anna-pia 01.07.09, 23:26 Ma któraś jakieś doświadczenia? Podzieli się? Potrzebny do rehabilitacji, na razie zaczęłam szukać i poraził mnie zakres cen - od niecałych 200 zł za dwa koła z siodełkiem do chyba 12.000 zł za cudo z setką zbędnych bajerów. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
camilcia Re: rower stacjonarny do ćwiczeń 01.07.09, 23:51 Mojemu tacie kupiliśmy do rehabilitacji, teściowa ma też w tym celu u obojgu stoi i służy jako wieszak na pranie/ciuchy itp ;) no ale pewnie jak się ma zacięcie ... ;] Odpowiedz Link
limonka_01 Re: rower stacjonarny do ćwiczeń 01.07.09, 23:59 Musi być rower? Może pływalnia lub spacery byłyby ciekawsze i tańsze? Odpowiedz Link
anna-pia Re: rower stacjonarny do ćwiczeń 02.07.09, 00:27 limonka_01 napisała: > Musi być rower? Może pływalnia lub spacery byłyby ciekawsze i tańsze? Spacery już są, pływalnia też, rower zalecił rehabilitant jako uzupełnienie. Nie ma mowy, żeby sprzęt nie był używany w celu wyznaczonym przez producenta :) Odpowiedz Link
yaga7 Re: rower stacjonarny do ćwiczeń 02.07.09, 16:06 U mnie też było tak samo. Wypożyczyłam sobie rowerek od kogoś z rodziny, jeździłam trochę i mi przeszło. A konkretnie to siodełko było piekielnie niewygodne i nie dałam rady (ale może dlatego, że na normalnym rowerze też nie jeżdżę i nie jestem przyzwyczajona). A potem rowerek powędrował znów do kogoś z rodziny... Odpowiedz Link
kuraiko Re: rower stacjonarny do ćwiczeń 02.07.09, 00:02 moja mama jeździła przy okazji rehabilitacji na rowerze firmy Body Sculpture i zażyczyła sobie podobny model do domu :D jesteśmy posiadaczami modelu magnetycznego www.sklepfitness.com/rower-magnetyczny-bc-1670-p-108.html Wybraliśmy taki bez bajerów, dość tani ;) Rowerek sprawuje się dobrze, chociaż czasem trochę coś warczy podczas jazdy przy mechanizmie pedałów. No i coś ostatnio wyświetlacz słabo chodzi, ale może jest na baterie i trzeba wymienić ;) Obsługa wyświetlacza załapaliśmy po jakimś czasie ;) Zalecają na początek 15 minut poprzedzone ćwiczeniami rozciągającymi. Moja mama na ogół jeździ po 30-45 minut. Ja korzystam sporadycznie, więc trudno mi się wypowiedzieć nt efektów, tzn na pewno daje w kość, jak ktoś ma niewyćwiczone mięśnie ;) Aha, rowerek trzeba samemu złożyć w domu O__o Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: rower stacjonarny do ćwiczeń 02.07.09, 16:08 mnie trener polecił rower albo steper w celach odchudzających. Odmówiłam kupienia roweru, bo zająłby mi cały salon. Kupiłam steper, ale niewiele z niego korzystałam, bo zaczęły mi wysiadać kostki. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: rower stacjonarny do ćwiczeń 02.07.09, 19:28 Bardzo dobre rowery ma firma Kettler, ale są drogie. Jak ja kupowałam, to pan w sklepie poradził mi rower z takich samych parametrach jak Kettler, który mi się podobał i o połowę tańszy (gapię się na niego i jedyny napis który widzę to Magnetic, może to nazwa firmy, a może nie, kompletnie się nie znam na producentach takiego sprzętu ;) ) Aha - ostrzegam, stacjonarny rower to potworna nuda. Mój się świetnie sprawdzał przez jakieś pół roku, a teraz od daaaawna robi za wieszak na torebki, a ja jeśli na rower to pod Warszawę w lasy :). Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: rower stacjonarny do ćwiczeń 26.04.10, 21:24 besame.mucho napisała: > Bardzo dobre rowery ma firma Kettler, ale są drogie. Kettler jest drogi, ale dłużej posłuży. Mój Kettle Stratos objechał już kulę ziemską (w kilometrach) i ciągle sprawuje się znakomicie. Kettlery nie robią hałasu i mają w miarą wygodne siodełka. To bardzo ważne, bo właśnie z powodu niewygody, ciężkiego chodzenia i nieprzyjemnych dźwięków traci się motywację. By siodełko było jeszcze wygodniejsze można obciągnąć go filcem, podłożyć mały złożony ręcznik po pupę, albo od razu w dobrym sklepie ze sprzętem kolarskim zaopatrzyć się w żelowe nakładki. > Aha - ostrzegam, stacjonarny rower to potworna nuda. Niekoniecznie. Można oglądać przy tym na przykład telewizję. Podczas wieczornego kina można w ten sposób połączyć przyjemne z pożytecznym i nawet nie zauważyć kiedy minęła godzinka. Rower stacjonarny ma też inne niesamowite zalety. Nie trzeba wychodzić z domu, nie traci się czasu na dojazdy, przebieranie, można pojeździć przed porannym prysznicem, albo przed wieczorną kąpielą, nie jest się uzależnionym od pogody, pory roku i dnia, można ustawić sobie intensywniejsze obciążenie i mieć szybciejsze efekty niż na zwykłym rowerze. Używam go też jako rozgrzewki przed pilatesem i tańcem brzucha. Dla mnie taki rower to wspaniała inwestycja, opłaciła się stukrotnie. Używam co najmniej trzy razy w tygodniu, fazami nawet codziennnie. Na basen, siłownię, albo rower na dworze nie miałabym tyle czasu, ochoty i motywacji. Odpowiedz Link
joankb Re: rower stacjonarny do ćwiczeń 02.07.09, 21:22 Mam, używałam cały sezon zimowo wczesnowiosenny, teraz przy niepogodzie. Decathlon. Warto sprawdzić regulację siodełka, dla mnie najlepsze jest najniższe położenie, w drugim modelu, który też oglądałam to najniższe było za wysokie. W innym nawet najwyższe było za nisko dla jednego z współużywaczy. Wielkość ramy - ja mam z mniejszych, są też takie z przesuwnym siodełkiem (w poziomie). Opór koła zamachowego - tu przyznaję się do błędu, to, które mam dla mnie jest nieco za ciężkie i nie pozwala mi na jeżdżenie na wszystkich ustawieniach. Komputerek, choć najprostszy się przydaje - głównie coby nie paść z nudów :)). I bardzo sobie chwalę kierownicę, na której spokojnie można rozłożyć książkę. Magnetyczny jest cichszy, będzie miał więcej komputero-bajerów, jest za to droższy. Mój kosztował ok. 550 złotych i chyba gdzieś koło tej ceny to już przyzwoita jakość. Mechaniczny za ca. 200 wykończyliśmy wspólnymi siłami po niecałych dwóch miesiącach. Odpowiedz Link
nancy_callahan Re: rower stacjonarny do ćwiczeń 02.07.09, 22:09 o rowerach sięnie wypowiem, ale fakiem jest, że świetny sprzęt fitness ma kettler (ja mam orbitreka i bardzo chwalę). Drugi fakt to taki, że faktycznie diablo drogo:( więc trzeba rozważyć jak długo i jak intensywnie będzie wykorzystywany - jesli tylko przez krótki czas i niezbyt intensywnie to chyba nie warto inwestować takiej kasy i może heretycznie poradzę coś z supermarketu? Odpowiedz Link
kizombalover Re: rower stacjonarny do ćwiczeń 03.07.09, 15:53 Jeśli myślisz o tym, by rower był później wykorzystany do normalnego jeżdżenia w terenie, to można kupić taki specjalny stojak (kurczę, nie mam w domu męża, żeby go zapytać, jak to się fachowo nazywa). Wymontowujesz jedno koło, wstawiasz rower w to cudo i pedałujesz w domu, a potem montujesz z powrotem i masz normalny rower. Mój mąż tak pedałował przez zimę, teraz ma kondycję, żeby jeździć dłuższe trasy. Odpowiedz Link
ma_go Re: rower stacjonarny do ćwiczeń 03.07.09, 16:41 Mam rower poziomy, z siedzeniem jak krzesło:)-bo kłopoty z kręgosłupem.York model C760.W sklepie kosztuje ok.1400(np.Decathlon). Ja kupiłam uzywany na Allegro za 600(stan idealny). Z czystym sumieniem mogę polecić, nie boli dupsko:), i wcale nie jest tak oooogromny, jak się wydaje na fotkach. Odpowiedz Link
ma_go Re: rower stacjonarny do ćwiczeń 03.07.09, 16:42 Jak jesteś ze stolycy to mozesz wpaść wypróbowac:) Odpowiedz Link
martvica Re: rower stacjonarny do ćwiczeń 26.04.10, 10:43 Odświeżam, bo mnie wzięło :) Uwielbiam moją sylwetkę, ale jakaś taka się zrobiła miękka i rozmyta, nie na dietę, tylko na ruch. robię a6w na brzuszek, w ramach rzeczy ogólnoruchowych w zeszłym roku próbowałam biegać, ale mi się nie podobało, i wymyśliłam rowerek. Stacjonarny, bo po wypadku lat temu kilka zwyczajnego się boję. I teraz pytanie: czy takie tanie coś tego typu: allegro.pl/item1003407288_rower_treningowy_hs_2010_rowerek_stacjonarny_3kolo.html może się do czegos nadawać? opis jest zachęcający, dwuletnia gwarancja, cena milusia... ale pewnie gdzies tkwi haczyk? Nie stać mnie na cos drogiego i wypasionego, a nie wiem czy rowerek mozna kupić na tej zasadzie co maszynę do chleba, czy nie bardzo. Odpowiedz Link
martvica Re: rower stacjonarny do ćwiczeń 26.04.10, 20:51 allegro.pl/item1002374297_profesjonalny_rowerek_fithome_rower_fitplay_gw5lat.html Albo takie? Opisy są bardzo kwieciste, a ja się nie znam :( Odpowiedz Link
anna-pia Re: rower stacjonarny do ćwiczeń 26.04.10, 22:45 Komentarze :) O ile ten pierwszy bym kupiła, to drugiego - nie, ze względu na dużą liczbę negatywów. Odpowiedz Link
tuonetar Re: rower stacjonarny do ćwiczeń 27.04.10, 01:22 A może nie rower tylko rotor? Można to kupić i za 80zł (nówka). W czasie ćwiczeń siedzisz sobie na krześle, a jak nie ćwiczysz, to sprzęt wsuwasz pod krzesło. Tylko pranie ciężko na nim powiesić ;) Tak mniej więcej to wygląda www.allegro.pl/item988527679_rotor_rehabilitacyjny_jak_rowerek_treningowy.html Odpowiedz Link
joana.mz Re: rower stacjonarny do ćwiczeń 27.04.10, 07:18 mam Kettler kupiony w takim komisie czy czymś, pewnie sprowadzony. kosztował mnie 100zł. Ma regulowane siodełko, mnóstwo "biegów" i to mi w zasadzie wystarcza. Cwiczenia są nudne, fakt, ale można postawić przed tv na przykład. Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: rower stacjonarny do ćwiczeń 24.06.10, 23:29 Podłączę się pod stary wątek - gdzie w Warszawie mogłabym fizycznie obejrzeć orbitreki w cenach powiedzmy do 1000 zł. Zanim kupię (a chętnie kupię stacjonarnie) chciałabym się do konkretnego urządzenia przymierzyć. Na razie wymyśliłam sieci Decathlon, Go Sport i Intersport, ale może jest coś jeszcze ? mile widziana uprzejma obsługa i niskie ceny. Odpowiedz Link