Dodaj do ulubionych

ile punktów

28.06.10, 14:56
rozumiem, że punkty są w tym gronie dość obśmiewane i uznane za niewłaściwą
miarę pracy naukowca, ale chciałabym tak praktycznie do tego podejść. Ile
waszym zdaniem powinien rocznie nazbierać pkt z publikacji taki w miarę
zaangażowany pracownik naukowy, humanista? Albo inaczej, nie ile powinien,
tylko jakie są statystyki z Waszego doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • weranda76 Re: ile punktów 28.06.10, 15:03
      taki off top, skoro o punktach.
      Dzisiaj, po przeprowadzonej rozmowie kwalifikacyjnej, po ogłoszeniu wyników
      otrzymałam wytyczne ile punktów otrzymam za publikację w danym czasopiśmie itp.
      Ze szczególnym naciskiem na "zbieranie" tych punktów. Może banalne pytanie- czy
      ilość zdobytych punktów jest miarą tego ile wart jest dany pracownik?
    • dala.tata Re: ile punktów 28.06.10, 15:13
      moim skromnym zdaniem pytanie jest zle postawione. bo czym innym jest 30 punktow
      skladajace sie z jednego artykulu w porzadnym czasopismie, a czym innym
      skladajace sie 10 knotow.

gdbym byl szefem, chcialbym, zeby mlody adiunkt publikowal 1-2 artykuly w
      dobrych miedzynarodowych czasopismach rocznie (a w miedzyczasie pracowal nad
      ksiazka). bylbym zadowolony z takiego pracownika. no to masz tez odpowiedz o
      punktach powedzmy 2 artykuly po 27+ punktow (wg nowego taryfikatora) czyli w
      ciagu. powiedzmy 3-4 lat, srednio minium 54 rocznie :-)
      • adept44_ltd Re: ile punktów 28.06.10, 16:49
        ogólnie zgadzając się, dodam, że to zależy od specyfiki dyscypliny i kraju...
        ale rzeczywiście - dwa dobre teksty rocznie, jak najbardziej (zwłaszcza, że to
        standard rzadko spotykany i u już bardziej zaawansowanych)
      • charioteer1 Re: ile punktów 28.06.10, 17:54
        dala.tata napisał:

> gdbym byl szefem, chcialbym, zeby mlody adiunkt publikowal 1-2 artykuly w
        > dobrych miedzynarodowych czasopismach rocznie (a w miedzyczasie pracowal nad
        > ksiazka).

Jezeli ktos w ciagu 8 lat pracy ma 15 artykulow za 32 punkty, to do czego mu ta
        ksiazka potrzebna?
        • dala.tata Re: ile punktów 28.06.10, 18:01
          chario, ja mowilem o sobie, a nie ukladalem regul nauki polskiej. ludzie tacy
          jak ja, pisza ksiazki.

jesli jednak mlody adiunkt uzna ze woli pisac tylko artykuly i beda to dobre
          artykuly, to niech sobie je pisze.
    • niewyspany77 Re: ile punktów 28.06.10, 15:25
      widzialem przyklady oceny punktowej kilku aktywnych pedagogow ze stopniem dr
      hab, bylo to cos ok 200 pkt za 4 lata. z ciekawosci przeliczylem sobie moj
      dorobek za 2010 (wydrukowane z rocznikiem 2010 + te w druku, ktore najpewniej
      wyjda w 2010): 42 pkt.

• niewyspana123 Re: ile punktów 28.06.10, 20:47
        dzieki za odpowiedzi, muszę sobie to przemysleć. A jeśli to nie punkty mają być
        tą obiektywna, zestandaryzowaną miarą, to co w zamian?
        • dala.tata Re: ile punktów 28.06.10, 21:14
          no indywidualna ocena

a. kazdej publikacji (tak jest w brytyjskiej parametryzacji - drogie i pracochlonne)
          b. indywidualnego dorobku - jako ze potencjalnie bardzo subiektywne, podatne na
          przerozne przekrety, nierzetelnosci itd itd.
          • ford.ka Re: ile punktów 28.06.10, 22:57
            Zawsze można liczyć na sztuki ;)
            • dala.tata Re: ile punktów 28.06.10, 23:03
              ale co? publikacje czy dorobki?
              • ford.ka Re: ile punktów 29.06.10, 23:06
                Both ;)
                Otóż mam taki problem - napisałem spory artykuł i mogę go wysłać
                a) do najważniejszego międzynarodowego journala w dziedzinie (niszowej,
                przyznajmy) i dostanę 2 pkt, bo nie ma go na żadnej liście ministerstwa,
                b) do drugiego międzynarodowego rocznika w dziedzinie, gdzie szanse są
                nieco większe na publikację, ale punktów też 2 z przyczyn jak wyżej i
                c) do sympatycznego krajowego pisma, gdzie nie ma się chyba o co martwić,
                a punktów dostanę 9.
                Droga Redakcjo, co robić???
                • niewyspany77 Re: ile punktów 29.06.10, 23:33
                  zapytaj szefa, czy woli inwestowac w prestiz czy punkty. i jak masz jaja, zrob
                  odwrotnie :D
                • charioteer1 Re: ile punktów 29.06.10, 23:55
                  Na liscie ERIH tez tych miedzynarodowych nie ma? Lista ERIH to 12-15 punktow
                  (podaje punkty z pamieci, ale chyba tak jest w nowym rozporzadzeniu).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka