niutaki 13.10.14, 22:42 moglabym bez przerwy jesc jablka nic mi tak nie smakuje, jak jablka nazywane przez pania w warzywniaku "czempiony". Pysznosciowa sprawa A Wy jakie owoce lubicie? Jakis czas temu mialam faze na winogrona bez pestek Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zew-is Re: jablka, jablka 13.10.14, 22:57 Jabłka gala i winogron, ale taki ogródkowy, czerwony i słodki A ostatnio zachciało mi się banana. Odpowiedz Link
niutaki Re: jablka, jablka 13.10.14, 23:06 "gala" dobra i "celesta", ale "czempiony" sa the best Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: jablka, jablka 13.10.14, 23:17 Arbuzy moge w sezonie jesc na okraglo winogrona rowniez (te akurat mam przez caly rok dostepne) wybor mam duzy. Truskawki tylko na poczatku sezonu, uwielbiam morele, brzoskwinie, maliny, jagody. Z takich mniej znanych bardzo lubie czirimoje i lukume. Jablka sa w trzech odmianach zielone (te pewnie znacie), rozowe zwane fidzi i czerwone chyba najbardziej exportowe bo najdrozsze i trudno kupic dorodne, ale te czerwone lubie najbardziej, smakiem przypominaja slodkie starkingi, a jak sa juz lekko przejrzale to smakuja jak malinowki Odpowiedz Link
lysy-jack Re: jablka, jablka 14.10.14, 17:55 Najlepsze jabłka jakie jadłem, to Fuji Kiku. Kruche i słodkie. Niestety u nas w handlu nie widziałem. Odpowiedz Link
pi.asia Re: jablka, jablka 14.10.14, 18:32 smakiem przypominaja slodkie starkingi Mysiulku, pamiętasz to jabłko?! To było jedyne jabłko, jakie mi smakowało! Pamiętam je jeszcze z czasow licealnych. Potem producenci wycofali się z tej odmiany, ale teraz powoli wracają, bo Anglicy zakochali się w starkingu, a u siebie wycięli wszystko w pień i idzie do nich eksport z Polski (takie mam wiadomości z giełdy). Zdarza mi się czasem mieć w warzywniaczku starkinga. Ze dwie skrzynki w sezonie, jak upoluję na giełdzie. Z tym, że tak naprawdę nie jest to starking, tylko starkrimson, bardziej czerwony i prawie tak samo smaczny. A generalnie owoców w ogóle nie jadam. Dla mnie mogą nie istnieć. Wyjątek stanowią brzoskwinie UFO i czasem mandarynki. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: jablka, jablka 14.10.14, 19:08 ba, pewnie ze pamietam, jak rowniez kosztele (moje i babci jablkowe ukochanie) i malinowki, reszta jablek moze nie istniec jak tak moiwsz, to pewnie dlatego tych czerwonych malo na ryku bo pchaja na export, dulary swoje robia jak sie tak zastanowie, to tez owocowa zbytnio nie jestem ale arbuz czy lokalne bezpestkowe, slodkie muszkatelowe winogrona zawsze mnie skusza za cytrusami generalnie nie przepadam ps co to jest brzoskwinia ufo? Odpowiedz Link
pi.asia Re: jablka, jablka 14.10.14, 19:48 Ufo to genialna odmiana brzoskwiń, płaska, z małą pestką, bardzo słodka i soczysta. Mam nadzieję, że jest u Was, bo jeśli nie, to jesteś baaaardzo stratna... Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: jablka, jablka 14.10.14, 22:33 nie ma takich brzoskwin, ale jakos nie czuje sie poszkodowana Odpowiedz Link
aankaa Re: jablka, jablka 14.10.14, 21:28 kosztele żarłam skrzynkami jak były dostępne, później nie brałam (prawie) żadnego jabłka w zęby w tym roku upolowałam prawdziwe Odpowiedz Link
pi.asia Re: jablka, jablka 14.10.14, 21:54 Z kosztelami trzeba uważać, bo często sprzedają odmianę Mutsu jako kosztelę. Różnią się nieznacznie. Oto Mutsu: a to prawdziwe kosztele: Podstawowa cecha, po której odróżnicie prawdziwą kosztelę od innych odmian to to, że kosztela praktycznie nie ma ogonka. Na tym zdjęciu świetnie to widać. Ogonki są grube i króciutkie, a zagłębienie wokół nich niewielkie a czasem wręcz wypukłe. Ja mówię, że prawdziwa kosztela zawsze ma pępuszek Odpowiedz Link
niutaki Re: jablka, jablka 14.10.14, 22:03 jejku Asiu ogromna jest Twoja wiedza, jutro pstrykne fotke i powiesz mi o moich jabluszkach? <prosi_lapkami_pipipi> Odpowiedz Link
pi.asia Re: jablka, jablka 15.10.14, 06:11 Niu, jest kilka tysięcy odmian jabłek, ja naprawdę wiem tyle co nic. Odróżnię kilka podstawowych i koniec. Ale pstryknij fotkę, może to akurat któreś z podstawowych Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: jablka, jablka 14.10.14, 22:31 a widzisz, tego nie wiedzialam jak uwielbiam przez cale zycie kosztele, lata nie jadlam buuuu wiecie dlaczego kosztela? za panowania Sobieskiego byla to niowa odmiana jablek i ogrodnik przyniosl Marysience na sprobe, skosztowala i powiedziala 'kosz tylko' Odpowiedz Link
wladziac Re: jablka, jablka 14.10.14, 23:18 od najmłodszych lat uwielbiam gruchy,w sąsiedniej kamienicy rosło ogromne drzewo z gruszkami , ulęgałki na nie mówiono i to było to co lubilam najbardziej,dobrze mieć takie wspomnienia Odpowiedz Link
olinka20 Re: jablka, jablka 15.10.14, 21:28 Ja lubie wiekszosc owoców. Jabłka muszą byc twarde, soczyste i kwasne. Inne sa fuj Tak mysle, mysle, mysle i chyba najmniej lubie to cytrusy ( zle sie po nich czuje, podejrzewam alergie pokarmową) i nie bardzo czarna porzeczka i aronia ( smierdzą robakami ). Odpowiedz Link
arim28 Re: jablka, jablka 16.10.14, 01:29 Jablka tez, Zrobilam 40 sloikow dzemu jablkowego Pamietam jak jakies 5 lat temu objechalam okoliczne sklepy w poszukiwaniu sadzonki Starkinga i powiedziano mi, ze juz nie ma tych jablek. Asiu, nadziejo moja! Beda znowu? Musze je kupic i posadzic na dzialce, Odpowiedz Link