majmajka 18.12.09, 09:01 Dajcie no jakis sprawdzony przepis na sledzie w zalewie pomidorowej albo jakies z rodzynkami albo cos.... Odwdziecze sie dobrym przepisem na sledzie z curry (pychotka). Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doral2 Re: Sledzie:)) 18.12.09, 19:29 śledzie olej czerwona cebulka drobno posiekana oregano suszone, świeże lepsze, ale zima psia mać wściekła papryczka posiekana jeszcze drobniej Odpowiedz Link
e.logan Re: Sledzie:)) 18.12.09, 19:36 Proponuje bardziej cos niz sledzie w rodzynkach. wiec sledzie marynowane, kroje na dzwoneczki male do tego dodaje starte na tarce- jablko i ogorek konserwowy + pokrojona drobno cebulke. Doprawiam majonezem z smietana homogienizowana (proporcje) 1/1. Przyprawy wedlog upodoban umnie jedynie sol, koperek i czosnek. Odpowiedz Link
esposa100 Re: Sledzie:)) 18.12.09, 20:07 Tu masz przepis na śledzie po kaszubsku - na słodko z rodzynkami. www.ksiazka-kucharska.pl/przepis/2031/Sledzie-po-kaszubsku-II/ Kiedyś robiłam to z tego co pamiętam można było zrobić pół na pół z ketchupem i przecierem (były jeszcze smaczniejsze). Odpowiedz Link
majmajka Odwdzieczam sie. 19.12.09, 06:11 Dzieki. Ja Wam zapodaje moj Sledzie solone moczymy, zeby tak mocno slone nie byly. Pozniej kroimy w kwadraty. I ukladamy warstwami: sledzie, posypujemy curry (sporo), cebulka drobno pokrojona, na to wyciskamy cytryne. I znowu: sledzie, curry, cebulka, cytryna.... Na koniec zalewamy olejem. Pychotka. Odpowiedz Link
pabia_a Re: Odwdzieczam sie. 19.12.09, 09:02 Też robię śledzie z curry tak jak Ty, tylko z tą różnicą, że smaruję musztardą pokrojone płaty śledziowe i dopiero posypuję curry.Są pyszne. Odpowiedz Link
denea A w zalewie pomidorowej ? 19.12.09, 09:03 Przepraszam, Majmajka, że Ci się wkrzaniam w wątek, ale też właśnie szukam inspiracji jakowejś... co roku robiłam po prostu marynowane z cebulą, ale to już nudne chyba Odpowiedz Link
czarodziejka000 A w smietanie??? 19.12.09, 13:49 Ma ktos sprawdzony przepis....??? Plisssss..... Odpowiedz Link
pabia_a Re: A w zalewie pomidorowej ? 19.12.09, 14:20 Jeśli nie mają być to śledzie to polecam taką rybkę.Ja nazywam to sałatką rybną w sosie słodko-kwaśnym.Jest naprawdę przepyszna i bardzo efektownie wygląda. 4-5 szt. fiteta z ryby (np.dorsz) słoik ogórki konserwowych (można mniej) słoik papryki konserwowej 2 cebule Zalewa: 2 szkl.wody 1/2 szkl. oleju 4 łyż. ketchupu 1 mały koncentrat pomidorowy (0,3) 2 łyż. cukru 3 łyż octu sól, pieprz do smaku Wszystko zagotować, doprawić do smaku. Rybę pokroić na małe kawałki, usmażyć w bułce i jajku, ogórki pokroić w plasterki, paprykę w grubszą kostkę,cebulę w półplasterki. W przezroczystej salaterce układać warstwami ogórek,papryka,cebula ryba itd.Ciepłą zalewą zalać ułożone składniki.Sałatkę najlepiej przygotować dzień wcześniej żeby się "przegryzła". Odpowiedz Link