Dodaj do ulubionych

chusty/apaszki

15.03.12, 10:51
czy jak je nazwac....chodzi mi o takie z motywami ludowymi/goralskimi, ktore mozna kupic w Warszawie za 10-20 zl ( 3 lata temu tyle kosztowaly ) niedaleko Starowki. No wlasnie, mozna cos takiego znalesc w Krakowie?
Nie chodzi mi o te orginalne z cepelii, bo te kosztuja kupe kasy. Ale te zrobione pod turystow ;p
Kiedys wlasnie kupilam sobie taka w W-wie i oczywiscie jedna z asystentek ze schroniska tez taka chce i za kazdym razem przypomina mi, ze jak bede w PL zebym pamietala o niej. No i wlasnie termin szybkiego przyjazdu zbliza sie i tak sobie pomyslalam, ze moze kopsnelabym sie do Krakowa po taka chustke, i nie tylko
Obserwuj wątek
    • jottka Re: chusty/apaszki 15.03.12, 12:25
      tkoboska, nie mam pojęciasad ale będę za jaką godzinę na rynku, mogę zajrzeć do sukiennic, czy coś takiego tam dają i po ile. a mogłabyś linka do jakiegoś zdjęcia dać, o co ci konkretnie chodzi?smile bo kojarzę bez pudła krakowskie korale, ale góralska chusta jako byt osobny to nie bardzo - znaczy czerwona w czarnozielone lilijki czy cuś koło tego?smile
      • pi.asia Re: chusty/apaszki 15.03.12, 18:10
        www.google.pl/search?q=chusta+g%C3%B3ralska&hl=pl&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=5CFiT5bONKKk4gTDpI2rCA&sqi=2&ved=0CEQQsAQ&biw=1024&bih=461
        do wyboru do koloru, niektóre chyba góralskie z Andów wink
        • maryshaa Re: chusty/apaszki 15.03.12, 21:41
          Sporo jest tego wysyłkowo w necie. Poszukaj nawet na alegro. Jak znajdę chwilę to poszperam i podlinkuję smile
          • jottka Re: chusty/apaszki 15.03.12, 23:07
            znaczy ja bym wolała, żeby to kromisia pokazała palcem, o co jej dokładnie idzie, bo potem może się okazać, że chusta góralska z warszawskiej starówki różni się diametralnie od chusty góralskiej by sukiennicesmile

ale jeśli to o takie cuś jak z linka pi.asi chodzi, to w sukiennicach są ze 4 stoiska (idąc od strony ul. św. jana zaraz po prawej), które takimi chustami handlują. ceny od 17zł za chustę 70x70cm przez 25zł, 40 i 50zł za taką o wymiarach 120x120cm. Nie badałam dokładnie jakości, te najmniejsze wisiały na przodzie, jakieś cienkie płócienko to jest, we wszystkich kolorach tęczysmile
            • kromisia Re: chusty/apaszki 16.03.12, 10:38
              o, dzieki dziewczyny za prace w terenie wink wlasnie pi.asia podeslala linki.
              Ja mam dokladnie taka:
              www.google.pl/imgres?q=chusta+g%C3%B3ralska&hl=pl&sa=X&biw=2560&bih=1327&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=FDZyfVCTP98IBM:&imgrefurl=http://anemy.bloblo.pl/znajomi&docid=ahzparK3NyoH6M&imgurl=http://www.bloblo.pl/image/245202/default/Chusta%252Bg%2525C3%2525B3ralska.jpg&w=303&h=405&ei=6gdjT8KkEOaW0QX2o7iTCA&zoom=1&iact=rc&dur=479&sig=114317471639734209985&page=1&tbnh=139&tbnw=109&start=0&ndsp=125&ved=1t:429,r:4,s:0&tx=65&ty=85
              ( cholewka, ale dlugi link ;p)
              Jottka, ja mam wlasnie taka z cienkiego plocienka. Wydawaloby sie, ze takie byle co, ze zaraz sie potarga, ale powiem, ze nosze ja dosc czesto ( nawet teraz mam, bo angine wygrzewam ), ostatnio nawet Czarny porwal mi ja pod lozko i przespal na niej cala noc....no i trzyma sie, nie mechaci. Wiadomo, to nie to co w cepelii czy od prawdziwej goralki big_grin pewnie prosto z Chin....
              jejku, no to ja sie kopsne do tych sukiennic na poczatku maja smile
              A moze kto by chcial na mala kawke w 1-wszy piatek lub sobote maja?
              • jottka Re: chusty/apaszki 16.03.12, 13:34
                kromisia napisał:

> ( cholewka, ale dlugi link ;p)

tinyurl.com/
                tu masz linka do skracajkismile

> Jottka, ja mam wlasnie taka z cienkiego plocienka.

mało czasu miałam, więc tylko rzuciłam okiem na te na przodzie, ale chyba te większe są trochę grubsze...

> am, bo angine wygrzewam ), ostatnio nawet Czarny porwal mi ja pod lozko i przespal na niej cala noc....no i trzyma sie, nie mechaci.

noooo, po takiej próbie przetrwania certyfikat dla wyrobu się należysmile

> jejku, no to ja sie kopsne do tych sukiennic na poczatku maja smile

się zastanawiam, czy gdzieś jeszcze tego towaru nie ma, ale prawdę mówiąc nie kojarzę. to faktycznie takie typowe pod turystę.

> A moze kto by chcial na mala kawke w 1-wszy piatek lub sobote maja?

a dostanę zdjęcie bandy czworga z autografami?smile
                • kromisia Re: chusty/apaszki 18.03.12, 12:22
                  hihihi, to chyba bedzie zdjecie z photoshopu, bo cala 4-rka prawie nigdy razem na fotach nie wystepuje wink
    • fajnykotek Re: chusty/apaszki 19.03.12, 13:48
      śpieszę donieść, że na wczorajszym spacerze zobaczyłam nowy sklep na ul. Stradomskiej właśnie z takimi chustami innymi podobnymi ludowymi rzeczami (dla mnie ten sklep nowy, ale ja ostatnio na tej ulicy byłam z rok temu wink). I od razu mi się przypomniało, że ktoś na Poczekajce o te chusty pytał smile.
      • kromisia Re: chusty/apaszki 19.03.12, 18:39
        ooo, dziekuje slicznie. jeszcze sprawdze gdzie ta Stradomska sie miesci i moze uda mi sie podjechac w ten krotki majowy wypad do PL.
        • jottka Re: chusty/apaszki 19.03.12, 19:12
          między dietla a świętej gertrudy, podejrzewam, że to też z paragrafu turystycznego, bo z jednej strony wawel, a z drugiej kazimierz tuż oboksmile a w którem miejscu dokładnie? to się może przyjrzę czujnie, jak będę w okolicy.

a co do zdjęcia - mogę wziąć i cztery, ale mają być własnołapne autografysmile
          • kromisia Re: chusty/apaszki 19.03.12, 21:20
            Czarny moze dorzucic wlasnolapnie wyhodowanego koltuna, a Malina wasy wink
            • jottka Re: chusty/apaszki 19.03.12, 22:59
              mrausmile ale żeby malinka nie wyłysiała na pyszczku z nadmiaru serca dla fanów!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka