Dodaj do ulubionych

Jakie wybrać oprawki (okularów)?

25.05.12, 15:08
Jestem zielona w temacie. Na co zwracać uwagę? Czy cena zależy od wyglądu czy od jakości? Jakie oprawki będą najtrwalsze? Jak należy je dobrać? Do kształtu twarzy?
Obserwuj wątek
    • maggianna Re: Jakie wybrać oprawki (okularów)? 25.05.12, 15:58
      Cena zalezy od jakosci, materialow i od marki oprawek.
      Oprawki nalezy dobrac do ksztaltu twarzy, optyk powinien dac do wyboru takie ktore beda pasowaly do rozstawu oczu.
      Oprawki nosze zarowno plastikowe (ale dobrych firm i z dobrych materialow), jak i tytanowe w wersji bez oprawki wokol szkla (czyli sa tylko boki i polaczenie szkiel z noskami). Zazwyczaj wymieniam oprawki maksymalnie co 2 lata ale zadnych nie udalo mi sie (odpukac) do tej pory zniszczyc, mimo usilnych staran :-)
      Z wytrzymalych oprawek moge polecic firmy Zeiss i Silhouette (w tej chwili mam takie i jestem zachwycona - sa bardzo wygodne i super lekkie).
    • kaga9 Re: Jakie wybrać oprawki (okularów)? 25.05.12, 16:08
      Cena zależy od firmy;) Zdecydowanie dobieraj oprawki do kształtu twarzy, fryzury, stylu. Ja mam "trudną" twarz (nietypowy kształt, we wszystkich oprawkach wyglądałam nijako albo źle) i swoich okularów szukałam ponad rok, serio.
      Odpowiedz sobie na pytanie, czy chcesz, żeby te oprawki było widać, czy chcesz tylko z zaznaczoną częścią brwiową, czy może chcesz praktycznie niewidoczne patentki. Może się tak zdarzyć, że będzie Ci dobrze właściwie we wszystkich modelach (optyk, która mi pomagała dobrać oprawki, tak właśnie miała), wtedy wybieraj i przebieraj.
      Upewnij się, że oprawki nie są na Ciebie za ciasne ani za szerokie (ruchome noski i zauszniki można regulować, ale nawet ta regulacja nie zawsze pomoże).
      No, i jak radzą pannom młodym w sprawie sukni: przymierzaj, przymierzaj, przymierzaj.;)
      Szukaj oprawek niekoniecznie w sieciówkach typu VE, cała moja rodzina zaopatrzyła się u lokalnego optyka.
      Co do samych szkieł, nie wiem, jaką masz wadę (pewnie małą), ale teraz można sobie zamówić redukcję grubości szkieł (ja płaciłam za to niewiele ponad 100 zł, a efekt jest znaczący). Polecam antyrefleks, zwłaszcza jeśli pracujesz przy komputerze.
    • daslicht Re: Jakie wybrać oprawki (okularów)? 25.05.12, 16:29
      Kształt brwi jest ważną rzeczą. Oprawki zwykel dobrze wyglądają, jak górna linia soczewek idzie zgodnie z linią brwi. Jeśli masz proste brwi lub lekkie łuki, to masz bardzo duży wybór. Jak wysokie i duże łuki, to masz mały wybór.

Druga sprawa to wielkość - im większa jesteś, tym bierzesz większe oprawki. Tylko tu też jest haczyk - jak masz szczupłą twarz, to nie przesadzaj z wielkością. Okulary korekcyjne na pół twarzy nie wyglądają dobrze.
    • jul-kaa Re: Jakie wybrać oprawki (okularów)? 25.05.12, 16:47
      Noszę okulary od paru lat, żadne wcześniej mi się nie zniszczyły, teraz rozpadły mi się niedrogie oprawki (za 90zł), po niecałym roku. Więcej tak tanich nie kupię.
      Moja okragła twarz wygląda w różnych oprawkach albo jak groźna woźna, albo jak własna babcia, albo dobrze ;)
      Trzeba mierzyć, dobry optyk pomoże Ci dobrać.
    • pierwszalitera Re: Jakie wybrać oprawki (okularów)? 25.05.12, 22:18
      Jeżeli jesteś w temacie zielona, to musisz po prostu pojść do optyka i włożyć na nos wszystko co mają, bo praktyka może okazać się zupełnie inna od teorii. A jak odwiedzisz kilka dobrze zaopatrzonych sklepów i we wszystkim będziesz wygląda tragicznie, to pomyśl o okularach bez oprawek, tylko szkła. Ja mierzyłam w akcie desperacji dosłownie wszystko, nawet męskie i dziecięce modele. Dopiero właśnie takie bezoprawkowe okazały się dobre. Tylko tu dobrze postawić na jakość (wyższa cena), by połącznie między szkłami było stabilne i z dobrego trwałego materiału. Moje jest z tytanu. Ważna też i trochę zależna do tego, czy okulary nosisz często, czy tylko od okazji, jest waga. Im cięższe okulary tym bardziej będą dawać się we znaki przy noszeniu na nosie. Więc zwracaj uwagę nie tylko na wygląd.
    • clarisse Re: Jakie wybrać oprawki (okularów)? 25.05.12, 22:21
      Potrzebne jest lustro i oprawki. Dużo oprawek. Więcej oprawek. Jeszcze więcej oprawek. I dużo czasu. :) Optyk teoretycznie może pomóc, w praktyce nie jest konieczny. Ja tam na przykład wolę samoobsługę, bo usiłuję przymierzyć wszystko, co się da - a jeśli chodzi o opinię drugiej osoby, to wolę opinię mojego chłopa, a nie optyka ;)

Materiały - zależy w czym Ci będzie dobrze. Ja plastikowe oprawki nosiłam jako nastolatka i uważam je za cięższe i mniej fajne od metalowych. Ale to kwestia gustu, niektórzy wyglądają w nich kapitalnie. Oczywiście jeśli wybierasz oprawki (nieważne z czego) w jakimś wariackim kolorze, wyobraź sobie je w zestawieniu z różnymi ciuchami.

Jeśli coś jest znacząco tańsze od reszty, albo jest w promocji "druga para za darmo", to jest prawie na pewno do dupy. W sensie, za darmo dają tylko to, co się rozleci szybko. W życiu rozleciała mi się tylko jedna para okularów, to były właśnie takie bezoprawkowe kupione jako druga para za darmo.
      • maggianna Re: Jakie wybrać oprawki (okularów)? 27.05.12, 12:35
        Kiedys w ten sam sposob wybieralam oprawki - przymierzalam wszystko co bylo dostepne, spedzalam pare godzin probujac wybrac cos fajnego. Teraz mam swietnego optyka - wizyta zajmuje max 30 min - mowie mniej wiecej co bym chciala (oprawki, wersja bez oprawkowa), optyk mi sie przyglada, potem dostaje 4-5 oprawek do przymierzenia, zazwyczaj we wszystkich wygladam dobrze, potem przymierzam i optyk robi wstepna selekcje, zostaje zazwyczaj z 2 oprawkami do ostaecznego wyboru wiec decyzja jest duzo prostsza. Wiekszosc moich znajomych tez do niego chodzi i wszyscy sa zadowoleni, jedyny problem ze zawsze sa do niego kolejki.
        Polecam wiec przede wszyskim znalezc dobrego optyka, ktory nie tylko sprzeda okulary ale bedzie tez umial doradzic i pomoc w wyborze.
        • clarisse Re: Jakie wybrać oprawki (okularów)? 28.05.12, 11:23
          Ale ja to lubię ;)
          W sumie dopiero teraz zdałam sobie z tego sprawę :D
          Przeczytałam o 2-5 oprawkach i zastanowiłam się "ale gdzie tu fun??"
          Jako małolata też kupowałam u lokalnego optyka i mierzyłam owe 2-5 modeli podane przez sprzedawcę, wybierałam jeden i byłam zadowolona.
          Dopiero rozpasany kapitalizm mnie rozwydrzył i jak widzę interesujące oprawki, to muszę sprawdzić, jak na mnie wyglądają.

Hmm. Bo w sumie jeśli mam czas, to wejście do optyka jest trochę jak wejście do sklepu z bielizną, który miałby 40 modeli potencjalnie na mnie pasujących pięknych staników. Jak widzę, że jest ich 40, to ciężko się ograniczyć do przymierzenia tylko tych zaproponowanych przez panią sprzedawczynię - nawet jeśli ostatecznie faktycznie kupię jeden z tych pierwszych.
          • pierwszalitera Re: Jakie wybrać oprawki (okularów)? 28.05.12, 13:01
            clarisse napisała:

> Hmm. Bo w sumie jeśli mam czas, to wejście do optyka jest trochę jak wejście do
            > sklepu z bielizną, który miałby 40 modeli potencjalnie na mnie pasujących pięk
            > nych staników.

Porównanie stanikowe bardzo dobre. ;-) Podobne spostrzeżenie miałam też ja, gdy u trzech optyków z olbrzymim asortymentem zmierzyłam wszystko i tylko jedne jedyne okulary na końcu pasowały. Znaczy kształt i wielkość szkieł. Tego maratonu nie mam ochoty powtarzać. A i tak kolor zauszników i materiał wszystkich połączeń musiałam wybrać sobie z katalogu, bo idealnego zestawu w sklepie nie było. Ze stanikami mam podobnie, jedna firma, jeden fason i modlę się, by produkowali w podchodzącym mi kolorze i dobrej jakości koronki. ;-)
            • maggianna Re: Jakie wybrać oprawki (okularów)? 28.05.12, 13:09
              Dlatego wlasnie lubie mojego optyka :-) Jezeli bede chciala to moge przymierzyc i 100 oprawek bo wybor on ma ogromny, ale nosze okulary tyle lat, ze chce w nich swietnie wygladac i przy okazji nadazac za moda/trendami i nie zastanawiac sie przez 3 godziny co wybrac wiec zdaje sie na jego wybor i jak do tej pory sie nie zawiodlam - cos jakby znalezc idealna brafitterke ktora zawsze szybko i sprawnie dobierze idealny biusonosz :-)
    • milstar Podepnę się cenowo 26.05.12, 00:40
      OK, rozumiem, że nie najtańsze. Tylko jaką cenę już można uznać za przyzwoitą, dającą niezłą jakość, a co już uważać z luksus? Tzn. wiem, że to sprawa indywidualna poniekąd, ale... okulary ostatnio kupowałam jakieś 3,5 roku temu, oprawki kosztowały ok. 200 zł, trzymają się dobrze, wymieniłam tylko noski. Czy to, co teraz można kupić za 200 zł, to już będzie przyzwoite, czy lepiej szarpnąć się na takie za 500? Wolałabym, żeby mi na parę lat starczyły, ewentualnie wymieniałabym tylko szkła na nowe.
      • smallfemme Re: Podepnę się cenowo 26.05.12, 15:50
        Zwykle wybieram 200-300 zł, moja mama raz z rozpędu kupiła Raybany za prawie tysiąc, nie widzę jakiejś dużej różnicy w jakości. Noszę okulary ponad 10 lat. Wymieniam oprawki co 2-3 lata, bo eksploatuje je dosyć intensywnie. Do tej pory rozwaliłam jedne oprawki - upadły mi na płytki z dużej wysokości, pękło szkło i oprawka. Zdarzyło mi się złożyć okulary w łóżku ;) - po wyjęciu były płaskie, ale dały się przywrócić do poprzedniego kształtu ;)
      • daslicht Re: Podepnę się cenowo 26.05.12, 17:34
        Zależy na co trafisz i jak się z tymi oprawkami obchodzisz. Wszystkie moje oprawki są jeszcze w całości i mają sie dobrze, choć najstarsze były kupowane w latach 90. Za żadne nie zapłaciłam więcej niż 150 zeta.
      • klymenystra Re: Podepnę się cenowo 28.05.12, 10:21
        Za moje okulary ze szkłami zapłaciłam jakieś 240 zł. Okulary są dobrej firmy, Nordik, mam je już 4 lata i nie zapowiada się, że się zniszczą :)
        • beata762 Re: Podepnę się cenowo 30.12.14, 15:03
          Dziendobry Klymenystra. A mozesz zdradzic gdzie je kupilas? Ja szukam Nordik 7819 i nigdzie nie moge ich znalezc. Bede wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam
          • klymenystra Re: Podepnę się cenowo 30.12.14, 21:36
            To było sto lat temu (no dobra, 3, Nordiki dalej mam, rok temu odpadł im nosek, poza tym nadal są jak nowe). Kupione u optyka Brożek w Wieliczce.
    • liveveb Re: Jakie wybrać oprawki (okularów)? 27.05.12, 18:17
      Noszę okulary już prawie 30 lat... Bosz...
      Tydzień temu odebrałam kolejną nową parę.
      Przy oprawek kieruj się tym, czy Ładnie w nich wyglądasz i czy nie są za ciężkie. Ja nie widzę reguły - jeśli oprawka jest dobrze wykonana, z dobrych materiałów - nie musi kosztować majątku, a przetrwa niejedną oprawę za tysiaka... A możesz zrobić tak jak ja - znalazłam fajne firmówki w salonie optycznym, za koszmarne pieniądze, ale w necie znalazłam ten sam model za 1/3 ceny!!!
      Z fajnych to oprawki silikonowe - lżejsze niż metalowe, bardziej wytrzymałe niż plastiki. Jeśli uprawiasz sport w okularach -polecam żelki - z żelowymi zausznikami.
      w kwestii szkieł- za 300 PLN masz plastiki z jeleniogórskich zakładów optycznych, z dobrą powłoką. w tej cenie można też kupić szkła Hoya - ale to zależy od optyka. Ja mam -3,5 i teraz kupiłam indeks 1,6 i super wyglądają.
    • anne_stesia Re: Jakie wybrać oprawki (okularów)? 27.05.12, 19:23
      Dodam jeszcze ciekawostkę. Plastikowe oprawy po włożeniu szkieł "minusowych", zwłaszcza o większej mocy (okolice -4) odginają się nieco. Potwierdził to optyk po tym jak przyszłam i zapytałam czy nie można by ich trochę przygiąć, bo chyba przesadziłam z szerokością i źle je dobrałam. Okazało się, że to typowe dla plastikowych oprawek z minusami. Mogłam wziąć lekko ciasnawe inne oprawy i bylyby ok, bo te które mam są ciut za szerokie teraz i mniej stabilnie się trzymają.
      • slotna Re: Jakie wybrać oprawki (okularów)? 30.12.14, 22:32
        Mnie szkla kiedys wrecz wypadaly z takich oprawek i musialam je wciskac :D
    • klymenystra Re: Jakie wybrać oprawki (okularów)? 28.05.12, 10:23
      Poszukaj u lokalnych optyków, często mają taniej niż sieciówki, a do tego dobre firmy. Warto kupic oprawki, to których można na magnes przymocowac nakładkę przeciwsłoneczną.

Cena zależy od firmy, nie warto przepłacac, za 150-250 zł można kupic coś fajnego.
    • zmijunia.lbn Re: Jakie wybrać oprawki (okularów)? 30.05.12, 09:03
      Ja osobiście nie lubię tych z żyłką (bez oprawki pod szkłem) - oprawka chroni w razie upadku przed pęknięciem, wyszczerbieniem, rozwarstwieniem.. Ale jeśli nie masz zamiaru nimi rzucać jak ja ;) to może Ci być w takich wygodniej, albo mogą lepiej pasować do Twojego kształtu twarzy.
      • zmijunia.lbn Re: Jakie wybrać oprawki (okularów)? 30.05.12, 09:08
        A, no i w Polaku nieźle dobierają moim zdaniem - podają tylko takie jakie chcesz, nie wciskają Ci na nos wielkich nerdów, jak szukasz delikatnych.
      • maggianna Re: Jakie wybrać oprawki (okularów)? 30.05.12, 10:28
        Nosze takie bez oprawki (ale nie ma tam zadnej zylki) sa tylko szkla, nosek i boki - do takich "oprawek" sa specjalne szkla, ktore sie nie tluka, nie wyszczerbia, mozna nawet na nich stanac (pare razy udalo mi sie podeptac swoje) i nic sie nie dzieje, nie mozna do takich oprawek zalozyc standardowych szkiel bo popekaly by na laczeniu. Gdy dodatkowo oprawka jest np tytatnowa to sa w zasadzie niezniszczalne. Nosze tego typu oprawki od kilkunastu lat i polecam bo przy okazji sa lekkie i wygodne. Mozna tez wybrac ksztalt szkiel zeby bardziej pasowaly do twarzy.
        Silhoutte ma tez wersje oprawek ktore mozna wyginac i nic im sie nie dzieje.
        • pierwszalitera Re: Jakie wybrać oprawki (okularów)? 30.05.12, 11:16
          maggianna napisała:

> Nosze takie bez oprawki (ale nie ma tam zadnej zylki) sa tylko szkla, nosek i b
          > oki - do takich "oprawek" sa specjalne szkla, ktore sie nie tluka, nie wyszczer
          > bia, mozna nawet na nich stanac (pare razy udalo mi sie podeptac swoje) i nic s
          > ie nie dzieje, nie mozna do takich oprawek zalozyc standardowych szkiel bo pope
          > kaly by na laczeniu. Gdy dodatkowo oprawka jest np tytatnowa to sa w zasadzie n
          > iezniszczalne.

Ja mam takie same. Nie noszę stale, więc trochę się martwiłam, że gdzieś położę, zapomnę, nie zauważę, bo są prawie niewidoczne, przygniotę czymś ciężkim i uszkodzę. Parę razy walnęłam w nie ciężkim kubkiem od herbaty, raz zahaczyłam o metalowy pilnik do paznokci, ale jakoś nic się z nimi nie dzieje, więc powoli wierzę zapewnieniom optyka o trwałości. Polecam szczególnie dla kogoś, kto nigdy wcześniej nie nosił okularów, bo łatwiej się przyzwyczaić do ciała obcego na nosie, są praktycznie niewyczuwalne i nie zmieniają zbytnio twarzy. Ale takie szkła są chyba trochę droższe, moje są także z dobrą antyrefleksją. To nie tylko ułatwia patrzenie okularnikowi, ale także oczy ładniej wtedy wyglądają, jak bez okularów, bez cieni, smug i zaparowań.
    • bebe.lapin Re: Jakie wybrać oprawki (okularów)? 03.01.15, 18:56
      Skoro juz ktos wyciagnal watek...

Wbrew temu, co sugeruja niekture forumki, polecam przymierzenie okularow, na ktore nie zdecydowalybyscie sie w pierwszym podejsciu i wedle zasad logiki.
      Do tej pory nosilam tylko bezoprawkowe, ewentalnie z cienka, metalowa gora i bylam przekonana, ze do mojej okgaglutkiej buzi nic innego nie pasuje.
      Tymczasem ostatnio wybralam sie po okulary z kolezanka z pracy, troche "fashion victim", do jej znajomej prowadzacej zaklad optyczny i pod ich wplywem wyszlam z "calkowitymi" oprawkami, nie do konca "nerdami", ale w podobie, tyle ze ciekawie wygietymi pod lukiem brwiowym. O ile na poczatku nie bylam do konca przekonana, tak w ciagu tygodnia stwierdzilam, ze jednak to byl swietny wybor i wrecz zaluje, ze druga pare wzielam z tradcyjnymi, cienkimi metalowymi oprawkami.
    • scarlet_agta Re: Jakie wybrać oprawki (okularów)? 05.01.15, 20:12
      Skoro wątek już został wyciągnięty... Dziś na blogu ubieraj się klasycznie pojawił się post na ten temat: ubierajsieklasycznie.pl/dobieramy-okulary-do-ksztaltu-twarzy/

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka