16.07.16, 12:08
m.niezalezna.pl/83315-ta-afera-wstrzasnie-biznesem-i-swiatem-nauki-przekret-w-narodowym-centrum-badan-i-rozwoju
Obserwuj wątek
    • whiteskies Re: NCBiR 16.07.16, 13:38
      Zobaczymy co wykaże śledztwo, jeśli są dowody na przekręty należy się sprawa w sądzie i sprawiedliwy wyrok. Ja przeczytałem i tekst, i komentarze...
      • adept44_ltd Re: NCBiR 16.07.16, 18:28
        no tak Polacy najlepszy sort..., mózgi poległy.
    • sendivigius Re: NCBiR 06.05.23, 17:50
      adept44_ltd napisał:

> m.niezalezna.pl/83315-ta-afera-wstrzasnie-biznesem-i-swiatem-nauki-przekret-w-narodowym-centrum-badan-i-rozwoju
      >

No i co?

Odgrzebalem watek sprzed 7 lat aby pokazac że:

1. Nic sie nie zmienia
      2. Ludzie nie wiedza co sie dzieje, a w opiniach powtarzaja stare kalki.

Jedna z nich jest to ze w PL brak pieniedzy na nauke. Kiedy ja, i to juz od dawna, mowie ze to nieprawda.

NCBiR - kolejny rok, kolejne afery z ktorych nic nie wynika, najwyzej roszady na stolkach. A kasa plynie.

wyborcza.pl/7,75398,29721265,wyborcza-ujawnia-zeznania-swiadka-wielkie-pieniadze-z-ncbir.html

Blisko milionowe granty z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju dostawały pseudoprojekty, które nigdy nie miały być realizowane - zeznał prezes jednej z firm słupów. "Wyborcza" ostrzegła o tym NCBiR

Narodowe Centrum Badań i Rozwoju powstało w 2009 r., ma wspierać innowacje. Budżet w 2022 r. to blisko 8 mld zł.

8 mld. Policzmy. Profesorow jest ca 10 tys. NIech bedzie ze kwalifikuje sie na granty 8 tys (bo sa granice przegiecia), to daje na 1 profesora milion złotych na rok! I to co rok, i to na kazdego. I to malo?

To zadaje uprzejmie pytanie - ile to jest duzo?

Oczywiscie, prosze mi nie wyjasniac. Wiem jak dziala NCBiR, wiem ze to jest dla firm, ale tez wiem ze bez "zaangażowania środowiska akademickiego" na ogol nic nie przejdzie, a poza tym to dobrze wyglada etc, etc. W praktyce profesory dostaja dzialke za uzyczenie nazwiska, nazwy wydzialu czy uczelni, nigdy nic przy grancie nie robia - co moze i lepiej.
      • dobrycy Re: NCBiR 06.05.23, 20:32
        sendivigius napisał:

> Odgrzebalem watek sprzed 7 lat aby pokazac że:
        >
        > 1. Nic sie nie zmienia
        > 2. Ludzie nie wiedza co sie dzieje, a w opiniach powtarzaja stare kalki.
        >
        > Jedna z nich jest to ze w PL brak pieniedzy na nauke. Kiedy ja, i to juz od daw
        > na, mowie ze to nieprawda.

Bo jest brak. Ja obserwuję że jest 2-3 razy mniej niz jeszcze 10 lat temu.
        Pewnie dlatego że ktoś ją przeżera. Jeśli profesory to raczej z Warszawy i Krakowa.
        W bazie nauka polska powinno koło każdego uczonka stać ile przeżarł
        pieniędzy podatnika z grantów, to na pewno nie byłby rozkład równomierny,
        i raczej powiedzmy 500 profesorów zeżarło całość.

> 8 mld. Policzmy. Profesorow jest ca 10 tys. NIech bedzie ze kwalifikuje sie na
        > granty 8 tys (bo sa granice przegiecia), to daje na 1 profesora milion złotych
        > na rok! I to co rok, i to na kazdego. I to malo?
        >

W tym całym systemie masa kasa wycieka gdzie indziej.
        Myśle, że nawet taki umocowany profesor, to tylko przeżre z 1% tego co zmarnuje.

> To zadaje uprzejmie pytanie - ile to jest duzo?

No i co to jest nauka.

>
        > Oczywiscie, prosze mi nie wyjasniac. Wiem jak dziala NCBiR, wiem ze to jest dla
        > firm, ale tez wiem ze bez "zaangażowania środowiska akademickiego" na ogol nic
        > nie przejdzie, a poza tym to dobrze wyglada etc, etc. W praktyce profesory dos
        > taja dzialke za uzyczenie nazwiska, nazwy wydzialu czy uczelni, nigdy nic przy
        > grancie nie robia - co moze i lepiej.

Różnie bywa, przejdź się Sendi po parkingach i zobacz czym profesory jeżdzą.
        Ja tam żadnych tesli nie widzę.

• sendivigius Re: NCBiR 06.05.23, 23:44
          dobrycy napisał:

> W bazie nauka polska powinno koło każdego uczonka stać ile przeżarł
          > pieniędzy podatnika z grantów, to na pewno nie byłby rozkład równomierny,
          > i raczej powiedzmy 500 profesorów zeżarło całość.

To byloby bardzo interesujace zobaczyc taki rozklad! Az sie dziwie ze nikt go jeszcze nie sporzadzil. A potem nalozyc na niego jakis rozklad wg H lub innego indexu.

• dobrycy Re: NCBiR 07.05.23, 19:10
            www.rmf24.pl/fakty/polska/news-afera-w-ncbr-unijny-urzad-rozpoczal-kontrole,nId,6761258#crp_state=1
          • pan.toranaga Re: NCBiR 08.05.23, 16:13
            Zgaduję, że ma się nijak do Hirscha, bo albo priorytetem są impakty i cale bieżące makulatury albo wdrożenia. Oczywiście empiria może wniwecz obrócić moje rozumowanie.
            > i raczej powiedzmy 500 profesorów zeżarło całość.
            świat co do zasady ma rozkład potęgowy, więc myślę że to prawda. Więcej: tak naprawdę 50 zjadło całość, 450 polizało półmiski po tym torcie.
        • pan.toranaga Re: NCBiR 08.05.23, 16:19
          Głupio powiedzieć, ale chyba nie da się sensownie przejeść 100% nawet takiej sumy, którą wyjmuje się z własnego portfela. Drogi Dobrycy, przeglądnij ostatni paragon z Biedronki (Sendiemu nie proponuję Wal-Martu bo jak mówił klasyk to sklep dla ubogich, więc noga profesora amerykańskiego uniwersytetu tam nie postanie). Nie ma tam impulsowo zakupionego Twixa, kostek Knorra, choć w szufladzie są wciąż 3 paczki i mleka, które skwaśnieje przed wypiciem?
          To o ileż bardziej w skomplikowanym budżecie obwarowanym licznymi rozporządzeniami i decyzjami z jednej, a "o ile się uda" z drugiej.
          • dobrycy Re: NCBiR 08.05.23, 16:53
            pan.toranaga napisał:

> Głupio powiedzieć, ale chyba nie da się sensownie przejeść 100% nawet takiej su
            > my, którą wyjmuje się z własnego portfela. Drogi Dobrycy, przeglądnij ostatni p
            > aragon z Biedronki (Sendiemu nie proponuję Wal-Martu bo jak mówił klasyk to skl
            > ep dla ubogich, więc noga profesora amerykańskiego uniwersytetu tam nie postani
            > e). Nie ma tam impulsowo zakupionego Twixa, kostek Knorra, choć w szufladzie są
            > wciąż 3 paczki i mleka, które skwaśnieje przed wypiciem?
            > To o ileż bardziej w skomplikowanym budżecie obwarowanym licznymi rozporządzeni
            > ami i decyzjami z jednej, a "o ile się uda" z drugiej.

W państwowym zawsze jest że trzeba planować wydatki, wydać przed jakimś terminem
            bo inaczej sie zmarnuje. Skutek tego jest taki, że są tacy którym się już w szafach nie
            mieszczą rzeczy które im się "należą" i kupią "bo przepadnie" a innym się nic nie należy
            i na nic nie ma pieniędzy, bo nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka