Dodaj do ulubionych

Stary zegar (LWW)

27.06.13, 11:02
Mamy stary zegar z początku zeszłego wieku. Pięknie wybija godziny, ale właśnie z tym problem. Zmienił mu się dźwięk z głębokiego na metaliczny. Nie mam pojęcia kto teraz zajmuje się takimi starociami, szczególnie w Warszawie. Macie jakieś doświadczenia ze starymi zegarami?
Obserwuj wątek
    • avis_del Re: Stary zegar (LWW) 27.06.13, 12:07
      Ja tam się na zegarach nie znam, ale wiem, że inny dźwięk może świadczyć o uszkodzeniu struktury metalu, takie stukanie to łatwa metoda na sprawdzenie czy w materiale są jakieś pęknięcia itp.
      Z drugiej strony, patrząc na mój zegar, to może być kwestia "bijaka" - u mnie ma on chyba drewniane końcówki, możesz ogólnie postukać w zegarze np. drewnianą łyżką (u mnie są takie pręty, to one dają dźwięk) w każde źródło dźwięku, bo bijak mógł się np zetrzeć, a jak uderzasz metalem o metal to brzmi inaczej.
      • balbina11 Re: Stary zegar (LWW) 27.06.13, 13:05
        Faktycznie - trzeba sprawdzić co się dzieje w środku ;-)
    • besame.mucho Re: Stary zegar (LWW) 27.06.13, 15:26
      Ja bym zaniosła do zegarmistrza. Takich zakładów widuję coraz mniej, więc może wcale nie być tak łatwo znaleźć. Koło mnie (Warszawa-Mokotów) jest taki zakład, istnieje od kiedy pamiętam (jak byłam mała to nosiłam tam do naprawy zegarek na rękę), z tego co widzę w necie ma niezłe opinie, mogę dać namiar jeśli chcesz.
      • balbina11 Re: Stary zegar (LWW) 29.06.13, 21:59
        Proszę o namiar, bo sami tego nie naprawimy. Nawet nasze psy patrzą się na zegar zdziwione co jest nie tak.
        • besame.mucho wysłałam n/t 30.06.13, 10:20
          • balbina11 Re: wysłałam n/t 01.07.13, 10:55
            Dziękuję. Musimy ratować nasz antyk :-)
    • dar61 Ten zegar stary 27.06.13, 23:43
      Prócz *odpadnięcia filcowej nakładki na stopkę stukającą, przyczyną, dość trywialną, mogłoby być ** przekręcenie się blokady do prętów [?], w jakie bijaki stukają.
      Jest ona stosowana w czasie transportu, blokując mechanizm przed klingoleniem bez potrzeby.
      *** Pęknięcie rurowych [?] dzwonów?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka