Dodaj do ulubionych

soft skills

10.07.16, 12:28
Tekst:
oecdskillsandwork.wordpress.com/2016/06/17/soft-skills-for-the-future/ dotyczy wprawdzie systemu edukacji, ale mam wrażenie że wykres: oecdskillsandwork.files.wordpress.com/2016/06/blog44-21.jpg
dobrze ilustruje własności naszego społeczeństwa, a nawet sporej części środowiska akademickiego. Niezła kreatywność, brak krytycyzmu w myśleniu i brak zainteresowań/ciekawości..... Jeśli dodamy "umiarkowane" standardy etyczne, będziemy mieli całkiem dobry ogląd rzeczywistości.
Obserwuj wątek
    • dala.tata Re: soft skills 10.07.16, 13:39
      Ciekawe te wykresy. nie do konca widze tej ciekawosci w UK, ale widze brak kreatywnosci zabijany przez kraj procedur.
      • whiteskies Re: soft skills 10.07.16, 20:07
        Och w Polsce właśnie kreatywność pozwala omijać procedury ;). A co do ciekawości - test pokazuje wyniki względne.....
        • dala.tata Re: soft skills 10.07.16, 20:21
          Alez oczywiscie.

Jednak kiedys lecialem samolotem z biznesmenem, ktory ma w POlsce fabryke. I opowiadal mi, ze byl przerazony ignorowaniem procedur przez jego pracownikow. On mowil, ze on mial wrazenie, ze jego fabryka, zaplanowana zes szczegolami dzialala w jakims kompletnym chaosie.

Az jakas maszyna wysiadla. I okazalo sie, ze pracownicy potrafili ja naprawic wlasnie dlatego, ze pomineli wsyzstkie procedury :)
        • trzy.14 Re: soft skills 11.07.16, 00:01
          whiteskies napisał:

> Och w Polsce właśnie kreatywność pozwala omijać procedury ;). A co do ciekawoś
          > ci - test pokazuje wyniki względne.....

Nasza narodowa kreatywność w omijaniu procedur nie zna pij-bziu granic!

https://static.polityka.pl/_resource/res/path/05/7e/057e3b89-9f49-43a9-8a75-cd0c5f4342d2_830x830
    • trzy.14 Re: soft skills 10.07.16, 15:45
      Hard skills:

https://bi.gazeta.pl/im/b1/6f/13/z20378545V,Andrzej-Rysuje---List-z-ZUS.jpg
    • flamengista Re: soft skills 10.07.16, 19:31
      Ja wiem, że to są wyniki jakiś reprezentatywnych badań. I część rzeczy ma sens. Szczególnie dość dużą kreatywność i problem w rozwiązywaniu problemów. Zupełnie jednak nie rozumiem wymiaru "ciekawości". Moim zdaniem jest on trochę "doklejony" na siłę.
      • whiteskies Re: soft skills 10.07.16, 20:00
        Tak na początek pierwsze znaczenie słownikowe:
        "the desire to learn or know about anything; inquisitiveness" .
        W świecie uprawiających nauki przyrodnicze ta ciekawość jest powszechnie uznanym motorem postępu w nauce....
        www.npr.org/sections/ed/2014/10/24/357811146/curiosity-it-may-have-killed-the-cat-but-it-helps-us-learn

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka