Dodaj do ulubionych

Guzek w piersi

19.09.12, 20:12
Do jakiego lekarza?
Byłam dziś u ogólnego... powiedziała, że do ginekologa. Nawet nie chciała dotknąć (?) zobaczyć, jakby to zaraźliwe było. Dzwonię do poradni K, termin oczekiwania dwa tygodnie (!), próbuje się targować, że to przypadek pilny... niestety, mówię o co chodzi, zostaję odesłana z kwitkiem, aaa to do poradni ginekolologiczno-onkologicznej nie do nas, psze Pani. Dzwonię, czas oczekiwania 3 tygodnie...aaaa, aaaaa, aaaaaa a tyle się mówi o samobadaniu kobiet, o profilaktyce.

Wiem, że będzie dobrze, bo być musi. Ale tym odsyłaniem od Annasza do Kajfasza czuję się potwornie zmęczona.

To siostrzane forum forum (a kiwi kiwi kiwi) o piersiach... więc dlatego tu piszę. A guza czy to "coś" wyczułam wygarniając piersi do nowego stanika. Kolejna korzyść z ostanikowania (oczywiście nie guz, a większa świadomość własnego ciała).

Pozdrawiam :-)
Obserwuj wątek
    • irenaearl Re: Guzek w piersi 19.09.12, 20:33
      Jeśli jesteś z Warszawy i masz ubezpieczenie w NFZ, zadzwoń do rejestracji szpitala na Inflanckiej i zapytaj o poradnię chorób sutka. Przyjmuje tam onkolog, więc nie trzeba skierowania. Ja czekałam niecały tydzień. Akurat badania: usg i biopsję, miałam zrobione wcześniej prywatnie, ale pewnie tam mogą ci je zrobić lub dać skierowanie.
      • magdalaena1977 Re: Guzek w piersi 19.09.12, 20:36
        Zresztą w ogóle możesz spróbować Centrum Onkologii - nie trzeba skierowania i termin może być szybciej niż kilka tygodni.
    • epistilbit Re: Guzek w piersi 19.09.12, 20:42
      Niestety, albo stety Galicja. Tu, mam wrażenie czas się zatrzymał i dalej obowiązują standardy obsługi petenta tfu natręta z PRLu.
      • koza-1985 Re: Guzek w piersi 19.09.12, 20:46
        jeśli krk to ja bardzo polecam panią dr Ewę Załęga-Trąbka
        Przyjmowała na Komorowskiego (koło Placu na stawach) w przychodni, chodziłam do niej na usg prywatnie, działa tam też poradnia chorób sutka.
        Nie wiem jak z terminami, ale warto podejść i zapytać, pamiętam że udało mi się tam parę razy załapać na wizytę "od ręki"
        --
        • gazeta_mi_placi Re: Guzek w piersi 20.09.12, 09:13
          Ona przyjmuje też (prywatnie) w Scanmedzie na Armii Krajowej, dobry lekarz i wspaniały człowiek. Chodzi do niej moja znajoma.
    • ciociazlarada Re: Guzek w piersi 19.09.12, 21:55
      Do onkologa albo poradni chorób sutka warto się udać. Jeśli masz mniej niż trzydzieści kilka lat i żadnych przypadków raka piersi w rodzinie w młodym wieku, to możesz poczekać 3 tygodnie na wizytę śpiąc spokojnie. Mówię z doświadczenia - usuwałam do tej pory takie trzy, czwarty już olałam, tylko regularnie kontroluję przez ostatnie 7 (słownie siedem) lat. Ostatnio sam zniknął, pewnie od ciąży, możliwe że się z powrotem nie pojawi.
    • plecha1 Re: Guzek w piersi 19.09.12, 22:06
      Nie wchodzi w grę USG prywatnie? To nie jest jakoś bardzo duży koszt (80-100 zł), a będziesz spokojniejsza i oszczędzisz sobie nerwów w związku z odsyłaniem z kwitkiem...
    • black_halo Re: Guzek w piersi 19.09.12, 23:50
      Nie panikowalambym na zapas. latwo mowic natualnie ale jakos ze 3 lata temu tez wyczulam guzka, mialam 25 lat i myslalam, ze padne trupem pod prysznicem. Nastepnego dnia bylam u ginekologa, ktory dal mi skierowanie na usg piersi... za trzy tygodnie. Nadmienie, ze mieszkam za granica ale ginekolog uznal, ze to nie jest pilny przypadek bo jestem mmloda i historii raka piersi w rodzinie nie mam. Strasznie mi sie te tygodnie dluzyly ale finalnie wyszlo, ze to tylko cysta, ktora potem jakos sama zniknela.
    • zawsze_zielona Re: Guzek w piersi 20.09.12, 09:04
      Epistilbit, nie martw sie na zapas. Ja bym chyba poszla na usg prywatnie juz dzis a do lekarza sie zapisala i odczekala te 3 tygodnie. Na usg od razu wyjdzie, czy to cos groznego czy nie.
      Ja miala cos takiego w wieku 18 lat, moja mama prawie osiwiala przez tydzien. Wyszlo, ze to zmiana hormonala, ktora potem zaczela pojawiac sie i znikac w zaleznosci od dnia cyklu (obserwuj wiec swoja, czy sie nie zmienia). Potem zniknela na dobre.
      Bedzie dobrze.
    • pitupitu10 Re: Guzek w piersi 20.09.12, 10:00
      Miałam robione raz USG prywatnie, ale to nie jest tak hop siup. Należy je wykonywać w określonych dniach cyklu. Może się okazać, że czas oczekiwania może ci wyjść na dobre.
      • mania_aniam Re: Guzek w piersi 22.09.12, 20:10
        USG piersi mozna zrobic praktycznie w kazdym momencie cyklu, glownie chodzi o to, ze zaraz po mentruacji najmniej boli.
    • liveveb Re: Guzek w piersi 23.09.12, 19:54
      Jako stary wyjadacz guzkowy - pierwszego wykryłam u siebie ... 17 lat temu.
      U mnie zawsze droga taka sama - ginekolog - skierowanie na usg - skierowanie na biopsje - i koszmarne czekanie 2/3 tygodnie na wynik.
      Biopsje miałam w sumie chyba 4 czy 5.
      Wszystko do przeżycia...
      Objawem wyroku może być wklęśnięcie sutka. Czego żadnej z nas nie życzę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka