Dodaj do ulubionych

nie tylko ja !!!!!!

08.10.11, 19:38
czasami odnoszę wrażenie, że bywalcy tego forum z pewnymi, propagowanymi przez mnie, podglądami mają do czynienia po raz pierwszy, to spieszę donieść - nie tylko ja mam takie pogląd - zapraszam do lektury - forumakademickie.pl/fa/2011/05/po-angielsku/
Obserwuj wątek
    • proon Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 19:49
      i jeszcze - "Słuchałem ostatnio młodzieńca, który chwalił się, że w ciągu roku „strzelił” 72 punkty, ale połowa słuchaczy w trakcie jego wystąpienia z zażenowaniem wyszła z sali. A byli wśród nich koledzy, którzy właśnie ogłosili książki (6 punktów za 8 lat pracy) czy świetne teksty ogłoszone po rosyjsku, niemiecku – nieocenione, bo znalazły się w tomach materiałów będących plonem konferencji naukowych. Sprawdziłem tego potencjalnego „orła” nauki polskiej. Było mi po prostu wstyd." ;;; "Anegdota (pouczająca!). Znalazłem się w ekskluzywnym gronie małej konferencji dyskutującej problem dziejów Ostrogotów, organizowanej przez św. p. B. Ausenda, świetnego animatora nauki, w San Marino. Zebrał on dla jego przedyskutowania 20 osób: 12 Anglików, 2 Amerykanów, 4 Włochów, 1 Francuza z rosyjskim pochodzeniem i 1 Polaka. Oczywiście dyskusja toczyła się w języku angielskim, chociaż Ostrogoci swoją historię tworzyli tam, gdzie dzisiaj mówi się w językach słowiańskich i romańskich, i w takich językach jest najwięcej publikacji źródłowych. Nie będę oceniał kompetencji uczestników spoza tej strefy kulturowej, chociaż wysławiali się w tak wysoko ocenianym angielskim. W pewnym momencie jeden z wybitnych przedstawicieli synów Albionu „sprzedał” kolegom „sensacyjną” informację. Mianowicie był w Kopenhadze i dowiedział się, oglądając Muzeum Narodowe, że na Jutlandii wykopują w bagnach całe starożytne armie (!) z pierwszych wieków po Chrystusie. Zdumienie wśród Anglików i Amerykanów było powszechne! Przysłowiowy szlag mnie trafił i powiedziałem, że tylko o „armii” z Illerup istnieje (na ów czas) 9 tomów powszechnie znanych publikacji źródłowych. Na to otrzymałem krótkie pytanie: w jakim języku są one opublikowane? W niemieckim – rzekłem. Na to uczony Anglik odpowiedział z absolutną wyższością: „A więc dla mnie nie są opublikowane”!" - forumakademickie.pl/fa/2011/03/kariera-dla-nauki-czy-nauka-dla-kariery/
    • charioteer1 Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 20:04
      proon napisał:

> czasami odnoszę wrażenie, że bywalcy tego forum z pewnymi, propagowanymi przez mnie, podglądami mają do czynienia po raz pierwszy, to spieszę donieść - nie tylko ja mam takie pogląd - zapraszam do lektury - forumakademickie.pl/fa/2011/05/po-angielsku/

Cytatdostałem wykaz pism punktowanych, nogi się pode mną ugięły. Zero szans dla kogoś, kto specjalizuje się w problemach polskiej czy słowiańskiej gramatyki.

Na temat polskiej czy slowianskiej gramatyki trudno znalezc jakikolwiek sensowny tekst w jezyku polskim. Latwiej po angielsku.
      • adept44_ltd Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 20:30
        poproszę o sensowny tekst po angielsku na temat polskiej gramatyki, podciągnę się...
        • charioteer1 Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 21:00
          Prosze cie bardzo, wybrane na chybil trafil ze scholar.google.com:
          www.springerlink.com/content/m839p4623789qh15/
          www.jstor.org/pss/4178411
          www.oxfordscholarship.com/view/10.1093/acprof:oso/9780199291960.001.0001/acprof-9780199291960
          • adept44_ltd Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 21:10
            i masz pewność, że to są epokowe odkrycia na temat polskiej i słowiańskiej gramatyki?
            • charioteer1 Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 21:46
              Chcesz, zeby bylo epokowo, to poczytaj Wierzbicka, najlepiej po angieslu, a nie w polskich wersjach popularyzatorskich. Dla mnie to starsza pani, dzisiaj sie tak nie pracuje, ale poczytac warto.
        • dala.tata Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 21:14
          obawiam sie adepcie, ze chario ma racje. zagladnij do ksiegarni. pare lat temu wyszla po raz kolejny ksiazka Taszyckiego!! obok niego Rospond to nowatorstwo! to jest ksiazka sprzed ponad pol wieku!!! bardzo przyzwoita gramatyka Grzegorczykowej, ktora nadal jest popularna, wyszla ze 25 lat temu?

moze sie myle, ale nie ma dzisiaj zadnej powaznego ogolnego, opartego w teorii gramatycznego opisu jezyka polskiego na polskiej polonistyce. ostatnia powazna ksiazka to byla trzytomowa tzw. zolta gramatyka, rowniez sprzed 20+ lat. znaczacej gramatyki w PL trzeba szukac na anglistyce.
          • adept44_ltd Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 21:21
            pytam z ciekawością, bo to jest mi obca działka..., acz akurat te podane przez chario teksty chyba nie są odkryciami szczególnymi...
            • dala.tata Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 21:35
              wiesz, biorac pod uwage, ze w PL praktycznie nie ma takich tekstow, to sa bardziej odkrywcze niz nieistniejace.

adept44_ltd napisał:

> pytam z ciekawością, bo to jest mi obca działka..., acz akurat te podane przez
              > chario teksty chyba nie są odkryciami szczególnymi...
              • adept44_ltd Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 21:44
                eee, nie ma? to nie moja działka, ale jeśli gdzieś mi się obijały o oczy i uszy takie kwestie, to myślę, że raczej są...choć oczywiście, wypadałoby wcześniej zapoznać się z tymi ujęciami, zwłaszcza tam, gdzie w przypisach pojawia się Chomsky
                • charioteer1 Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 21:49
                  adept44_ltd napisał:

> eee, nie ma?

Nie ma.

> to nie moja działka, ale jeśli gdzieś mi się obijały o oczy i uszy
                  > takie kwestie, to myślę, że raczej są...choć oczywiście, wypadałoby wcześniej
                  > zapoznać się z tymi ujęciami, zwłaszcza tam, gdzie w przypisach pojawia się Cho
                  > msky

Chomsky ma 83 lata. Nie ma co sie emocjonowac.
                • dala.tata Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 22:00
                  no ja nie widze. jedyny polonista, ktory zrobil dla siebie dzialke to, jak dla mnie, Bartminski. to co on robi na gruncie polskim jest bardzo ciekawe, niestety on chyba niespecjalnie wystawia nosa poza granice.

ostatnie wielkie nazwiska polskiej polonistyki jezykoznawczej to ludzie tacy jak Puzynina, Boguslawski, Wierzbicka, czy Pisarkowa to dzisiaj albo emeryci, albo nie zyja. i nie ma dzisiaj ludzi kolo 50tki, ktorzy sa oczywistym nowym pokoleniem.

tak jak mowilemw jakis czas temu - Biuletyn PTJ nie zmienil sie od czasow kiedy go czytalem. to byla wyjatkowo smutna lektura.

adept44_ltd napisał:

> eee, nie ma? to nie moja działka, ale jeśli gdzieś mi się obijały o oczy i uszy
                  > takie kwestie, to myślę, że raczej są...choć oczywiście, wypadałoby wcześniej
                  > zapoznać się z tymi ujęciami, zwłaszcza tam, gdzie w przypisach pojawia się Cho
                  > msky
                  • adept44_ltd Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 22:10
                    no tak, ale czym innym jest mówienie o gigantach, jacy byli, tacy byli (jak akurat czytałem Bartmińskiego i nie zrobiło to na mnie wrażenia, no ale w naszym językoznawstwie to pewnie było ekscentryczne), a czym innym pracach z zakresu składni czy aspektu.
                    • dala.tata Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 22:19
                      masz racje. ale jesli sobie wezmiesz totlanie odlotowa w PL prace Pisarkowej o skladni rozmowy telefonicznej (z 1975), to potem juz nie masz nic takiego.

ja juz pomijam to, ze dzisiejsza lingwistyka nawiazuje kontakty z medycyna, opisuje jezyk nauk scislych, opisuje rasizm, lingwityka chce opisac zmieniajacy sie swiat. tego wszystkiego praktycznie na polonistyce nie ma. polonistyka lingwistyczna skostniala. polska socjolingwistyka to nadal dialekty. i jesli cokowliek ciekawego dzieje sie w polskiej lingwistyce to na anglistyce. oni staraja sie nawiazac kontakt ze swiatowa lingwistyka.

adept44_ltd napisał:

> no tak, ale czym innym jest mówienie o gigantach, jacy byli, tacy byli (jak aku
                      > rat czytałem Bartmińskiego i nie zrobiło to na mnie wrażenia, no ale w naszym j
                      > ęzykoznawstwie to pewnie było ekscentryczne), a czym innym pracach z zakresu sk
                      > ładni czy aspektu.
                      • adept44_ltd Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 22:31
                        ja myślę, że jest trochę młodych doktorów, którzy chcą wyjść poza tę sytuację, o której piszesz... problem polega na tym, że te różne pseudotuzy (nie będę wymiał nazwisk, ale myślę o takiej ekipie w okolicach emerytury) mówią im, że to nie jest językoznawstwo...; znam taką historię wręcz nausznie... natomiast nie zgodziłbym się, że językoznawcy nie opisują naszego świata, przykładem może sporo rzeczy na temat języka mediów...
                        • dala.tata Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 22:34
                          mysle ze masz racje. a historii o tym, co jest czy nie jest lingwistyka, to mi sie nie chce nawet opowiadac.

i jezyk mediow jest jedyna sfera, ktora jakos nadaza, ale kulejac. jednak dlatego nie wymienilem go.

adept44_ltd napisał:

> ja myślę, że jest trochę młodych doktorów, którzy chcą wyjść poza tę sytuację,
                          > o której piszesz... problem polega na tym, że te różne pseudotuzy (nie będę wym
                          > iał nazwisk, ale myślę o takiej ekipie w okolicach emerytury) mówią im, że to n
                          > ie jest językoznawstwo...; znam taką historię wręcz nausznie... natomiast nie z
                          > godziłbym się, że językoznawcy nie opisują naszego świata, przykładem może spor
                          > o rzeczy na temat języka mediów...
                  • charioteer1 Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 22:18
                    Zaliczanie Wierzbickiej do polskiej polonistyki jest dosc odwazne. Ani ona sie za polska polonistke chyba nie uwazala nigdy po wyjezdzie, ani polonisci jej za swoja nigdy nie uwazali.
                    • dala.tata Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 22:24
                      no ona jest polska polonistka jak i ja :-) choc jam niegodzien stapac bo jej sladach.....

wymienilem ja bo ona wyszla UW w czasach kiedy na UW pracowalo paru ciekawych lingwistow. obawiam sie ze takie steenie dorbych lingwistow na UW se ne wrati.

charioteer1 napisał:

> Zaliczanie Wierzbickiej do polskiej polonistyki jest dosc odwazne. Ani ona sie
                      > za polska polonistke chyba nie uwazala nigdy po wyjezdzie, ani polonisci jej za
                      > swoja nigdy nie uwazali.
                      >
          • adept44_ltd Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 21:24
            a co do stanu polonistyki językoznawczej to zgadzamy się, jeśli chodzi o diagnozy... myślę jednak, że w świecie nie ma jakiejś rewolucyjnej koncepcji polskiej gramatyki... a jeśli jest, to przyznam, z czystej ciekawości, chętnie bym się zapoznał z nią
            • dala.tata Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 21:40
              podjerzewam ze nie ma, bo bedzie czescia refleksji slawistycznych. ale to nie moja dzialka, wiec sie nie wymadrzam.

adept44_ltd napisał:

> a co do stanu polonistyki językoznawczej to zgadzamy się, jeśli chodzi o diagno
              > zy... myślę jednak, że w świecie nie ma jakiejś rewolucyjnej koncepcji polskiej
              > gramatyki... a jeśli jest, to przyznam, z czystej ciekawości, chętnie bym się
              > zapoznał z nią
            • charioteer1 Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 21:43
              Zeby miec rewolucyjna koncepcje polskiej gramatyki, to trzeba przestac cytowac Bloomfielda i rozejrzec sie, co sie na swiecie wydarzylo po Bloomfieldzie. Aaa, wiem, Chomsky to zgroza i polscy polonisci od zawsze wiedzieli, ze Chomsky nie ma racji, wiec nawet nie czytali.
              • adept44_ltd Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 21:49
                trudni mi bronić językoznawców, których znam słabo, ale jeśli dość dawno temu na studiach czytaliśmy Chomskiego... to chyba nie wygląda to tak...
                • charioteer1 Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 21:51
                  adept44_ltd napisał:

> trudni mi bronić językoznawców, których znam słabo, ale jeśli dość dawno temu n
                  > a studiach czytaliśmy Chomskiego... to chyba nie wygląda to tak...

Brawo! A cos nowszego tez czytaliscie?
                  • adept44_ltd Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 21:57
                    chario, ale ja nie jestem językoznawcą (nie wiem, czy wiesz, ale u nas językoznawstwo i literaturoznawstwo to są w zasadzie dwie różne dyscypliny), mówię o czymś, co czytaliśmy na studiach, lata temu..., a i nowsze też wtedy czytaliśmy ;-)
                    • dala.tata Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 22:07
                      naprawde? trudno mi w to wierzyc adepcie. ja studiowalem minute przed toba i mysmy na studiach nie czytali chomskiego. najwieksze nowatorstwo jakie nam zaserwowano to Sapir i Whorf. i mowie to z wdziecznoscia, bo dzieki temu sie zaintereowalem lingwistyka. ale to byly starocie sprzed, wtedy, 50 lat.

adept44_ltd napisał:

> chario, ale ja nie jestem językoznawcą (nie wiem, czy wiesz, ale u nas językozn
                      > awstwo i literaturoznawstwo to są w zasadzie dwie różne dyscypliny), mówię o cz
                      > ymś, co czytaliśmy na studiach, lata temu..., a i nowsze też wtedy czytaliśmy ;
                      > -)
                      • adept44_ltd Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 22:12
                        nie, ściemniam, Dala... nb. myślę, że jeszcze bardziej cię zadziwi (ze względu na opisywane przez ciebie onegdaj doświadczenia), że teorię składni pożyczałem od ówczesnego mgra Sikory... może się po prostu nie przykładałeś na studiach? ;-)
                        • dala.tata Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 22:22
                          moze po prostu mialem tego pecha, ze ja z p. mgr. nie mialem zajec :-)

adept44_ltd napisał:

> nie, ściemniam, Dala... nb. myślę, że jeszcze bardziej cię zadziwi (ze względu
                          > na opisywane przez ciebie onegdaj doświadczenia), że teorię składni pożyczałem
                          > od ówczesnego mgra Sikory... może się po prostu nie przykładałeś na studiach? ;
                          > -)
                          • adept44_ltd Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 22:27
                            pewnie tak ;-), ale to nie na jego zajęcia się czytało... on dysponował tekstem... ale prowadzącą zajęcia, na które to się mogło czytać, znasz...
                            • dala.tata Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 22:32
                              tak. i ja na tej zajeciach tej prowadzacej stalem sie lingwista. tyle ze to naprawde nie byly nowinki.

adept44_ltd napisał:

> pewnie tak ;-), ale to nie na jego zajęcia się czytało... on dysponował tekstem
                              > ... ale prowadzącą zajęcia, na które to się mogło czytać, znasz...
                              • adept44_ltd Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 22:36
                                a co było nowinką w 90 roku?
                                • dala.tata Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 22:40
                                  no ale to zalezy od dziedziny. ale, powiedzmy, CDA. Fairclough wlasnie opublikowal Language and Power, jedna z wazniejszych ksiazek w analizie dyskursu. pierwsza ksiazka z CDA po polsku wyszla 3-4 lata temu. nic dodac, nic ujac, nie?

adept44_ltd napisał:

> a co było nowinką w 90 roku?
                                  • adept44_ltd Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 22:45
                                    tak, i to jest fatalne zapóźnienie, myślisz o książce Duszak? czy o czymś, co mi umknęło?
                                    • dala.tata Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 22:48
                                      tak. wlasnie o tej. nawiasem mowiac to ksiazka Duszak i Fairclougha (tegoz wlasnie Fairclougha)

adept44_ltd napisał:

> tak, i to jest fatalne zapóźnienie, myślisz o książce Duszak? czy o czymś, co m
                                      > i umknęło?
                                      • charioteer1 Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 23:24
                                        Nawiasem mowiac, Duszak nie jest polonistka.
                                        • adept44_ltd Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 23:27
                                          nawiasem :)
                    • charioteer1 Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 22:15
                      adept44_ltd napisał:

> a i nowsze też wtedy czytaliśmy ;-)

Ale mozesz rzucic jakims przykladem tych nowszych? Bo ja sie raczej natykam na odkrywcze cytaty z Bloomfielda z bardzo kreatywnymi interpretacjami.
                      • adept44_ltd Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 22:23
                        Chario, ja mówię, co czytaliśmy na studiach (o ile się nie mylę, wtedy mój kurs językoznawstwa kończył się na kognitywizmie, krążyły jakieś tłumaczenia Langackera, bo chyba nie było jeszcze wydanych), lata temu, może nie doczytałaś mojego postu, ale nie jestem językoznawcą, mogę co najwyżej zapytać kolegów, co oni tam teraz czytają... i to w ich stronę sugerowałbym kierować polemiczną erupcję, mnie po prostu ciekawi, jak to wszystko wygląda. A jeśli chcesz wiedzieć, co ja czytam, to ostatnio znów namiętnie Paula de Mana i Waltera Benjamina i to nic, że jeden nie żyje od bodaj 20 lat, a drugi od więcej niż 20...; u nas - czyli w humanistyce - to wygląda zupełnie inaczej ;-)
                        • charioteer1 Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 23:26
                          Adept, polemiczna erupcje sam wywolales twierdzeniem, ze o polskiej gramatyce nalezy czytac po polsku. Nie nalezy, poniewaz po polsku nie ma na ten temat nic ciekawego. Po prostu nie ma.

adept44_ltd napisał:

> Chario, ja mówię, co czytaliśmy na studiach (o ile się nie mylę, wtedy mój kurs
                          > językoznawstwa kończył się na kognitywizmie, krążyły jakieś tłumaczenia Langac
                          > kera, bo chyba nie było jeszcze wydanych), lata temu, może nie doczytałaś mojeg
                          > o postu, ale nie jestem językoznawcą, mogę co najwyżej zapytać kolegów, co oni
                          > tam teraz czytają... i to w ich stronę sugerowałbym kierować polemiczną erupcję
                          > , mnie po prostu ciekawi, jak to wszystko wygląda. A jeśli chcesz wiedzieć, co
                          > ja czytam, to ostatnio znów namiętnie Paula de Mana i Waltera Benjamina i to ni
                          > c, że jeden nie żyje od bodaj 20 lat, a drugi od więcej niż 20...; u nas - czyl
                          > i w humanistyce - to wygląda zupełnie inaczej ;-)
                          • adept44_ltd Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 23:31
                            ale chario, czytasz i stąd masz tę wiedzę? czy z innych źródeł... bo dla mnie takie stwierdzenie, chlapnięte bez znajomości tego, co napisane, byłoby mało poważne
                            • charioteer1 Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 23:33
                              adept44_ltd napisał:

> ale chario, czytasz i stąd masz tę wiedzę? czy z innych źródeł... bo dla mnie t
                              > akie stwierdzenie, chlapnięte bez znajomości tego, co napisane, byłoby mało pow
                              > ażne

forum.gazeta.pl/forum/w,87574,129584322,129585629,Re_nie_tylko_ja_.htmlYhym?
                              • charioteer1 Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 23:34
                                Korekta. Yhym mialo byc w nowym wierszu.
                                forum.gazeta.pl/forum/w,87574,129584322,129585629,Re_nie_tylko_ja_.html
                • dala.tata Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 22:04
                  ale w polsce masz kilku generatywistow, np. w Krakowie. ale oni nie zmienili toru generatywistyki swiatowej.

adept44_ltd napisał:

> trudni mi bronić językoznawców, których znam słabo, ale jeśli dość dawno temu n
                  > a studiach czytaliśmy Chomskiego... to chyba nie wygląda to tak...
    • dala.tata Re: nie tylko ja !!!!!! 08.10.11, 20:14
      nigdy na tym forum nie spotkalem sie z teza, ze wszystko, co po angieslku jest cacy. jest to w sposob oczywisty nieprawda.

naotmiast autor zalinkowanego artykulu obudzil sie wlasnie ze snu stuzimowego i stara sie bardzo wywazyc drzwi, ktore nie tylko sa juz otwarte, ale na dodatek nikt ju znie twierdzi, ze jest inaczej. no, moze poza tymi, ktorzy nie sa w stanie opublikowac slowa w rzetelnie recenzowanym czasopismie miedzynarodowym.
      • proon Re: nie tylko ja !!!!!! 09.10.11, 08:51
        "nigdy na tym forum nie spotkalem sie z teza, ze wszystko, co po angieslku jest cacy" - ale teza, że jak nie po angielsku to be spotykana jest tu często
        "autor zalinkowanego artykulu obudzil sie wlasnie ze snu stuzimowego i stara sie bardzo wywazyc drzwi, ktore nie tylko sa juz otwarte, ale na dodatek nikt ju znie twierdzi, ze jest inaczej" - no to zapraszam do zapoznania się z zasadami oceny parametrycznej jednostki (czyli badaczy też) na stronie naszego ministerstwa, wyraźnie z nich przebijają preferencje do publikowania po angielsku, bez względu na sensowność takiego posunięcia
        "no, moze poza tymi, ktorzy nie sa w stanie opublikowac slowa w rzetelnie recenzowanym czasopismie miedzynarodowym." - akurat autorzy linkowanych artykułów takich problemów nie mają i dlatego ich głosy są szczególnie istotne
        • dala.tata Re: nie tylko ja !!!!!! 09.10.11, 09:10
          to ja proponuje poczytac ze zrozumieniem. to, ze w parametryzacji znacznie wyzej oceniane sa publikatory po angielsku nie znaczy, ze 'wszystko po angielsku jest cacy'.to jest takie banalnie proste. nikt nie mowi - wszystko co opublikujesz po angielsku jest fajne.

jak polksie czasopisma beda mialy podobne procesy recenzyjne jak najlepsze pisma miedzynarodowe, podobna pule recenzentow ze swiata oraz, wiem, wiem, straszne, podobny poziom cytowan, to beda rowniez mialy takie punktowanie.

to nie chodzi o to, ze te teksty sa po angielsku - to jest incydentalne. chodzi o to, ze jakosc publikacji w takich czasopismach jest nierporownywalnie wyzsza od wsyztskiego, co mozesz opublikowac po polsku. nie przez jezyk, ale przez ow proces recenzyjny.

sprobuj to teraz zinternalizowac.
          • proon Re: nie tylko ja !!!!!! 09.10.11, 10:43
            czy chodzi o ten proces recenzyjny w trakcie którego delikwent dostaje sugestię, że powinien wybrać temat bardziej chodliwy w cytowaniach plus dodatkowo powinien więcej cytować artykułów z tego akurat czasopisma (bo to podwyższy IF tego czasopisma), a nie z innych? to jest niewątpliwie dobra metoda na poprawę jakości publikacji
            • charioteer1 Re: nie tylko ja !!!!!! 09.10.11, 13:01
              proon napisał:

> czy chodzi o ten proces recenzyjny w trakcie którego delikwent dostaje sugestię
              > , że powinien wybrać temat bardziej chodliwy w cytowaniach plus dodatkowo powin
              > ien więcej cytować artykułów z tego akurat czasopisma (bo to podwyższy IF tego
              > czasopisma), a nie z innych? to jest niewątpliwie dobra metoda na poprawę jakoś
              > ci publikacji

Chodzi o ten proces recenzyjny, ktorego nigdy nie przeszedles, sadzac po stezeniu glupot w jednym poscie.
              • proon Re: nie tylko ja !!!!!! 09.10.11, 13:29
                czyżby kolega chciał zaprzeczyć, że takie sytuacje zdarzają się coraz częściej???? a może uraziłem dumę recenzenta wiodącego czasopisma światowego??? bo inaczej, to skąd tyle agresji w wypowiedzi??
                • dala.tata Re: nie tylko ja !!!!!! 09.10.11, 14:46
                  ja rozumiem, ze kolega ma rzetelne dane na ten temat, zebrane po rzetelnym pomairze.

to, ze czasopisma chca, zeby je cytowac, to jedno, czym zupelnie innym jest niepublikowanie tekstow, ktore sa niecytowalne, czy tez czasopism nie cytuja. ja sie z czyms takim nie spotkalem.

klopoty z publikowanie tekstow niszowych wynikaja z tego, ze recenzenci sie nie znaja na tekscie i z ostroznosci wola odwalic. niestety, taki los ludzi wybieracajcych pojscie mala sciezynka, a nie szeroka autostrada z duzym ruchem. nie ma to nic wspolnego z nieuczciwoscia, czy odrzucaniem ze wzgledu na impakty i faktory.

proon napisał:

> czyżby kolega chciał zaprzeczyć, że takie sytuacje zdarzają się coraz częściej?
                  > ??? a może uraziłem dumę recenzenta wiodącego czasopisma światowego??? bo inacz
                  > ej, to skąd tyle agresji w wypowiedzi??
                  • adept44_ltd Re: nie tylko ja !!!!!! 09.10.11, 16:19
                    przypomniał mi się, czytany dawno, poradnik dla publikujących, nie pamiętam autora (bodaj Eco) - jednym z wyżej umieszczonych przykazań było - cytuj teksty publikowane w piśmie, do którego składasz swój tekst
                    • charioteer1 Re: nie tylko ja !!!!!! 09.10.11, 16:39
                      adept44_ltd napisał:

> przypomniał mi się, czytany dawno, poradnik dla publikujących, nie pamiętam aut
                      > ora (bodaj Eco) - jednym z wyżej umieszczonych przykazań było - cytuj teksty pu
                      > blikowane w piśmie, do którego składasz swój tekst

Ale co z tego? Jezeli tekst jest slaby, to i tak nie opublikuja. Naprawde nie ma sie czym emocjonowac, jezeli nie wie sie, jak ten mechanizm dziala w praktyce. Szanse publikacji nie rosna dlatego, ze redaktor spojrzy na ten tekst przychylniejszym okiem.
                      • adept44_ltd Re: nie tylko ja !!!!!! 09.10.11, 18:51
                        ale nic, naprawdę, poza tym, że to zabawne jakoś tam...bo ja jednak wolę cytować teksty, które mi są potrzebne; nie wypowiadałem się jednak ani za, ani przeciw :)
                        • dala.tata Re: nie tylko ja !!!!!! 09.10.11, 19:01
                          tak jak my wszyscy. jednak wiemy rowniez ze jest cala wielka polityka cytatow. i dzisiaj sobie nie mozemy napisac, jak Wittgenstein, ze odnosniki sa oczywiste, wiec po co je robic.....

czasopisma biora te polityke o jeden stopien wyzej. i dopoki to nie przeszkadza w publikowaniu, to nie widze wiekszego problemu.

adept44_ltd napisał:

> ale nic, naprawdę, poza tym, że to zabawne jakoś tam...bo ja jednak wolę cytowa
                          > ć teksty, które mi są potrzebne; nie wypowiadałem się jednak ani za, ani przeci
                          > w :)
                          • adept44_ltd Re: nie tylko ja !!!!!! 09.10.11, 19:05
                            problem jest, jeśli przeszkadza ci polskie kolesiostwo, to powinno ci również przeszkadzać takie postępowanie, przecież w ten sposób wytwarza się w sposób sztuczny impact tekstu, pisma...
                            • dala.tata Re: nie tylko ja !!!!!! 09.10.11, 20:00
                              adepcie, to nie to samo jednak. kolesiostwo dotyczy Ziutka, Stefy i Zbyszka. impakt dotyczy wszystkich. co wiecej dzieki temu ze ja nie jestem kolega redatkora, ja nie opublikuje. IFy i ich konstruowanie nie przeszkadza mi w publikacji, a jesli przeszkadza, to przeszkadza 'anonimowo'. . to sa problemy z zupelnie innych polek.

natomiast, jak tu juz pisalem niejednokrotnie, IFy sa problemem, bez sensu slepo sie nimi poslugiwac. jednak dopoty dopoki proces recenzyjny jest niezachwiany, to jest ok.

mozmey sie klocic o ocene pracownika itd, ale to inne kwestie.

adept44_ltd napisał:

> problem jest, jeśli przeszkadza ci polskie kolesiostwo, to powinno ci również p
                              > rzeszkadzać takie postępowanie, przecież w ten sposób wytwarza się w sposób szt
                              > uczny impact tekstu, pisma...
                        • charioteer1 Re: nie tylko ja !!!!!! 09.10.11, 23:14
                          adept44_ltd napisał:

> ale nic, naprawdę, poza tym, że to zabawne jakoś tam...bo ja jednak wolę cytowa
                          > ć teksty, które mi są potrzebne; nie wypowiadałem się jednak ani za, ani przeci
                          > w :)

To, co napisales, jest bez sensu. Replikuje badanie XY, opublikowane w zurnalu JMC. Praca XY to replikacja badania przeprowadzonego przez Z, rowniez opublikowanego w zurnalu JMC. Wysylajac swoj artykul do druku, mam do wyboru kilkanascie roznych zurnali. Jak wysle do JMC, to prawdopodobnie recenzentem bedzie X albo Y, a moze obaj. Jak wysle gdzie indziej i wyjdzie, to X z Ygrekiem moga mi cztery litery obrobic, albo w ogole zignorowac, ze takie denne, ze nie warto zwracac uwagi, a moga tez po prostu nie zauwazyc. Co mi sie najbardziej oplaca? Najbardziej mi sie oczywiscie oplaca zajrzec w paszcze lwa i wyslac do JMC, a jak odrzuca, to kombinowac dalej z innymi zurnalami. W nauce chodzi o to, by prowadzic debate z wlasciwymi ludzmi, a nie ze samym soba. Czekanie na to, ze ci wlasciwi gdzies cie znajda wsrod tysiecy publikacji, jest cokolwiek naiwne.

To nie dziala tak, ze cytuje prace z czasopisma JMC, poniewaz pisze tekst do JMC. Piszac tekst, ja nie wiem, gdzie on ostatecznie wyjdzie, a mozliwosci jest bardzo duzo. Nie inwestuje dwoch lat pracy w to, zeby opublikowac artykul w JMC, a jak JMC mi odrzuci, to artykul pojdzie do kosza. To tylko w Polsce jest tak, ze jak pisze, to z gory wiem, ze kolega mi opublikuje i pisze pod kolege.
                          • adept44_ltd Re: nie tylko ja !!!!!! 10.10.11, 00:31
                            zaraz, zaraz, to jak to jest, te pisma wymagają, by tak było, czy nie?

co do bez sensu, jak zaczniesz się chario orientować, jak wygląda to poza twoim pisanie, to będziesz w stanie tak to skomentować..., ale jako że przeprowadzam się do Budapesztu (albo muszę pilnować, żeby mi tu Budapesztu nie zrobili), nie będę tłumaczył, o co chodzi :)
                            • charioteer1 Re: nie tylko ja !!!!!! 10.10.11, 00:49
                              adept44_ltd napisał:

> co do bez sensu, jak zaczniesz się chario orientować, jak wygląda to poza twoim
                              > pisanie, to będziesz w stanie tak to skomentować..., ale jako że przeprowadzam
                              > się do Budapesztu (albo muszę pilnować, żeby mi tu Budapesztu nie zrobili), ni
                              > e będę tłumaczył, o co chodzi :)

Adept, jakbys sie nie wtracal w to, jak inni pisza, to nie byloby problemu. Sadzisz glupoty, a potem sie obrazasz, jak ktos ci wytknie, ze swiat poza twoim podworkiem troche inaczej wyglada, niz sie tobie wydawalo.
                              • adept44_ltd Re: nie tylko ja !!!!!! 10.10.11, 00:56
                                chario, po pierwsze nie obrażam się, po drugie, ja jednak odnoszę wrażanie, że sytuacja jest symentrycznie odwrotna, bo jedyne co usiłuję wypowiedzieć w naszych ostatnich debatach to to, że poza swoim podwórkiem nie widzisz nic... a ono bynajmniej w tym wszystkim nie jest największe...
                                • charioteer1 Re: nie tylko ja !!!!!! 10.10.11, 01:13
                                  adept44_ltd napisał:

> poza swoim podwórkiem nie widzisz nic... a ono
                                  > bynajmniej w tym wszystkim nie jest największe...

Zartujesz chyba. Ja wciaz odkrywam nowe horyzonty, a ty mi tu o podworkach.
                    • dala.tata Re: nie tylko ja !!!!!! 09.10.11, 18:46
                      ale pisma mowia takie rzeczy wprost adepcie. jednak czym innym jest prosic o to, a czym innym uzalezniac publikacje od tego. a z tym drugim sie nie sptkalem.

adept44_ltd napisał:

> przypomniał mi się, czytany dawno, poradnik dla publikujących, nie pamiętam aut
                      > ora (bodaj Eco) - jednym z wyżej umieszczonych przykazań było - cytuj teksty pu
                      > blikowane w piśmie, do którego składasz swój tekst
                      • adept44_ltd Re: nie tylko ja !!!!!! 09.10.11, 18:54
                        no tak, ten aspekt jest jednak patogenny, co do innych, jak wspomniałem w poprzednim poście, nie wypowiadam się...
                        • charioteer1 Re: nie tylko ja !!!!!! 09.10.11, 23:22
                          adept44_ltd napisał:

> no tak, ten aspekt jest jednak patogenny, co do innych, jak wspomniałem w poprz
                          > ednim poście, nie wypowiadam się...

Gdzie masz te patologie? Zawsze kogos cytujesz. Publikuj tam, gdzie publikuja ludzie, ktorych cytujesz. Nie podoba ci sie zurnal, publikuj w innym.
                          • adept44_ltd Re: nie tylko ja !!!!!! 10.10.11, 00:31
                            wyobraź sobie, że istnieją nauki, w których cytuje się ludzi piszących w książkach... te nauki są na całym świecie... itd., itp..., ale - jak niżej ;-)
                            • charioteer1 Re: nie tylko ja !!!!!! 10.10.11, 00:52
                              To pisz ksiazki i przestan sie gorszyc tym, co robia inni. Zachowujesz sie jak stara dewotka, ktora gorszy, ze inni uprawiaja seks malzenski i maja z tego radoche.
                              • adept44_ltd Re: nie tylko ja !!!!!! 10.10.11, 00:58
                                poproszę o rozwinięcie tej metafory... przecież piszę o sztucznym, niemerytorycznym pompowaniu indeksów... może w twojej dziedzinie jest tak, że, jak piszesz artykuł, masz do dyspozycji kilka tekstów publikowanych w danym piśmie i je cytujesz, w mojej jest tak, że mam do dyspozycji kilkaset tekstów (skromnie licząc) i dokonuję selekcji, kluczem której nie może być to, czy ktoś publikował w w pismie, do którego wysyłam tekst, to chyba dość jasne, czy nie?
                                • charioteer1 Re: nie tylko ja !!!!!! 10.10.11, 01:16
                                  Jedna rzecz, o ktorej zapominasz, piszac o niemerytorycznym pompowaniu indeksow. Zmartwieniem naczelnego nie jest cytowalnosc artykulow opublikowanych w przeszlosci, ale cytowalnosc numeru, ktory jest w produkcji.
                              • adept44_ltd Re: nie tylko ja !!!!!! 10.10.11, 01:04
                                a kończąc tę pouczającą debatę, powiem tak - może ty masz takie doświadczenie w publikowaniu w pismach międzynarodowych, przyjmij, że inni mają inne i myślę, że mniej dziwnej agresji w tej dyskusji pozwoli bardziej dochodzić do sensu... niż się kopać, jak w piaskownicy z tekstem "moje najlepsze" na ustach...
                                • charioteer1 Re: nie tylko ja !!!!!! 10.10.11, 01:19
                                  Ale to jakies kompleksy teraz wychodza? Ja nie mowie "najlepsze", tylko pokazuje ci, w ktorym miejscu nie masz racji. Tyle.
                                  • adept44_ltd Re: nie tylko ja !!!!!! 10.10.11, 09:54
                                    tak chario, same kompleksy, głównie Kasandry... ;-)
            • dala.tata Re: nie tylko ja !!!!!! 09.10.11, 13:32
              tak proon, dokladnie o taki chodzi. i niestety w nim redaktor nie moze zrobic poprawek w tekscie zlozonym do druku, nawet u bardzo dobrego kolegi.

ale tak powaznie: pokaz mi jedno czasopismo, ktora odrzuca tekst na takiej podstawie, jak opisales.

proon napisał:

> czy chodzi o ten proces recenzyjny w trakcie którego delikwent dostaje sugestię
              > , że powinien wybrać temat bardziej chodliwy w cytowaniach plus dodatkowo powin
              > ien więcej cytować artykułów z tego akurat czasopisma (bo to podwyższy IF tego
              > czasopisma), a nie z innych? to jest niewątpliwie dobra metoda na poprawę jakoś
              > ci publikacji
              • proon Re: nie tylko ja !!!!!! 10.10.11, 08:20
                służę: czasopismo The Chronicle kontaktowało się swego czasu w tej sprawie z redakcjami wielu naukowych czasopism i ustalili m.in. :
                redaktor naczelny "Nature" Philip Campbell wyjawia, że połowa nadsyłanych do tego czasopisma rękopisów odsyłana jest autorom bez zasięgania opinii recenzentów, bo nie odpowiadają panującym trendom - czyli nie dotyczą wystarczająco modnej tematyki;
                Fiona Godlee, redaktor British Medical Journal, potwierdziła, że redakcje biorą pod uwagę wskaźniki bibliometryczne przy podejmowaniu decyzji o publikowaniu;
                kolegium redakcyjne Journal of Environmental Quality podjęło w 2003 r. decyzję o położeniu większego nacisku na publikację omówień, wstepniaków itp (więcej cytowań, ale brak nowych informacji o badaniach), aby powstrzymać spadek wartości wskaźnika; z danych Instytutu Filadelfijskiego wynika, że Cell, JAMA, The Lancet, Nature, The New England Journal of Medicine oraz Science publikują obecnie mniej artykułów badawczych niż w roku 1998 i dzięki temu np. Lancet poprawił swój IF o 16%
                John M. Drake, przygotowujący rozprawę habilitacyjną w National Center for Ecological Analysis and Synthesis na Uniwersytecie Kalifornijskim w Santa Barbara wysłał artykuł do Journal of Applied Ecology; w odpowiedzi otrzymał e-mail o następującej treści: Chciałbym, aby przejrzał pan kilka ostatnich wydań „Journal of Applied Ecology” i zacytował każdy artykuł mający związek z pańską pracą; Anurag A. Agrawal, docent wydziału ekologii i biologii ewolucyjnej na Cornell University, udokumentowała podobne praktyki w odniesieniu do pięciu innych czasopism o tematyce ekologicznej.
                Do tego można dodać celowe odrzucania artykułów niepoprawnych ideologicznie i politycznie, np. zawierających dowody, mówiące że globalne ocieplenie nie ma miejsca, a za to co dzieje się teraz z atmosferą nie odpowiada człowiek; to nie jest rzetelne recenzowanie tylko cenzurowanie na wzór tego co u nas robili komuniści z każdym tekstem, który podważał zasady ich ideologii i polityki
                • dala.tata Re: nie tylko ja !!!!!! 10.10.11, 09:00
                  proponowalbym uscislic arguemntacje, bo ja nie wiem, czego dowodzisz. bo mi to umyka. jesli tweirdzisz, ze nie ma ssytemu doskonalego, to ja sie z tym zgadzam. jesli tweirdzisz, ze moj tekst zostanie odrzucony BO nie bedzie cytowany, to tego nie wykazales. wykazales to, ze publikacjami rzadza trendy. to juz wiemy od prawie stu lat nie?

1. ze czasopisma odrzucaja teksty, bo im do profilu nie pasuja? zawsze tak bylo i bedzie.
                  2. ze czasopisma odrzucaja teksty niezwiazane z trendami nauki - tak rowniez bedzie. mysle ze bardzo ciezko byloby dzis opublikowac artykul, ze AIDS powodowany jest przez mrowki, czary itd. czy to dobrze? szczerze powiedziawszy nie mam zdania.
                  3. ze nauka jest ideologiczna? tez odkrycie!! wow! oczywiscie ze jest. to wiemy od parudziesieciu lat i dotyczy to rowniez naukowcow polskich, wyobraz sobie.

4. poruszyles rzeczywisty problem w publkacji mniejszej ilosci artykulow badawczych - ale jak to sie przeklada na mnie, dalatate, ktory chce publikowac? cholera wie nie?

problem w tym, ze to nadal sa problemy systemu. dotycza slepo wszystkich, a nie konkretnego daltate ktory nie jest czysty dyscyplinarnie, wiec go nie opublikuja, czy tez nie zna redaktora naczelnego. jesli z kolei chcesz mi dowiesc, ze w Polsce te wszystkie problemy nie wystepuja na dodatek do kolesiostwa, to proponuje otworzyc oczy.
                • charioteer1 Re: nie tylko ja !!!!!! 10.10.11, 11:01
                  proon napisał:

> John M. Drake, przygotowujący rozprawę habilitacyjną w National Center for Ecol
                  > ogical Analysis and Synthesis na Uniwersytecie Kalifornijskim w Santa Barbara w
                  > ysłał artykuł do Journal of Applied Ecology;

> Anurag A. Agrawal, docent wydziału ekologii i biologii ewolucyjnej na
                  > Cornell University
                  ,

Jak dla mnie, to rewelacja.
    • ford.ka Straszne! 09.10.11, 10:37
      Prof. Szaruga w sześćdziesiątej siódmej wiośnie życia (podaję za wiki, gdyby ktoś się czepiał) po raz pierwszy zobaczył listę filadelfijską. A ilu jest takich, którzy spokojnie dożyją emerytury i to upiorne zderzenie zupełnie ich ominie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka