Dodaj do ulubionych

Dopalacze...

28.09.10, 22:21
wiem ze w ostatnim czasie namnozylo sie tych sklepow w Polsce. Slyszalam w wiadomosciach o dwoch nastolatkach ktorzy wyladowali w szpitalu na intensywnej bo zazywali to swinstwo suspicious Najgorsze jest to, ze jest to legalne i Rzad nic nie robi w tej sprawie. Dla mnie to jakas paranoja. Ciekawam Waszych opini na ten temat.
Obserwuj wątek
    • ez-aw Re: Dopalacze... 28.09.10, 22:32
      Dla mnie chory jest pomysł/ustawa, ze to jest legalne. Pozamykałabym i tyle. Ale może to sposób na selekcję naturalną? Kto chce niech tam kupuje,jednak powinno być zakazane dla nieletnich - tak jak alkohol i papierosy.
      • jk3377 właśnie leci na......... 29.09.10, 08:32
        tvn w ddtvn o dopalaczach.
      • pieskuba Re: Dopalacze... 29.09.10, 09:32
        ez-aw napisała:

Ale może to sposób na selekcję naturalną? Kto chce niech tam kupuje,

Ez-aw, niedobry pomysł! Bo oczywiście chce, kupuje, zżera, wsiada do samochodu i przy okazji własnej selekcji naturalnej może zrobić selekcję każdej osoby lub rodziny, która mu się napatoczy. Albo kogoś zadźgać znienacka. To są jednak środki psychoaktywne :o(
      • karra-mia Re: Dopalacze... 29.09.10, 09:50
        ale problem leży w tym, ze dopalacze to zbór róznych substancji, teoretycznie legalnych. Co rusz na listę nielegalnych substancji wchodzi jakaś z dopalaczy, a ci "chemicy" zaraz zastepują ja inną. I tu leży fenomen tego. I dlatego nie potrafią sobie z tym dać rady. Nie można zamknąć sklepu, bo sklep ma nazwe kolekcjoerski, materiały tam sprzedawane też sa kolekcjonerskie. po prostu gość, który to założył ma łeb na karku, zna kruczki prawne, wie gdzie luka i jak ją wykorzystać. Straszne to, ale myslę, ze jak się nie da prawe, to powinno się je zwalczac jak największym uświadamianiem społeczenstwa, nagłaśnianiem konsekwencji zdrowotnych, nagłasniać medialnie. Być moze to pomoże.
    • deodyma Re: Dopalacze... 29.09.10, 08:46
      w moim misteczku, ktore nie liczy sobie nawet 20 tys mieszkancow, jakis msc temu powstaly 2 sklepy z dopalaczami.
      mieszkancy sa oburzeni, jakis czas temu byl protest czy pikieta przeciw tym calym dopalaczom, ale to i tak nic nie dalo i nic raczej nie da.
      jak ktos bedzie chcial sie truc, trudno.
      robi to na wlasne zyczenie i na wlasna odpowiedzialnosc.
      • karolinka251 Re: Dopalacze... 29.09.10, 09:03
        nasze prawo nie przewidziało kar za jazdę po dopalaczach. swoją drogą w całej Europie jest problem z tym świństwem
    • jowita771 Re: Dopalacze... 29.09.10, 09:44
      Powinny być zdelegalizowane, moim zdaniem.
    • lineczkaa Re: Dopalacze... 29.09.10, 10:47
      Gdyby marihuana, która jest produktem naturalnym jakby nie patrzeć, była legalna, to nikt by na pomysł z dopalaczami nie wpadł. Najgorsze jest to, że nikt tych produktów dobrze nie przebadał i nie wiadome są skutki długoterminowe. Bo wiadomo jak działa heroina,amfetamina, kwas itp. w okresie i krótko i długoterminowym, a w dopalaczach to niewiadoma.
      A wiecie, że kolo, który rozpropagował dopalacze w Polsce i kontroluje rynek ma dopiero 23 lata?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka