Dodaj do ulubionych

Antena satelitarna

23.02.09, 22:52
Czy komuś udało się w ostatnim czasie założyć antenę satelitarną na
dachu? Będąc skazanym na aster i nie mogąc zainstalować anteny na
balkonie i oknie (drzewa) chciałbym mieć możliwość wyboru. Niestety -
gwarancja na poszycie dachowe uniemożliwia instalację niczego na
dachu. Ktoś wie co z tym zrobić?
Obserwuj wątek
    • mieszkanka02 Re: Antena satelitarna 25.02.09, 13:27
      Na elewacji też nie można.....o ile się orientuję.
      Pat....
      Szukać innej kablówki...
    • jlro Re: Antena satelitarna 26.02.09, 13:16
      firma Spray zgłosiła chęć założenia konkurencyjnej do Aster sieci na
      naszym osiedlu i dostała zezwolenie. Podobnież będą gotowi do
      świadczenia usług przy końcu kwietnia.
    • qwai Re: Antena satelitarna 18.03.09, 09:47
      Witam

Argument gwarancji na dach to bzdura. Czy zgodnie z gwarancją na dach nie może
      wejść kominiarz a pracownicy konserwujący i kontrolujący jego stan robią to z
      helikoptera :-) Spółdzielnia nie ma prawa zabronić montażu anteny (zgodnego z
      prawidłami sztuki budowlanej dla budowli o takiej wysokości, chodzi o maszt) na
      dachu, wynika to z przepisów praw konsumenta i antymonopolowych, prawa
      telekomunikacyjnego itp.
      Proponuję poszukać trochę w googlach i znajdziesz sporo na ten temat łącznie z
      wyrokiem sądu w podobnej sprawie.
      Dla jasności nie jestem za pielgrzymkami po dachu i jego niszczeniem ale nie
      widzę nic złego w prawidłowo zamontowanej antenie np do komina. Dach jest
      częścią wspólną mieszkańców i powinni móc z niej odpowiednio korzystać a jeśli
      się im zabrania to zgodnie z literą prawa a nie bo nie i już.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości
      • mieszkanka02 Re: Antena satelitarna 18.03.09, 18:22
        Wykonawca dachów w sposób jednoznaczny określił warunki gwarancji. I nareszcie
        ludziom na głowę woda nie leci....A osiedle płaciło już ogromne kwoty
        odszkodowania za zalanie mieszkań szczytowych.

Cytat specjalisty w tym zakresie:
        "antena telewizyjna, szczególnie jeśli jest to "talerz" może zakłócić naturalny
        ciąg kominowy (zawirowania powietrza w obrębie wylotu), dlatego, osobiście, nie
        polecam takiego rozwiązania. Proszę również pamiętać, że podstawa anteny (czy
        też rura na której jest umieszczona antena) powinna być podłączona do instalacji
        uziemiającej budynku, szczególnie, gdy antena będzie stanowić najwyższy punkt
        budynku."

I znów temat wolności, statutu spółdzielni i interesu mieszkańców.

Kiedyś np. właściciele ogródków na parterach parkowali w nich swoje samochody.
        Temat jednoznacznie został załatwiony.
        Mysle, że firma kładąca światłowody od kwietnia, jest jedynym rozwiązaniem.
        Pzdr
        • qwai Re: Antena satelitarna 19.03.09, 11:44
          Witam

Jak pisałem wcześniej mam na myśli prawidłowo zamontowaną antenę. Na naszych
          blokach kominy mają prawie 1,5m wysokości a antena 60 cm plus 20 cm nad dachem
          to niecały metr. Nie wiem więc w jaki sposób zdaniem cytowanego specjalisty
          miały by zakłócać pracę kominów.
          A co do gwarancji to nie wiem kto i o czym w tym czasie myślał podpisując taką
          umowę z wykonawcą dachów. Mimo wszystko jakoś mnie nie przekonuje aby takie
          zapisy mogły by być w jakiejkolwiek umowie ponieważ łamały by obowiązujące normy
          prawne w zakresie prawa budowlanego, a jeśli by nawet były to ustawa jest aktem
          nadrzędnym wobec każdej umowy.

Reasumując proponuję pisać pisma do spółdzielni żądając w uzasadnieniu podstawy
          prawnej bo ze swojego doświadczenia wiem, że zwykle jej brakuje.

Pozdrawiam
    • klemba777 Re: Antena satelitarna - nowy internet provider 26.03.09, 21:04
      Gdzie i z kim mozna sie skontaktowac w sprawie tego nowego operatora?
      Czy w administracji maja do nich namiary?
      Czy na pewno to rusza od kwietnia...? Bo jesli nie to chyba jednak
      niestety Aster.
      • szymanali Re: Antena satelitarna - nowy internet provider 06.11.13, 18:41
        Jeśli chodzi o nowego providera, to powinni wszystko wiedzieć w Twojej spółdzielni, ewentualnie jak masz wspólnotę mieszkaniową to tam. Na pewno nikt nie montuje anten satelitarnych, ani nie powstaje nowy provider bez niczyjej zgody ;)

Pozdrawiam,
        www.henimar.pl
      • paczew Re: Antena satelitarna - nowy internet provider 05.01.14, 22:08
        Spróbuj skontaktować się z p.Markiem z firmy Henimar - www.henimar.pl . Myślę, że on ogarnie problem - jest chyba najlepszy w tej branży.
    • radek19881 Re: Antena satelitarna 10.07.15, 00:13
      Lepiej nie tracić czasu i nerwów, wybrałem ostatnio profesjonalistów z www.antenyodadoz.pl i zaoszczędziłem trochę kaski ;)
    • alicja98710 Re: Antena satelitarna 07.04.16, 18:31
      Jeśli poszukujesz firmy do montażu anteny satelitarnej to polecam: www.venart.com.pl/, jeśli szukasz producenta zajmującego się produkcją uchwytów, to rekomenduje ich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka