Dodaj do ulubionych

Niemcy, psychiatra w ok. Bochum pilnie poszukiwany

19.11.11, 21:48
Wiem, że niektóre dziewczyny są w Niemczech. Poszukuję dla znajomej osoby psychiatry w Niemczech, w okolicach Bochum, mówiącego po polsku lub angielsku.
Obserwuj wątek
    • turzyca Re: Niemcy, psychiatra w ok. Bochum pilnie poszuk 19.11.11, 23:21
      Dzwoni sie do miejscowej Kassenärztliche Vereinigung i prosi sie o potrzebne informacje, dosylaja liste poczta do domu. Albo sprawdza sie na stronie internetowej, jesli ma sie szczescie i przypisana do naszej okolicy wyszukiwarka dziala.

Cynicznie podpowiem, ze warto w tej sprawie pogadac ze znajomymi z okolicy, bo z polecenia miejsce znajduje sie blyskawicznie, dostanie sie z ulicy wiaze sie zazwyczaj z co najmniej kilkutygodniowym okresem oczekiwania.
    • pierwszalitera Re: Niemcy, psychiatra w ok. Bochum pilnie poszuk 19.11.11, 23:24
      irenaearl napisała:

> Wiem, że niektóre dziewczyny są w Niemczech. Poszukuję dla znajomej osoby psych
      > iatry w Niemczech, w okolicach Bochum, mówiącego po polsku lub angielsku.

Psychiatra, czy psychoterapeuta? W jakim celu dokładnie? Chodzi o coś z neurologicznego, podejrzenie o chorobę psychiczną, jakieś zaburzenia, czy pomoc rozwojowo- psychologiczną? Bo inaczej mogę pomóc tylko ogólnie.
      Tu masz linka do listy z adresami pomocy psychiatrycznej i psychologicznej w Bochum.
      www.bochum.de/C12571A3001D56CE/CurrentBaseLink/N26R24JX003HGILDE/$file/psychso_adress.pdf
      Możesz wyszukać sobie tam dziedzinę, która cię interesuje i skorzystać z listy wszystkich lekarzy psychiatrów, psychologów i psychiatrycznych placówek w mieście oraz pobliżu.
      Jeżeli szukasz naprawdę i konkretnie lekarza psychiatrę szukaj w rubryce "Niedergelassene Nervenärzte, Neurologen und Psychiater". Osoba ubezpieczona w Niemczech potrzebuje tylko skierowania od lekarza domowego i koszty zostaną pokryte przez kasę. Może także pojść bez skierowania, tylko z kartą ubezpieczeniową. Termin robi się telefonicznie, albo osobiście. Każdy lekarz w Niemczech powinien mówić po angielsku.
      Na stronie 26 dokumentu masz adresy lekarzy i placówek dla obcokrajówców mających kłopoty z niemieckim. W Bochum jest na przykład centrum pomocy zdrowotnej (obejmuje także pomoc psychiatryczną) dla migrantów:
      Zentrum für interkulturelle Beratung
      und Therapie (ZiTi)
      in der LWL-Klinik Bochum
      - Ambulanz -
      Alexandrinenstr. 1
      44791 Bochum
      Tel. (02 34) 50 77-1 01
      (02 34) 50 77-2 51
      (Języki: rosyjski, turecki, perski, polski i inne)

Polskiego psychiatrę znajdziesz w Herne (niedaleko Bochum):
      Dr. Leonieni, Jerzy
      Psychiater
      An der Kreuzkirche 1
      44623 Herne
      Tel. (0 23 23) 5 66 53

A jeżeli szukasz dobrej psychoterapii, to polecam centrum przy uniwersytecie. Doskonali fachowcy, prawdzą też znany podyplomowy instytut szkolenia terapeutów. Kierunek głównie behawioralno-poznawczy. Tam na pewno dogadasz się po angielsku. O warunki przyjęcia (na psychoterapię trzeba czasem czekać, ograniczona liczba miejsc itp.) należy dopytać się telefonicznie.
      Zentrum für Psychotherapie -
      Ruhr-Universität
      Universitätsstr. 150
      44799 Bochum
      Tel. (02 34) 3 22-77 88

• irenaearl Re: Niemcy, psychiatra w ok. Bochum pilnie poszuk 20.11.11, 12:59
      Dziękuję wam bardzo, jesteście niezawodne w takich sprawach:)

Przekazałam informacje osobie zainteresowanej, jeśli jednak macie jeszcze inne dojścia, to będę wdzięczna za każdą podpowiedź. Chodzi o lekarza psychiatrę.
    • pierwszalitera Essen 21.11.11, 21:26
      Znalazłam jeszcze jedną panią doktor psychiatrę w Essen. Z Bochum wcale nie tak daleko. Gwarantowanie Polka.

Aldona Kasprzyk
      Ärztin für Neurologie und Psychiatrie
      Hauptstraße 52
      45219 Essen (Kettwig)
      Telefon: (02054) 81763

Wiem, że w Essen jest jeszcze jeden polski psychiatra, ale zapomniałam adresu w pracy. Dopiszę jutro.
      • southgirl Re: Essen 27.05.15, 11:32
        A czy ktos moglby mi polecic psychiatre dzieciecego w Essen lub w okolicach Essen?Potrzebuje pomocy dla mojego trzyletniego syna!! Niestety niemiecki psycholog nie pomogl....
        Dziekuje!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka