Dodaj do ulubionych

Tatry zimą/inne ciekawe miejsca w PL z dziećmi.

04.01.13, 20:25
Skoro już raz na rok się loguję, to założę wąteczek z pytaniem podróżnym z górami w tle.
Zbliżają się ferie. Jak co roku mam dylemat na jakie miejsce sie zdecydować.
Padło na Tatry, bo dzieci jeszcze tam nie były, a chcą. I teraz moje pytania do Was, a bardzo liczę na odp, szczególnie Inez, bo zdaje się, że topografię Zakopca i okolic ma dobrze opanowaną.
Nie wiem, czy te Tatry to dobry pomysł. Chciałabym z dziećmi trochę po nich pospacerować/powspinać się, a nie tylko z daleka podziwiać. Czy to w ogóle jest możliwe? Wieki nie byłam już w Zakopanem, a zimą to chyba nigdy i nie wiem, na co się nastawiać. Domyślam się, że doliny nawet w przypadku śniegu będą do spacerów ok. A co ze wspinaczką na Gęsią Szyję, Kasprowy? (Tak dawno nie byłam w Tatrach, że nawet nazw szczytów nie pamiętam ;() Nie wiem, co by się jeszcze nadawało dla dzieci w wieku 6 i 8 lat. Doświadczenia zimowego, tzn ze śniegiem w górach, nie mamy.
Druga sprawa to miejsce na nocleg. Myslałam, że Zakopane to dobry wybór, ale czytam, że dużo ludzi, smog, ceny kwater z kosmosu itd. Potem stwierdziłam, że może Kościelisko, ale gdzieś wyczytałam, że nie ma chodnika wzdłuż głównej ulicy, a przyznam szczerze, że chodzenie poboczem uważam za mało bezpieczne. Fajnie by było, gdyby blisko miejscówki była jakaś górka gdzie można na jabłkach pozjeżdżać.
Bedziemy korzystać z komunkacji zbiorowej, dlatego preferuję nocleg blisko wejścia na teren tpn-u.
Dotychczas zimą byliśmy w Szczawnicy - dobrze wspomniamy, było gdzie zjeżdzać na sankach i na spacery pochodzić i w Ustroniu/Wiśle - mijesca trochę bez klimatu, nie było górki na sanki (śniegu też nie ;-)) i miejsc na spacery też, bo mieszkaliśmy w "złym" miejscu.
Trochę przynudzam, więc wypunktuję:
1. czy można zimą (w śniegu) w góry z dziećmi?
2. gdzie spać Zakopane/ Kościelisko czy w ogóle dalej Murzasichle, Białka itd i góry z oddali podziwiać? Jeśli to Z-ne/K-ko to poproszę o nazwy ulic, gdzie dobrze i blisko do parku, lub konkretne kwatery, jak ktoś ma
3. może zupełnie inne miejsce W Polsce, ale takie, gdzie się da (ze stolicy) dojechać najlepiej pociągiem/ew. autobusem, ale mniej bo dzieć ma chorobę lokomocyjną.
4. nie jeździmy na nartach i na razie nie zamierzamy
5. gdzie lobbystki jadą ze swoimi dziećmi na ferie?
na razie tyle.
Bardzo dziękuję za wszystkie wpisy, rady i porady ;-)
Obserwuj wątek
    • kis-moho Re: Tatry zimą/inne ciekawe miejsca w PL z dziećm 04.01.13, 22:09
      Domyślam się, że doliny nawet w przypadku śniegu będą do spacer
      > ów ok. A co ze wspinaczką na Gęsią Szyję, Kasprowy? (Tak dawno nie byłam w Tatr
      > ach, że nawet nazw szczytów nie pamiętam ;() Nie wiem, co by się jeszcze nadawa
      > ło dla dzieci w wieku 6 i 8 lat. Doświadczenia zimowego, tzn ze śniegiem w góra
      > ch, nie mamy.

Ja bym była ostrożna. Pewnie te najłatwiejsze dolinki są spokojnie na spacery, bo jest tam dużo ludzi i wydeptane szlaki, ale ogólnie z górami zimą trzeba uważać. Znam przypadek człowieka, który wybrał się zimą do doliny Roztoki (czyli nie na ekstremalną wyprawę), przyszła mgła - zabłądził, przyszła noc - i już nie wrócił. Dlatego bez doświadczenia i z małymi dziećmi za wysoko bym się nie pchała, raczej tylko tam, gdzie jest dużo ludzi, i w razie nagłej zmiany pogody spokojnie sobie dacie radę.
    • genepi Re: Tatry zimą/inne ciekawe miejsca w PL z dziećm 05.01.13, 00:29
      Jeśli nie macie doswiadczenia z górami w zimie to Tatry odradzam. Tatry są wymagające. Na pewno tłoczno i narciarze dominują. A moze zaczac np od spokojnej Rabki? Kameralna, bez tłumów, male gorki do pochodzenia na spacery w granicach zmokniecia odziezy, są górki do zjezdzania, jest teatr dzieciecy, mozna zaliczyc w tydzien 5 spektakli codziennie inny. Jest w centrum park z atrakcjami i małą tężnią. W Rabce-Chabówce jest unikatowy skansen pociągów, prowadza tez hotel w standardzie pkp wprawdzie ale za to z lokomotywami. Mozna wybrac sie pociagiem do Zakopanego na spacer i wjazd kolejka na gubałówkę (chyba godzine trwa podroz) i z radoscia wracac do cichej rabki.
      Nocowałam tutaj: www.zofiawojtowicz.123.pl/
      Miejsce oddalone ok 15 min spacerem od centrum Rabki ale zaciszne, życzliwi gospodarze, duże podwórko.
      • pierwszalitera Re: Tatry zimą/inne ciekawe miejsca w PL z dziećm 05.01.13, 00:49
        genepi napisał:

> Jeśli nie macie doswiadczenia z górami w zimie to Tatry odradzam. Tatry są wyma
        > gające. Na pewno tłoczno i narciarze dominują.

Zgadzam się i także odradzam. Tatry to bardzo niebezpieczne góry, nie tylko zimą, ale zimą w szczególności. Lepiej wybrać coś innego, niż niepotrzebnie narażać rodzinę. Nawet na teoretycznie bezpiecznej trasie może nagle zmienić się pogoda (typowe w Tatrach) i zrobi się dla ludzi (z dziećmi) bez doświadczenia, przygotowania i kondycji kłopotliwie. A w tym roku nie mamy zbytnio stabilnej zimy. No i w sezonie narciarskim jest tam chyba najdrożej.
      • kotwtrampkach Re: Tatry zimą/inne ciekawe miejsca w PL z dziećm 05.01.13, 08:09
        Ale teraz, w czasie sezonu, z dzieciakami? nigdy w życiu!
        Zacznijmy od tego, że jak źle wybierzesz dzień przyjazdu, podróż będzie dłuuuuuuuga. O górach i szlakach było wcześniej (a warto pamiętać, ze na Słowacji wszystkie szlaki tatrzańskie w zimie są nieczynne - może góry trochę wyższe, ale to powinno dać trochę do myślenia)
        A samo Zakopane? sklepiki, chińszczyzna, odpustowe kramy, gadżety, drobne przekąski na tysiąc sposobów .. są nawet na Gubałówce i zasłaniają widoki :-)+ Smog olbrzymi i tłumy.
        Polskie Tatry? - tak, ale wiosną lub jesienią.
    • oryginalny.nick Re: Tatry zimą/inne ciekawe miejsca w PL z dziećm 05.01.13, 14:45
      Dobra, przekonałyście mnie, że Tatry zimą to kiepski pomysł. Wiem, że góry to żywioł i raczej nie chciałabym nas narażać na nieszczęście.
      Pomyślę nad Rabką.
      Macie jeszcze pomysły na miasta/wsie z klimatem?
      Dzięki!
      • kotwtrampkach Re: Tatry zimą/inne ciekawe miejsca w PL z dziećm 05.01.13, 23:46
        czy z zimowej aktywnosci w grę wchodzi tylko spacerowanie/zwiedzanie/wycieczka w góry? (narty, sanki?) Czy masz ograniczoną odległość? okolice zaopanego tylko - czy moze Słowacja/Beskidy/Pieniny/Karkonosze?
        Ja mam rodzinę na wsi - górki, sanki, worki ze słomą, zjeżdżanie, turlanie. Jeżeli jest śnieg, chętnie jedziemy na parę dni. Pewnie gdyby nie taka możliwość - szukałabym jakiegoś gospodarstwa agroturystycznego, blisko lasu/górek i z nadzieją, ze jakies dzieciaki będa na miejscu :-)
        • smallfemme Re: Tatry zimą/inne ciekawe miejsca w PL z dziećm 06.01.13, 03:06
          Dobrze wybrać takie miejsce, gdzie będą jakieś atrakcje w każdą pogodę. My wprawdzie jeździmy do Zakopanego na narty, więc tam gdzie Ci nie odpowiada, ale kiedy pada deszcz w środku zimy jest tam nudno jak wszędzie. Dla nas ulubione atrakcje na deszczowe dni to aquapark i kręgle, ale to już zależy od indywidualnych preferencji - ważne, żeby takie wyjście awaryjne istniało.
        • oryginalny.nick Re: Tatry zimą/inne ciekawe miejsca w PL z dziećm 06.01.13, 15:26
          Gdzieś tam wyżej pisałam, że korzystamy z pkp/pks, więc wybieram raczej takie miejsca, gdzie w miarę dobrze da sie dojechać. Wybywamy z Wawy po prostu, by wyjechać, zmienić miejsce. Moje dzieci są z tych, co się nie nudzą, na szczęście;-) W niepogodę mogą być przed tiwi, bo w domu nie mają. Poza tym są "zahartowane" - na 30 dni spędzonych pod namiotem nad polskim morzem, 25 jest deszczowych, więc spoko. Muszą jakoś sobie radzić w trudnych warunkach. Parę lat temu, gdy córka miała 3 lata, trudno było jej zrozumieć, że zimą pod namiot nie pojedziemy, bo nie da rady ;-)
          • kotwtrampkach ferie zima dzieciaki PL 07.01.13, 09:02
            oryginalny.nick napisała:

> Gdzieś tam wyżej pisałam, że korzystamy z pkp/pks, więc wybieram raczej takie m
            > iejsca, gdzie w miarę dobrze da sie dojechać.

pytałam raczej, czy czas dojazdu jest dla was ważny :-) Nie wolisz sprawdzić sobie jakie są dostępne/akceptowalne połączenia a dopiero potem oglądać miejscowość? :-) Przydałby się nam wątek ze spisem zimowych atrakcji - gdzie jest stok i jakie jest oblężenie stoku łatwo doczytac w sieci, a już inne informacje -słabo. No, może jeszcze gorące źródła, ale to ciagle malo.

mogę podpowiedzieć takie miejsca
            KRYNICA ZDRÓJ - uzdrowisko, Beskid Sądecki. Dojazd PKP. Parki na terenie miasta, deptaki - czyli sporo miejsc bez samochodów, ale zagospodarowanych "miejsko". Wszędzie sie idzie pod górkę :). Można sie wybrać na spacer do okolicznych schronisk, krynica jest dobrze skomunikowana z okolicznymi miejscowościami.
            MUSZYNA - zaraz obok krynicy, dojazd PKP. Duzo łatwiej z Muszyny dostac sie do "zwykłego" lasu, niz z Krynicy- ale z drugiej strony w Krynicy jest więcej barów i knajpek (mozna sie np.ogrzać), parków.
            SZCZAWNICA/Krościenko - dojazd PKS, Pieniny. Ja znam Szczawnicę latem, Pieniny są dosyć rozległe i strome, ale sporo tez jest podejśc jest łagodnych, są alejki, trasy spacerowe. Dużo pięknych miejsc jest w okolicy - trudno mi określić możliwości dotarcia pieszo w zimie - latem wszędzie pożyczyć mozna rower. łatwo dojechać, bo mnóstwo busów kursuje. Czerwony Klasztor (Słowacja), Sromowce z widokiem na Trzy Korony, Zalew Czorsztyński, zamek w Niedzicy.
            o Rabce i Zako. bylo. A moze Karkonosze? Góry swiętokrzyskie? (nigdy nie bylam, ale poznałam kiedyś dziewczynę,kt. interesująco opowiadała):) A może po prostu fajny las na równinach?

W górach jest większa szansa na śnieg niż w innych rejonach kraju, ale z drugiej strony wszystkie te miejscowości mają wyciągi i nastawione są najbardziej na narciarzy/deskarzy, to jest szczyt sezonu, ceny innych usług również szybują. Pewno w małej wiosce gdzieś poza tymi dużymi można znaleźć ciekawą ofertę - kulig, ognisko, spacer po lesie, tropienie/dokarmiane zwierząt, punkty widokowe.. Pisałaś, że narty nie - ale może biegówki byłyby interesujące? Tylko ciężej pożyczyć cały sprzęt, tras przygotowanych jest mało, ale niekoniecznie musi być trasa - czasem wystarczy fajna okolica.

Strasznie przycichło na forum, może jeszcze odezwą się górskie forumki, a moze któraś konkretne namiary rzuci .. Jak się nie przyda w tym roku, to może w przyszłym :)

• zakopanezdzieckiem Re: Tatry zimą/inne ciekawe miejsca w PL z dziećm 08.01.13, 15:10
      A ja myślę, że zła sława Zakopanego jest przereklamowana.... Można pchać się na Krupówki, ale można znaleźć też piękne ciche miejsca i mnóstwo dróg bez tłumu. Tatry mają unikalny charakter i piękne krajobrazy. To też trzeba pokazywać dzieciakom! Wszystkie dolinki są w zimie w zasięgu dziecięcych nóg, Gęsia szyja również - trzeba tylko dobrze ocenić warunki w danym dniu. Przy dużym oblodzeniu nawet w Rabce na chodniku można złamać nogę. Ja regularnie wędruję z dziećmi po szlakach tatrzańskich i dzieci mają z tego dużo frajdy. Schroniska mają w sobie dużo magii i szarlotka w schronisku jako nagroda za przejście dolinki zawsze działa.
      Wszystko zależy od konkretnej pogody w czasie wyjazdu. Górki do zjeżdżania na sankach - u wylotu Strążyskiej są przepiękne górki na sanki, w zasadzie cała droga pod Reglami to wspaniały ciąg spacerowo-saneczkowy. A w czasie gorszej pogody można pójść na Cos na super lodowisko z prawdziwym torem łyżwiarskim ( prawie nikogo tam nigdy nie ma...), na baseny. Co do szlaków to wszystkie dolinki ( a jest ich trochę) , szlak na przysłup Miętusi od strony Małej Łąki, Kalatówki, Rusinowa Polana, Morskie Oko ( trzeba tylko wystartować o 8-9 rano, żeby uniknąć tłumu). Ja kocham Tatry i myślę, że te opowieści o smrodzie i tłumach produkują Ci którzy nie włożyli wysiłku, żeby zejść na bok z trasy Krupówki-Kasprowy.
      Serdecznie pozdrawiam
      • kotwtrampkach Re: Tatry zimą/inne ciekawe miejsca w PL z dziećm 09.01.13, 21:49
        zakopanezdzieckiem napisał(a):

> Ja kocham Tatry i myślę, że te opowieści o smrodzie i tłumach produku
        > ją Ci którzy nie włożyli wysiłku, żeby zejść na bok z trasy Krupówki-Kasprowy.
        > Serdecznie pozdrawiam

Albo produkuja je ci, którzy szli niedawno na wycieczkę dolinką w duzej grupie innych turystów (jak w czasie procesji) i czekali w kolejce żeby wejść na drabinkę/schodki/łańcychy.. Fakt, zimą pewnie będzie lepiej w dolinkach niż w środku lata,ale i tak Tatrzańskie szlaki najlepiej się prezentują jesienią.
        Też uwielbiam Tatry, mam sentyment do Zakopanego - ale ja pamiętam jeszcze Zako z czasów, kiedy np.przy cmentarzu była taka malo ruchliwa,wąska uliczka - teraz tam jest przejście podziemne (albo kładka?) ze względu na natężenie ruchu.. :) Po prostu Zakopane wypada "zwyczajnie" w porównaniu do każdego innego większego miasta - ten sam smog i pyły w powietrzu, dużo ludzi, chińszczyzna na straganach, drogie drobiazgi, dostępne atrakcje typu kręgle / lodowisko.. Jeżeli ktoś nie ceni sobie jazdy na nartach/desce, to powinien mieć świadomość, że to takie większe miasteczko, co prawda w cieniu skalistych, potężnych szczytów - ale w przypadku mgły/opadów widoków brak. Odległości są spore do pokonania, a zanim się gdzieś dotrze to trzeba pokonać trasę busem albo spacerkiem wzdłuż drogi, prawda?
    • beniutka_bo Zawoja?Wisła? 10.01.13, 11:08
      Zawoja- Beskid Żywiecki, przejazd z przesiadką w Krakowie. Sporo górek, są i stoki narciarskie. Jest sensowne muzeum Babiogórskiego Parku Narodowego, zimą pewnie tylko w budynku. Można wybrać się do schroniska na Markowych Szczawinach, do Karczmy Rzym w Suchej Beskidzkiej, jest parę punktów widokowych dość łatwych do osiągnięcia. Tylko w czasie kiepskiej pogody jest raczej uboga oferta.

Wisła- Beskid Śląski, dojazd PKP/PKS, bardzo rozległa, jest gdzie pochodzić/pojeździć, względne Muzeum Beskidzkie, przy niezłych warunkach można pokusić się o Baranią Górę (ale tylko, jesli szlak przetarty)albo mniejsze górki. No i skocznia Wisła-Malinka. Plus Koniaków- dzieciaki mogą zobaczyć, jakie cuda można zrobić na szydełku.

Jak mi się coś przypomni,to dam znać.

Wspomniana wyżej Rabka też wydaje się fajna, no i można zrobić wypad całodniowy do Szaflar na baseny termalne (ale to już blisko Zakopca...).
    • inez69 Re: Tatry zimą/inne ciekawe miejsca w PL z dziećm 11.01.13, 19:26
      Wowołałaś mnie do odpowiedzi, to jestem;)

Całym sercem kocham Kościelisko i zdecydowanie je polecam. Chodniki mamy, a jakże, 10 razy lepiej odśnieżane niż w Zakopanem, nowiutkie. Zdaje się że nie ma chodnika wśród pół, gdzie domów brak. Komunikację tez tu mamy bardzo sprawną, dużo przystanków, busy co minimum pół godziny, 3 zł za dojazd do Zakopanego. Moje teściowa wynajmuje pokoje, więc jak coś to służę kontaktem.

Moim zdaniem góry zimą są tylko dla narciarzy. Jakiekolwiek wspinaczki, wyprawy to już tylko dla bardzo zaawansowanych, na pewno nigdy nie dla dzieci. Na Kasprowy możecie pojechać tą nieszczęsną kolejką. Na Gubałówkę kolejką. Nad Morskie Oko powozem. Można też na krzesełkach nad stokami się przelecieć;) Atrakcje typu kuligi z pochodniami, baseny geotermalne (chyba już z 5 w okolicy), spacery po dolinach itd. Naprawdę jest co robić. Z pewnością będzie tłoczno.
    • oryginalny.nick Re: Tatry zimą/inne ciekawe miejsca w PL z dziećm 27.01.13, 13:38
      Dziękuję wszystkim za propozycje i zaangażowanie ;-))
      W tym roku z wyjazdu nic nie wyszło, bo dzieć właśnie na chorobowym.
      Krynica/Muszyna do rozważenia.
      Ktoś dał pomysł Żywiecczyzny, też myślę, że super miejsce. Dwa razy byliśmy latem w Soblówce. Genialne miejsce, ten zapach przyrody, zieleń drzew, strumyk i góry ofkors, było cudownie.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka