Dodaj do ulubionych

Atak biedronek

13.10.14, 14:28
Dziewczęta, też macie okna oblepione biedronkami? Wlatują, włażą, dziwnie wyglądają, mają blade skrzydełka, jakby wypłowiałe (czy raczej pokrywy skrzydełek), bardzo liczne kropki, zdarzają się też biedronki-negatywy. To są te słynne biedronki azjatyckie, których należy się lękać?
Za biedronkami przyleciały też sikorki, które ostatnio gościły u mnie zimą zanęcone słoniną i orzechami. Sikorki rzucają się stadnie na biedronki. No i w sumie ciekawe to Animal Planet, ale wolałabym móc spokojnie pootwierać wszystkie okna i rozkoszować się ciepłą jesienią.
Obserwuj wątek
    • zazulla Re: Atak biedronek 13.10.14, 15:14
      Tak, u mnie też zmasowany atak. I tak, to te skośnookie. U mnie oprócz bladych są też czarne w czerwone kropki. Najgorzej jak ściągam pranie z balkonu - całe w biedronkach i trzeba dokładnie wytrzepać.

https://gfx.mmka.pl/newsph/391999/927936.3.jpg
      • teresa104 Śliczne są, jak koraliki:) 13.10.14, 15:25
        Dziś z mieszkania wyrzuciłam 9, biurko mam pod oknem i ataków, prób dostania się do domu, nawet nie zliczę. Mocno atakują też pszczoły, odbijają się od szyb jak kamyki. Przypisywałam to temu, że okna mam na możliwie najbardziej słoneczną stronę i ciepła powierzchnia budynku nęci gadzinę. Ale jak spojrzę przez powietrze, widzę po prostu roje, roje biedronek.
        Przy okazji polowania ze szklanką i tekturką zlokalizowałam pająka w rogu balkonu, pająk siedzi w objęciach z biedronką. I nie wiem, czy to on ją, czy ona jego. Zresztą jakaś sikora i tak zaraz rozprawi się z obojgiem.
    • caroline.1 Re: Atak biedronek 13.10.14, 18:40
      U mnie atak biedronek miał miejsce w miniony czwartek. Tak właśnie: to były roje, roje...! Wychodzę przed dom od zachodu, patrzę, a na elewacji po prostu stada. Miałam napisać, że "elewacja się rusza", ale bez przesady, tak źle nie było. Z każdego pokoju wyniosłam, wygoniłam po kilkanaście sztuk, a co pies zjadł, to jego. Sikorki nie dopisały.

Skojarzyłam biedronki z ciepłem, w czwartek po południu termometr pokazywał 25stopni.
    • aadrianka Re: Atak biedronek 13.10.14, 21:10
      Pewnie azjatyckie. Na sikorki bym nie liczyła, czytałam, że te biedronki azjatyckie śmierdzą tak przeokrutnie, że nic ich u nas nie chce zjadać. A one z kolei zjadają co popadnie, łącznie z naszymi rodzimymi biedronkami i nawet za owoce się zabierają, W dodatku gryzą i mogą uczulać. Plaga normalnie :(
    • smallfemme Re: Atak biedronek 14.10.14, 10:42
      Cytat z Wprostu: "Eksperci radzą zamykać okna za dnia lub instalować moskitiery. Skuteczne jest także smarowanie framug kamforą i mentolem." mam nadzieję, Tereso, że lubisz zapach mentolu ;)
      • teresa104 Re: Atak biedronek 14.10.14, 11:14
        Moja spółdzielnia co kwartał zapewnia dezynsekcję, można panu pokazać, gdzie się chce dodatkowo opryskać, ale raczej dotąd nie zgłaszałam takich potrzeb, bo nigdy nie widziałam w domu żadnego robaka. Czy eskperci widzą sens w spryskiwaniu framug i balkonu?

Lubię kamforę, mam olejek mieszany z rzepakowym, ciekawe, jaka gadzina się na to zwabi;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka