Dodaj do ulubionych

Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmetyków?

31.01.09, 19:52
Często zdarza mi się dostawać kosmetyki, których nie mogę używać, bo mnie
uczulają. Szafa pęka od ciuchów, których już nigdy nie ubiorę. Chętnie bym się
tego wszystkiego pozbyła, bo na pewno są osoby, które mogłyby ich
używać/nosić, a u mnie się tylko marnują. Próbowałam Allegro, ale od kiedy
panoszą się tam firmy i sklepy, nie ma szans, żeby taki zwykły szarak jak ja
sprzedał cokolwiek (może poza stanikiem, ale to wciąż nisza - swoich starych
Triumphów, nawet tych nienoszonych już nie opchnę, bo ludzie wolą od firm).
Trafiłam na stronę szafa.pl, ale strasznie mi się nie podoba (brak
wyszukiwarki i w ogóle jakaś nie taka). Wizaż odpada, bo ja nie chcę tego
wymieniać, tylko się pozbyć. Sprzedawałam w komisach, ale to uciążliwe,
niezbyt skuteczne, spora prowizja no i biorą tylko markowe rzeczy (i tylko
ubrania, a ja mam sporo kosmetyków). Czasami coś się nada na prezent, ale
zazwyczaj nie bardzo. To, czego mi nie żal, oddaję dla potrzebujących, ale
ogólnie rzecz biorąc wolałabym odzyskać chociaż część wydanej kasy zwłaszcza,
jeśli chodzi o drogie kosmetyki.
Czy macie może pomysł, jak się pozbyć niepotrzebnych rzeczy, jak najmniej na
tym tracąc? Ideałem dla mnie byłoby coś w stylu naszego forum kupię/sprzedam,
ale pewnie nic takiego nie istnieje :(
Obserwuj wątek
    • madzioreck Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 31.01.09, 20:14
      Luincir, jak lobbystki nie miały gdzie gadać o różnych innych niż staniki
      rzeczach, to założyłam offtopy :) Załóż forum - na pewno nam się przyda :)
      Jestem kosmetykową maniaczką, więc może coś kupię :)
      • pinupgirl_dg Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 31.01.09, 20:23
        > Jestem kosmetykową maniaczką

Nie Ty jedna :D
        • ottiss Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 31.01.09, 20:29
          pinupgirl_dg napisała:

> > Jestem kosmetykową maniaczką
          >
          > Nie Ty jedna :D
          >
          i nie Wy dwie :D
      • luincir Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 31.01.09, 20:31
        Właściwie - może to jest jakiś pomysł? ;-) Tylko na pewno potrzebowałabym
        jakiejś wspólniczki obeznanej z moderowaniem gazetowych for i jakiegoś
        porządnego Planu, jak to zorganizować.
        • madzioreck Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 31.01.09, 20:37
          Jeśli chodzi o moderowanie - zgłaszam gotowość, jeśli sobie życzysz.
          Myślę, że najprościej będzie podzielić ciuchy i kosmetyki na kategorie -
          spodnie, bluzki itd., kosmetyki - kolorowe, do ciała, do twarzy itd... :-)
          • luincir Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 31.01.09, 20:46
            Też tak myślę. Tylko trzeba by się upewnić, że to nie jest niezgodne z prawem, tj. nie tworzy się szarej strefy czy czegoś takiego - legalnie można sprzedawać rzeczy, które się ma ponad pół roku, tak? Dobrze, że kosmetyki mają z reguły dość długie terminy ważności ;-)
            No i rzecz jasna forum musiałoby być zamknięte, jak giełda stanikowa.
            Nie obrażę się też, jeśli ktoś chciałby przejąć pomysł - fatalnie czuję się w roli organizatorki, wolę występować jako giermek-pomagier ;-)
            • madzioreck Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 31.01.09, 20:59
              Hm, trzeba by zapytać dziewczyn z forum kupię/sprzedam. A załozyć nie problem :)
              • luincir Kwestie prawne i ubrania na kupię/sprzedam 31.01.09, 23:10
                Przewertowałam wątek, w którym przewijała się kwestia sprzedawania przez osoby
                prywatne i wyszło mi, że można sprzedawać bez konsekwencji przedmioty posiadane
                ponad pół roku, ale te posiadane krócej też można sprzedawać, tylko należy je
                uwzględnić w zeznaniu podatkowym. Oczywiście, to już by zależało od uczciwości
                forumek, bo odgórnie nie da się sprawdzić, jak długo ktoś coś posiada i czy
                wpisuje i w sumie to już jego sprawa, można
                jedynie pilnować, żeby się jakaś masowo sprzedająca firma nie podszyła pod forumkę.

Co do ubrań, to odkryłam, że jest wątek na k/s - tylko nigdzie nie ma
                informacji, czy dotyczy wyłącznie wyrobów firm bieliźniarskich. Ale na logikę,
                to chyba nie powinien? Byle rzetelnie opisać i ozdjęciować, coby było wiadomo,
                jaki biust w dany ciuch wejdzie.
                Jeśli tak by było, to chyba nie warto i nie wypada dublować, można by utworzyć
                osobne forum kosmetyczne, które nawet bez ubrań będzie mieć dość kategorii ;-)
                • anna-pia ubrania na kupię/sprzedam 31.01.09, 23:52
                  sprzedawaj, co chcesz, bylebyś dokładnie podała wymiary
            • maith Legalnie można sprzedawać 01.02.09, 03:09
              Legalnie można sprzedawać zarówno rzeczy, które posiada się pół roku, jak i te
              posiadane krócej.
              A to że sprzedaż rzeczy posiadanych poniżej pół roku uwzględnia się w zeznaniu
              podatkowym, to tylko zysk, bo przecież jeśli kupiłaś coś drożej, a potem
              sprzedajesz pozbywając się (czyli taniej) to od podatku odliczasz stratę.
              Nielegalna jest sytuacja, jak ktoś kupuje rzeczy na handel i sprzedaje. Ale
              przecież takie osoby będziemy wykluczać, bo nie do tego służy to forum.
      • malagracja Kosmetyki! Sama kupuje i nie uzywam - proste 31.01.09, 20:42
        ..ja zwyczajnie kocham ich opakowania, zapach..kolory. Kupuje żeby podziwiac :-)
        Taki juz moj nawyk, znajome z calego swiata przywoza mi limitowane serie
        kosmetykow :)
    • winter76 Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 31.01.09, 20:32
      Zaglądnij na Wizaż.pl Tylko że tam na tzw Targowisku można się wymieniać,zabronione jest sprzedawanie rzeczy.Ale zawsze to jakaś metoda eliminacji niepotrzebnych ubrań czy kosmetyków :)
    • koza-1985 Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 31.01.09, 20:37
      no ja w sumie też bym się skusiła pewnie na coś ;)

może tak cichcem jakąś listę wrzucisz ;P
    • malagracja Jestem na TAK dla nowego forum :-) n/t 31.01.09, 20:43
    • missmurder Też jestem na TAK dla forum ;) 31.01.09, 22:31
      Sama z chęcią kilka ciuchów bym wrzuciła ;)
    • 987ania Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 31.01.09, 23:04
      Proponuję swoją pomoc również i myślę, że możemy założyć forum zamknięte, na
      które możemy zapraszać znajome osoby, które są wypłacalne, tak żebyśmy miały
      pewność, że otrzymamy towar/pieniądze. Nie każdy chce żeby wysyłać mu coś za
      pobraniem a sprzedający nie zawsze chce czekać miesiącami na pieniądze od Poczty
      Polskiej. Może forum to powinno być na fotoforum, tak żeby od razu można było
      zobaczyć choć jedną fotkę, bez otwierania kolejnych linków. Można podzielić na
      sekcje ciuchy, dzieci, kosmetyki itd. Można też pomyśleć o założeniu takiego
      forum np. tutaj: www.phorum.pl/
      • anna-pia co do zdjęć 31.01.09, 23:53
        co do zdjęć, wystarczy, jak się włączy BBcode na forum (tak jak na forum
        kupię/sprzedam jest włączone) i można wstawiać zdjęcia
    • besame.mucho Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 01.02.09, 00:09
      Jeden pomysł, to założenie forum wymiennego / sprzedażowego.

Drugi pomysł, to sprawdzenie, czy w Twoim mieście ktoś organizuje
      coś takiego jak warszawski Dzień Ciucha na Chłodnej:
      chlodna25.blog.pl/archiwum/index.php?nid=11402734
      Trzeci pomysł, to umówienie się z koleżankami. Obdzwaniasz kilka -
      kilkanaście znajomych (najlepiej takich z w miarę zbliżonymi
      wymiarami), każda bierze ciuchy i kosmetyki, których już nie używa,
      rzucacie wszystko na łóżko i wybieracie.

Czwarty pomysł jest jeśli nie masz podobnych wymiarowo koleżanek -
      wtedy nie obdzwaniasz znajomych, tylko wymyślasz miejsce i wrzucasz
      informację na Stanikowych Offtopach :).
    • yaga7 Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 01.02.09, 12:16
      Hmm, w sumie co do kosmetyków, to myślę, że może Ci być ciężko uzyskać za nie
      taką cenę, jaka jest w polskich perfumeriach czy drogeriach, bo jeżeli ktoś ma
      wydać tyle samo, to woli iść do sklepu i kupić to tam, niż przez net. A jak się
      doda do tego różne promocje w Sephorach, Douglasach itp, to można kupić jeszcze
      taniej. No i jak się doda do tego zagraniczne perfumerie wysyłające do Polski... ;)
      Dlatego cena musi być atrakcyjna.

Na allegro sprzedaję też czasem kosmetyki i niektóre idą, niektóre nie, ale na
      pewno trzeba zaoferować atrakcyjną cenę, po prostu.
      • luincir Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 01.02.09, 13:07
        15zł (z przysyłką 20) za krem za 40, to nie jest atrakcyjna cena? Moim zdaniem
        jest, ale ludzie wolą kupić za 40, bo bardziej ufają firmom niż osobom prywatnym
        zwłaszcza, jeśli te mają mało komentarzy za sprzedaże (a jak nikt nic nie
        kupuje, to dużo nie będzie i powstaje błędne koło). Ja nie chcę zbijać na tym
        kokosów, tylko odrobić część strat - sprzedam pięć Garnierów każdy po 5 zł i
        będę mieć na jeden kosmetyk który mnie nie uczula. Ale na Allegro będę musiała
        oddać część z tego jako prowizję ;-)
        • yaga7 Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 01.02.09, 13:35
          Ja osobiście wolałabym kupić za 15 niż 40 ;)
          I osobiście kupuję sporo u osób prywatnych na allegro - własnie często jakieś niechciane prezenty itp. Ale może jestem wyjątkiem.

W sumie tak sobie myslę, że moze można założyć tu jakiś wątek do naszych aukcji na allegro? Może wtedy łatwiej by było nam sprzedawać i kupować? W końcu to zawsze lepiej kupić od kogoś znajomego, nawet z sieci.
          Na innym forum, na którym jestem, jest własnie osobny wątek, gdzie ludzie wpisują albo swoje profile, albo konkretne aukcje, które mają.
          Może zrobmy i tu coś takiego?
          • luincir Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 01.02.09, 15:24
            Myślę, że część osób, które kupują w internecie od dawna, a zwłaszcza takie, którym zdarza się nabyć używany stanik ;-) nie mają nic przeciwko używanym ubraniom, albo kosmetykom, które nie są fabrycznie zafoliowane albo - co gorsza - zostały wypróbowane. A ja zawsze staram się rzetelnie opisać przedmiot i ewentualne ubytki, co jest szczególnie łatwe np. przy filtrach UV, gdzie mogę stwierdzić, że ubyło np. 3ml - ale dla wielu osób 37ml zamiast 40ml, za pół ceny brzmi, jakby chciała sprzedać jakąś resztkę.

yaga7 napisała:
            > W sumie tak sobie myslę, że moze można założyć tu jakiś wątek do naszych aukcji
            > na allegro? Może wtedy łatwiej by było nam sprzedawać i kupować? W końcu to za
            > wsze lepiej kupić od kogoś znajomego, nawet z sieci.
            > Na innym forum, na którym jestem, jest własnie osobny wątek, gdzie ludzie wpisu
            > ją albo swoje profile, albo konkretne aukcje, które mają.
            > Może zrobmy i tu coś takiego?

Na SO to o tyle niepewne, że forum jest otwarte i w sumie każdy mógłby sobie przyjść i reklamować swoje aukcje. Myślę, że zdecyduję się założyć forum wymienno-sprzedawcze, zwłaszcza, że kilka osób już zaoferowało pomoc i zainteresowanie :-) Zasady pewnie przejęte z forum k/s, bo są sensowne. A jak się nie sprawdzi, to najwyżej się skasuje i tyle.
            Tylko - ma ktoś jakiś pomysł na nazwę? :-)
            • winter76 Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 01.02.09, 15:49
              Nazwa?Np "Ryneczek Lobbystek" albo same Ryneczek :)
              Ja też b.często kupuję ciuszki na All i nowe i używane.I jedynym minusem tego jest to,że nie zawsze idealne pasują :)No,ale to już moje ryzyko.
            • winter76 Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 01.02.09, 15:50
              Jakby co służę pomocą :)
            • momori Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 01.02.09, 16:08
              zakładając, że to nowe forum byłoby i tak adresowane do lb i lmb to może po
              prostu poszerzyć działalność forum k/s?
              czy głupi pomysł? :|
              • luincir Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 01.02.09, 16:11
                To zależy od tego, co na to dziewczyny z k/s. No bo gdyby miało to utrudnić
                przeglądanie wystawionych tam staników, to na pewno nie - staniki na k/s to
                priorytet :-)
              • winter76 Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 01.02.09, 16:15
                No ale tam nie wszystkie dziewczyny mają dostęp.Więc jak to rozwiązać?Chyba lepiej założyć nowe.
                • agafka88 Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 01.02.09, 16:24
                  Ja myślę, że forum kupię sprzedam powinno być na tkich zasadach jak nasze
                  lobbowe, w koncu chcemy mieć zaufanie do sprzedających. Czyli - sprzedać mogą
                  osoby z ok 20 postami na lb/lmb/offtopach, a kupić każdy. Źle myślę? Bo gdyby to
                  było takie otwarte dla każdego, to ja bym się trochę bała o do uczciwości
                  sprzedających
                • luincir Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 01.02.09, 16:26
                  Ogólnie fora tego typu są raczej dostępne po ręcznej weryfikacji, ale przecież na forum k/s nie jest jakoś trudno się dostać, to nie to, co galeria ;-) No i kupować można zawsze, pisząc na email, jedynie możliwość sprzedawania jest ograniczona - ale napisać te dwadzieścia postów to raczej nie problem.
        • kotwtrampkach zaufanie do prywatnych osób 01.02.09, 20:58
          zdażyło mi się kupić używany stanik czy spodnie - ale ja je mogę wyprać, czasem
          wygotować, ba - nawet buty można teraz odkazić i odgrzybić. A kosmetyki? Moja
          koleżanka sprzedaje używane perfumy (zaczęte znaczy:-) ) - ja musiałabym mieć
          zaufanie do takiej osoby, czyli allegro odpada zupełnie. Bo może sprzedaje
          dlatego ze wywietrzały? Może coś do nich dolała(polak potrafi) Z kremem,
          lakierem do paznokci, szminką jest podobnie.. A czasem rozdaję po rodzinie
          szminki niewypały czy cienie do oczu, które mi się znudziły..
          Na dzień dziesiejszy zaufanie mam do lobbystek ;-) To dobry pomysł myślę.
          A zwłaszcza - ze będzie można napisać "biust w staniku 34M w tej bluzce się
          zmieści!" :):):):)
    • agafka88 ZAŁOŻYŁAM FORUM 01.02.09, 16:34
      Pod tym adresem:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=87436
      Jak na razie prowadziłam takie ograniczenia, jak na naszym forum służącym do
      sprzedaży staników, zawsze można to zmienić.

Jak dostanę listę uczestniczek forum kupię sprzedam LM&LMB, to dodam je
      wszystkie, a tak, to proszę o zgłoszenia na maila.

Ktoś chętny do pomocy w moderowaniu?
      • agafka88 Re: ZAŁOŻYŁAM FORUM 01.02.09, 16:38
        macie jakieś pomysły na sensowny podział na kategorie?
        • winter76 Re: ZAŁOŻYŁAM FORUM 01.02.09, 16:40
          Na pewno podział musi być na kosmetyki i ubrania.A te trzeba rozdzielić na nowe i używane.
          • agafka88 Re: ZAŁOŻYŁAM FORUM 01.02.09, 16:50
            samo ubrania starczy, czy podzielić na spódnice, spodnie, etc?
          • luincir Re: ZAŁOŻYŁAM FORUM 01.02.09, 16:58
            Nie wystarczy, jak w tytule przedmiotu będzie "nowy" "używany"? Jeśli ja chcę
            kupić, dajmy na to, czerwony sweterek i szukam go nie w sklepie, a na forumowej
            giełdzie, to raczej liczę się z tym, że nowy nie będzie i wolałabym mieć
            wszystkie sweterki razem :-) Ale może to tylko ja?

W kosmetykach na pewno:
            - makijaż
            * twarz
            * oczy
            * usta
            - do twarzy
            * pielęgnacja (sera, kremy, maseczki)
            * oczyszczanie (żele, mleczka, toniki, peelingi)
            - do ciała
            * masła, olejki, balsamy
            * do kąpieli/pod prysznic
            * dłonie i stopy
            - do włosów
            * szampony i odżywki
            * stylizacja
            - ochrona UV
            - dla dzieci
            - perfumy i wody
            - inne (to, co nie pasuje powyżej)

Pewnie o czymś zapomniałam, ale ogólnie, imo kategorie nie powinny być zbyt
            rozdrobnione, bo raczej nie będzie aż tak wielu ofert, żeby nie dało się
            przekopać. A jakby się okazało, że w którejś kategorii jest ich wyjątkowo dużo,
            to zawsze można podzielić - np. oczy na cienie i maskary.

Ubrań nie opracowałam, bo za szybko się tu posty produkują ;p
            • winter76 Re: ZAŁOŻYŁAM FORUM 01.02.09, 17:02
              Pewnie z czasem podkategorie stworzymy,teraz wystarczą główne na początek-takie jak zrobiłaś z kosmetykami sa ok.
            • agafka88 Re: ZAŁOŻYŁAM FORUM 01.02.09, 17:05
              Luincir, super podział. Na forum można wstawiać zdjęcia, klub podawać je w
              formie linku. No ja wreszcie do tego sklepu lecę... :P
              • yaga7 Re: ZAŁOŻYŁAM FORUM 01.02.09, 17:08
                Super z tym nowym forum :)

Rozumiem, że można będzie zamieszczać linki do aukcji?
      • winter76 Re: ZAŁOŻYŁAM FORUM 01.02.09, 16:38
        Ja mogę pomóc :)
        Bazarek też ładnie,szybka jesteś Agafko-my tu kombinujemy,a tu forum już powstało :)
      • madzioreck Re: ZAŁOŻYŁAM FORUM 01.02.09, 16:40
        Ja mogę być chętna :)
      • luincir Re: ZAŁOŻYŁAM FORUM 01.02.09, 16:40
        Ja mogę, skoro już się tu kręcę ;-) Gazetowych jeszcze nie moderowałam, ale
        chyba nie jest to wiele trudniejsze od for na innych skryptach?

No i dałabym gdzieś w opisie odnośnik do kupię/sprzedam z informacją, że
        biustonosze to tam :-)
      • pierwszalitera STOFF 01.02.09, 16:49
        Sorry, za off top, ale klikając na linka trochę się uśmiałam, bo czytam "Bazarek LB, LMB i STOFF" i nie mogłam początkowo skojarzyć o jaki STOFF chodzi. ;-) W języku niemieckiem określa się bowiem wyrazem Stoff żargonowo wszelkiego rodzaju środki odurzające i narkotyki. Jeszcze ktoś pomyśLi, że LB i LMB, to coś w rodzaju LSD i będzie ubaw. ;-)
        • agafka88 Re: STOFF 01.02.09, 16:51
          pierwszalitera napisała:

Jeszcze ktoś pomyśLi, że LB i LMB, to coś w r
          > odzaju LSD i będzie ubaw. ;-)

a nie zauważyłaś, że link na stanikowe offtopy to stoff.prv.pl ? :D Ale zaraz
          zmienię na stanikowe offtopy po prostu
          • pierwszalitera Re: STOFF 01.02.09, 16:55
            agafka88 napisała:

> a nie zauważyłaś, że link na stanikowe offtopy to stoff.prv.pl ? :D Ale zaraz
            > zmienię na stanikowe offtopy po prostu

No faktycznie. :-D Ale mnie to nie przeszkadza. Ten STOFF też uzależnia. ;-)
            • luincir Może "Bazarek Lobbystek"? n/t 01.02.09, 16:57
            • winter76 Re: STOFF 01.02.09, 16:58
              Może to będzie pytanie sprawdzające przy weryfikacji :) Jak ktoś nie będzie wiedział co to Stoff tzn że rzadko tu bywa ;)
      • scarlet_agta A książki? 02.02.09, 20:13
        Wiem, że forum powstało z myślą o ciuchach i kosmetykach, ale może będzie można
        zaoferować książki? Mam kilka które niepotrzebnie się kurzą, a wyrzucić żal.
        • agafka88 Re: A książki? 02.02.09, 20:22
          scarlet_agta napisała:

> Wiem, że forum powstało z myślą o ciuchach i kosmetykach, ale może będzie można
          > zaoferować książki? Mam kilka które niepotrzebnie się kurzą, a wyrzucić żal.

Pewnie, że tak :) Już tworzę kategorię :)
          • agafka88 Re: A książki? 02.02.09, 20:23
            scarlet_agta, jeżeli możesz, to sama utworz zbiorczy watek dla ksiazek, bo ja
            mam awarie polskich literek ;)
            • scarlet_agta Re: A książki? 02.02.09, 20:26
              agafka88 napisała:

> scarlet_agta, jeżeli możesz, to sama utworz zbiorczy watek dla ksiazek, bo ja
              > mam awarie polskich literek ;)

ok :)
              • madzioreck Re: A książki? 02.02.09, 20:58
                Scarlet dawaj na bazarek, co tam masz, ja jestem mol książkowy :)
                • scarlet_agta Re: A książki? 02.02.09, 21:03
                  Czytadeł mam mało, głównie, że tak powiem, książki użytkowe ;)
                  • madzioreck Makroekonomia...? 02.02.09, 21:18
                    Dżizas, myślałam, że coś do poczytania ;P
    • agafka88 dodałam modki 01.02.09, 16:53
      ok, madzioreck, luincir i witer, jesteście dodane. Z tego co mi się wydaje, to
      możecie też dodawać nowych uczestników. Ja teraz muszę spadać do sklepu, róbcie
      z forum co chcecie ;)
      • madzioreck No to zaczynamy :) 01.02.09, 17:07

• madzioreck Re: No to zaczynamy :) 01.02.09, 17:08
          Aha, no chyba osobne wątki na kupię i na sprzedam, nie?
          • luincir Co do przejrzystości for gazetowych... 01.02.09, 17:40
            Ano, osobne wątki na kupię i na sprzedam :)

Jeśli chodzi o przejrzystość for gazetowych, to mają swoje plusy i minusy...
            Minusem jest czytanie postów, które trzeba klikać (ale można też wszystkie
            rozwinąć), ale możliwość wyświetlenia samych tytułów postów w wątku (dajmy na
            to) "sprzedam spódnice", zamiast przekopywania się przez całą ich treść (jak w
            forach opartych na PhpBB) jest już plusem. Mnie najbardziej brakuje możliwości
            utworzenia działów.
        • winter76 Re: No to zaczynamy :) 01.02.09, 17:13
          napisałam na LB o forum.Zaczynamy :)
    • m.arta.m Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 01.02.09, 17:15
      jestem jak najbardziej ZA, ponieważ często po 2 użyciach jakiegoś kosmetyku stoi
      on nieruszany, aż w końcu trzeba go po prostu wyrzucić. a tak czułabym się
      lepiej, mając świadomość, że komuś się to przyda.
      I sama też chętnie bym np. taniej wypróbowała jakiś kosmetyk zamiast
      kupować, a następnie się przekonać, żę mi nie odpowiada.

Widzę, że już założyłyście odpowiednie forum. Ale czy nie sądzicie, że lepiej by
      było umieścić je na jakimś "lepszym" forum, na którym można zrobić jasne i
      przejrzyste działy?
      To, że Lobby jest tutaj już zrozumiałam i się z tym zgadzam- jako osobne nie
      byłoby widoczne i pomocne tak jak tutaj, ale takie forum, które ma być dla
      wtajemniczonych, mogłoby już być gdzie indziej, nie na gazecie.
      Źle mówię..?
      • madzioreck Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 01.02.09, 17:29
        Wiesz, zależy, co dla kogo jest bardziej przejrzyste :) Ja się tak
        przyzwyczaiłam do gazetowego forum, że na innych nie umiem się odnaleźć...
        • nomina Akces :) 01.02.09, 17:58
          Ja też chcę - mam parę fajnych ciuchów, prawie nieużywanych (raz, dwa razy
          założonych, z których wyrosłam po migracji). Co trzeba zrobić, żeby dołączyć do
          grona Uzależnionych :)? (Z tym Stoffem - fajne :).
          • agafka88 Re: Akces :) 01.02.09, 18:29
            nomina napisał(a):

> Ja też chcę - mam parę fajnych ciuchów, prawie nieużywanych (raz, dwa razy
            > założonych, z których wyrosłam po migracji). Co trzeba zrobić, żeby dołączyć do
            > grona Uzależnionych :)? (Z tym Stoffem - fajne :).

Wchodzisz na forum i jest tam "zgłaszam chęć udziału". Klikasz i czekasz na
            zaakceptowanie
            • madzioreck Re: Akces :) 01.02.09, 18:34
              Hm, to modki też muszą dostać akces? Bo musiałam kliknąć :)
              • samo_zloto Re: Akces :) 01.02.09, 18:39
                aaa, gdzie się klika, nic nie widzę!
                • madzioreck Re: Akces :) 01.02.09, 19:17
                  Jak usiłujesz założyć wątek to wyskakuje takie okienko i trzeba kliknąć w
                  "zgłaszam chęć udziału"
                  :)
            • nomina Kategorie 01.02.09, 18:40
              OK, dzięki.

A czy kategorie: twarz-makijaż i makijaż-kosmetyki nie są z lekka tautologiczne :)?
              • agafka88 Re: Kategorie 01.02.09, 18:47
                nomina napisał(a):

> OK, dzięki.
                >
                > A czy kategorie: twarz-makijaż i makijaż-kosmetyki nie są z lekka tautologiczne
                > :)?
                >
                skasowałam już makijaz kosmetyki, bo mi sę po prostu pomyliło ;)
            • monika3411 Re: Akces :) 01.02.09, 18:51
              Albo mię na oczy padło (czego nie wykluczam), albo nie wiem co, ale
              ja nie widzę tego "zgłaszam chęć udziału" :-(((((((((((((
              • samo_zloto Re: Akces :) 01.02.09, 18:53
                ja już rozpracowałam- jak klikniesz na jakiś wątek (tak jakbyś chciała na niego
                odpowiedzieć) pojawia się "zgłaszam chęć udziału"
              • agafka88 Re: Akces :) 01.02.09, 18:54
                mi się wyświetlało od razu. To spróbuj założyć nowy wątek, wtedy Ci się
                wyświetli taki komunikat.
                • monika3411 Re: Akces :) 01.02.09, 18:57
                  Podziałało :-) Próba założenia nowego wątku. Przeczytanie wsjech
                  założonych nie pomogło :-) To czekam na przyjęcie lub nieprzyjęcie
                  :-)
              • luincir Re: Akces :) 01.02.09, 18:56
                Zdaje się, że musisz kliknąć na nowy wątek albo odpowiedź :-)
                • thorrey Re: Akces :) 01.02.09, 19:15
                  Zgłosiłam się :) Tylko że, cholera jasna, nie mogłyście założyć
                  takiego forum pół roku temu? Rozdałam wtedy pół lodówki markowych
                  kosmetyków :)
    • agafka88 Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 01.02.09, 19:03
      to teraz może jakaś propozycja na kategorie ubrań?
      • winter76 Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 01.02.09, 19:06
        Z tym będzie gorzej :)
      • luincir Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 01.02.09, 19:12
        Tu chyba prościej :)

- spodnie
        - spódnice
        - sukienki
        - bluzki
        - swetry i bluzy
        - kurtki i płaszcze
        - dodatki
        - obuwie i torebki
        - biżuteria
        - dziecięce
        - inne

Może być tak?

Na koniec przyda się wątek-spis z podziałem, ale domyślam się, że będzie :)
        • winter76 Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 01.02.09, 19:15
          Tylko osobno kupię,osobno sprzedam chyba.
          • luincir Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 01.02.09, 19:22
            Osobno kupię i osobno sprzedam na pewno we wszystkich kategoriach... Ale co do
            nowych i używanych, to imo takich całkiem nowych nie będzie zbyt wiele i
            wystarczy im opis NOWE w tytule konkretnego posta. Kategorie powinny być jak
            najprostsze :-)

Śmiesznie będzie, jak wszyscy będą chcieli tylko sprzedawać, a nikt kupować ;D
            • luincir A może bez kategorii "kupię"? 01.02.09, 19:29
              Bo w sumie, jeśli ktoś chce coś kupić, to to gdzieś w internecie znajdzie, a
              jeśli nikt nie wystawia tego na naszej giełdzie, to znaczy, że albo nie ma, albo
              nie chce się pozbyć ;-) A jak ktoś chce się czegoś pozbyć, to raczej nie zagląda
              do wątków "kupię" tylko sam wystawia. Na forum k/s jest inaczej, bo generalnie
              ilość 'naszych' staników jest ograniczona, ale ilość kosmetyków i ciuchów -
              ogromna :O Także może jeśli ktoś chce zaznaczyć, czego szuka, to niech sobie
              założy listę na chce.to i w razie proponowania wymiany zamiast sprzedaży
              - linkuje?
              • winter76 Re: A może bez kategorii "kupię"? 01.02.09, 19:32
                Nie dzielimy na kupię i sprzedam :)
                Potem tylko agafka u góry napisze zasady co powinno się znależć w tytule ogłoszenia i chyba to wystarczy.
                • luincir Re: A może bez kategorii "kupię"? 01.02.09, 19:48
                  Tylko wtedy wykluczamy posty "kupię" w ogóle, bo zrobi się śmietnik.

Ja jestem za tytułem w zestawie:

CO (+ ew. firma), KOLOR, ROZMIAR, STAN, CENA
                  np. Kardigan M&S, zielony, 12, nowy, 25zł

CO, NAZWA PRODUKTU, (jeśli dotyczy) KOLOR/WERSJA, STAN, CENA
                  np. Puder, L'Oreal Translucide, 22 SABLE, uż, 30zł

Jeśli coś się nie mieści, to skrócić albo w ostateczności opuścić i wpisać w
                  treści :-)
        • justinehh Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 01.02.09, 19:16
          nowe, używane ???
          • madzioreck Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 01.02.09, 19:21
            To chyba wystarczy umieścić w opisie sprzedawanej rzeczy :)
        • agafka88 Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 01.02.09, 19:21
          Zakładanie wątków idzie mi wolno, bo mogę założyć tylko jeden na 3 minuty. Może
          któraś by mi pomogła? Ja zaczne od góry, ktoś może zacząć od dołu

> - spodnie
          > - spódnice
          > - sukienki
          > - bluzki
          > - swetry i bluzy
          > - kurtki i płaszcze
          > - dodatki
          > - obuwie i torebki
          > - biżuteria
          > - dziecięce
          > - inne
    • agafka88 Jeszcze jedno 01.02.09, 19:37
      Czy ograniczamy jakoś czas "ogłoszeń"? Czyli np. kasujemy po 1 miesiącu, dwóch
      czy trzech?
      • winter76 Re: Jeszcze jedno 01.02.09, 19:39
        Jeśli po 2 miesiącach sprzedająca nie napisze,że nieaktualne lub nadal aktualne to kasujemy.Może być?
        • agafka88 Re: Jeszcze jedno 01.02.09, 19:41
          winter76 napisała:

> Jeśli po 2 miesiącach sprzedająca nie napisze,że nieaktualne lub nadal aktualne
          > to kasujemy.Może być?

Dla mnie może ;)
          • winter76 Re: Jeszcze jedno 01.02.09, 19:43
            Wpisz jeszcze kto moderuje forum :)
    • sheilunia Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 01.02.09, 20:17
      O, jak super! Też o tym mocno myślałam patrząc na moją szafę pełną "prawie (gdy
      tylko trochę schudnę/przytyję) rzeczy" :D
      Brawo za inicjatywę :D
    • agafka88 Re: Jak pozbyć się niechcianych ciuchów i kosmety 01.02.09, 21:04
      Dodałam do użytkowniczek wszystkie osoby na literę A, które mają dostęp do
      bazarku. Resztę dodam później
      • nomina A... 01.02.09, 21:25
        Dobrze, że nie wzięłam sobie nicka - żyrafa :P.
        • agafka88 Re: A... 01.02.09, 22:51
          nomina napisał(a):

> Dobrze, że nie wzięłam sobie nicka - żyrafa :P.

Ty się śmiejesz, a tu ponad 500 ludzi do dodania ;) ale Ty już w każdym razie
          jesteś dodana.
          • effuniak Re: A... 02.02.09, 07:56
            ...do "E" kiedy dojdziesz , coooooo??????????????
            :DD
            • agafka88 Re: A... 02.02.09, 12:41
              effuniak napisała:

> ...do "E" kiedy dojdziesz , coooooo??????????????
              > :DD

Zawsze możesz sobie zmienić nicka na "affuniak", też ładnie ;)
          • winter76 Re: A... 02.02.09, 12:40
            A tak wogóle to tylko Ty jako założycielka możesz dodawać ludzi?Bo bym pomogła,ale nie wiem czy mam jak.
            • agafka88 Re: A... 02.02.09, 12:43
              winter76 napisała:

> A tak wogóle to tylko Ty jako założycielka możesz dodawać ludzi?Bo bym pomogła,
              > ale nie wiem czy mam jak.

Wiesz co, nie mam pojęcia. Wchodzisz w zakładkę zarządzaj forum, potem
              uczestnicy i tam masz pole do wpisywania uczestników. Pod tym polem też
              wyświetla się, jakie podania są do rozpatrzenia (aktualnie nie ma). Masz? To
              wysłałabym Ci listę jak coś.
              • agafka88 Re: A... 02.02.09, 12:47
                Winter, masz listę na gazetowym.
              • winter76 Re: A... 02.02.09, 12:51
                Hm,ja wogóle nie widzę zakładki zarządzaj forum ;)
                • agafka88 Re: A... 02.02.09, 12:58
                  Jesteś modką, więc powinnaś mieć nad tytułem forum
                • winter76 Re: A... 02.02.09, 12:59
                  Więc niestety nie pomogę.
                  • agafka88 Re: A... 02.02.09, 13:00
                    Czy jak jesteś na forum to w ogóle widzisz, że masz możliwość kasowania postów?
                    • winter76 Re: A... 02.02.09, 13:02
                      Tak,to mam włączone.A gdzie Ty masz ta zakładkę?Bo może ja ślepa jestem.
                  • luincir Re: A... 02.02.09, 13:01
                    Ja mam tylko dwie strzałeczki w prawym rogu, żeby ukryć i odkryć skasowane
                    tematy. Mogę kasować i publikować wątki i posty ;-)
                    • agafka88 Re: A... 02.02.09, 13:02
                      a u góry nad tytułem powinna być zakładka zarządzaj forum. Nie ma?
                      • luincir Re: A... 02.02.09, 13:03
                        Nie ma :(
                        • agafka88 Re: A... 02.02.09, 13:05
                          Sprawdziłyście po tym, jak dąłam wam prawa właściciela? Bo ja na jednym forum
                          mam prawa właściciela i mogę wszystko robić. Sprawdzcie jeszcze raz.
                          • winter76 Re: A... 02.02.09, 13:12
                            Nadal nic się nie zmieniło.
                      • winter76 Re: A... 02.02.09, 13:04
                        Nie ma.czyli tylko założycielka może.
                    • agafka88 Re: A... 02.02.09, 13:03
                      Dziewczyny, dałam Wam prawa administratora z prawami właściciela, więc juz
                      powinnyście móc wszystko robić.
              • madzioreck Re: A... 02.02.09, 19:00
                Agaf, "zwykłe" modki nie mają tej zakładki, ewentualnie modertor z prawami
                właściciela
                • winter76 Re: A... 02.02.09, 19:27
                  Już wszystko mamy :)
                  • madzioreck Re: A... 02.02.09, 19:29
                    wiem wiem, odpowiedziałam zanim przeczytałam dalsze posty :) Może masz kawałek
                    listy do wstawiania? Chętnie pomogę, już nawet napisałam w tej sprawie do agafki :)
                    • winter76 Re: A... 02.02.09, 19:37
                      Ja leciałam od końca,agafka od początku :) Dokąd Ona doszła to nie wiem,ja do O włącznie.
                      • madzioreck Re: A... 02.02.09, 19:41
                        Ok, ale skąd wziąć taką listę?
                        • winter76 Re: A... 02.02.09, 19:45
                          Wyślę Ci za kilka minut
                          • madzioreck Re: A... 02.02.09, 19:54
                            Ok, dzięki :)
                        • winter76 Re: A... 02.02.09, 19:57
                          Nie znoszę poczty gazetowej,coś namieszałam,nie wiem czy doszło :(
                          • agafka88 Re: A... 02.02.09, 20:09
                            Winter, odesłałaś do mnie ;) już przesłałam madzioreck. A mi poczta gazetowa w
                            obecnym kształcie nie przeszkadza, to normalny gmail jest - imo najlepsza do tej
                            pory poczta, jaką miałam
                            • winter76 Re: A... 02.02.09, 20:12
                              Wiem,zwróciłam Ci co Twoje :)
                              ja tam wolę na o2.pl,ale o gustach się nie dyskutuje :)
                              • madzioreck Mam... 02.02.09, 20:14
                                Wrzucać wszystkich jak leci, tak? Od n w dół jadę :)
                                • madzioreck Re: Mam... 02.02.09, 20:17
                                  Cz tylko znajome nicki...?
                                  • winter76 Re: Mam... 02.02.09, 20:19
                                    Od O do końca już wrzucone.
                                  • agafka88 Re: Mam... 02.02.09, 20:21
                                    madzioreck napisała:

> Cz tylko znajome nicki...?

wszystkich jak leci, to jest lista z naszego bazarku, więc sprawdzona. Sprawdzać
                                    trzeba osoby, które się do nas same zgłaszają.
                                    • madzioreck Re: Mam... 02.02.09, 20:23
                                      Oki, to jadę dalej :) Po prostu wielu nicków nie znam :)
                                      • madzioreck Dodawanie zakończone :) 02.02.09, 20:56
                                        Zrobiłam od G do N :) A lewy nadgarstek mi zaraz siądzie ;)
          • nomina Re: A... 02.02.09, 17:52
            A... dzięki :).
    • martvica Można już? 02.02.09, 12:28
      Bo mam 2 czy 3 opakowania szamponu na zbyciu, a tam pustki i nie wiem czy
      jeszcze jest jakaś organizacja...
      • winter76 Re: Można już? 02.02.09, 12:39
        W sumie można,tylko nie wiem czy jestes już dodana do listy przez agafkę i masz możliwość sprzedaży.Sprawdź :)
      • luincir Re: Można już? 02.02.09, 12:39
        Mnie się wydaje, że można już zacząć pisać, są chyba wszystkie działy, a jak brakuje, to się dorobi. Jest miejsce na komentarze. Czegoś jeszcze potrzeba? Może jakiś krótki regulamin? Ale to jakby ktoś chciał napisać, można jeszcze dokleić potem :)
        • zooba Re: Można już? 02.02.09, 13:11
          Dostałam wiadomość na maila, że wpuściłyście mnie na bazarek, ale przy próbie
          założenia nowego wątku znów przekierowuje mnie do punktu wyjściowego tzn. zgłoś
          akces.Nie wiem, co jest grane... może nie tylko ja tak mam?

Przy okazji dopytam tutaj - poszukuję paska do spodni - rozumiem, że istniejący
          już wątek "Dodatki" jest wątkiem sprzedażowym, tak? Czy wrzucamy do jednego wora?
          • winter76 Re: Można już? 02.02.09, 13:14
            Może trochę odczekaj?Dzisiaj jakoś to wolniej działa.
            Wątki są na razie ogólne-czyli i do sprzedazy i do kupna.
          • agafka88 Re: Można już? 02.02.09, 13:16
            zooba, witer, luincir. Spróbujcie się wylogować i zalogować od nowa. Powinno
            zadziałać, sprawdziłam na innym nicku.
            • winter76 Re: Można już? 02.02.09, 13:18
              Pomogło ;) Tylko mało czasu mi zostało,bo niedługo wychodzę.Po 17 mogę się tym zająć jak jeszcze coś zostanie do roboty :)
              • winter76 Re: Można już? 02.02.09, 13:21
                Ale parę osób na zet dodam teraz.
                • winter76 Re: Można już? 02.02.09, 13:35
                  Na zet,w,y dodałam wszystkich-teraz muszę lecieć.Jakby co to później skończę :)
                • luincir Działa! :) 02.02.09, 13:36
                  Super, chociaż ja nie mogę pomóc w dodawaniu, bo właśnie wychodzę na zaliczenie
                  z projektowania (trzymajcie kciuki ;-)), ale jak wrócę i jeszcze ktoś zostanie,
                  to jak najbardziej.
      • agafka88 Re: Można już? 02.02.09, 12:40
        martvica napisała:

> Bo mam 2 czy 3 opakowania szamponu na zbyciu, a tam pustki i nie wiem czy
        > jeszcze jest jakaś organizacja...

Można, można. Potem zrobie tylko spis treści i już.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka