irenaearl 19.11.11, 21:48 Wiem, że niektóre dziewczyny są w Niemczech. Poszukuję dla znajomej osoby psychiatry w Niemczech, w okolicach Bochum, mówiącego po polsku lub angielsku. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
turzyca Re: Niemcy, psychiatra w ok. Bochum pilnie poszuk 19.11.11, 23:21 Dzwoni sie do miejscowej Kassenärztliche Vereinigung i prosi sie o potrzebne informacje, dosylaja liste poczta do domu. Albo sprawdza sie na stronie internetowej, jesli ma sie szczescie i przypisana do naszej okolicy wyszukiwarka dziala. Cynicznie podpowiem, ze warto w tej sprawie pogadac ze znajomymi z okolicy, bo z polecenia miejsce znajduje sie blyskawicznie, dostanie sie z ulicy wiaze sie zazwyczaj z co najmniej kilkutygodniowym okresem oczekiwania. Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: Niemcy, psychiatra w ok. Bochum pilnie poszuk 19.11.11, 23:24 irenaearl napisała: > Wiem, że niektóre dziewczyny są w Niemczech. Poszukuję dla znajomej osoby psych > iatry w Niemczech, w okolicach Bochum, mówiącego po polsku lub angielsku. Psychiatra, czy psychoterapeuta? W jakim celu dokładnie? Chodzi o coś z neurologicznego, podejrzenie o chorobę psychiczną, jakieś zaburzenia, czy pomoc rozwojowo- psychologiczną? Bo inaczej mogę pomóc tylko ogólnie. Tu masz linka do listy z adresami pomocy psychiatrycznej i psychologicznej w Bochum. www.bochum.de/C12571A3001D56CE/CurrentBaseLink/N26R24JX003HGILDE/$file/psychso_adress.pdf Możesz wyszukać sobie tam dziedzinę, która cię interesuje i skorzystać z listy wszystkich lekarzy psychiatrów, psychologów i psychiatrycznych placówek w mieście oraz pobliżu. Jeżeli szukasz naprawdę i konkretnie lekarza psychiatrę szukaj w rubryce "Niedergelassene Nervenärzte, Neurologen und Psychiater". Osoba ubezpieczona w Niemczech potrzebuje tylko skierowania od lekarza domowego i koszty zostaną pokryte przez kasę. Może także pojść bez skierowania, tylko z kartą ubezpieczeniową. Termin robi się telefonicznie, albo osobiście. Każdy lekarz w Niemczech powinien mówić po angielsku. Na stronie 26 dokumentu masz adresy lekarzy i placówek dla obcokrajówców mających kłopoty z niemieckim. W Bochum jest na przykład centrum pomocy zdrowotnej (obejmuje także pomoc psychiatryczną) dla migrantów: Zentrum für interkulturelle Beratung und Therapie (ZiTi) in der LWL-Klinik Bochum - Ambulanz - Alexandrinenstr. 1 44791 Bochum Tel. (02 34) 50 77-1 01 (02 34) 50 77-2 51 (Języki: rosyjski, turecki, perski, polski i inne) Polskiego psychiatrę znajdziesz w Herne (niedaleko Bochum): Dr. Leonieni, Jerzy Psychiater An der Kreuzkirche 1 44623 Herne Tel. (0 23 23) 5 66 53 A jeżeli szukasz dobrej psychoterapii, to polecam centrum przy uniwersytecie. Doskonali fachowcy, prawdzą też znany podyplomowy instytut szkolenia terapeutów. Kierunek głównie behawioralno-poznawczy. Tam na pewno dogadasz się po angielsku. O warunki przyjęcia (na psychoterapię trzeba czasem czekać, ograniczona liczba miejsc itp.) należy dopytać się telefonicznie. Zentrum für Psychotherapie - Ruhr-Universität Universitätsstr. 150 44799 Bochum Tel. (02 34) 3 22-77 88 Odpowiedz Link
irenaearl Re: Niemcy, psychiatra w ok. Bochum pilnie poszuk 20.11.11, 12:59 Dziękuję wam bardzo, jesteście niezawodne w takich sprawach:) Przekazałam informacje osobie zainteresowanej, jeśli jednak macie jeszcze inne dojścia, to będę wdzięczna za każdą podpowiedź. Chodzi o lekarza psychiatrę. Odpowiedz Link
pierwszalitera Essen 21.11.11, 21:26 Znalazłam jeszcze jedną panią doktor psychiatrę w Essen. Z Bochum wcale nie tak daleko. Gwarantowanie Polka. Aldona Kasprzyk Ärztin für Neurologie und Psychiatrie Hauptstraße 52 45219 Essen (Kettwig) Telefon: (02054) 81763 Wiem, że w Essen jest jeszcze jeden polski psychiatra, ale zapomniałam adresu w pracy. Dopiszę jutro. Odpowiedz Link
southgirl Re: Essen 27.05.15, 11:32 A czy ktos moglby mi polecic psychiatre dzieciecego w Essen lub w okolicach Essen?Potrzebuje pomocy dla mojego trzyletniego syna!! Niestety niemiecki psycholog nie pomogl.... Dziekuje!!! Odpowiedz Link