Dodaj do ulubionych

Berlin na dzień albo dwa

22.07.15, 20:20
Będę we wrześniu w Berlinie na jeden dzień albo dwa i w związku z tym pytanie - co w tak krótkim czasie warto zobaczyć?
W jakiej dzielnicy warto szukać noclegu a gdzie się nie zapuszczać? Będę sama, więc nie ukrywam, że na bezpieczeństwie mi zależy.
Jeżeli macie jakieś przydatne informacje, chętnie poczytam :)
Obserwuj wątek
    • oryginalny.nick Re: Berlin na dzień albo dwa 22.07.15, 20:55
      Zdecydowanie na dwa. Jeden dzień to za krótko.
      Ze swojej strony polecam kopułę Reichstagu - tu namiar w ludzkim języku
      visite.bundestag.de/BAPWeb/pages/createBookingRequest.jsf?lang=en
      Trzeba się zapisać online, podać swoje dane. Można dostać darmowy przewodnik. Polecam zwłaszcza jak się zacznie ściemniać.
      Wyspa muzeów-
      www.museumsinsel-berlin.de/en/home/
      Pewnie dziewczyny jeszcze coś dopiszą.
      Moje wrażenia są takie, że Berlin wciąż i wciąż "zarabia" na historii. W prawo żywa historia, w lewo żywa historia.
      To tyle na szybko. Pewnie ktoś coś jeszcze dopisze.
      Nocleg
      śmiesznie tani hostel (w pokoju wielo) przy Checkpoint Charlie
      www.check-in-hostel.de
      hostel A&O
      www.aohostels.com/en/berlin/
      • yaga7 Re: Berlin na dzień albo dwa 22.07.15, 21:03
        Dzięki za namiary, poczytam sobie o tej kopule i wyspie.

Nie, nocleg w pokoju wielo w moim przypadku odpada, nie zasnęłabym z obcymi ludźmi :))

Patrzyłam sobie wstępnie na bookingu, widzę, że jest zagęszczenie hoteli w okolicach zoo, a także w centrum i właśnie nie wiem, co wybrać, biorąc pod uwagę, że muszę mieć w miarę dobry dojazd i do lotniska, i do dworca kolejowego. Wstępnie mi wychodzi, że okolice zoo pod tym względem są lepsze.
    • metia Re: Berlin na dzień albo dwa 22.07.15, 21:16
      Polecam przejrzeć wątek o Berlinie na fly4free:
      www.fly4free.pl/forum/co-warto-zobaczyc-w-berlinie,1242,2831
      Rad i gotowych tras będziesz miała aż nadto.
      Jeżeli chodzi o hotel, to polecam Ibis Budget Kurfuerstendamm lub Postdammer Platz. Okolice Zoo to też dobry namiar noclegowy. Natomiast jeżeli jedziesz sama, to nie zapuszczałabym się wieczorem w okolice ostatnich stacji metra U1 (obecnie U12, bo trwa przebudowa).
      Museuminsel to 6 muzeów, jedno jest całkowicie zamknięte, a Pergamon zamknięty jest częściowo, w tym nie ma dostępu do największej atrakcji, czyli ołtarza Pergamońskiego. Generalnie każde z tych muzeów to 2-4h chodzenia (nawet pobieżnego), więc przy wyjeździe na 1-2 dni nie planuj więcej, niż jedno, maksymalnie dwa. Na początek polecałabym Pergamon (mimo częściowej niedostępności) lub Neues Museum jeżeli lubisz starożytności. Jeżeli preferujesz tradycyjną sztukę europejską, to Bode Museum.

Jeżeli miałabyś pytania, to pisz, mogę poradzić w sprawie transportu, miejsc jedzeniowych, zweryfikować trasę zwiedzania, mam w tym sporo doświadczenia :)
      • yaga7 Re: Berlin na dzień albo dwa 22.07.15, 21:27
        Dzięki, z pewnością przejrzę wątek :)

Generalnie każde z tych muzeów to 2-4h chodzenia (nawet pobieżnego
        > ), więc przy wyjeździe na 1-2 dni nie planuj więcej, niż jedno, maksymalnie dwa
        > . Na początek polecałabym Pergamon (mimo częściowej niedostępności) lub Neues M
        > useum jeżeli lubisz starożytności. Jeżeli preferujesz tradycyjną sztukę europej
        > ską, to Bode Museum.

W sumie to ogólnie lubię muzea, więc chętnie połaziłabym wszędzie. Ale poczytam o tych trzech, które polecasz.

> Jeżeli miałabyś pytania, to pisz, mogę poradzić w sprawie transportu, miejsc je
        > dzeniowych, zweryfikować trasę zwiedzania, mam w tym sporo doświadczenia :)

A masz jakieś doświadczenie z takimi kartami: www.berlin-welcomecard.de/en/product-information ?
        Bo tak się zastanawiam, czy by nie było warto, zwłaszcza że to też ma przydatną opcję biletu na komunikację.

A jak będę mieć jakieś konkretne pytania, to pewnie się zgłoszę, dzięki :)
        • yaga7 Re: Berlin na dzień albo dwa 22.07.15, 21:31
          I jeszcze znalazłam info o jakiejś karcie MuseumsPass Berlin, która nie tyle daje zniżki, ile bezpłatne wejscie.
          • metia Re: Berlin na dzień albo dwa 22.07.15, 21:48
            Museum Pass tez jest ok, ale ponownie musisz przekalkulować, ile chcesz zwiedzić muzeów - jeżeli co najmniej 3, to się opłaca. Jeżeli mniej, to lepiej wcisnąć dwa muzea w jeden dzień (i kupić bilet dzienny za 18 euro), albo zwiedzić jedno muzeum za 10-12 euro.
        • metia Re: Berlin na dzień albo dwa 22.07.15, 21:40
          Ostatnio byłam w Berlinie na 3 pełne dni, wzięliśmy Welcome Card na 72h z Wyspą Muzeów (zwiedziliśmy 4 z 5) - i to się opłaca. Krótszej wersji WC na transport i muzea niestety nie ma, więc moim zdaniem nie opłaca się brać tej karty dla samego transportu - chyba że zainteresuje Cię coś z listy oferowanych z nią zniżek. 24h bilet na komunikację miejska w strefie AB kosztuje 6,90, bilet na pojedyncze muzeum to ok. 10-12 euro. Dzienny bilet na Wyspę Muzeów to 18 euro. Ale jeżeli się zdecydujesz, to Welcome Card jest do kupienia w każdym automacie biletowym (tu uwaga, warto mieć gotówkę, bo w automatach nie działa ani Visa, ani MasterCard - tylko Maestro), nie musisz kupować jej online ani biegać po punktach sprzedaży :)
    • magdalaena1977 Re: Berlin na dzień albo dwa 22.07.15, 21:19
      Kopuła Reichstagu (za darmo), Muzeum Żydowskie. Museuminsel w umiarkowanych ilościach.

Co do noclegu - szukaj takiego, gdzie będzie dobra komunikacja. Berlin ma kilka rodzajów pojazdów szynowych plus autobusy i dojazd gdziekolwiek wymaga sporo przesiadek.
      • yaga7 Re: Berlin na dzień albo dwa 22.07.15, 21:32
        > Co do noclegu - szukaj takiego, gdzie będzie dobra komunikacja. Berlin ma kilka
        > rodzajów pojazdów szynowych plus autobusy i dojazd gdziekolwiek wymaga sporo p
        > rzesiadek.

No właśnie po pobieżnym przejrzeniu zauważyłam, że mają bogaty zbiorkom :)

Muszę wobec tego z mapą zobaczyć, gdzie jest kopuła, wyspa muzeów i inne atrakcje.
        • magdalaena1977 Re: Berlin na dzień albo dwa 22.07.15, 21:34
          to jeszcze spadek po podziale na Ost i West ;-)
        • metia Re: Berlin na dzień albo dwa 22.07.15, 21:45
          Warto też rozważyć nocleg z dobrym połączeniem z miejscem, w które przyjedziesz, żeby sobie zostawić bagaż w hotelu i odebrać go sobie przed powrotem. Ja zazwyczaj przyjeżdżam na ZOB, więc szukam noclegu w okolicy linii metra U2 (w tej chwili U12 - wspomniany już wczesniej remont).
          • yaga7 Re: Berlin na dzień albo dwa 22.07.15, 22:02
            U mnie to będzie trochę bardziej skomplikowane :)
            Bo do Berlina przyjadę z Drezna pociągiem, pewnie na ichni dworzec główny (ale to jeszcze muszę sprawdzić, bo tam jest chyba więcej tych dworców), a potem potrzebuję dojazd z hotelu na lotnisko Tegel, bo będę wracać samolotem - no chyba że jeszcze zmienię opcję powrotu do Kraka i będę wracać busem z ZOB (gdziekolwiek jest ten ZOB ;) ) - muszę zobaczyć, co cenowo wyjdzie lepiej, bo na razie rozważam różne opcje.
            • magdalaena1977 Re: Berlin na dzień albo dwa 22.07.15, 22:11
              yaga7 napisała:

> Bo do Berlina przyjadę z Drezna pociągiem, pewnie na ichni dworzec główny (ale
              > to jeszcze muszę sprawdzić, bo tam jest chyba więcej tych dworców)

Hauptbahnhoff jest jeden (przynajmniej w 2012 r. był jeden), ale naprawdę wielki - widziałam mniejsze lotniska od tego dworca. Generalnie wygląda trochę jak kosmodrom z filmu sf.
            • metia Re: Berlin na dzień albo dwa 22.07.15, 22:19
              Z Drezna możesz też przyjechać Meinfernbus/Flixbus, Berlin Linien Bus albo jakimkolwiek innym odpowiednikiem PolskiegoBusa :) Na pewno wyjdzie Ci taniej, niż pociągiem (ok. 10-12 euro). Przyjazd jest na kilka przystanków, w tym własnie ZOB (czyli Zentraler Omnibus Bahnhof), ale też na stację U Alt-Tegel, która jest stosunkowo niedaleko od Tegel. Hauptbahnhof faktycznie jest mało przyjazny, jak jest się na nim pierwszy raz.
              • yaga7 Re: Berlin na dzień albo dwa 23.07.15, 06:22
                oooo, dzięki Ci dobra kobieto :)

To sobie sprawdzę te busy - bo wcześniej jeszcze mnie czeka podróż z Berlina do Drezna (generalnie kierunek podróży jest Kraków-Drezno-Kraków, ale ponieważ nie ma dobrych połączeń i odpada zjawienie się w Dreźnie o 2 nocy, a tak jeżdżą bezpośrednie autobusy, wymyśliłam podróż przez Berlin, bo prościej i szybciej, no i dzięki temu w drodze powrotnej zwiedzę Berlin, skoro już tam będę.)
                • zarin Re: Berlin na dzień albo dwa 23.07.15, 10:25
                  MeinFernBus na tej trasie to chyba 7 euro i jest super wygodny - jeszcze nie widziałam takiej ilości miejsca na nogi w autokarze ;).

W sumie wszystkie główne punkty już padły. Berlin ma świetne muea, warto przejrzeć listę i zwrócić uwagę na te mniej typowe (konopii, kiełbasek curry, anty-wojenne, gier komputerowych...), cały czas jest też wystawa o Dalim. Gdyby Ci został czas, to super są Ogrody Świata i Britzer Garten, Pawia Wyspa, ZOO i Aquarium - można zwiedzać według pór karmienia. Przy czym to wszystko na minimum pół dnia.
                  • yaga7 Re: Berlin na dzień albo dwa 23.07.15, 10:57
                    Wystawa o Dalim obowiązkowo, sprawdzę :)

Zoo i aquarium tez obowiązkowo, ale to zostawiam na wypad późniejszy z Lubym, bo spokojnie tam spędzę cały dzień. A sama mogę pozwiedzać muzea, bo on w tym kierunku mniej chętny ;)

Sprawdzę sobie też ten drugi bus.
                    • izas55 Re: Berlin na dzień albo dwa 23.07.15, 12:21
                      Ja się zwykle zatrzymuję właśnie w okolicy zoo. Byłam zadowolona z ibis budget Berlin Kurfürstendamm, adres
                      Bayreuther Strasse 41, Schoneberg-Tempelhof . Rezerwowałam przez booking.com. Bez wodotrysków ale czysto i w miarę tanio. Obok metro i stacja kolei, z której dojedziesz na dworzec główny bezpośrednio doje. Do zoo jest niemalże przez ulicę. Wyspa muzeów super. Jak byłam pierwszy raz kupiłam tę kartę o której wspominały już dziewczyny dającą bezpłatny wstęp do muzeów i na transport.
                      Jak ci zazdroszczę, znowu bym zrobiła rajd po DMach
          • yaga7 Dojazd ZOB 23.07.15, 17:43
            A możesz mi powiedzieć, co jeszcze jeździ na ten ZOB?

Czy tam jest tylko ta jedna linia metra U2 (U12)?

Bo mi wyszło, że jednak przyjadę/dojadę autobusem, raczej nie będę latać, stąd przydałoby mi się dobre połączenie hotel-ZOB.
            • zarin Re: Dojazd ZOB 23.07.15, 18:00
              ZOB jest dobrze skomunikowany, tam jest jeszcze S-Bahnhof - stacja Messe Nord/ICC.
              Nie wiem czy potrzebujesz, ale na miejscu są szafki do przechowywania bagażu.
              • zarin Re: Dojazd ZOB 23.07.15, 18:05
                Aha, nie wsiadaj w Berlinie do żadnego autobusu miejskiego, bo się idzie pociąć z rozpaczy po drodze. Tylko metro i S-Bahn, dojedziesz prawie wszędzie.
              • yaga7 Re: Dojazd ZOB 23.07.15, 18:14
                Dzięki za konkretną nazwę, właśnie się zastanawiałam, gdzie się wysiada z czegoś innego.

I dzięki za info o szafkach, nie wiem, czy będę kombinować z zostawianiem bagażu, bo nie wiem, jak będę wracać.

A czy wiecie, ile czasu średnio zajmuje dojazd z ZOB w okolice zoo albo dalej do centrum?
                • metia Re: Dojazd ZOB 23.07.15, 18:19
                  Dojazd U2 z ZOO na ZOB to jakieś 12-15 minut, na Postdamer Platz ok. 20 minut , Alexander Platz to juz powyżej 30 minut. Jak nie ma U2 (jak teraz), to bez przesiadki do Berlina wschodniego nie dojedziesz, więc dodaj do tych dwóch ostatnich 7-10 minut.
                • zarin Re: Dojazd ZOB 23.07.15, 18:21
                  U12 z Kaiserdamm przy ZOB na ZOO jedzie nie dłużej niż 10 minut.

Ogólnie zobacz:
                  www.bvg.de/en
                  • metia Re: Dojazd ZOB 23.07.15, 18:29
                    Samej jazdy jest może 10 minut, ale dolicz dojście, upewnianie się co do odpowiedniego peronu, czas oczekiwania (metro jeździ co 3-5 minut, jak akurat Ci ucieknie, to czekasz), wychodzenie z metra. Czasem rano nie zmieścisz się do pierwszego pociągu (zdarzyło mi się). Dlatego starałam się podać czas bardziej realny :)
                    • zarin Re: Dojazd ZOB 23.07.15, 18:33
                      Wiem wiem, mieszkam tutaj i codziennie na to przeklinam, dojazdy w Berlinie to drugi etat.
                    • yaga7 Re: Dojazd ZOB 23.07.15, 18:47
                      Spoko, biorąc pod uwagę, że ja zwykle liczę duuuży zapas, to jak wiem, że można w miarę szybko dojechać, nie będę siedzieć pół dnia na dworcu, tylko może krócej ;)
                      • metia Re: Dojazd ZOB 23.07.15, 19:10
                        Nie siedź tam ani minuty dłużej, niż musisz ;) Nie jest to najładniejsze miejsce w Berlinie, typowy "postmodernistyczny" koszmarek, ścisk, hałas i niezbyt czysto.
            • metia Re: Dojazd ZOB 23.07.15, 18:16
              Tylko jedna linia metra (U2/U12), ale ma po drodze chyba połączenia ze wszystkimi innymi i jeździ co kilka minut, więc jeżeli chodzi o prostość dojazdu/przesiadek, to nie ma znaczenia. Gorzej z czasem dojazdu. Jeżeli odjeżdżasz potem z ZOB, to nie opłaca się mieć hotelu po drugiej stronie Berlina, bo stracisz z drugiego dnia godzinę na dojazd. Stacja S-Bahnhof - stacja Messe Nord/ICC też jest, faktycznie, jeździ tam S41/42, czyli S-Bahn krążący dookoła Berlina, więc to też jakaś opcja :)
              • yaga7 Re: Dojazd ZOB 23.07.15, 18:25
                Dzięki.

No właśnie z powrotem mam autobus do Kraka o 9 rano z ZOB, więc trochę mi zależy na krótkim dojeździe od hotelu. Ale coś znalazłam blisko zoo, więc rozumiem, że będzie spoko :)
                • metia Re: Dojazd ZOB 23.07.15, 18:33
                  Będzie spoko. Jeżeli ma być superkrótko, to masz przy samym ZOB Ibisa :) Mieszkałam tam raz, w środku jest lepiej, niż wygląda z zewnątrz. Czysto, funkcjonalnie. Przez stronę sieci (accorhotels) często można go dorwać za ok. 40 euro.
    • pinupgirl_dg Re: Berlin na dzień albo dwa 23.07.15, 01:00
      Na mnie największe wrażenie zrobiło (kolejność przypadkowa):
      - fragmenty Muru Belińskiego
      - Karl-Marx-Allee
      - pomnik Pomordowanych Żydów Europy , niedaleko Reichstagu w sumie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka