Dodaj do ulubionych

Gra planszowa dla 4-latka

26.10.11, 22:34
Muszę kupić prezent urodzinowy dla dziecka w wieku 4 lat. Wymarzonym prezentem jest gra planszowa. Chińczyki i inne takie podstawowe ma, chciałabym kupić coś ambitniejszego ;)

W jakimś wątku polecałyście pędzące żółwie, ale to dopiero od 5 lat...

Pomocy i dziękuję z góry :)
Obserwuj wątek
    • jul-kaa Re: Gra planszowa dla 4-latka 26.10.11, 22:38
      Ale te granice wieku są przecież umowne...
    • besame.mucho Re: Gra planszowa dla 4-latka 26.10.11, 22:44
      W to:
      www.zabawki24h.pl/pl,product,piranie_atakuja,1535.html
      grałam z czterolatkiem. Zasady kumał i bawił się dobrze. Jak na mój gust nawet za dobrze, potrafił o tę grę w rybki truć od rana do nocy przez dwa tygodnie ;)
    • azymut17 Re: Gra planszowa dla 4-latka 26.10.11, 22:58
      Warcaby? Moja już w to grała w tym wieku. Chyba, że to jest ta podstawowa, którą już ma :-)
    • bluemacia Re: Gra planszowa dla 4-latka 27.10.11, 08:13
      Mój syn grał w tym wieku w: warcaby; szachy; chińczyka; domino; Miś, pszczoły i miód oraz Grzybobranie. Lubił też memory, ale to nie planszówka. Są też fajne gry logiczne Granny, ale to też nie da się zakwalifikować do planszówek.
      • besame.mucho Re: Gra planszowa dla 4-latka 27.10.11, 10:54
        > Lubił też memory, ale to nie planszówka.

Są też takie prawie jak planszówkowe, w sensie, że chodzi się pionkami. Grałam z czterolatkiem w to:
        miastodzieci.pl/wydarzenia/1:/29357:skubane-kurczaki-cwicza-pamiec
        podobne do memory, tylko że te jaja ułożone w koło mają widoczne obrazki i chodzi o to, że trzeba znajdować taki sam obrazek w tych zakrytych krążkach, jak się znajdzie, to się idzie o pole do przodu i ma się następny ruch, i tak do skuchy. Dziecko miało frajdę, bo poza podnoszeniem sobie ot tak kartoników jest też element gonitwy ;) (gra kończy się kiedy uda się tyle razy odpowiedzieć bez skuchy, że przejdzie się po obwodzie koła tak daleko, że dogoni się drugiego kurczaka).
      • azymut17 Re: Gra planszowa dla 4-latka 27.10.11, 12:29
        bluemacia napisała:

> Mój syn grał w tym wieku w: warcaby; (...) oraz Grzybobranie.

Właśnie, Grzybobranie! Nie potrafiłam sobie przypomnieć, za czym moja córka szalała w tym wieku, to było właśnie to. Ma nawet 2 egzemplarze, jeden w domu, drugi u babci. Polecam, proste, ale fajne.
        • agafka88 Re: Gra planszowa dla 4-latka 27.10.11, 13:55
          azymut17 napisała:

> bluemacia napisała:
          >
          > > Mój syn grał w tym wieku w: warcaby; (...) oraz Grzybobranie.
          >
          > Właśnie, Grzybobranie! Nie potrafiłam sobie przypomnieć, za czym moja córka sza
          > lała w tym wieku, to było właśnie to. Ma nawet 2 egzemplarze, jeden w domu, dru
          > gi u babci. Polecam, proste, ale fajne.

O, Grzybobranie! Sama je lubiłam jak byłam mała :D
          • besame.mucho Re: Gra planszowa dla 4-latka 27.10.11, 14:23
            Ja też :D

Widzę, że to jakiś klasyk, nie wiedziałam. Ładne te nowe wydania, ja to jeszcze miałam takie zupełnie bez bajerów. Teraz dużo gier się w ogóle bardzo ładnie wydaje :)
    • anna-pia Re: Gra planszowa dla 4-latka 27.10.11, 09:35
      Dla 4-latka, jak już gra, będą dobre gry oznaczone od 5 i 6 lat. Nawet te od 7 lat możesz obejrzeć, o ile pamiętam, nie wymagają umiejętności czytania.
    • anka-ania Re: Gra planszowa dla 4-latka 27.10.11, 10:44
      agafka88 napisała:

> W jakimś wątku polecałyście pędzące żółwie, ale to dopiero od 5 lat...

Żółwie mają proste zasady, z którymi 4-latek spokojnie sobie poradzi. Gra daje naprawdę dużo frajdy, gorąco ją polecam.
    • amoureuse Re: Gra planszowa dla 4-latka 27.10.11, 12:00
      Staję w obronie żółwi. Jeśli czterolatek jest na tyle rozgarnięty, że radzi sobie z Chińczykiem, to i żółwiom podoła :)
    • bell9 Re: Gra planszowa dla 4-latka 27.10.11, 12:12
      proponuję Ci:
      Bobra Billy merlin.pl/Bobr-Billy-gra_Ravensburger/browse/product/206,623397.html
      kupa śmiechu, zwłaszcza jak bóbr spadnie i sam wyda dźwięk.Jest to gra zręcznościowa
      Fajne są też spadające małpki www.zabawki24h.pl/pl,product,spadajace_malpki,1541.html
    • bathilda Re: Gra planszowa dla 4-latka 28.10.11, 22:03
      Mój 4-latek uwielbia Rere kum kum

merlin.pl/Re-Re-Kum-Kum-gra-towarzyska_Egmont-Polska/browse/product/206,691526.html
      Mariska z nim grała, może potwierdzić że da się to przeżyć :P.
      • agafka88 Re: Gra planszowa dla 4-latka 02.11.11, 11:02
        Za późno niestety, ale będę miała pomysł na gwiazdkę :)
    • jolka.jolka.1 Re: Gra planszowa dla 4-latka 30.10.11, 11:36
      grzybobranie to świetny pomysł!
      fajne jest też monopoly junior, ale z tego co się orientuje, to od 5 lat gra
      chociaż bystry 4-latek może zacząć się w to bawić ;-)
    • agafka88 Podsumowanie 02.11.11, 11:08
      Dzięki za pomoc i rady.

Kupiłam Szalone Żółwie, bardzo się spodobały, coś czuję, że mogą być hitem wśród dzieci i rodziców :)

Grzybobranie kupiła inna ciocia.

Z ciekawszych gier, które znalazłam przeglądając strony ciekawy wydaje się Mądry Zamek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka