Dodaj do ulubionych

Piaski Armagedonu -sojusz Arabów z Persami

04.05.11, 20:20
Arabowie podnosza głowy. Ich ewentualny sojusz z Persami spod sztandarów Strazników Rewolucji, to śmiertelne niebezpieczeństwo dla Izraela. Czy zatem kolejna wojna na Bliskim Wschodzie jest kwestia tygodni?, czy raczej miesięcy?patrząc na to co dzieje się w Syrii, i jakie działania podejmuje Iran, aby 'unormalnić" stosunki z Egiptem....
Odnoszę wrażenie, że Izrael znalazł sie w śmiertelnym niebezpieczeństwie. Tytuł mojego wątku - świadomie nawiązuje do książki, którą właśnie przeczytałem, a której autor kreśli taki scenariusz. Czy Waszym zdaniem jest to możliwe? Czy Izraelowi- kolejny raz uda się ich powstrzymać? Jaka jest realność wybuchu takiego konfliktu. Mnie wizja z książki przekonała, ale czy to tylko literacja fikcja?
Obserwuj wątek
    • olena.s Re: Piaski Armagedonu -sojusz Arabów z Persami 05.05.11, 08:22
      Uważam, że teraz raczej narastają urazy sunnicko-szyickie, co raczej zmniejsza prawdopodobieństwo takiego sojuszu.
      Jednocześnie jednak poziom antysemickiej propagandy i kultywacji nienawiści do Izraela jest i u Arabów i u Persów tak nieprawdopodobnie wysoki, że na tym tle porozumienie sunnicko-szyickie jest możliwe.
      • latini Re: Piaski Armagedonu -sojusz Arabów z Persami 05.05.11, 15:08
        Czasem odnoszę wrażenie, że Antysemityzm, który w polskim wydaniu jest domeną nieudaczników i frustratówm (wiem spłycam, ale nie chcę używać mocnych słów. Zreszta gdyby chrześcijanie czytali Biblię - nie było 3/4 polskich antrysemitów. Ale widocznie taka genetyczna przypadłośc narodu w którym "królową" jest Żydówka, a królem Żyd. ), tam na Bliskim Wschodzie jest jak chleb. Dziwne, że nie ma go wśród (przynajmniej poznanych Beduinów i Kurdów). Fascynuje mnie Korsyka, na której nie ma nawet słowa Żyd. Tam od około 600 roku - okresla się STARSZYCH BRACI - Hebrajczycy. W czasie II wojny, kiedy Vichyści, chcieli ich wydawać...Korsykańcy górale konsekwetnie im to uniemożliwiali.
        A tak z innej beczki, ilu mieszkańców kraju nad Wisłą ma żydowskie korzenie? Myślę, że sporo.
        Proszę o wybaczenie tej przydługiej refleksji. Mam wrażenie, że Iran połknie każdą żabę, która pozwoli mu powojować" z Izraelem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka