Dodaj do ulubionych

list polecony do USA LWW

07.12.15, 20:04
piszę tu, bo w środku był stanik ;)
więc tak: USPS nie śledzi przesyłek z PL, list wysłany 16 listopada, do dziś nie dotarł do adresatki. poprzedni list szedł tydzień, teraz mijają 3 tygodnie i nic.
list wysłany z PL 17 listopada, i od tamtej pory - zero informacji.
ogólnie dostępne strony do śledzenia (www.17track.net/en/) wypluwają "in transit", ale takie samo info dostaję, gdy wpisuję nr przesyłki, która już dawno dotarła ;/

kiedy i ew. gdzie (znaczy ja, czy odbiorczyni (niedoszła) może złożyć tzw. claim (czyli info o zaginięciu)

chyba że wśród lobbystek jest jakaś pocztowa cudotwórczyni i potrafi sprawdzić status w jakichś innych (tajnych) rejestrach ;)

tak czy inaczej hilfe/help/aiuto - więcej języków nie znam ;)
Obserwuj wątek
    • yaga7 Re: list polecony do USA LWW 07.12.15, 20:43
      A może spróbuj napisać na maila poczty polskiej z zapytaniem?

Ja pisałam w sprawie kilku przesyłek (też zagranicznej) i mi nawet odpisywali. Co prawda trochę to trwało, bo na reklamacje zgłoszone mailem odpisują normalnym listem (przynajmniej tak było jakiś czas temu), ale odpisują.

I wydaje mi się, że spokojnie możesz do nich napisać już, nie musisz czekać.
      • nientepaura Re: list polecony do USA LWW 07.12.15, 20:47
        może faktycznie, byłam ostatnio na poczcie i pytałam - ale pani powiedziała, że nie ma innego info, niż wysłano z PL 17 listopada. myślisz, że odpiszą coś innego?
        btw. odpisywanie na mejla listem zwykłym - bajka ;D
        • yaga7 Re: list polecony do USA LWW 07.12.15, 21:28
          Mnie odpisywali, co innego niż na poczcie, bo na poczcie mają tylko jakiś zwykły system, a ci, którzy odpisują, grzebią bardziej. Więc ja bym Ci radziła napisać :)
        • izas55 Re: list polecony do USA LWW 07.12.15, 22:04
          Ja dzwoniłam na infolinię poczty. Bardzo miła pani mi wygrzebała wszystkie możliwe informacje, udało mi się odszukać cenną paczkę z UK
          • nientepaura Re: list polecony do USA LWW 08.12.15, 10:11
            dzwoniłam, niestety niczego się nie dowiedziałam, bo nie ma śledzenia ze Stanów. gdybym wiedziała, kupiłam global express (41zl zamiast 18,30) i by było :P
            miła pani poradziła czekać do piątku, później składać reklamację, ew. odbiorca może zapytać na poczcie, ale to pewnie nic nie da.
            w każdym razie przestroga dla wysyłających - w przeciągu ostatnich dwóch miesięcy wysyłałam 3 listy do US, 3 do UK. do UK dotarły wszystkie, do US - 2/3.
            • yaga7 Re: list polecony do USA LWW 08.12.15, 10:23
              Daj znać, czy Ci odpiszą na maila.

> w każdym razie przestroga dla wysyłających - w przeciągu ostatnich dwóch miesię
              > cy wysyłałam 3 listy do US, 3 do UK. do UK dotarły wszystkie, do US - 2/3.

Ja wysłałam na pewno z kilkanaście do US w ciągu ostatnich 2-3 lat, doszły wszystkie, tylko czasem szły dłużej.
            • maggianna Re: list polecony do USA LWW 08.12.15, 12:28
              Rodzice wysylaja regularnie paczki i listy do US - do tej pory placili ok 80 zl za paczke ekpresem - zazwyczaj dochodzila w ok 2 tygodnie.
              Ostatnio wyslali cos zwyklym listem, pani na poczcie przestrzegala ze moze isc do 5 tygodni, zeby wzieli drozsza opcje (list zwykly kosztowal niecale 10 zl, paczka kosztowalaby ponad 80) - nadali wiec tego samego dnia na probe 2 listy - jeden zwykly najtanszy, drugi droga ekspresowa opcje - ten najtanszy byl w US po 4 dniach, minely ponad 2 tygodnie i ekspres nadal nie dotarl.

Nie wiem od czego to zalezy ale Rodzice stwierdzili ze wiecej przeplacac nie beda :-)
      • nientepaura Re: list polecony do USA LWW 07.12.15, 21:34
        napisałam mejla. zobaczymy co i kiedy odpiszą ;) dam znać
    • nientepaura Re: list polecony do USA LWW 08.12.15, 17:18
      dziwna sprawa. adresatka wysłała zapytanie do poczty amerykańskiej, która pogrzebała, pogrzebała i wypluła info, że przesyłka nie dotarła do USA. Ja mam info, że wysłano z PL.
      Utonęło po drodze? Ktoś tu najwyraźniej kręci, tylko nie wiem, czy jest jakaś możliwość sprawdzenia i udowodnienia kto. A do Stanów chyba będę wysyłać już tylko jakimś kurierem.
    • nientepaura Re: list polecony do USA LWW 11.12.15, 08:43
      dostałam info, że dotarło do US i siedzi w cłach. więc skończyło się dobrze, ale co to były za nerwy. ech, jeśli będę jeszcze coś wysyłać do Stanów, to jednak Global Expressem. niby ma być monitorowana
      • yaga7 Re: list polecony do USA LWW 11.12.15, 09:18
        Ale adresatka się dowiedziała, czy poczta Ci odpisała?
        • nientepaura Re: list polecony do USA LWW 11.12.15, 09:52
          adresatka napisała, że przesyłka dotarła na cło wczoraj. gdzie była przez 3 tygodnie - nie mam pojęcia
    • nientepaura Re: list polecony do USA LWW 28.12.15, 22:04
      spieszę donieść, że po miesiącu od wysłania, 15 grudnia, komplet dotarł do adresatki. dziękuję wszystkim za rady, a ew. następne przesyłki chyba będę słać rejestrowaną droższą (41zł) opcją, ponoć jest monitorowana (ktosia może potwierdzić?)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka