tocqueville 28.04.09, 20:38 skoro można dyskutować o ciuchach to można też o sprzęcie jakiego laptopa/netbooka używacie i czy polecacie zakup podobnego? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
herrrkagan Re: Jakiego komputera używacie 28.04.09, 20:42 Na 100% nie polecam czegokolwiek z Windows Vista. Odpowiedz Link
babazgaga Re: Jakiego komputera używacie 28.04.09, 21:08 No cóż, muszę zgodzić się z kaganem. Niczego z Windowsem, nie tylko Vistą. Już nie. Preferuję duże koty na jabłkach. A dokładnie Leopard na MacBooku, biały 13" 2.4 GHz Intel C2Duo, 4GB RAM. Używam jako laptopa, i w domu po podłączeniu monitora i klawiatury/myszy BT jako stacjonarnego. Ma swoje wady, ale zalet zdecydowanie więcej, szczerze polecam. Odpowiedz Link
megaborsuk2000 Re: Jakiego komputera używacie 28.04.09, 21:20 > Niczego z Windowsem, nie tylko > Vistą. Już nie. Ma perché? Odpowiedz Link
babazgaga Re: Jakiego komputera używacie 28.04.09, 21:32 Bo MacOSX daje duzo fajnych mozliwosci, ktorych winda nie daje (np spotlight albo timemachine), ma ładne tapety, wygaszacze i animacje w iworksie, bateria działa 5-6h i w ogole jest cacy:) Odpowiedz Link
megaborsuk2000 Re: Jakiego komputera używacie 28.04.09, 21:39 Ale moja nakładka do greckiej czcionki (polecam - www.oeaw.ac.at/kal/multikey/) to by chyba nie odpaliła... Da liegt der Hund begraben... Odpowiedz Link
thersites Re: Jakiego komputera używacie 28.04.09, 21:48 Nie najgorsza jest schmidhauser.us/tools/keyboards/ , o płatnym keymanie nie wspominając ;) Odpowiedz Link
megaborsuk2000 Re: Jakiego komputera używacie 28.04.09, 21:50 O no proszę, nie znałem. Ale już się bardzo do Multikey przyzwyczaiłem, jest b. wygodny. Nb. poprawny link to www.oeaw.ac.at/kal/multikey/ Odpowiedz Link
thersites Re: Jakiego komputera używacie 28.04.09, 21:54 Ja nie znałem Multikey, choć ten róż wskazuje na Hag(e)la... Odpowiedz Link
megaborsuk2000 Re: Jakiego komputera używacie 28.04.09, 21:57 Hmm, a Tersytes kryje filologa klasycznego, jeśli wolno tak podociekać? Odpowiedz Link
megaborsuk2000 Re: Jakiego komputera używacie 28.04.09, 22:04 Intrygujące. Powiedziałbym, że to ja, bo zdarzyło mi się coś (wprawdzie niezbyt poważnego) popełnić o Tersytesie. Ale coś mi się majaczy - z grodu Kraka, prawda? Odpowiedz Link
thersites Re: Jakiego komputera używacie 28.04.09, 22:08 Haha, mnie też się zdarzyło, ale to dawno temu i nieprawda. Tak właśnie. Odpowiedz Link
megaborsuk2000 Re: Jakiego komputera używacie 28.04.09, 22:15 Uff, ale jak z grodu Kraka, to jednak nie ja;) Odpowiedz Link
thersites Re: Jakiego komputera używacie 28.04.09, 22:17 A zacząłem się obawiać, że jeszcze chwila i moja tożsamość legnie w gruzach ;) Wszystko dziś takie płynne :D Odpowiedz Link
tocqueville Re: Jakiego komputera używacie 28.04.09, 21:40 "ma ładne tapety, wygaszacze i animacje w iworksie" hehe, ale argument :) Odpowiedz Link
thersites Re: Jakiego komputera używacie 28.04.09, 21:53 BTW czy maki nie są znacząco droższe od tych ze znienawidzoną Vistą? Bo że ładniejsze, się wie. A Vista nie straszy, jeśli ma się te 2 giga ramu i dysk przynajmniej 120. Co do sprzętu, polecam przede wszystkim lapy markowe (sam używam Toshiby), z dobrym serwisem i długą gwarancją. Odpowiedz Link
tocqueville Re: Jakiego komputera używacie 28.04.09, 21:55 a po co Vista - ja kupuję właśnie z XP Toshiba mnie raz bardzo zawiodła i odtąd unikam Odpowiedz Link
thersites Re: Jakiego komputera używacie 28.04.09, 21:58 Co kto lubi... Pamiętaj, że XP za czas jakiś będzie pozbawiony wsparcia. Jeśli mam być szczery, mnie zupełnie obojętne czy Vista, czy XP, czy Ubuntu... A co do lapa raz jeszcze: wszystkie są do siebie strasznie podobne i jeśli nie zamierzasz intensywnie grać czy obrabiać zdjęć, nie odczujesz wielkiej różnicy czy będziesz miał 2 rdzenie czy 22 itp. :) Ważny jest serwis i gwarancja :) Odpowiedz Link
tocqueville Re: Jakiego komputera używacie 28.04.09, 22:13 ja szukam laptopa za 1600 zł maksimum do pisania, netu i oglądania filmów po co mi 14 rdzeni czy co tam a, i ma być mały i w miarę lekki i długo na baterii trzymac własniciwe juz wybralem Odpowiedz Link
thersites Re: Jakiego komputera używacie 28.04.09, 22:19 To zarzuć linkiem, niech się lud wypowie ;) Odpowiedz Link
tocqueville Re: Jakiego komputera używacie 28.04.09, 22:36 www.asus.pl/products.aspx?modelmenu=2&model=2792&l1=24&l2=164&l3=0&l4=0 Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: Jakiego komputera używacie 29.04.09, 06:18 ja mam 901 na ssd. jezeli to ta sama klawiatura a Ty masz typowe meskie paluchy to bedziesz mial maly problem by na tym pisac, ale sie da. jak masz jakies pytania to smialo. Odpowiedz Link
tocqueville Re: Jakiego komputera używacie 29.04.09, 07:55 to inna klawiatura - większa i co najważniejsze inaczej zaprojektowana zobacz tutaj: www.notebookcheck.pl/uploads/pics/1000he.jpg Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: Jakiego komputera używacie 29.04.09, 11:04 ok tylko ze 1 cal i klawiatura to nie ejst argument za +700 zl ;) Odpowiedz Link
tocqueville Re: Jakiego komputera używacie 29.04.09, 14:10 myslałem o 901 ale kosztuje obecnie ok. 1150 1000 jest dostępny za 1550 zł wg mnie warto dopłacic za klawiaturę, jeden cal, 6-8 godzin pracy na bateriach i... 160 GB (ile ma 901?) Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: Jakiego komputera używacie 29.04.09, 16:22 ja mam 901 z 12 gb, ale jak wezmiesz pod uwage, ze moj zestaw oprpgramowania to word+excel 2003, firefox, latex editor, texlive + 2 gb dokumentow, glownie pdf-y to miejsca na swoje klamoty mam full. bateria 8 godzin to standard, tylko nie wiem jak u Ciebie, ale moze byc mniej. w koncu 1 cal wyswietlania i dysk nieco wiecej pradu zra. jak kupywalem te eee to kosztowalo 900 zl, w polsce w legalnym sklepie. ps ja nie na mawiam na 901, tylko mowie co ma :) Ty lepiej idz i pomacaj zanim kupisz, bo ja akurat mialem do macania msi wind, no i fakt, klawiatura zdecydowanie lepsza byla, ale 2h na baterii w netboku to porazka. Odpowiedz Link
tocqueville Re: Jakiego komputera używacie 29.04.09, 17:32 nie mam co macać "przed" - już kurierem mi dostarczyli w ciągu 18 godzin pierwsze wrażenie - supeeer - nie ma żadnego problemu z przejściem ze zwykłego laptopa Ma świetny dźwięk klawiatura naprawdę fajna - chyba najlepsza jaką widziałem w netbokach wskaźnik pokazuje - praca na bateriach 2 godziny... ale przy 30% - czyli powinien pociągnać z 6 godzin. Zobaczymy nie chce robić reklamy, ale na razie (po 3 godzinach:) jestem bardzo zadowolony Odpowiedz Link
tocqueville Re: Jakiego komputera używacie 29.04.09, 17:34 "to miejsca na swoje klamoty mam full". to masz mało klamotów - ja już po 3h zająłem 20 gb :) Odpowiedz Link
tocqueville Re: Jakiego komputera używacie 29.04.09, 17:37 "bateria 8 godzin to standard" to nie jest żedne standard - czytałem testy notebooków i tylko 901 tyle wyciągał ze starszych modeli, a nowsze to 3-4 godziny wyciagały teraz weszły nowości i rzeczywiście 8 godzin zaczyna być standardem, ale to wciąż dużo Odpowiedz Link
flamengista wszystko fajnie, ale... 29.04.09, 10:07 Piszesz, że chcesz laptopa do: "pisania, netu i oglądania filmów" A dajesz link netbooka. Jasne, to superfajny sprzęt - właśnie chcę sobie coś takiego kupić. Ale to 10calowe cacko nie nadaje się na główne narzędzie pracy. Można go wziąć w podróż czy na konferencję, można zabrać do parku. Popracować 2-3 godziny, nawet od biedy oglądnąć film w samolocie czy pociągu. Ale to NIE JEST komputer, na którym możesz przepracować cały dzień (czyli od 5 godzin wzwyż). Pisząc na takiej klawiaturze, zmęczą ci się palce a i oczy też od patrzenia na malutkie literki. Za 1600 złotych można kupić przyzwoitego laptopa, ale który na pewno nie będzie superlekki. Za to można na nim pracować jak na normalnym komputerze. Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: wszystko fajnie, ale... 29.04.09, 11:15 oczywiscie, ze jako glowne narzedzie pracy to nie jest to. mi sluzy na wypady do biblioteki (notatki, uzupelnianie bibliografii), do czytania pdf-ow (tylko nie acrobat readerem, a foxit readerem w zestawie z copernic desktop search), do tego latex editor i jabref do bibliografii, jak trzeba to word i excel. w rzeczywistosci jest to poreczny notes wielofunkcyjny ;) i przegladarka netu ;) daje sie na tym rozpisac jakas ladna mysl, zrobic szkic czy konspeekt dokumentu, a nawet jak ktos sie uprze to i caly dokument napisze. Odpowiedz Link
flamengista tak 29.04.09, 17:57 cieszę się, że się w tej kwestii zgadzamy - właśnie takie oczekiwania mam wobec tego sprzętu i dlatego chcę go nabyć. Jeszcze jedna istotna kwestia - jest wyjście na rzutnik multimedialny, więc da się na tym prowadzić zajęcia z PP. Co w mojej sytuacji, gdy często muszę nosić ze sobą rzutnik ma niebagatelne znaczenie. W porównaniu z obecnym sprzętem będzie o kilogram mniej do noszenia. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Jakiego komputera używacie 29.04.09, 10:45 to chyba za tyle z ostatnimi wymogami nie kupisz (też teraz szukam i oglądam), proponuję oglądać w sklepach i sprawdzać w wyszukiwarkach cenowych, różnice bywają przy droższych modelach do połowy ceny, przy tańszych do 500 zł...; w okolicach 2000 kupisz ze swoim zapotrzebowaniem. Odpowiedz Link
tocqueville Re: Jakiego komputera używacie 29.04.09, 14:04 juz kupilem, takiego jak w linku masz racje za 1500 nie kupisz dzisiaj dużego notebooka, ale netbooka 10 cali na pewno Odpowiedz Link
babazgaga Re: Jakiego komputera używacie 28.04.09, 22:28 No cóż, są znacząco droższe tu (w Polsce) i teraz. Ja swojego kupowałam w zeszłym roku w Stanach, jak dolar kosztował 2.16, więc z oprogramowaniem wyszło mi taniej niż mój poprzedni fujitsu z samym systemem, ale teraz to jakaś porażka.... Odpowiedz Link
babazgaga Re: Jakiego komputera używacie 28.04.09, 21:55 To się, tocqueville, sarkazm nazywa:) Znaczy to że mówię że mak jest leszy bo ma ładniejsze tapety;) Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: Jakiego komputera używacie 29.04.09, 06:06 uzywalem macow przez 3 lata i nie widze w nim nic rewelacyjnego. system dobiera sie pod oprogramowanie, na ktorym pracujemy. jak oprogramowania brak, a uprzemy sie przy systemie, to mamy cudowanie tak czy inaczej, bez wzgledu na to co wybierzemy. jezeli ktos chce miec 3 giga procka i 4 giga ramu by mu glutozelki skakaly rowno to oczywiscie jego sprawa. obecnie uzywam eee pc, ktory mi w bibliotece potrafi bez zajekniecia 8h wytrzymac, po porstu. Odpowiedz Link
carnivore69 Re: Jakiego komputera używacie 29.04.09, 11:51 Airbooka. Wszystkie potrzebne programy sa dostepne rowniez na maka, officem glowy sobie raczej nie zwracam. Pzdr. Odpowiedz Link
taktyl Re: Jakiego komputera używacie 29.04.09, 21:13 Hej, to ja tez sie poradze sprzetowo. Wlasnie jestem na kupnie laptopa. Moj wybor prawdopodobnie padnie na: www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/405988 (najszybciej mi sie skapcowa strona znalazla) Mam do Was pytane - czy ktos z Was pracowal albo pracuje na dotykowym ekranie? Macie jakies uwagi? Czy nie brudzi sie i nie niszczy szybko? Jak w praktyce wyglada sprawa pisania na ekranie i programow rozczytujacych pismo reczne? Polecacie w ogole notebooka z funkcja tabletu? Pozdrowienia:) Odpowiedz Link
dala.tata Re: Jakiego komputera używacie 30.04.09, 00:22 od jakiegos czasu na na co dzien uzywam desktopa (w UK pojawily sie komputery skladajace sie z duzego ekranu, ktory jest 'calym komputerem' - nie ma juz osobnego base unit). laptopy staly sie meczace dla mnie. zawsze tez uzywalem bezprzewodowej klawioatury do laptopa. ale mam tez laptopa do podrozy, hpeka (inny model niz wskazany), i jest ok. musze przyznac jednak ze najbardizej zadowolony bylem w ostatnich czasach z sony'ego (ktory po pol roku uzywania podpieprzyl mi moj syn), hpek byl wyborem finansowym - byl na bardzo duzej promocji a sony byly duzo drozsze. no i troche zaluje. ale mowie tylko jkao uzytkownik (bez specjalnej wiedzy na temat procesorow, kart takich i owakich i tyle) - sony byl jak dla mnie przyjazniejszy. Odpowiedz Link
dala.tata tablet 30.04.09, 00:24 moj desktop ma ekran z funkcja tabletu - to znaczy moge kmputer obslugiwac dotykowo. i jest to najwieksza sciema swiata. nie dosc ze niepotrzebne, to na dodatek nie mozna zetrzec ekranu bez wylaczenia komputera. Odpowiedz Link