Dodaj do ulubionych

[LWW] Beskid Sądecki

07.11.11, 09:20
Szukam miejsca wypadowego na jeden, dwa dni w okolicy Nowego Sącza. Nie znam tamtych rejonów, w Krynicy był raz naście lat temu, niewiele pamiętam.
Gdzie najlepiej jechać? Żeby odpocząć, trochę pospacerować, iść w jakieś góry, o ile będzie jeszcze pogoda (ale nie wędrówki typu 12h od świtu do nocy).
Krynica chyba najbardziej popularna, więc jak nic mi innego nie wpadnie, to nie będę kombinować i tam pojedziemy.
Ale może te mniejsze miejscowości też są fajne? Nie wiem, Piwniczna? Rytro?
A może od góry jezioro Rożnowskie? Ale to chyba latem, nie?

Czy któraś z Was była może w parku etnograficznym w Sączu?
Obserwuj wątek
    • eponak Re: [LWW] Beskid Sądecki 07.11.11, 09:57
      Ja znam muzeum etnograficzne w Starym Sączu b. dobrze, ale niestety bywam tam głównie na imprezach tematycznych. Wtedy są tłumy ludzi, a poza tymi imprezami jest podobno pustawo, co może być zaletą. W ciągu ostatnich kilku lat zrekonstruowano miasteczko galicyjskie, w którym zrobiono hotel, więc jedną noc możesz przespać tam :)

Niestety, nie powiem jak wygląda zwiedzanie z punktu widzenia turysty, bo ja tam pracuję przeważnie, a zwiedzam z indywidualnymi przewodnikami (pracownikami muzeum). Z tego co oni mówili wynika, że ponieważ na co dzień jest bryndza z turystami, więc nie siedzą po chałupach i nie opowiadają o nich każdemu kto przyjdzie (tak robią w czasie festiwali i imprez). Najlepiej chyba mieć mapkę i przewodnik, bo muzeum rozrosło się trochę, jest wiele różnych części tematycznych i dobrze wiedzieć na co się patrzy.
      • yaga7 Re: [LWW] Beskid Sądecki 07.11.11, 10:33
        Dzięki za info. To pewnie musiałabym sobie zapodać przewodnik z mapką, bo niewykluczone, że bylibyśmy tam całkowicie poza sezonem.

A takie organizowane imprezy też są fajne, w sumie chętnie bym się przejechała na coś takiego.

O hotelu nie wiedziałam, idę czytać.
    • genepi Re: [LWW] Beskid Sądecki 07.11.11, 10:28
      W okolicach masz piękne szlaki startujące z Krościenka lub Szczawnicy.
      Miejscowość senną i przyjemną słynącą ze śliwowicy - Łącko.
      Szlak drewnianych obiektów sakralnych.
      A ok 60 km od Nowego Sącza jest wyjątkowe miejsce - Trzcinica zwana polską Troją www.karpackatroja.pl
      • yaga7 Re: [LWW] Beskid Sądecki 07.11.11, 10:31
        Oo, o Trzcinicy nic nie wiem, zaraz sobie poczytam.

Co do szlaków, to ja wiem, że ich jest mnóstwo, tylko ponieważ nigdy tam nie byłam, to nie wiem, od czego zacząć.
    • genepi Re: [LWW] Beskid Sądecki 07.11.11, 12:04
      Z obowiązkowych w ternie spacer na Trzy Korony lub Sokolicę. Lub wąwóz Homole. Ale to już trzeba się przymierzyć do warunków na miejscu i możliwości piechurskich.
      Na każdej mapie okolicy są czasy przejścia szlaków. Tutaj w wersji internetowej: www.szczawnica.na-pulpit.pl/index-trasy-turystyczne.html
      Spływy Dunajcem już się zakończyły, a to też miłe doświadcznie, ale Pieniny o tej porze przepiękne, bo tam lasy mieszane, późna jesień, feeria barw na drzewach.
      Kurczeee, zazdrość zaczęła mnie gnieść...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka