybko i nic nie zostaje. spokojnie schodzi i czerwone wino (to ja) i czekolada (to dzieciaki).

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/be/bd/eyza/sK6E2TSJVSpGGnZnlB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/be/bd/eyza/ulN0n0S4Eu5F6O4UwB.jpg
      • magdalaena1977 Re: Jak wybrac kanape? 16.04.11, 21:04
        slotna napisała:

> - jesli jestem przekonana, ze opcja rozkladania jest mi niepotrzebna, kupic
        > nie rozkladana, bo lepsza

Zastanowiłabym się nad rozkładaną, jeśli masz niezbyt duże mieszkanie i nie masz innej opcji przenocowania kogoś. To się naprawdę przydaje.
        www.etap-sofa.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=268&Itemid=298&lang=pl
        A moja sofa ma jeszcze pojemnik na pościel, gdzie trzymam nieużywaną pościel (np. zimową kołdrę) w pojemnikach próżniowych.
        • slotna Re: Jak wybrac kanape? 16.04.11, 21:21
          Mieszkanie jest nieduze i nie przewiduje przyjmowania gosci w wiekszej ilosc niz jedna-dwie sztuki i na dluzszy czas niz jedna poimprezowa noc. Do tej pory wystarczala karimata rozlozona na podlodze, wiec dodatkowa kanapa, na ktorej mozna przekimac wzdluz, to juz luksus :)
          • magdalaena1977 Re: Jak wybrac kanape? 16.04.11, 22:02
            A czy Ty nie mieszkasz aby w Irlandii ? I nie zdarzają Ci się wizyty polskiej rodziny zainteresowanej darmowym noclegiem ?
            • slotna Re: Jak wybrac kanape? 16.04.11, 22:45
              > A czy Ty nie mieszkasz aby w Irlandii ? I nie zdarzają Ci się wizyty polskiej r
              > odziny zainteresowanej darmowym noclegiem ?

Hihihi, no ja mieszkam w Irlandii, ale chlopak nie :) Chlopak mieszka w Warszawie. Nie kupowalabym mu przeciez prezentu na urodziny do wspolnego mieszkania.

Wizyty rodziny sie nie zdarzaja: dziadkowie byli raz - oni sa bardzo zajeci; brat tez raz - w sumie nie wiem czemu, chyba tez ma co robic. Bywa tu tylko wlasnie moj chlopak, ale to ja przewaznie jezdze do niego i wtedy spotykam tez reszte przyjaciol. Miejsce sie marnuje, bo mieszkam w domu i mam nawet pokoj goscinny ;)
              • magdalaena1977 Re: Jak wybrac kanape? 16.04.11, 23:35
                slotna napisała:

> Hihihi, no ja mieszkam w Irlandii, ale chlopak nie :)
                O (nie mam odpowiedniej emotki). Jakoś opcja kupowania kanapy w prezencie pasowała mi do ludzi, którzy są już na etapie wspólnego gospodarstwa. I nie wpadłam na taki związek na odległość.
                IKEA jest ogólnoświatowa, a na pewno ogólnoeuropejska, więc wszystko pasowało ;-)
                • slotna Re: Jak wybrac kanape? 16.04.11, 23:46
                  > O (nie mam odpowiedniej emotki). Jakoś opcja kupowania kanapy w prezencie pasow
                  > ała mi do ludzi, którzy są już na etapie wspólnego gospodarstwa.

No to wtedy bysmy kupowali razem :) A tak, to oczywiscie on wybierze konkretna, w sensie koloru i ksztaltu, ale ja chce sie dowiedziec JAK wlasciwie wybrac taka, zeby oprocz urody miala i sens - poniewaz ma to byc prezent, chce to wziac na klate. On zreszta nie ma teraz czasu i ma chora noge, wiec nie bedzie za bardzo lazil po sklepach.

> I nie wpadłam na taki związek na odległość.

Nie przejmuj sie, ja tez sie dziwie :)

> IKEA jest ogólnoświatowa, a na pewno ogólnoeuropejska, więc wszystko pasowało ;-)

Cholerna globalizacja, nie? ;)
    • tatakine Re: Jak wybrac kanape? 16.04.11, 12:40
      Od siebie moge jeszcze dodac, aby dobrze zwrocic uwage na wymiary sofy pod katem pokoju w ktorym bedzie stala. W sklepie zwykle meble wydaja sie mniejsze niz potem ustawione w salonie.

My kupilismy 3-osobowa sofe z szezlongiem (lezanka?), oczywiscie wymierzylismy pokoj wczesniej i wiadomo bylo ze bedzie pasowac, ale po ustawieniu jej w salonie wydawala sie ogroomna. Oprocz tego byla tez superwygodna wiec zostala:)
    • besame.mucho Re: Jak wybrac kanape? 16.04.11, 14:32
      Ja mam jeden z najprostszych ikeowych modeli czyli beddinge.
      Wygląda tak:
      https://img857.imageshack.us/img857/5561/img4106q.jpg
      https://img192.imageshack.us/img192/1390/img4107m.jpg
      https://img14.imageshack.us/img14/2734/img4108iw.jpg

Jest rozkładana, ale do siedzenia też wygodna. Można wybrać dowolnej miękkości materac, a oparcie może być trochę mniej lub bardziej pochylone.
      Aha - minus to brak boków. Dla mnie to nie problem, bo do opierania się żeby czytać mam drogą z bokami, ale jak u kogoś ma być jedyna i nie stać przy ścianie, to to nie jest wygodne.

Kierowałam się głównie kolorem ;). Kupiłam droższą szarą kanapę, druga miała być głównie po to, żeby mi ożywić wnętrze, a ta ma tanie pokrycia i sporo kolorów do wyboru. Więc kupiłam z zamiarem zmieniania sobie kolorystyki w zależności od humoru i bardzo mi się to podoba. Poza tym chciałam żeby była rozkładana i mogła w razie czego posłużyć za łóżko i żeby była jak najprostsza, bo kupowałam ją kiedy jeszcze nie byłam pewna jak sobie urządzę mieszkanie, chciałam taką, która pasuje do większości rzeczy.

Na co warto zwrócić uwagę:
      - Przede wszystkim na wygodę. Nie krępuj się w sklepie nie tylko przycupnąć, ale wygodnie się rozsiąść, położyć, itd.
      - Łatwo zdejmowane i łatwo czyszczone pokrowce. Jak tego nie ma, to człowiekowi się nigdy nie chce porządnie doczyścić.
      - Jak ma być mobilna, to na wagę. Tzn. jak się ją będzie przesuwało raz na ruski rok, to wszystko jedno. Ale jak ma być taka, żeby łatwo się dało pod nią odkurzyć, żeby można było nią kręcić, żeby ustawić sobie przy telewizorze, stoliku czy czymkolwiek innym, to lepiej żeby była lekka. Chyba że masz chłopaka siłacza, to też wsjo jedno.
      - Na wielkość. Jak ma stać w dużym i wysokim wnętrzu, to zwróć uwagę, żeby nie była malutka i niziutka, bo będzie wyglądała jak krzesełko dla krasnoludka. Jak w małym to odwrotnie.
      • besame.mucho Re: Jak wybrac kanape? 16.04.11, 14:37
        > Dla mnie to nie problem, bo do opierania się żeby czytać mam drogą z bokami,

Ha ha, jak to kretyńsko brzmi. Miało oczywiście być "drugą" a nie "drogą" :)))
      • kryklu Re: Jak wybrac kanape? 16.04.11, 17:07
        Od paru lat mamy sofę beddinge w charakterze małżeńskiej łożnicy i bardzo ją sobie chwalimy. Ma cechy wygodnego łóżka i sofy do siedzenia. Też mam parę pokryć na zmianę, bez problemu mieszczą się do standardowej pralki.
        Jeśli jednak szuka się niewielkiej sofy tylko do siedzenia to ta jest za duża.
        W "salonie" mamy niewielką ikeowską sofę 2-osobową z możliwością rozkładania (materac na podłodze bez żadnych nóżek). Bardzo mobilna bo leciutka. Oparcie to jedna całość z wysokimi podłokietnikami - jest taka otulająca. Od dawna już nie do kupienia. Od intensywnego używania materiał już się mocno zużył i chyba raczej oddamy ją do tapicera bo podobnej nie możemy znaleźć.
      • agafka88 Re: Jak wybrac kanape? 16.04.11, 17:22
        besame.mucho napisała:

> Ja mam jeden z najprostszych ikeowych modeli czyli beddinge.
        > Wygląda tak:

Besame, strasznie miło mi się Twój salon kojarzy :))
        • besame.mucho Re: Jak wybrac kanape? 17.04.11, 13:37
          Wpadnij kiedyś do Warszawy to odnowimy skojarzenia :))
        • slotna Re: Jak wybrac kanape? 17.04.11, 17:22
          > Besame, strasznie miło mi się Twój salon kojarzy :))

Yyy, to nie jest zdjecie katalogowe?
          • besame.mucho Re: Jak wybrac kanape? 17.04.11, 17:25
            Nie, to kawałek mojego salonu, tylko akurat ten kawałek, gdzie w kadr wchodzą głównie meble z ikei, więc może wyglądać jak katalogowe ;)
            • slotna Re: Jak wybrac kanape? 17.04.11, 17:40
              Łeeeeeeee, ladnie to tak zakompleksiac wspoldyskutantki przy niedzieli? Juz sie dosyc nad zdjeciem Kury zastanawialam, ale twoje to stanowcza przesada! :P
              • besame.mucho Re: Jak wybrac kanape? 17.04.11, 20:59
                Pfe tam, nie gadaj ;P. A nad kury fotą też się zastanawiałam czy własna czy katalogowa!
                • kura17 Re: Jak wybrac kanape? 18.04.11, 12:13
                  no chyba zwariowalyscie :D
                  na tej fotkce tylko kanapa jest z ikei, wiec nie wiem, czego to mialby byc katalog, haha... chyba bezguscia, bo ja sie zupelnie nie znam na dekorowaniu, a chcialabym... douczam sie, ale pokoj urzadzany wieki temu (tzn 7 lat :))

ale dziekuje za mile slowa :) ja nasz duzy pokoj bardzo lubie, wybralismy z mezem meble, w ktorych zakochalismy sie od pierwszego wejrzenia i dobrze nam z nimi :)
                  • kryklu Re: Jak wybrac kanape? 18.04.11, 12:41
                    kura17 napisała:

> no chyba zwariowalyscie :D
                    > na tej fotkce tylko kanapa jest z ikei, wiec nie wiem, czego to mialby byc kata
                    > log,

O rany, ja też byłam przekonana, że to zdjęcia katalogowe :D

Bardzo mi się podobają Wasze mieszkania.
      • elrosa Re: Jak wybrac kanape? 16.04.11, 19:55
        Też mamy taką, nawet w tym samym kolorze! :)
        Jest przewygodna, spokojnie prześpią się na niej nawet trzy osoby.
      • koza-1985 Re: Jak wybrac kanape? 17.04.11, 17:12
        tez mam beddinge i jestem z niej bardzo zadowolona. nie pamiętaj już jaki mam materac, ale jeden z tańszych.służy do spania i jako kanapa. w dodatku cena bardzo przystępna
    • slotna Re: Jak wybrac kanape? 16.04.11, 14:55
      Dzieki wszystkim. Nie pozostaje nic innego, jak w stosownym czasie wybrac sie do sklepu z ksiazkami i testowac, testowac... :)

Uwaga o wadze bardzo sluszna. Chlop moze nie ulomek, ale tymczasowo niepelnosprawny, poza tym lubi przemeblowania.
      • slotna Re: Jak wybrac kanape? 16.04.11, 14:57
        Teraz ja sie popisalam :) Sklep z kanapami, oczywiscie, a ksiazka w plecaku :)
    • teresa104 Pranie pokrowca kanapy 16.04.11, 16:13
      Ja również, jak każda pani Młodziakowa, mam kanapę z Ikei. Nie pamiętam, jak się nazywa, chyba tamarillo, tamarilla, a może całkiem inaczej.

Zupełnie nie wyobrażam sobie samodzielnego prania pokrowca. Jest zrobiony z bawełnianej grubej tkaniny o splocie znanym z jeansów. Albo pralnica musiałaby być wielka, przemysłowa, albo pokrowiec trzeba by prać bez zdejmowania jakimś urządzeniem piorącym. Parę razy uprałam pokrowce na poduszki i mordęgę, jaką musiałam przeżyć, żeby je wyprostować i nasadzić, wyceniam na koszt nowych poduszek z nowymi pokrowcami.
      Dlatego zapobiegliwie w tej samej Ikei kupiłam kilka olbrzymich narzut, szczelnie kryjących całą kanapę, na poduszki doszyłam zmiany pokrowców z materii dla odmiany nadającej się do prania i tyle. I nikt mi więcej nie wmówi żadnej kanapy "ze zdejmowalnym pokrowcem, który mozna łatwo uprać" bo to bujda na resorach.
      • kura17 Re: Pranie pokrowca kanapy 16.04.11, 17:54
        > I nikt mi więcej nie wmówi żadnej kanapy "ze zdejmowalnym pokrowcem, który
        > mozna łatwo uprać" bo to bujda na resorach.

Tereska, zapraszam do nas.
        ja naprawde robie jak najmniej sie da w domu - z lenistwa i wygodnictwa - a te moje pokrowce bede zachwalac i juz! sa miekkie, nie zajmuja duzo miejsca, piore na raz w pralce, a mamy naroznik zrobiony z 2 sof - 3- i 2-osobowej. oczywiscie pierzemy na raz wszystkie pokrycia.

ale to jest fajny material, nie bawelna, tylko sztuczna mikrofaza, miekka, upychajaca sie itp. i nawet latwo sie te pokrowce naklada, choc o to balismy sie napoczatku
        • teresa104 Oczywiście wszystko zależy od materiału. 16.04.11, 18:03
          Moja sofa jest taka jak tu: www.youtube.com/watch?v=v0-fiovcYNw
          Nawet męki na niej przeżywam podobne.

Myślę, że ilość materiału jednego pokrowca poduszkowego z mojej sofy to mniej więcej tyle, ile ilość materiału na dżinsy dla mnie. Przy czym jest to gruby dżins o szczególnie podłych cechach (nierosprostowywalność, tracenie koloru na zmarchach; wyciągam z pralki takie skwary sztywne jak z drewna, ani na mokro, ani na sucho tego nie ruszyć). Nie ma szans, żeby to weszło pralki.

Ustaliłaś już skąd mnie znasz?:)
      • besame.mucho Re: Pranie pokrowca kanapy 17.04.11, 17:24
        > Jest zrobiony z baw
        > ełnianej grubej tkaniny o splocie znanym z jeansów. Albo pralnica musiałaby być
        > wielka, przemysłowa, albo pokrowiec trzeba by prać bez zdejmowania jakimś urzą
        > dzeniem piorącym.

To jest plus tej ikeowej kanapy, którą pokazywałam wyżej. Pokrowiec cały mi do pralki nie wejdzie, nie ma szans. Ale on ma na środku schowany suwak, bo składa się z dwóch części. Na jeden raz do pralki spokojnie wchodzi pół pokrowca + pokrowce od dwóch poduszek. Więc na dwa prania mam upraną kanapę. Także pranie pokrowców w domu spokojnie daje radę, nawet ze sporych kanap.
        • kryklu Re: Pranie pokrowca kanapy 17.04.11, 18:56
          besame.mucho napisała:
          To jest plus tej ikeowej kanapy, którą pokazywałam wyżej. Pokrowiec cały mi do
          > pralki nie wejdzie, nie ma szans. Ale on ma na środku schowany suwak, bo składa
          > się z dwóch części. Na jeden raz do pralki spokojnie wchodzi pół pokrowca + po
          > krowce od dwóch poduszek. Więc na dwa prania mam upraną kanapę.

Besame, pierzesz ten zielony pokrowiec ze zdjęcia? Ja mam taki niebieski i na wszywce jest napisane, że można czyścić tylko na sucho. Byłoby cudnie, gdyby się okazało, że pranie w pralce mu nie szkodzi.
          • besame.mucho Re: Pranie pokrowca kanapy 17.04.11, 20:57
            Ja wyprałam i nic mu się nie stało. Ale tylko raz. Metki traktuję umownie ;), ale też mnie trochę wystraszyli, więc dałam niską tempertaurę, delikatne pranie, wirowanie najmniejsze jak się dało i nie włączałam suszarki. Przeżył bez problemu, ale nie biorę odpowiedzialności jeśli niebieski nie przeżyje ;)
            • kryklu Re: Pranie pokrowca kanapy 18.04.11, 09:44
              E to ja chyba też zaryzykuję :)
    • brykanty Re: Jak wybrac kanape? 17.04.11, 16:24
      Ja jak poprzedniczki, chwalę sobie Beddinge. Brak boczków mi nie przeszkadza, bo mam takie prostopadłościenne podłokietniki - b. wygodnie się o nie opiera, mogą też służyć jako poduszki podczas drzemki. Teraz chyba już ich nie robią.
      tinyurl.com/3uthfos
      Mnie jest wygodnie rozciągnąć się nawet na nierozłożonej, na rozłożonej do spania zmieszczą się 3 osoby.
      Ostatnio wymieniłam obicie - kupowane w 2005 r. z ciemnobrązowego sztruksu straszliwie wyrudziało i zblakło. W Ikei jest mało wzorów i kolorów, więc kupiłam w sklepie Zent-decor.com. Oni specjalizują się w szyciu pokrowców na sofy i fotele z Ikei.
      Wyszło trochę taniej, a przede wszystkim mam taki kolor, jaki mi odpowiada (oczywiście wcześniej można zamówić próbki obić).

Aha - nie mam wrażenia, żeby w 16-metrowym pokoju jakoś strasznie przytłaczała.
      • slotna Re: Jak wybrac kanape? 17.04.11, 17:24
        Wyglada fajnie i nie jest z tych najdrozszych (nie wiem jeszcze ile bede miala kasy do dyspozycji - mozliwe, ze dorzuci sie rodzina zainteresowanego), ale zdaje mi sie, ze boczki sa jednak konieczne - uwalic sie tak o, to mozna i na lozku...
        • brykanty Re: Jak wybrac kanape? 18.04.11, 09:51
          Moja koleżanka, kiedy karmiła swoje młode, też miała Beddinge z tymi podłokietnikami. Mówiła, że bardzo wygodnie się o nie opierało, były na idealnej wysokości. O ile pamiętam, karmiła, siedząc.
          Rozumiem jednak, że dla twojego chłopaka ten argument może być mało przekonywający.
          • slotna Re: Jak wybrac kanape? 18.04.11, 10:51
            > Moj koleżanka, kiedy karmiła swoje młode, też miała Beddinge z tymi podłokietn
            > ikami. Mówiła, że bardzo wygodnie się o nie opierało, były na idealnej wysokośc
            > i. O ile pamiętam, karmiła, siedząc.
            > Rozumiem jednak, że dla twojego chłopaka ten argument może być mało przekonywaj
            > ący.

Az mu chyba wysle, zeby przetestowac reakcje. "Wiesz, podobno jest znakomicie wygodna do karmienia"... :D
      • kryklu Re: Jak wybrac kanape? 17.04.11, 19:37
        brykanty napisała:
        W Ikei jest mało wzorów i kolorów, więc kupiłam w
        > sklepie Zent-decor.com. Oni specjalizują się w szyciu pokrowców na sofy i fote
        > le z Ikei.
        > Wyszło trochę taniej, a przede wszystkim mam taki kolor, jaki mi odpowiada (ocz
        > ywiście wcześniej można zamówić próbki obić).

Genialne :)
        Nie miałam pojęcia o istnieniu tego sklepu. Przed chwilą zamówiłam próbki tkanin :)
        • kryklu Re: Jak wybrac kanape? 17.04.11, 19:38
          Brykanty, a jaki rodzaj tkaniny wybrałaś i jak się ona spawuje? Co byś poleciła?
          • brykanty Re: Jak wybrac kanape? 18.04.11, 00:00
            Nazywa się Monte Carlo 15.0, u mnie na monitorze jest wyraźnie czerwono-ruda, w oryginale okazała się dużo bardziej pomarańczowa i jaśniejsza (dlatego próbki niezbędne), ale przypadkiem utrafiła dokładnie w odcień wzoru na zasłonach, więc zupełnie mi to nie przeszkadza. A w pokoju zrobiło się jaśniej. Mam je zbyt krótko (dotarły do mnie pod koniec marca), żeby wystawiać konkretną opinię, na razie sprawują się nieźle. Podoba mi się, że w odróżnieniu od starego obicia to sięga do dołu, jak na zdjęciu Besame, i na dodatek ma suwak między częścią oparciową i tą do siedzenia, co daje szansę na zmieszczenie w pralce na dwie raty. Tamtego nawet nie próbowałam prać w domu, bo nie dość, że nie wlazłoby do pralki, to nie wiem nawet gdzie i jak udałoby się to wysuszyć.
            Kontakt z firmą jest b. dobry, przesyłka doszła szybko, składając zamówienie, nie byłam wystarczająco precyzyjna, bo zamiast pokrowców na podłokietniki dostałam niepotrzebne mi pokrowce na prostokątne poduszki (a mam oprócz podłokietników też kwadratowe płaskie poduszki) - dosłali mi te kwadratowe łącznie z podłokietnikami, nie chcieli, żebym odsyłała te prostokątne, za kwadratowe już nie płaciłam.
            • kryklu Re: Jak wybrac kanape? 18.04.11, 09:42
              Dzięki :)
              To brzmi bardzo zachęcająco. Chyba też u nich zamówię.
            • besame.mucho Re: Jak wybrac kanape? 18.04.11, 10:44
              A te prostokątne poduszki to te, które widać u mnie na fotce? Jeśli tak, to jeśli nie wywaliłaś pokrowców i nie są Ci potrzebne, to chętnie odkupię :)
              • brykanty Re: Jak wybrac kanape? 18.04.11, 12:49
                Wyglądają na takie same, ale jeszcze obmierzę w domu. Oczywiście odstąpię za darmo, bo mi nie są do niczego potrzebne. W sprawie kontaktu mam pisać na besame.mucho@gazeta.pl? Skoro jesteś z Warszawy, to możemy umówić się na mieście, obejrzysz sobie i zdecydujesz, czy kolor i materiał Ci odpowiada.
                • besame.mucho Re: Jak wybrac kanape? 18.04.11, 15:55
                  Tak, na gazetowy. Bardzo chętnie się z Tobą w tym celu spotkam gdzieś w Warszawie :). Ale absolutnie nie chcę Cię na te poszewki naciągać zamiast odkupić! Zgadamy się zresztą mailowo, czekam na wiadomość od Ciebie, bo nie wiem czy pisać na gazetowy czy na inny.
                  • brykanty Re: Jak wybrac kanape? 19.04.11, 10:09
                    Besame, masz mejla.
        • kate841 Re: Jak wybrac kanape? 09.09.14, 22:11
          Na kanapado.pl jest spoko akrykuł. Prosto i na temat:

Jak wybrać kanapę, narożnik, fotel do salonu? Jaki wybrać materiał?
    • iw1978 uwaga na tkaniny 22.04.11, 14:54
      Z tkaninami trzeba uważać. Jeśli kanapa ma być jasna, to najlepiej zdecydować się na obicie zdejmowane do prania. Taka opcja zawsze się przydaje.
      Nie polecam tzw tkanin z teflonem (jak zamsz wygląda), zwłaszcza w jasnej wersji. Ktoś polecał ikeowską wersję tej tkaniny. Nie wiem, może to zależy od producenta, ale moja kanapa z mebelplastu wygląda tragicznie. Cztery lata temu była kremowa, obecnie jest szara mimo moich starań. Na początku plamy faktycznie schodziły, ale po pewnym czasie zaczęły tworzyć na kanapie "malowniczy" wzór :( Teraz planuję pranie przez profesjonalistów, a potem zamierzam ją zmienić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka