Dodaj do ulubionych

Polski Krzem - 2.0

20.02.26, 20:53
Już nie tylko perowskity:

next.gazeta.pl/next/7,151243,32613533,pracowali-w-najwiekszych-spolkach-swiata-teraz-chca-stworzyc.html

Siedmiu Polaków,.. chce ... stworzyć polski procesor, który będzie produkowany na dużą skalę.

Ino, jest pewien problem:

Firma ma jednak ograniczenia ... W Polsce nie ma po prostu możliwości wytworzenia procesora

Nic to, Hej szable w dłoń, hajda na koń:

Potrzebują setek milionów złotych. .... - W naszej strategii środki publiczne są jedynie wsparciem -... Obecnie trwa trzecie runda rozmów z funduszami Venture Capital, a mowa o kwotach idących w setki milionów złotych.

Jak podkreśla prezes firmy, projekt budowy polskiego mikroprocesora nadal ma być kluczowy, bo "stawianie zarabiania pieniędzy na pierwszym miejscu bywa destrukcyjne i prowadzi do wypaczeń".

Profesor jakiś?

Obserwuj wątek
    • pan.toranaga Re: Polski Krzem - 2.0 20.02.26, 21:46
      Bez wątpienia.
    • dobrycy Re: Polski Krzem - 2.0 20.02.26, 21:52
      Olga v 2.0
    • dobrycy Re: Polski Krzem - 2.0 21.02.26, 21:28
      O taki cpu może dadzą radę zrobić (to by sie pewnie dalo na tranzystorach zrobić)
      www.youtube.com/watch?v=XleFjCaHMJc
      • dobrycy Re: Polski Krzem - 2.0 23.02.26, 19:09
        www.purepc.pl/polski-krzem-firma-zalozona-przez-inzynierow-intel-microchip-stmicroelectronics-procesor-pierwszy-komercyjny
        Granit i kryptografia postkwantowa - przekonali mnie.
        • pan.toranaga Re: Polski Krzem - 2.0 23.02.26, 20:15
          Proszę jak dla humanisty: serio czy ironia?
          • trzy.14 Re: Polski Krzem - 2.0 23.02.26, 22:14
            Kryptografia postkwantowa to odpowiednik habilitacji z psychologii kwantowej.

Nie mam żadnej nadziei, że za mojego życia doczekam się jakichkolwiek użytecznych obliczeń wykonanych na "komputerze kwantowym", których taniej nie dałoby się wykonać na zwykłym komputerze.
            • pan.toranaga Re: Polski Krzem - 2.0 24.02.26, 16:11
              Dziękuję - teraz rozumiem :-)
            • sqro Re: Polski Krzem - 2.0 25.02.26, 10:04
              Ojjj żebyś sie nie zdziwił
          • trzy.14 Re: Polski Krzem - 2.0 23.02.26, 22:32
            Czytałem kiedyś o tym, jak NVIDIA projektuje swoje procesory. Zapamiętałem informację, że jedną z najpilniej strzeżonych tajemnic jest symulator. Zanim skierują projekt nowego procesora do fabryki, testują go w symulatorze. Zapamiętało mi się też, że ten symulator jakieś 10 lat temu kosztować miał ponad miliard dolarów. Czy to prawda, czy plotka - nie wiem.

• dobrycy Re: Polski Krzem - 2.0 24.02.26, 14:54
            ironia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka