maman0507 20.10.10, 15:31 Miałabym prośbę, żeby ktoś napisał mi, czy mogą być pestki suszone, kupione w sklepie. Zdaję sobie sprawę, że najlepsze byłyby z dyni świeżej, wyhodowanej w miarę naturalnie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
idyllla Re: Dynia... 20.10.10, 15:40 Podobno trzeba zjeść na raz 300 gr. pestek - żeby było skutecznie. Próbowałam zjeść 100 gr. - nie udało się a co dopiero wymagać od dziecka. Odpowiedz Link
dds6 Re: Dynia... 20.10.10, 22:33 Suszone mają znikome właściwości p/pas. Najlepsze są świeże, zmiksowane z łupinkami jedzone po 1 łyżeczce takiego musu przez 3 tyg. (trzeba uważać, aby się nie zepsuł). Moje dziecko po samym zjedzeniu miksu pestkowego (ok. 80g pestek) dostało doskonałego apetytu i lepiej spało w nocy. Odpowiedz Link
rich69 Re: Dynia... 21.10.10, 11:52 Jest teraz sezon na dynie, tak ze warto skorzystac z tego, ja uwielbiam dynie hokkaido (taka mala szara lub czerwona z twarda skorka, mozna ja przechowywac caly rok) na surowo, rowniez w salatce warzywnej, ciasto z dyni, placki, nalesniki, pierogi,zupy,pieczona w piekarmiku jak dodatek do dan, dynia bardzo dobrze sie komplementuje z przyprawami przeciw pasozytnimi jak cynamon i gozdziki.Cala dynia powinna byc czesto spozywana przez mezszczyn, wplywa pozytywnie na stan prostaty. Odpowiedz Link