15.02.15, 14:29
Mamy dwóch autorów X i Y.
X jest zatrudniony jako asystent na Uczelni Gminnej, a przewód doktorski ma otwarty na Wielkiej Uczelni na drugim końcu Polski.
Y nie jest zatrudniony w nauce, a przewód ma otwarty na tej samej Wielkiej Uczelni co X.

Obaj wysyłają artykuł do Pewnego Czasopisma. Jaką mają podać afiliację? X najpewniej poda pod nazwiskiem Uczelnię Gminną. A jak powinien postąpić Y? Znam takich, którzy podają Wielką Uczelnię, znam takich którzy wysyłają bez afiliacji. Jak natomiast POWINNO się postąpić zdaniem drogich forumowiczów?
Obserwuj wątek
    • alfonse.van.worden Re: Afiliacja 15.02.15, 15:36
      Afiliacja = sponsor badań. X podaje Uczelnie Gminną, Y "independent scholar"
    • czlowiek.z.makulatury Re: Afiliacja 15.02.15, 20:36
      Dla mnie jest oczywiste, że jednak z afiliacją Wielkiej Uczelni. Z dwóch powodów - po pierwsze punkty za afiliacje u redaktora naczelnego. Tak, wiem, wiem, nie ma czegoś takiego. Na takie żarty odpowiadam "sraty pierdaty", bo mówią tak osoby, które nie dostały obu pozytywnych recenzji a potem "rejection".

Po drugie - "independent riserczer" jak będzie szukał pracy, to go nie rozważą na tej Wielkiej Uczelni, jak nie dostarczy im tego co misie lubią najbardziej (czyli afiliacji).
      • nullified Re: Afiliacja 15.02.15, 20:53
        czlowiek.z.makulatury napisał(a):

> Dla mnie jest oczywiste, że jednak z afiliacją Wielkiej Uczelni. Z dwóch powodó
        > w - po pierwsze punkty za afiliacje u redaktora naczelnego. Tak, wiem, wiem, ni
        > e ma czegoś takiego. Na takie żarty odpowiadam "sraty pierdaty", bo mówią tak o
        > soby, które nie dostały obu pozytywnych recenzji a potem "rejection".

hereretyzujesz pan, przeciez PrawdziwaNałka tak nie działa ;)

> Po drugie - "independent riserczer" jak będzie szukał pracy, to go nie rozważą
        > na tej Wielkiej Uczelni, jak nie dostarczy im tego co misie lubią najbardziej (
        > czyli afiliacji).

"independend" sprzedaje się lepiej niż "MetropolitanUniversityInTheCowAssInBetweenNowhere"

tested ;)
        • chilly Re: Afiliacja 16.02.15, 14:00
          nullified napisał:
          > hereretyzujesz pan, przeciez PrawdziwaNałka tak nie działa ;)
          Czy to nie o tym piszą A. Śliz i Marek S. Szczepański w "Dostojnym uniwersytecie?"
      • dobrycy Re: Afiliacja 15.02.15, 21:06
        czlowiek.z.makulatury napisał(a):

> Dla mnie jest oczywiste, że jednak z afiliacją Wielkiej Uczelni. Z dwóch powodó
        > w - po pierwsze punkty za afiliacje u redaktora naczelnego. Tak, wiem, wiem, ni
        > e ma czegoś takiego. Na takie żarty odpowiadam "sraty pierdaty", bo mówią tak o
        > soby, które nie dostały obu pozytywnych recenzji a potem "rejection".
        >
        Starczy że jest desk-rejection i że publikacje z Uniwersytetu w Koluszkach
        muszą przeskoczyć wyższy próg niż te z MITu. Co nie znaczy że sie nie da.
        Ale jak jest możliwość to po co iść pod prąd.
    • adamkurecas Re: Afiliacja 16.02.15, 11:58
      Dziękuję za odpowiedzi, tak przypuszczałem że afiliacja swoje robi :)
      • adept44_ltd Re: Afiliacja 16.02.15, 12:07
        w związku z jednym z postów - afiliację podaje się w związku z miejscem pracy, jeśli jest się na etacie,więc nie da się kombinować z afiliacją miejsca robienia doktoratu... (inaczej jest w przypadku doktoranta - który podaje afiliację miejsca robienia doktoratu); nic tu nie zakombinujesz, gdyż pracodawca ma punkty za teksty afiliowane..., więc...
        • czlowiek.z.makulatury Re: Afiliacja 16.02.15, 12:50
          Na temat afiliacji można tutaj bardzo, bardzo długą dyskusję toczyć. Jak ktoś pracował całe życie w jednym miejscu, nie zrozumie.
          • adept44_ltd Re: Afiliacja 16.02.15, 13:07
            to mam propozycję - zacznij podawać inną afiliację niż tę, z którą wiąże się twoja umowa o pracę i zobaczysz, jak zareaguje twój pracodawca..., później rzeczywiście będziesz mógł sobie toczyć dyskusję...
            • adept44_ltd Re: Afiliacja 16.02.15, 13:08
              że nie wspomnę o kwestii uczciwości...
              • chilly Re: Afiliacja 16.02.15, 14:02
                adept44_ltd napisał:
                > że nie wspomnę o kwestii uczciwości...
                A co z pracą na dwóch (kilku?) etatach?
                • adept44_ltd Re: Afiliacja 16.02.15, 14:07
                  no przecież jeden z etatów jest pierwszy? i tyle..., chyba że pracodawca pierwszy zgodzi się na inne rozwiązanie...; wiem, że jadę po bandzie, niemniej zdarzyło mi się odmówić prywatnemu, drugiemu, pracodawcy wpisania mojego dorobku do dorobku tego miejsca...
                  • chilly Re: Afiliacja 16.02.15, 16:37
                    adept44_ltd napisał:
                    > no przecież jeden z etatów jest pierwszy? i tyle..., chyba że pracodawca pierwszy zgodzi się na inne rozwiązanie...; wiem, że jadę po bandzie, niemniej zdarzyło mi się odmówić prywatnemu, drugiemu, pracodawcy wpisania mojego dorobku do dorobku tego miejsca...
                    Mój pierwszy pracodawca nigdy nie wypowiadał się w tej sprawie. Zwykle bowiem publikacja wiązała się z problematyką realizowaną przeze mnie albo tu, albo tam. A jak nie było jasności - to raczej "tu" (zresztą, i "tam" i "tutaj" zadowalali się tym, co daję).
                    • chilly Re: Afiliacja 16.02.15, 16:39
                      chilly napisał:
                      > A jak nie było jasności - to raczej "tu" (zresztą, i "tam" i "tutaj" zadowalali się tym, co daję).
                      P.S.
                      Od kilku już lat "tam" odpuścili sobie trochę "naukowość". I dobrze jest.
                      • nullified Re: Afiliacja 16.02.15, 18:24
                        chilly napisał:

> chilly napisał:
                        > > A jak nie było jasności - to raczej "tu" (zresztą, i "tam" i "tutaj" zad
                        > owalali się tym, co daję).
                        > P.S.
                        > Od kilku już lat "tam" odpuścili sobie trochę "naukowość". I dobrze jest.

No większości by to bardzo pomogło, jak nie na pozycję w rankingach to choć na watrobę ;)
        • nullified Re: Afiliacja 16.02.15, 18:23
          adept44_ltd napisał:

> w związku z jednym z postów - afiliację podaje się w związku z miejscem pracy,
          > jeśli jest się na etacie,więc nie da się kombinować z afiliacją miejsca robieni
          > a doktoratu... (inaczej jest w przypadku doktoranta - który podaje afiliację mi
          > ejsca robienia doktoratu); nic tu nie zakombinujesz, gdyż pracodawca ma punkty
          > za teksty afiliowane..., więc...

odliczając na bok, że "wszystko można co nie można byle z wolna i z ostrożna" za Klasykiem w przeuroczym przekładzie Boya, bywa to bardzo różnie. A w tym konkretnym przypadku (jesli "w związku" ma być z moim postem ;) ) moje nieistniejące sumionko jest doskonale czyściutkie gdyż w tym czasie byłem nie-zatrudniony "w gdzieś". Taka osobliwa forma zatrudniania poza WielkimŚwiatemMetropolii.

I sam byłem zaskoczony efektem - człek był jeszcze młody i wierzył w te eksssscelencje i inne takie >.>

Pewnie zdrowiej byłoby gdyby raz na jakiś czas na tę miejscowa wielkośc z tylnego ogona Tych Z Termopil (pozycja 300 i cośtam w RankinguŚwiatowym) spojrzało się "bez okno" z drugiej strony. Dostrzegając małośc tych esencyjalnych i absolutnych i "wogóle" różnic.
          • adept44_ltd Re: Afiliacja 16.02.15, 20:10
            nully, jeśli uważasz, że warto, to ja bym poprosił o bardziej zrozumiałą formę twojego przesłania do świata..., bo już późno i nie mogę się dorozumieć...
            • nullified Re: Afiliacja 17.02.15, 01:53
              adept44_ltd napisał:

> nully, jeśli uważasz, że warto, to ja bym poprosił o bardziej zrozumiałą formę
              > twojego przesłania do świata..., bo już późno i nie mogę się dorozumieć...

ojej >.>

ku chwale łojczyzny ^^ - to jest pewna różnica czy lądujesz wśród fiszek "nie wiadomo kto i co" czy też "a cholera wiadomo co"... trivia >>>>>
              • adept44_ltd Re: Afiliacja 17.02.15, 10:31
                nie, nie, już dziękuję za dalsze 'wyjaśnianie' :)
    • morgan.le.fay Re: Afiliacja 16.02.15, 15:55
      No dobrze, a taka sytuacja - proszę pracodawcę o sfinansowanie konferencji. Publikacja w cenie. Na uczelni odpowiadają, że niestety, kasy nie ma, więc płacę ze swoich środków. Czy tu też pracodawca ma prawo rościć sobie pretensje do afiliacji?
      • adept44_ltd Re: Afiliacja 16.02.15, 16:29
        zapytaj pracodawcę...
      • chilly Re: Afiliacja 16.02.15, 16:41
        Myślę, że ważniejsze jest co ja o tym myślę, tzn. co mnie się opłaci. Choć w przypadku tzw. młodszego może być inaczej.
      • alfonse.van.worden Re: Afiliacja 17.02.15, 00:53
        Oczywiście. Pracodawca poprzez wypłatę pensji oraz stworzenie i sfinansowanie warunków do pracy finansuje badania prezentowane na konferencji.
        • morgan.le.fay Re: Afiliacja 17.02.15, 10:25
          alfonse.van.worden napisał(a):

> Oczywiście. Pracodawca poprzez wypłatę pensji oraz stworzenie i sfinansowanie w
          > arunków do pracy finansuje badania prezentowane na konferencji.

Ale jakby tak wziąć 2 dni wolego na czas konferencji oraz twardo obstawać, że tekst był pisany w czasie wolnym od pracy to chyba jednak pracodawca nie miałby prawa żądać swojej afiliacji. Oczywiście inna sprawa, czy warto dla pryncypiów zadzierać z własną uczelnią.

Ale to w przypadku, kiedy albo nienależnie wpisujemy swoją uczelnie albo trzymamy się zasad i nie dajemy żadnej afiliacji. Bo wpisywanie innej afiliacji, niż ta pracodawcy, podpada chyba pod zakaz konkurencji.
    • flamengista pewnych rzeczy nie rozumiem 17.02.15, 09:02
      pomijam pierwotnie poruszony problem w wątku, chodzi o późniejszą dyskusję.

Jeśli pracuję w uczelni A, a na przykład uczelnia B daje mi stypendium badawcze na jakiś okres - to chyba powinienem podać obie afiliacje. Tak się to robi na Zachodzie. W topowych publikacjach często widzę podwójne, a nawet potrójne afiliacje.

W przypadku Polski oczywiście może być problem techniczny, na konto której uczelni te publikacje zaliczyć. Ale w przypadku gdy B jest uczelnią (instytutem) z zagranicy? Ja tu nie widzę żadnego problemu...
      • adept44_ltd Re: pewnych rzeczy nie rozumiem 17.02.15, 10:34
        i tu, choć bez związku z wątkiem, trafiłeś w istotny problem..., nasze przepisy dość wyraźnie formułują zasadę, że możesz mieć tylko jedną afiliację.
        • flamengista i to są kretyńskie przepisy 17.02.15, 16:30
          trzeba sobie to jasno powiedzieć. Bo dzisiaj np. adiunkt z UW który dostanie szczęśliwie stypendium na Harvardzie by zrobić tam badania nie może opublikować swoich wyników pod dwiema afiliacjami. Jest to kompletne kuriozum, fenomen na skalę światową.

W dodatku każąc ludziom wybierać między afiliacją zagraniczną a krajową wiadomo czyją wybiorą. Tego, który płaci za badania - bo tak jest uczciwie. Czyli publikacje pójdą na konto Harvardu, nie UW.
          • czlowiek.z.makulatury Re: i to są kretyńskie przepisy 18.02.15, 16:09
            Jest to kolejny kretyński problem wydumany z niczego.

Pojedzie na Harvard i wpisze pół Harvard, pół UW na publikacji. Do polskiej parametryzacji zgłosi się tylko UW, bo Harvard się nie zgłosi po swoje "kurdryki".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka