Dodaj do ulubionych

Buty Clarks - problem z rozmiarem

01.09.11, 14:30
Poniewaz to Wasze dyskusje o butach tej marki sklonily mnie do zakupu, to do Was zwracam sie z pytaniem. :D

Jak zawsze na tropie wygodnych czolenek, postanowilam rzucic okiem na strone tej marki, ktora mi sie obila kiedys o oczy przy rozmowach o wygodnych butach. Okazalo sie, ze maja fajne modele i ciekawe przeceny, wiec zrobilam zakupy i teraz "mam zonka".

Obydwie pary to rozmiar szesc (ciezko bylo ustalic, ale jakos przeliczylam i na wszelki wypadek zrobilam rekonesans w lokalnym sklepie, w ktorym sa tez clarksy).
Jedna, na nizszym obcasie, z serii original's "trzyma" dobrze stope, ale jest ok i wygodna.
Natomiast druga, z serii softwear (czy jakos tak) to szpilki i przyznam, ze troche cisna. Nie wiem, czy wymieniac na wieksze, czy to po prostu taka uroda wysokich obcasow - stopa jest wyzej, przez co napiera do przodu i nigdy nie bedzie tak wygodnie jak na obcasie srednim, to fakt. Boje sie, ze przy wiekszym rozmiarze i po rozciagnieciu sie lekkim skory buta beda ciapac i spadac z nogi - wiec tu pytanie, na ile buty tej marki sie rozciagaja i na ile moga byc ciasne przy zakupie ;) ?
Dodam, ze niedawno kupilam skorzane czolenka (ale innej firmy) nieopatrznie w rozmiarze 5 1/2 i tez sie rozeszly, na tyle, ze daje w nich rade (jesli nie musze chodzic pieszo przez caly dzien).

Moglabym teoretycznie zamiwoc wieksze i potem odeslac jedna pare, ale ich system zwrotow jest dosc skomplikowany i wolalabym tego uniknac (jak i zamrazania dodatkowych 55€ :P).
Obserwuj wątek
    • kasica_k Re: Buty Clarks - problem z rozmiarem 01.09.11, 14:55
      Mam kilka par różnych Clarksów - w numerach od 5 1/2 do 6 1/2. Różnie bywa z rozmiarami u nich - np. ten sam model Bombay Lights w jednym kolorze jest na mnie w sam raz, w innym - przyduży, mimo że oba w rozmiarze 6. Najlepiej byłoby dla Ciebie mierzyć stacjonarnie, jeśli zwroty są niewygodne.

Jeśli chodzi o rozciąganie się butów na nodze - przestałam na to liczyć i moje stopy są mi wdzięczne. But ma być dobry od razu - jeżeli ciśnie już podczas przymiarki, to znaczy, że jest za mały, niezależnie od wysokości obcasa. Gorzej, że czasem niewygoda wychodzi dopiero przy dłuższym chodzeniu. Jedne Clarksy próbowałam rozciągać u szewca, pomogło połowicznie - nie są więc jakieś mega podatne.

Podsumowując - ja na Twoim miejscu na pewno wymieniłabym na większe, w razie klapania próbowałabym dołożyć wkładkę. Sama staram się kupować głównie buty z paskiem, bo lepiej trzymają się na nodze i nie trzeba kupować za ciasnych, żeby nie spadały ;) Dodam, że raczej nie noszę obcasów powyżej 7-8 cm, na dopasowywaniu wyższych niespecjalnie się znam (mam tylko jedne buty na obcasie 9 cm i nie chodzę, bo są za małe ;)
      • kasica_k A w ogóle to to nie jest "offtop" 01.09.11, 14:58
        tylko temat na Lobby Odzieżowe:
        forum.gazeta.pl/forum/f,58541,Lobby_Odziezowe.html
        (odpowiedziałam Ci przez nieuwagę, myśląc, że jestem na LO :))
      • bebe.lapin Re: Buty Clarks - problem z rozmiarem 01.09.11, 15:06
        No cisnie juz od razu, moze rzeczywiscie lepiej bedzie z tym pol rozmiara wiecej.

A wkladke juz maja, w dodatku z taka denerwujaca "poduszka", moze sie nie znam, ale nie lubie takich wynalazkow...o, taka, jak na zdjeciu: www.clarks.fr/find/department-is-women/enduses-is-smart/product-is-20344127
    • boziaj Re: Buty Clarks - problem z rozmiarem 01.09.11, 21:51
      moje clarksy rozlazły sie tylko jedne, głównie na szerokość - sportowy model z active air
      reszta - czółenka, balerinki i półbuty trzymają rozmiar; oczywiscie przy noszeniu dostosowuja sie do stopy, ale gdybym kupiła je ciasne, to obawiam się, ze dalej byłyby niewygodne
      zwróć tez uwagę, że clarks ma obuwie o różnej tegości, moze tu jest problem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka