16.07.12, 10:45
Dziewczyny, kupiłam w carrefourze 3 litry mleka łowickiego. Termin przydatności do 27 lipca. Dzisiaj chciałam rano zagrzać dziecku na śniadanie i mleko się zwarzyło. Nie mam czasu jechać z reklamacją, chociaż powinnam, bo się wkurzyłam. Fakt, że było w promocji, ale to nie znaczy, że ma być do niczego.
Mleko w smaku jest ok. Słodkie jak trzeba, tylko przy podgrzewaniu się robią grudki, ale w smaku jest nadal słodkie. Powiedzcie, czy z takiego słodkiego mleka można zrobić twarożek domowy? I jak?
Większość przepisów na twaróg zaleca mieszanie mleka zsiadłego i słodkiego, ewentualnie zakwaszanie kwaskiem/sokiem z cytryny itp. Ale u mnie twaróg robi się bez zakwaszania.
Czy to mleko jest ok? Czy lepiej sobie nie zawracać głowy i wylać wszystko w cholerę?
Obserwuj wątek
    • olinka20 Re: twarożek 16.07.12, 11:25
      Kurcze nie moge znalesc linka, ale ja miałam przepis, zeby lekko podgrzewac mleko ( do bodajze 60 stopni) i odstawic.
      Potem przecedzic przez gaze/sitko/co tam masz.
      I po kilku godzinach mozna jesc.
    • red-truskawa Re: twarożek 16.07.12, 19:47
      nie zrobisz, bo sie nie zsiadzie. Twarożek robi sie z siadłego mleka, podgrzewa sie je i przesacza przez drobne sitko. Wczoraj robiłam, ale z wiejskiego mleka, niepasteryzowanego, a twoje sie nie ukwasi.
      • milva_barring Re: twarożek 16.07.12, 21:42
        Twarożek jednak zrobiłam. Mleko w lodówce się zsiadło. Więc je wlałam do garnka, podgrzałam i przecedziłam w gazie.
        Jak odsączyłam i wystudziłam, to dodałam czosnku, troszkę śmietany i jestem w 7 niebie.

Cieszę się, że kupiłam tylko 3 litry tego mleka. U nas tygodniowo idzie około 7 litrów. Gdybym miała z całości robić ser....
        • red-truskawa Re: twarożek 16.07.12, 22:02
          no to musieli cos schrzanić przy pasteryzacji i jej nie było. Zreszta fakt, jakby była dobrze przeprowadzona to mleko nie zważyłoby sie wink
          • tetika Re: twarożek 17.07.12, 08:24
            a na przyszlosc ze skwaszonego w kazym stadium mleka, mozna zrobic nalesniki , albo placki z jablkami
            • milva_barring Re: twarożek 17.07.12, 12:43
              dzięki, ale u mnie twarożek szybciej pójdzie niż naleśniki czy placki. Tzn. ja chętnie zjem, ale tylko ja. Reszta towarzystwa niekoniecznie lubi.
              • cudko1 Re: twarożek 26.07.12, 11:49
                dobra, poproszę o dokładny przepis, jak to to podgrzewać? czymś się doprawia?

mam w domu ze 4 litry wiejskiego mleka, które już zaczyna "chodzić" suspicious więc trzeba by go nie zmarnować, tylko jakoś sensownie zużyć
                • beata985 Re: twarożek 26.07.12, 20:26
                  o jezuuuuu
                  do dzisiaj pamiętma smak twarożku z wiejskiego mleka, który robiła nam babcia....był tak cholernie dobry, rozpływający sie w ustach, że nie jadłyśmy nic oprócz tego twarożku....rano, w południe i wieczór ......i tak przez kilka dni/...
                  • cudko1 Re: twarożek 27.07.12, 08:12
                    a przepis babci znasz?

no kobitki, pełna mobilizacjawink muszę założyć oddzielny wątek czy jak?? smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka