Dodaj do ulubionych

wciskanie zebow

29.07.11, 23:01
Nie wiem jak zatytulowac ten temat ale mam taki dziwny problem: otoz co jakis czas mam wrazenie, ze jakos za mocno cos ugryzlam i mi sie niektore zeby wciskaja glebiej w dziasla co jest bolesne. Wystepuje to tylko w trzonowcach po jednej stronie i nie wiem skad sie bierze. Moja dentystka twierdzi, ze zeby sa w idealnym stanie ale wiecie, moze ja fachowo nie umiem wytlumaczyc o co mi chodzi. Nie mialam ostatnio zadnych nowych plomb a problem jest stosunkowo swiezy. I wydaje mi sie, ze byc moze mam jakos nie do konca dobrzepzypilowane te plomby co mam albo cos sie zrobilo w miedzyczasie. Nie chcialabym nic zaniedbac w tej kwestii.
Obserwuj wątek
    • kasiamat00 Re: wciskanie zebow 30.07.11, 11:00
      Zrób zdjęcie tych zębów, przekonasz się czy pod spodem nic się nie dzieje. U mnie przy podobnych objawach powodem okazała się za wysoka jedna plomba, po założeniu niższej objawy ustąpiły. Dentystka może sprawdzić czy nie konfabulujesz i o którego zęba Ci chodzi poprzez zwykłe opukanie ich (jeśli reagujesz na zagryzanie, to na to też powinnaś, tylko to ma być sensowne opukanie z każdej strony, a nie w jednym miejscu).

Postraszę - ja z jednym zębem miałam tak, że wszyscy dentyści twierdzili, że jest OK, nawet jak poszłam z gorączką i 100% pewnością, że to od tego zęba, to dentystka nie była do tego przekonana. Dla świętego spokoju zrobiła mi zdjęcie, a potem się za głowę złapała, skończyło się resekcją dwóch zębów, bo od tego zęba zdążył się zająć korzeń sąsiedniego.
      • black_halo Re: wciskanie zebow 30.07.11, 11:19
        Kiedys pod jednym z tych zebow mialam zgorzel ale udalo sie bez resekcji, natomiast wypelniono mi wszystkie kanaly i rozwiercano go conajmniej 5 razy, kosztowaly te naprawy wiecej niz implant pewnie. Wszystko to bylo jakies 7-8 lat temu, pol roku temu na zdjeciu wszystkie zeby wygladaly w porzadku. Wlasciwi mam ten problem tylko przy jedzeniu, na drugi dzien zazwyczaj przechodzi. I teraz nie wiem - moze wylazaca osemka sciska reszte zebow, moze za wysoka plomba ale tutaj to dzwine b bylo bo wszystkie te plomby zostaly zrobione juz ladnych pare lat temu wiec odczulabym problemy wczesniej. Do tego zgorzel zaatakowala mnie kiedys znienacka, mialam zaplombbowany zab i dentyste odwiedzalam raz na pol w celuprzegladu, nic sie nie dzialo a tu jednego dnia wstalam rano z tak koszmarnym bolem szczeki, na ktory nie pomagaly zadne tabletki ze szok po prostu. Dopiero tydzien silnych antybiotykow i mi zelzalo a na szczescie denstystka powiedziala, ze jej stazsta moze proponowac sie pobawic a jak nie to resekcje mam gratis. I tak mnie wymeczyl na fotelu przez 5 godzin ale wszystkie kanaly wyczyscil :D
        • kasiamat00 Re: wciskanie zebow 30.07.11, 11:56
          Zrób zdjęcie, przez pół roku to sobie można zęby całkiem rozwalić. Szukając mało przerażających powodów - wyłażąca ósemka na pewno zmienia Ci ułożenie zębów, więc zęby, które były ułożone w dobrej odległości od siebie, teraz zaczynają być za blisko i zaczynają na siebie naciskać. I stare plomby mogą zacząć przeszkadzać. Ogólnie - dentysta i nie dać się spławić dopóki nie przestanie boleć.
    • maith Re: wciskanie zebow 30.07.11, 11:23
      Takie objawy daje też ząb nadający się do leczenia kanałowego.
      Ból przy nagryzaniu, wydaje Ci się, że raz w jednym, raz w drugim, raz w trzecim, nie jesteś w stanie wskazać sprawcy, a z zewnątrz ząbki wyglądają na zdrowe, więc dentysta nie będzie Ci przecież rozborowywał połowy szczęki.
      Aż pewnego dnia chwyci Cię bardzo silny ból, dokładnie wskazujący właściwy ząb. Wtedy szuka się pierwszego z brzegu dentysty, wskazuje mu sprawcę, a dociera do przyczyny bólu, oczyszcza, zatruwa i powoli ból przechodzi. Potem jest dalsze leczenie.

Zastanawiam się tylko, czy jak ząb nadaje się do leczenia kanałowego, to to wychodzi na rentgenie, czy nie...
      • anka_z_lasu Re: wciskanie zebow 30.07.11, 15:44
        Być może wychodzi, skoro skierowali mnie na pantomogram przy niepewnej próchnicy w kilku zębach.

A czy plomba jest za wysoko to chyba można sprawdzić zwykłym zagryzieniem kalki dentystycznej? Po wypełnieniu tak sprawdzają, czy coś z plomby trzeba zeszlifować.
      • black_halo Re: wciskanie zebow 30.07.11, 18:09
        Wiekszosc dentystow moze to pewnie ocenic nawet bez rentgena ale w moim przypadku wszystkie szostki i dwie siodemki mam zaplombowane ale nie wszystkie byly leczone kanalowo. No i teraz mam problem bo wychodzi, ze kazdy zab predzej czy pozniej kanalowo trzeba jednak leczyc. Poprzednim razem plomba siedziala bez zadnego problemu jakies 10 lat, mozliwe, ze w ktoryms zebie jakas ploma tez siedzi juz ponad 10 i trzeba wymienic. Wszystkie plomby mam jednak biale. No nic, po weekendzie pojde do dentysty jak nic i zobacze co tam sie dzieje, bo w srode wyjezdzam na festiwal i nie chce miec niespodzianki :/
    • black_halo jestem wsciekla 19.11.11, 11:50
      Bylam niedlugo po tym poscie u dentysty, ktora zrobila zdjecie i stwierdzila, ze wszystko jest w porzadku. A dzisiaj mnie sieklo, boli mnie polowa szczeki, nie moge nic ugryzc i wygladam jak chomik. Takie atrakcje w jedna noc. A przeciez to sie nie robi z dnia na dzien i problem zglaszalam juz wczesniej. Mam szczerze nadzieje uniknac ekstrakcji ale nie wiem jak daleko zaszly zmiany a na wizyte u lekarza dzisiaj musze jeszcze poczekac. Chyba pojde do tej dentystki i jej nagadam !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka