Dodaj do ulubionych

Boskie sledzie

13.12.20, 10:54
Poproszę o niezawodne, najlepsze przepisy na różnowariantowe śledzie. W cynamonie juz mi sie znudziły, klasyczne też w sumie...
Obserwuj wątek
    • agniesia331 Re: Boskie sledzie 13.12.20, 10:58
      Ja też poproszę. Gospodyni ma zrobić w oliwie i śmietanie a mi kazała inne, może po żydowsku, których ja nie cierpię. W nacie może inne
    • daniela34 Re: Boskie sledzie 13.12.20, 11:03
      Moje ukochane od lat to też "po żydowsku" - czyli sałatka z ziemniakami, ogórkami kiszonymi, jabłkami i cebulą w majonezowo-śmietsnowo-octowym sosie.
      I śledzie ze śliwkami i cebulą czerwoną.
    • chococaffe Re: Boskie sledzie 13.12.20, 11:05
      Niestety ja mam sprawdzony tylko na te w śmietanie czyli te co każdy robi i potrafi
      Też chętnie poczytam o innych (bo inne różnie mi się sprawdzały w przeszłości)

Podstawą i tak jest dobry śledź
    • berdebul Re: Boskie sledzie 13.12.20, 11:18
      W ziarnach marynowanego pieprzu, z kaparami i drobno siekanym korniszonem (ekstra wychodzi z ostrymi mini korniszonami z Lidla). smile Wychodzi tylko z rybą, nie udało mi się zwegwtarianizować tego przepisu.
    • alpepe Re: Boskie sledzie 13.12.20, 11:49
      Moja starsza córka sobie zażyczyła, więc zrobię. Starta na grubsze wióry marchewka, półkola cebuli, śliwka kalifornijska. Oczywiście olej, nieco soku cytrynowego, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, może dodam też kminku nieco. Nam smakuje bombowo, znajoma dawała rodzynki i koncentrat pomidorowy.
      • konsta-is-me Re: Boskie sledzie 13.12.20, 15:31
        Ja znam wersję bez marchewki i śliwki, cebula smażona (zeszklona) , koncentrat plus rodzynki,jako śledzie po sułtańsku.
        • alpepe Re: Boskie sledzie 13.12.20, 17:03
          Mój były mąż robił z marchewką, ale bez śliwki. Kiedyś te śledzie pewnie po sułtańsku, spróbowałam na Sylwku u znajomej, posmakowało mi, ale nic. Kilka lat temu mnie naszło, by dodać do przepisu byłego męża śliwki kalifornijskie, oczywiście w kawałeczkach i poszło. A cebula surowa.
    • malia Re: Boskie sledzie 13.12.20, 11:58
      U mnie w sklepie rybnym sprzedają śledzie z takiej jakby zalewy octowej, to jest w dużych wiadrach. Takie śledzie kroje i przekładam bardzo drobno posiekanymi suszonymi pomidorami , cebulą zeszkloną na oleju z pomidorów i małą ilością namoczonych rodzynek, muszą poleżeć co najmniej dobę
    • malia Re: Boskie sledzie 13.12.20, 12:00
      No i te tradycyjne u nas - wymoczone śledzie solone, cebula, ogórki kiszone, ziele angielskie, liście laurowe i zalewa z oleju i octu w proporcjach 5:1, muszą poleżakować ze dwa dni
    • javio Re: Boskie sledzie 13.12.20, 12:01
      Śledź po tatarsku:
      pokrojone w kostkę - śledź, ogórek kiszony, cebula + olej, koncentrat pomidorowy, odrobina musztardy, pieprz.
      • ajaksiowa Re: Boskie sledzie 13.12.20, 12:11
        Śledz w pierzynce:
        Warstwy:
        $ledz
        Marchew starta
        majonez
        śledz
        Jajka
        Majonez
        Ser żó£ty starty
        Majonez z jogurtem może być coby się lepiej rozsmarowywał
    • eliszka25 Re: Boskie sledzie 13.12.20, 12:06
      Najlepsze śledzie na świecie robi moja mama. Już podawałam chyba przepis na forum. Robi się je ze świeżych, surowych śledzi, nie z solonych.

Na kilogram śledzi ugotować zalewę:

1 litr wody
      1/4 litra octu
      Czubata łyżka soli
      1 łyżka cukru (lub mniej/więcej do własnego smaku)
      2-3 ziarna ziela angielskiego
      2-3 ziarna pieprzu
      Liść laurowy

Wszystko razem zagotować i zostawić do przestygnięcia. W tym czasie oczyścić śledzie i pokroić cebulę w półplasterki. Cebuli powinno być przynajmniej pół kilo, a jak ktoś lubi, to 1:1 w proporcji do śledzi. W szerokim naczyniu układać śledzie na przemian z cebulą i zalać zalewą octową. Zalewa może być jeszcze ciepła, ale nie może być gorąca, żeby śledzi nie sparzyć. Zostawić w zalewie na 24 godz. Po tym czasie ugotować nową zalewę wg tego samego przepisu i wystudzić, odlać śledzie i ponownie zalać nową zalewą. Pozostawić na 24 godz.

Po odstaniu w occie 2x po 24 godz. odlać śledzie z zalewy. Wyfiletowac, usunąć kręgosłup, ściągnąć skórę i każdy filet przekroić w poprzek na 3-4 części (w zależności od wielkości śledzi). Układać w szerokim słoiku naprzemian z cebulą z zalewy (2 warstwy śledzi - warstwa cebuli). Każdą warstwę posypywać papryką - słodką lub ostrą, zależy co kto lubi. Na koniec zalać olejem i pozostawić na 24 godz.

Tak przygotowane śledzie postoją w lodówce około tygodnia. To jest moja ukochana wersja śledzi, która nie ma sobie równych. Śledzie solone w żadnej postaci nie są w stanie tego przebić.
    • mamtrzykotyidwa Re: Boskie sledzie 13.12.20, 12:29
      Sałatka śledziowa:
      1 puszka groszku, 1puszka czerwonej fasoli, 1 puszka białej fasoli, 1 słoiczek kaparów w occie, wymoczone śledzie solone pokrojone w kostkę, pęczek pokrojonego szczypiorku, kilka kwaszonych ogórków, sporo pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli, łyżeczka/dwie musztardy, pieprz i majonez.
    • mariola233 Re: Boskie sledzie 13.12.20, 12:41
      youtu.be/dCC89oduCAI polecam, pyszne
    • ga-ti Re: Boskie sledzie 13.12.20, 15:16
      Ja robię prosto, solone z olejem. Układam w słoiku warstwami (na stół wyjmuję do miseczki) pokrojone śledzie, pokrojona cebula, pieprz, 1-2 goździki, ewentualnie suszona śliwka albo kilka rodzynek i tak cały słoik, zalewam olejem,zakręcam i do lodówki. Może stać spokojnie kilka dni.
      Robimy czasem: wymoczony śledź w paski, pierzynka z majonezu i śmietany z wyciśniętym czosnkiem, pieprz.
      Na słodko: uduszona cebula, rodzynki, koncentrat pomidorowy, pieprz - to na gorąco, wymieszane z pokrojonym śledziem i odstawione do ostudzenia.
      Sałatka warstwowa: śledź, cebula, majonez, ziemniaki,majonez, jajka,majonez, jabłka starkowane. Oczywiście wszystko pokrojone wink a jak się wkurzam to wymieszam wszystko i też jest smaczne.
      Szukam przepisu na sałatkę ze śledziem i buraczkami. Poczytaj wątek o sałatkach świątecznych, było tam i o śledziu.
      • konsta-is-me Re: Boskie sledzie 13.12.20, 15:33
        Nie rozpada ci się śledź na mus, po zmieszaniu z gorącym sosem??
      • lilia.z.doliny Re: Boskie sledzie 13.12.20, 17:26
        Z buraczkami sa obowiązkowe u nas
        Robi się je najprościej w galaktyce- pokrojone matjasy, buraczki w kostkę, cebula, ogórek konserwowy albo kiszony. Wszystko w majonezie rozbeltanym smietanka z solą, pieprzem . Robi się taka śliczna karminowa salatka
    • donica35 Re: Boskie sledzie 13.12.20, 15:31
      Matjasy:
      przykryte bitą śmietaną wymieszaną z chrzanem i posypane suszoną żurawiną (najlepiej namoczoną w wodzie z cytryną).
      Pokrojone, wymieszane z podsmażonymi suszonymi grzybami z cebulką. Zalane najlepiej nierafinowanym olejem rzepakowym lub rydzowym.
      Z dodatkiem ogórków kiszonych, kaparów i zblanszowanej cebuli.
      W necie, na forum kuchnia, daaawno temu furorę robił przepis z b. dużą ilością cytryn, pokrojonych w plastry, zrobiłam raz i tylko raz, bo domowników nie ujął.
      • donica35 Re: Boskie sledzie 13.12.20, 15:32
        Do tych kwaśnych, z ogórkami, daję majonez, koniecznie z musztardą francuską.
    • stephanie.plum Re: Boskie sledzie 13.12.20, 17:49
      aaa!
      umrę, jak zaraz nie zjem śledzi!!!

wątek - tortura.

u nas robi się wynalazek brata:
      śledzie "a la majtas" wyławia się z tego oleju, kroi w kostkę, w słoju układa warstwami, przekładając:
      liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem (znowu śledzie) i druga warstwa - cebula drobno posiekana ze świeżą bazylią, albo pomieszana z ziołami prowansalskimi (znowu śledzie) i tak w kółko.

zalewa się to olejem rzepakowym, i wstawia na jakieś 3 dni do lodówki.

w ostatniej chwili można dodać ogórki w kostkę, groszek, buraczki, co kto chce, ale u nas się nie zdąży, bo ...śledzi już nie ma!
      • ivaz Re: Boskie sledzie 13.12.20, 20:06
        Najlepsze śledzie to atlantyckie śledzie Iwasi, niestety trudno dostępne, reszta to tylko dodatek
        • stephanie.plum Re: Boskie sledzie 13.12.20, 20:11
          o, dzięki za hint
    • cku Re: Boskie sledzie 13.12.20, 20:57
      Jedyne śledzie jakie jadam to smażone z grzybami leśnymi i cebulą. Reszta jest bleee
    • gaga-sie Re: Boskie sledzie 13.12.20, 21:15
      Matjasy pokrojone w paski w sosie majonezowo-jogurtowym ze zgniecionym czosnkiem. Najlepsze, jak postoją z dobę.
    • szorstkawelna Re: Boskie sledzie 13.12.20, 21:54
      Namocz matiasy, jeśli są zbyt słone. Uduś sporo cebuli na oleju, dodaj namoczone rodzynki (dużo) razem z wodą w której się moczyły. Dodaj zielę angielskie (sporo), liść laurowy i dużo pieprzu. Na koniec dodaj słoiczek przecieru pomidorowego. Po wystygnięciu sosu, kroisz matiasy w średnio duże kawałki i zalewasz sosem. Są naprawdę przepyszne - najlepsze na drugi i trzeci dzień. Pierwszego dnia się ich nie je, bo smaki muszą się przegryźć.
      • grey_delphinum Re: Boskie sledzie 13.12.20, 21:59
        Wiem, że mnie zaraz skrytykujecie, ale ostatnio jadłam boskie śledzie z Lidla - krajanka z brzoskwinią, żurawiną i cebulą.
        Już wiem, że w tym roku po prostu kupię te śledzie na święta.
        • grey_delphinum Re: Boskie sledzie 13.12.20, 22:00
          Dodam do nich tylko wytrawne jabłko pokrojone w kosteczkę.
    • sol_13 Re: Boskie sledzie 13.12.20, 22:19
      1 sloiczek anchois
      2 cebule
      2 łyżki kaparów
      Majonez
      2 łyżki czerwonego kawioru

Drobno kroimy fileciki anchois, mieszamy z majonezem, drobno posiekaną cebulą , kaparami i kawiorem. Nakladamy na pokrojone śledzie.
      Pycha! Tylko mega słone-trzeba to lubić.
    • default Re: Boskie sledzie 13.12.20, 22:51
      Ja sobie uprosciłam przepis mojego taty (który oczywiście nie używał mrożonek 😊):
      Na oleju szkle cebule pokrojoną w krążki, do tego dorzucam dwie garści mrożonki "włoszczyzna krojona w paski", ziele angielskie i listek laurowy, podduszam chwile - włoszczyzna ma tylko zmieknąć , ale pozostać jędrna. Solone śledzie matjasy namaczam w wodzie na godzinke, układam warstwami śledzie i warzywa z cebulą (razem z olejem, w którym się podsmazały) . Całość zalewam wodą z octem (proporcje wg smaku, jak kto lubi). Przegryzanie - jeden dzień, ale postoją kilka dni- tydzień spokojnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka