Dodaj do ulubionych

stancja dla studentki potrzebna, Warszawa

18.07.12, 15:52
Drogie Lobbystki, help!

Poszukuję stancji od września w Warszawie dla jednej osoby. W grę wchodzi także pokój w wynajmowanym przez kilkoro studentów mieszkaniu.
Mile widziane dobre połączenie pomiędzy ulicami:
Bednarska 11 a Al. Niepodległości 22 (córka będzie kształciła się dwutorowo - szkoła muzyczna + jednocześnie UW, więc przez większą część dnia jej nie będzie). W ramach "pokojowej koegzystencji" może w weekendy udzielać korepetycji z jęz francuskiego i angielskiego do poziomu liceum włącznie.
Sprawnie porusza się też w kwestiach bra-fittingu, ale przy takim barterze to raczej mało przydatna informacja ;)

Będę wdzięczna za wszelką pomoc ew. wskazówki - na jakiej lokalizacji się skupić. No i nie ukrywam, że jestem trochę przerażona kosztami. Najprawdopodobniej akademika nie dostanie, bo prowadzę wysokodochodową stanikową działalność gospodarczą, buuu...

Z góry Wam dziękuję za cenne rady, cium, cium! :*

Obserwuj wątek
    • virgaaurea Re: stancja dla studentki potrzebna, Warszawa 18.07.12, 20:15
      zarowno bednarska jak i al. niepodleglosci (amerykanistyka?) to miejsca "latwe dojazdowo", wiec gdziekolwiek bedzie mieszkac tragedii komunikacyjnej nie bedzie, no chyba, ze gdzies calkiem daleko wyladuje;
      niestety mieszkanie w okolicy samego kampusu uw i buwu oraz na gornym mokotowie (a rowniez w srodmiesciu przez ktore sie jedzie z jednego miejsca w drugie) jest tez najdrozsze; wiec troche ciezko poradzic dzielnice, dopoki nie wiem, w jakich kwotach za ten pokoj sie w ogole poruszamy; z troche tanszych, ale nieodleglych za bardzo miejsc szukalabym na goclawiu, starej ochocie i woli; kazde z tych miejsc ma tez te zalete, ze jesli jej sie zachce np. kupic owoce czy warzywa na bazarku w drodze powrotnej to bedzie sporo taniej niz na bazarkach mokotowskich; saska kepa jest tak samo droga jak srodmiescie, imho nie ma sensu;
      wola ma miejsca "takie sobie" delikatnie mowiac, ale i calkiem mile;
      • kasiamat00 Re: stancja dla studentki potrzebna, Warszawa 18.07.12, 21:17
        Kilka lat temu dojazd komunikacją miejską z Ochoty na Mokotów był delikatnie mówiąc taki se, teraz może jest trochę lepiej, ale raczej nie jakoś bardzo dobrze, szczególnie w godzinach szczytu. To jest niedaleko tylko w linii prostej, warto pamiętać, że przez Pola Mokotowskie komunikacja nie jeździ, a bezpośrednie tramwaje nawet jeśli są (kilka lat temu nie było), to jadą prawie że przez centrum. A autobusy stoją w korkach. Do tego Stara Ochota tania nie jest.

Wola tak, ale IMO koniecznie należy sprawdzić jak wygląda dojazd w trakcie roku szkolnego, bo mam dziwne wrażenie, że zamknięcie Prostej i Świętokrzyskiej nie wpłynęło pozytywnie na dojazd stamtąd do centrum.

Gocław powinien być OK, są buspasy, tej części po tamtej stronie Wisły chyba budowa metra jeszcze nie odcięła od reszty miasta.

IMO dobry powinien być też Żoliborz (też drogo), dalszy Mokotów, bliski Ursynów (stacje metra Ursynów, Stokłosy - metro jeździ często, szybko i nie stoi w korkach).
        • renulec Re: stancja dla studentki potrzebna, Warszawa 19.07.12, 11:12
          kasiamat00,
          A widzisz, o Gocławiu jakoś nie pomyślałam, dziękuję :)
        • turzyca Re: stancja dla studentki potrzebna, Warszawa 19.07.12, 11:24
          Ja bym sie zastanawiala jeszcze nad Mlocinami, bo metrem latwo myknac, oraz nad Stara Praga, bo stamtad blisko na Mariensztat, a i do metra latwo sie dostac.
          • kasiamat00 Re: stancja dla studentki potrzebna, Warszawa 19.07.12, 20:52
            A Stara Praga nie jest obecnie wprost koncertowo odcinana od reszty miasta z okazji budowy metra itp.? Czy to tylko tych po drugiej stronie torów dotyczy?
            • turzyca Re: stancja dla studentki potrzebna, Warszawa 20.07.12, 00:21
              Wiesz, ja jestem tak srednio zapdejtowana, ale mialam wrazenie, ze problemy z odcieciem dotycza tylko ruchu samochodowego, komunikacja publiczna jezdzila jak to zloto. Gorzej bylo w trakcie remontu mostu Slasko-Dabrowskiego jakis czas temu, ale tego chyba przez pare lat nie powtorza.
      • renulec Re: stancja dla studentki potrzebna, Warszawa 19.07.12, 11:07
        virgaaurea,
        Na Al. Niepodległości nauczanie francuskiego+angielskiego (kolegium językowe UW). Stancję chciałabym tak do 600zł bo inaczej będę musiała przejść na korzonki (jeszcze drugi dzieć studiuje w innym mieście) ;)
        Dzięki za cenne wskazówki, przekażę je córce :*
      • po.rzeczka Offtop "Saska Kępa jest droga" 19.07.12, 13:53
        Czwarty miesiąc wynajmuje pokój na Saskiej Kępie i co druga osoba mówi mi, jaka to droga dzielnica. A to przecież nie tylko wille i kamienice, też bloki, w których drogo byc nie musi, a piękne zakątki są tuż obok.
    • princetongirl991 Re: stancja dla studentki potrzebna, Warszawa 19.07.12, 12:07
      Ja co prawda studiuję w Poznaniu, więc realiów warszawskich nie znam, ale niewiele osób wie o istnieniu takich miejsc jak akademiki prywatne, lub prowadzone przez różne instytucje, nie związane z uczelnią. Polega to na tym, że osoba (prawna lub fizyczna) posiada budynek, urządza w nim kilkanaście/kilkadziesiąt pokoi, toalety i kuchnię, i takie pokoje wynajmuje studentom za opłatą niewątpliwie mniejszą niż za pokój w mieszkaniu studeckim. Sama mieszkam w takim przybytku. Co prawda ten mój jest akurat prowadzony przez siostry zakonne, ale nie jest to absolutnie jakieś "święte" miejsce, czy wyznaniowe, po prostu zakon jest w posiadaniu kamienicy, z której dwa piętra wynajmuje, a w dwóch pozostałych funkcjonuje taki akademik. Ja z jakąkolwiek wiarą jestem raczej na bakier, a mieszkanie w takim miejscu w żadnym wypadku mi nie przeszkadza, a nawet bardzo mi odpowiada i jest niezwykle wygodne. Za pokój dwuosobowy płacę w tej chwili 350zł/os. w tym mam super internet, wszystkie opłaty i środki czystości. W Poznaniu znam też ludzi, którzy po prostu wybudowali dom jako lokatę kapitału, nie chcieli w nim zamieszkać, wiec urządzili tam właśnie taki akademik. Może w Warszawie też są takie miejsca? Napewno ceny będą inne, tak jak ceny mieszkań się znacznie różnią, ale myślę, że powinny być korzystne. Napewno jest w Warszawie taki "siostrzany" akademik sióstr Sacre Coeur, a może warto poszukać, czy osoby prywatne nie prowadzą takich miejsc :)
      • azmb Re: stancja dla studentki potrzebna, Warszawa 19.07.12, 14:49
        Moja córka wynajmuje w Warszawie (blisko Pól Mokotowskich) pokój w mieszkaniu tzw. studenckim. Płaci miesięcznie 900,- i dopłaca przy rozliczeniu mediów. Boję się, że za 600,- ciężko będzie znaleźć jakiś kącik ....
        • po.rzeczka Re: stancja dla studentki potrzebna, Warszawa 19.07.12, 16:48
          Moim zdaniem za ok 700zł już z rachunkami można znalezc, serio. Sama niedawno szukałam, przeglądałam głównie gumtree,a znalazłam na domiporta. Przeglądam teraz dla znajomego, mogę podrzucic, jak mi coś wpadnie w oko.
          • genepi Re: stancja dla studentki potrzebna, Warszawa 19.07.12, 16:53
            A może na uczelnianej tablicy ogłoszeń/ forum internetowym są ogłoszenia osób które szukają współlokatorki?
            Znalezienie kogoś ze starszego roku byłoby najbardziej korzystne.
        • kasiamat00 Re: stancja dla studentki potrzebna, Warszawa 19.07.12, 20:45
          Okolice Pól Mokotowskich to jedna z najdroższych lokalizacji - bardzo dobra dzielnica, blisko centrum, przy metrze i linii tramwajowej, dużo uczelni w zasięgu spaceru. Moja siostra na bardzo bliskiej Woli rok temu płaciła ze znajomymi bodajże 1200 zł za mieszkanie dwupokojowe.
    • renulec Re: stancja dla studentki potrzebna, Warszawa 19.07.12, 16:59
      Dziewczyny,

Jesteście kochane. Wiedziałam, że na Wasze rady mogę liczyć :)

Jakby któraś jeszcze miała chęć podzielić się wiedzą to piszcie proszę. Każda informacja jest na wagę złota, każdą czytam z nosem w mapie googla ;)
      • agafka88 Re: stancja dla studentki potrzebna, Warszawa 19.07.12, 18:10
        Renulcu, sprawdź maila :)
        • renulec Re: stancja dla studentki potrzebna, Warszawa 19.07.12, 20:16
          Agafko,
          Sprawdziłam, odpisałam
          :*
    • genepi Re: stancja dla studentki potrzebna, Warszawa 19.07.12, 17:04
      Przypomniałam sobie że moi znajomi tanio wynajmują mieszkanie za żelazną bramą, czyli okolice ulic Ciepła, Krochmalna.
      Centrum, ale to bloki z wielkiej płyty więc i wynajem taniej im wyszedł niż na Mokotowie. I generalnie okolice Hali Mirowskiej + Nowolipie mogą być tańsze.
    • polta Re: stancja dla studentki potrzebna, Warszawa 19.07.12, 20:56
      Do 600 zł to szukałabym raczej ofert z dzieleniem pokoju (sam pokój to 800/900 minimum). W ogólnym szukaniu mieszkania/pokoju polecić mogę gumtree.
      • agafka88 Re: stancja dla studentki potrzebna, Warszawa 19.07.12, 22:51

> Do 600 zł to szukałabym raczej ofert z dzieleniem pokoju (sam pokój to 800/900
        > minimum). W ogólnym szukaniu mieszkania/pokoju polecić mogę gumtree.

nie no, mam znajomych, którzy płacą 600 za jedynkę. Pokoje są co prawda małe, ale przyzwoite. Wszystko kwestią szczęścia i cierpliwości w szukaniu.

• the_pipeline Re: stancja dla studentki potrzebna, Warszawa 20.07.12, 11:25
          > nie no, mam znajomych, którzy płacą 600 za jedynkę. Pokoje są co prawda małe, a
          > le przyzwoite. Wszystko kwestią szczęścia i cierpliwości w szukaniu.

Zgadzam się z tym. Można trafić na na prawdę fajne oferty, i tanio i ładnie i w miłej okolicy:) Sami ostatnio poszukiwaliśmy nowego wspóllokatora za 600+opłaty na Powiślu (podobno najdrożasza dzielnica).
          Więc uszy do góry, na pewno uda wam się coś znaleźć tym bardziej że jakieś oferty "z polecenia lobbystek" na pewno będą.
          Moja rada jest taka żeby nie trzymać się kurczowo tych najblizszych lokalizacji (w sensie "przy polu mokotowskim"), komunikacja w Warszawie jest ogólnie dobra, z wielu przyległych dzielnic można wygodnie dojeżdzać (zgadzam się zę z ochoty jest troche naokoło). Bliski ursynów, gocław (bus pas na trasie łazienkowskiej) to moim zdaniem dobre opcje. No i warto żeby córka poznawała miasto :) jak bedzie miała za blisko to dłużej jej zajmie aklimatyzacja;)
    • smallfemme Re: stancja dla studentki potrzebna, Warszawa 20.07.12, 13:53
      A jak nie znajdziecie niczego sensownego, to jeszcze w październiku można próbować ustawiać się w (dwudniowych) kolejkach do banku miejsc na PW, Riviera, Mikrus, Żaczek powinny pasować lokalizacyjnie. Ceny do podejrzenia tu: kwaterunek.sspw.pl/?getFile:1122703 tylko trzeba pamiętać o doliczeniu 8% podatku.
      • lemonka_89 Re: stancja dla studentki potrzebna, Warszawa 21.07.12, 17:35
        I ja także będę w tym roku szukać mieszkania.
        Zaczynam V rok prawa, przenoszę się z Łodzi :)

I powiedzcie mi:
        - mieszkanie studenckie(boje sie wysokich cen i imprezowego towarzystwa)
        - stancja (boje się, że się zanudzę, 4 lata mieszkałam w akademiku)
        - dom sióstr zakonnych sacre... -> orientujecie się jak z cenami?

• renulec chyba jest! :) 01.08.12, 13:17
      Jeszcze się nie cieszę, dopiero jak córka podpisze umowę. Mały pokój w dwupokojowym mieszkaniu studenckim ( w drugim dwie osoby); cena 500zł m-c, co drug miesiąc opłaty ok 50-70zł (podejrzewam, że będą większe, Młoda jest strasznym chlapaczem). Lokalizacja w połowie trasy pomiędzy obiema szkołami.
      :)))
      Mieszkanie znalezione na zasadzie "znajomy zasięgnął języka u koleżanki, która ma studiujące w Warszawie rodzeństwo".

Dziękuję Wam za rady, to prawda, że można znaleźć, jeśli się intensywnie szuka.
      W szczególności dziękuję tym dziewczynom, które odezwały się do mnie na priva, kochane jesteście, mam nadzieję, że kiedyś będę miała okazję się zrewanżować :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka