madzioreck 18.10.11, 16:38 Wsadziłam do prodiża kilo mielonego wybełtanego z 4 jajkami, 3 cebulami i pół kilo pieczarek - jak długo to się powinno piec pi razy oko, helpunku!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teresa104 Na oko:) 18.10.11, 17:14 Za 37 minut się tym zainteresuj. Więcej niż godzinę bym nie piekła. Zresztą mięso czuć po zapachu, czy już jest przepieczone. Widać konsystencję (czy się skurczyło, zbiło i lata w konglomeracie, czy się rozsuwa, spłaszcza, maże. No i jeśli zacznie się przypalać, to nie czekaj do tej godziny. Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: Na oko:) 18.10.11, 17:20 Teresa104 ma rację. Jakieś 30- 40 minut. W razie czego, gdy otworzysz, wbijesz widelec i w środku miałoby być surowe, to możesz włączyć raz jeszcze na parę minut. Mielone mięso, to nie souffle, które opadnie od przeciągu. ;-) Odpowiedz Link
madzioreck Zajrzałam... 18.10.11, 17:36 piecze się toto 1 godzinę 10 minut, trochę odlazło od ścianek, ale blade. Odpowiedz Link
teresa104 Re: Zajrzałam... 18.10.11, 17:47 No to piecz dalej. Wiesz, dużo zależy od temperatury, od kształtu. Pieczeń lepsza z rumieńcem, sie wie. Odpowiedz Link
madzioreck Re: Zajrzałam... 18.10.11, 17:59 Taaa. Po zajrzeniu prodiż odmówił współpracy. Grrr. No i nie mam pojęcia, jaką temperaturę ma pieczenie w prodiżu... Odpowiedz Link
madzioreck Re: Pilne - ile toto mam piec? 19.10.11, 02:17 Piekło się półtorej godziny, z małą przerwą techniczną na złączenie zerwanej spirali. Wyszedł bardzo dobry pieczenio-klopsik, polecam, jak która nie ma pomysłu, jak spożytkować kilo mielonego. Odpowiedz Link
jul-kaa Re: Pilne - ile toto mam piec? 19.10.11, 11:08 Ja mam przepis na takie boskie pieczone kotleciki po orientalnemu, że mielone nigdy nie stanowi problemu ;) Odpowiedz Link
jul-kaa Re: Pilne - ile toto mam piec? 19.10.11, 11:10 O, widzę, że mogłabym się zatrudnić u Effuniak ;) Odpowiedz Link
diuszesa Re: Pilne - ile toto mam piec? 19.10.11, 11:56 A podzielisz się przepisem? (ja po orientalnemu też znam coś podobnego, ale z blachy, krojone w kwadraty. Jeszcze nie robiłam.) Odpowiedz Link
jul-kaa Re: Pilne - ile toto mam piec? 19.10.11, 11:58 Podzielę jak zmienie komputer, czyli pewnie popołudniu :) Odpowiedz Link
jul-kaa Re: Pilne - ile toto mam piec? 19.10.11, 13:42 Przepis oczywiście z jakiejś strony internetowej: Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego Składniki: 800 gram mielonego mięsa wołowego 1 papryczka chilli 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 średnia cebula drobno posiekana jajko 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki bułki tartej 5 ząbków czosnku 5 łyżek zimnej wody sól Papryczkę chilli umyć, oczyścić z nasion i posiekać drobno. Ząbki czosnku obrać i zgnieść w prasce. Do miski z mięsem dodać papryczkę, czosnek, posiekaną cebulę i natkę. Dodać jajko, bułkę tartą, wodę i pozostałe przyprawy. Posolić do smaku. Wyrobić na jednolitą masę i odstawić do lodówki na 30 minut. Lekko zwilżonymi dłońmi nabierać porcję mięsa, formować podłużne kotlety i nadziewać je na patyczki do szaszłyków. Przed pieczeniem każdy lekko posmarować olejem. Piec na mocno rozgrzanym grillu ok 15-20 minut obracając kilkakrotnie, żeby jednakowo się upiekły. Ja wszystko suche robię w porcji razy 5, chowam do słoiczka i nie muszę mielić i mieszać za każdym razem. Odpowiedz Link
diuszesa Re: Pilne - ile toto mam piec? 19.10.11, 14:47 Zapowiada się pysznie, dziękuję! Odpowiedz Link