Dodaj do ulubionych

[LWW] Elektryczna szczoteczka do zębów

07.03.12, 12:36
Dałabym głowę, że już był gdzieś taki wątek, ale nie mogę nic znaleźć... Padła mi właśnie moja wysłużona szczoteczka do zębów, i rozglądam się za nową. Jak to zwykle bywa, kupienie czegokolwiek to prawie rocket science, pytam więc doświadczonych lobbystek. Moja stara szczoteczka była dość podstawowa, kręciła się i myła :o) To, co oglądam w sklepach ma dużo więcej bajerów. Na co zwracać uwagę przy kupnie, jakie bajery warto mieć, a co jest tylko bezsensownym dodatkiem? Na pewno się na tym znacie.
Obserwuj wątek
    • yaal Re: [LWW] Elektryczna szczoteczka do zębów 07.03.12, 13:13
      Moja aktualna to Braun Oral-B Professional Care 1000, z bajerów ma sygnalizację zbytniego nacisku i timer: piszczy co 30 sekund, a po 2 minutach bardziej.
      Jeśli użytkowników szczoteczki będzie więcej niż jeden, może się przydać podstawka z miejscem na przechowywanie końcówek.
      Jeżeli masz wrażliwe zęby, to może się przydać opcja delikatniejszych wibracji.

Bardziej wypasionych używałam, ale w praktyce ta mi zupełnie wystarcza, zwłaszcza z końcówkami "3D White" albo "Floss Action" (acz te są w porównaniu jakby twardsze). Można też sobie dokupić zestaw końcówek specjalnych: szczoteczka do szczelin, do języka, coś tam jeszcze.
    • mszn A co jest dobrego w takich szczotach? 07.03.12, 13:50
      Serio pytam, nie znam się, szoruję się szczotką za 1 euro. Co dałoby takie elektroczyszczenie osobie, która nie pije kawy, czarnej herbaty, a dentyście udaje się znaleźć coś do zrobienia raz na 5 lat?
      • kis-moho Re: A co jest dobrego w takich szczotach? 07.03.12, 14:41
        > Serio pytam, nie znam się, szoruję się szczotką za 1 euro. Co dałoby takie elek
        > troczyszczenie osobie, która nie pije kawy, czarnej herbaty, a dentyście udaje
        > się znaleźć coś do zrobienia raz na 5 lat?

Na pewno więcej macha niż ja ręką, bo nienawidzę myć zębów, i najchętniej łażę po mieszkaniu ze szczoteczką w zębach i zajmuję się czymś innym. To się jako metoda mycia nie sprawdza :o) Ale poza wszystkim innym mam zdecydowanie bardziej problemowe zęby i okolicę, więc mimo lenia staram się o nie dbać.
      • kk345 Re: A co jest dobrego w takich szczotach? 07.03.12, 15:52
        Fajne w elektrycznej szczoteczce jest to, ze sama kręci się tak, jak uczyła dentystka w podstawówce:" szczotkujemy w kółeczko, w kółeczko"- nie wiem, jak reszta ludzkości, ale ja zawsze w końcu macham zwykłą szczotką "prawo-lewo" czyli źle:)
        • mszn Re: A co jest dobrego w takich szczotach? 07.03.12, 16:16
          No nie wiem. Tutaj na przykład opis tej "kręconej" metody nie jest zbyt entuzjastyczny, zresztą od dawna już spotykam się z innymi zaleceniami. Ale może są różne elektryczne szczoteczki i mogą one wykonywać inne ruchy, nie tylko owo kręcenie (to jest pewnie ta rocket science tutaj).
          • jul-kaa Re: A co jest dobrego w takich szczotach? 07.03.12, 17:08
            Moja dentystka też mówi żeby nie kręcić, a wymiatać. Z góry na dół i z dołu do góry.
          • pinupgirl_dg Re: A co jest dobrego w takich szczotach? 07.03.12, 21:53
            > No nie wiem. Tutaj na przykład opis tej "kręconej
            > " metody nie jest zbyt entuzjastyczny, zresztą od dawna już spotykam się z inny
            > mi zaleceniami.

Metoda kręcona jest dość agresywna dla dziąseł. Zresztą w okresie przyzwyczajania się do szczoteczki elektrycznej trochę krwi się polało, teraz nauczyłam się jej używać i dziąsła się przyzwyczaiły.
            Elektrycznej używam średnio raz dziennie. Przy aparacie trzeba być zęby bardzo często, więc mam do tego inne szczoteczki (szczególne oklaski ma Curaprox 5460), tutaj siła nic nie pomoże, bez żmudnego czyszczenia przestrzeni wokół zamków i między zębami i tak będzie osad.
            Ale wydaje mi się, że i tak szczoteczka elektryczna jest dobra, szczególnie dla osób, które mają tendencję do zbytniego przyciskania i robienia ze swojej szczoteczki wiechcia w dwa tygodnie.
      • teresa104 Moim zdaniem lepiej myją. 07.03.12, 21:14
        Po pierwsze ona mierzy mi czas mycia, więc lepiej się skupiam i myję solidniej ząb po zębie, z nudów po prostu.
        Po drugie ma małą główkę (i jeszcze mniejszą do przestrzeni, ponadto skrobak do języka, gumkę do polerowania i szorstkie wykałaczki do międzyzębia) i mycie jest precyzyjniejsze, mam na myśli choćby ósemki, do których trudno podejść tradycyjną szczoteczką.
        Po trzecie reguluje nacisk - zwykłą szczotkę mam skłonność przyciskać za mocno (myję krócej, chaotyczniej, to przynajmniej mocniej;).

Przypuszczam, że wszystko to da się osiągnąć zwykłą szczotką, ale trzeba mieć do niej więcej dyscypliny i wyczucia. Elektryczna tu słabego człowieka wyręcza.

Dopiero kiedy zaczęłam używać elektrycznej zrozumiałam, jak dobrze mogą być doczyszczone zęby. Nie potrzebne mi jest żadne dentystyczne czyszczenie, piaskowanie. W poniedziałek byłam u dentysty, nie jest to więc moja samochwalcza opinia.

Ludziom o zębach wymagających nieco pieczy elektryka bardzo pomoże.
        • pinupgirl_dg Re: Moim zdaniem lepiej myją. 07.03.12, 21:32
          > Dopiero kiedy zaczęłam używać elektrycznej zrozumiałam, jak dobrze mogą być doc
          > zyszczone zęby.

Jejku, to ja, kiedy pierwszy raz użyłam elektrycznej, poczułam się niedomyta jak nigdy wcześniej ;). Ale fakt, że, nie chwaląc się, technikę mam taką, że elektryczna wymięka :D.
          Mam wrażenie, że elektryczna dobrze myje takie miejsca jak: tylna powierzchnia górnych siekaczy i powierzchnie żujące. Ręczną musiałabym się bardzo namachać. Resztę zwykła szczoteczka myje równie dobrze, a wręcz mam wrażenie, że np. miejsca między zębami są lepiej doczyszczone.
          Generalnie duże powierzchnie rzeczywiście szybciej idą tym sposobem, ale w szczegółach manualna wygrywa. Dlatego ja używam na zmianę jednej i drugiej (i jeszcze stada innych specjalistycznych do aparatu oraz irygatora).
          • teresa104 Re: Moim zdaniem lepiej myją. 07.03.12, 21:45
            Ja też używam zwykłej i elektrycznej, choć raczej nie przy jednym szorowaniu. Ale między zębami zwykłą nie mam szans, po to mam nić oraz nakładki na elektro:)
            • pinupgirl_dg Re: Moim zdaniem lepiej myją. 07.03.12, 21:56
              Ja też mam nitki i nasadki, ta nasadka trochę pomaga, ale i tak wolę ręczną. Nić czyści głownie same przestrzenie międzyzębowe, mi chodzi o te wszystkie "krzywizny" - tutaj lepiej mi manualną, najprostszym dziadostwem z marketu po 2 zł, byle miało wąskie zakończenie główki.
              BTW generalnie dentyści na pytanie "Jaka szczoteczka jest najlepsza" odpowiadają, że ta często używana :).
              • pinupgirl_dg Re: Moim zdaniem lepiej myją. 07.03.12, 22:02
                PS. dodam, że wciąż mam zęby stłoczone, więc tych "krzywizn" jest trochę więcej, niż natura przewidziała. Możliwe, że u osób bez tego problemu elektryczna czyści wszystko ja należy.
          • pinupgirl_dg Re: Moim zdaniem lepiej myją. 07.03.12, 22:38
            > (i jeszcze stada innych specjalistycznych do aparatu oraz irygatora...).

...oraz skrobaka do języka, jak mogłam zapomnieć!

Mam całą kosmetyczkę sprzętu, częściowo jest to konieczność, ale częściowo kupuję, bo lubię, nowa szczoteczka rajcuje mnie równie jak nowa bielizna i umila mi trochę szarą aparatową codzienność :).
            Wygrzebałam wątek mniej-więcej na temat:
            forum.dentonet.pl/viewtopic.php?t=20148&highlight=curaprox
            forum.dentonet.pl/viewtopic.php?t=18236&highlight=elektryczna
    • teresa104 Jest jakiś sądny czas dla szczotek 07.03.12, 20:56
      Moja też zdycha, coś jest nie tak z ładowaniem, działa dobrze, ale akumulator się zestarzał. Kupiłam ją (Braun) 7 lub 8 lat temu. Kosztowała około 400 złotych. Widzę że teraz szczotki o takich samych funkcjach chodzą po stówce z kawałkiem. Owe funkcje to czujnik nacisku (szczotka zbyt mocno przyciskana wstrzymuje ruch w obrotowy, zostaje pulsowanie) i timer (dyskretny sygnał co pół minuty i wyraźny po dwóch minutach). Obie funkcje moim zdaniem niezbędne. Tyle że teraz zaleca się myć 3 minuty, nie 2. No więc ja myję 4, po minucie na ćwiartkę.
    • teresa104 Tu masz o irygatorach 07.03.12, 21:23
      forum.gazeta.pl/forum/w,86228,125477719,125477719,czy_usuwac_osemke_.html
      Bo ja i ten irygator rozważałam.
    • pinupgirl_dg Re: [LWW] Elektryczna szczoteczka do zębów 07.03.12, 22:17
      Swego czasu na forach dentystycznych za najlepsze były uznawane szczoteczki soniczne,np:
      www.sonicare.pl/
      Ludzie bardzo zachwalali, ale ostatnio nie przesiaduję tam tyle więc nie wiem, czy na dłuższą metę zakup się opłacił. Sama nie próbowałam
      Dla mnie w elektryczne znaczenie ma szybkość obrotów, czasami używam szczoteczki M. gdy moja się rozładuje, która nie ma takie dużej prędkości maksymalnej i mam wrażenie, że sama szybciej bym te kółka machała, chociaż może to kwestia przyzwyczajenia, bo M. też ma dobrze domyte zęby.
      • szarsz Re: [LWW] Elektryczna szczoteczka do zębów 07.03.12, 23:10
        Ja miałam soniczną. To była jedyna szczoteczka, przy której nie robił mi się kamień. Tyle że coś mi się złamało w środku, juz po gwarancji, a na drugą nie mam kasy. Szoruję aktualnie zwykłą i coś stwierdzam, że mi się technika (albo cierpliwość, hehe) poprawiła, bo nowy kamień się nie robi.
      • ciociazlarada Re: [LWW] Elektryczna szczoteczka do zębów 08.03.12, 00:44
        Mój chłop używa Philipsa Sonicare na pewno dłużej niż 5 lat. Do dentysty chodzi jak każdy przeciętny człowiek, a osad musi usuwać raz na pół roku. Cudów nie ma, według niego szczoteczka jak szczoteczka.
    • pinupgirl_dg Tanie szczoteczki soniczne - warto? 22.03.12, 16:39
      Ostatnio rzuciły mi się w oczy tanie szczoteczki soniczne na baterie. Zawsze chciałam spróbować, ale cena mnie przerażała. Czy to zwykłe szczoteczki elektryczne, soniczne tylko z nazwy? Ktoś próbował?
      www.shop-dent.pl/visiomed-prosonic-micro-szczoteczka-soniczna-na-baterie-p-1064.html?cPath=28
      www.rossnet.pl/Produkt/Spinbrush-Sonic-Elektryczna-szczoteczka-do-zebow,110403
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka