Dodaj do ulubionych

Oczy przecieram...

26.03.11, 14:17
I nie mogę wyjść ze zdumienia.
Dopiero co pośpiesznie poprawiana ustawa o radiofonii i telewizji:
Art. 4 poz. 12) : nadawcą społecznym jest nadawca:
a) którego program upowszechnia działalność wychowawczą
i edukacyjną, działalność charytatywną, respektuje
chrześcijański system wartości, za podstawę przyjmując
uniwersalne zasady etyki, oraz zmierza do ugruntowania
tożsamości narodowej

Za było 419 (p)osłów, 0 przeciw, 1 wstrzymujący się (Ujazdowski). Czy ja naprawdę żyję w kraju rządzonym przez jakiegoś katolicko-nacjonalistycznego Chomeiniego?
Obserwuj wątek
    • mike.recz Re: Oczy przecieram... 26.03.11, 14:52
      Czyli Tatarzy z Podlasia tego zaszczytu nie dostąpią. Nie wskazano narodowości lecz
      wybrany system wartości już tak.
    • tytanya Re: Oczy przecieram... 26.03.11, 15:34
      Banda durniów od prawa do lewa.
    • wanda43 Re: Oczy przecieram... 26.03.11, 16:21
      Na dokladke pisza o wartosciach chrzescijanskich, zamiast napisac wprost, ze chodzi o katolickie.
    • ave.duce Re: Oczy przecieram... 26.03.11, 17:13
      Czyli Sobecka Anna górą!
      • ploniekocica Re: Oczy przecieram... 26.03.11, 17:17
        ave.duce napisała:

> Czyli Sobecka Anna górą!

Sobecka Anna to zawsze była górą. Nie powiem czego, bo jestem kurtularna.
        • ave.duce Re: Oczy przecieram... 26.03.11, 17:52
          Jasne. Jasną Górą ;)
        • dorola13 Re: Oczy przecieram... 26.03.11, 17:58
          jak widać, nie tylko cherlawe i małe sa jadowite. Zwalisto-przysadziste też.
    • man_sapiens Re: Oczy przecieram... 26.03.11, 21:22
      Ciekawą rzecz zauważyłem: respektuje chrześcijański system wartości, za podstawę przyjmując uniwersalne zasady etyki Jeżeli to sformułowanie potraktować chamską logiką dwuwartościową, to oznacza ono, że chrześcijański system wartości nie zawiera w sobie uniwersalnych zasad etyki (w każdym razie nie wszystkie). A to dopiero!.
      • ave.duce Re: Oczy przecieram... 27.03.11, 10:10
        A jesteś pewien, że zawiera?
        • man_sapiens Re: Oczy przecieram... 27.03.11, 13:49
          > A jesteś pewien, że zawiera?
          Nie jestem, bo nie jestem pewny co to jest ChSW ani też co to są UZE. Przyzwoita ustawa powinna definiować pojęcia, których używa. Gdyby jeszcze (szczerze i uczciwie) napisali o katolickim systemie wartości, to wykładnię, co to jest mógłby dawać Watykan (uchowaj nas Bóg). Ale chrześcijański? Ciekawe, kto będzie decydował - np. w razie procesu przed sądem - co jest, a co nie jest częścią ChSW i UZE.
          Czy bezżenność księży to ChSW? Nie - zob. protestanccy pastorowie i popi. Anty antykoncepcja jak u katolików? Protestanci nie mają nic przeciw pigułkom. Wiara w Ducha Świętego, Boga Ojca i Chrystusa? Na pewno tak, to jest najbardziej istotna część ChSW, bo oprócz wiary w Pismo łączy chrześcijańskie wyznania. Ale to na pewno nie jest część UZE - bo znam mnóstwo bardzo porządnych ludzi, którzy w to nie wierzą. Czy tolerancja religijna jest częścią ChSW? Na pewno nie, chociaż kościoły są dzisiaj nieco bardziej tolerancyjne niż paręset lat temu. Ale jest to część USW, bo wszystkie znane mi przyzwoite państwa przestrzegają tej zasady.
          Jednego nie mogę pojąć. Ustawę pisała liberalna ponoć PO, głosował za nią lewicowy ponoć SLD i jedynie w Pis znalazł się jeden sprawiedliwy czyli Ujazdowski. Zresztą półsprawiedliwy, bo się wstrzymał tylko i to pewnie okaże się, że przez pomyłkę.
      • inna57 Re: Oczy przecieram... 27.03.11, 14:08
        Logiki w to mieszać nie należy. Zwyczajnie, logika nie ma żadnego związku z jakimikolwiek wierzeniami.

UZE są starsze niż ludzkość i gdyby ich nie było to i życia na ziemi też by nie było. To tylko my, ludzie w cynicznej pysze zagarnęliśmy dla siebie prawa naturalne i ubraliśmy je w swoje wątpliwej jakości piórka nazywając je uniwersalnymi zasadami etyki.
        • gat45 Re: Oczy przecieram... 27.03.11, 15:15
          Man Sapiens logiką traktować chciał tekst ustawy, a nie wierzenia czy normy etyczne. Tak ja to przynajmniej zrozumiałam ?
          • man_sapiens Re: Oczy przecieram... 27.03.11, 16:33
            > Man Sapiens logiką traktować chciał tekst ustawy, a nie wierzenia czy normy
            > etyczne. Tak ja to przynajmniej zrozumiałam ?

Z ust (a raczej palców) mi to wyjęłaś.
            • inna57 Re: Oczy przecieram... 27.03.11, 17:47
              Tekst tego kolejnego ustawowego gniota też nie ma żadnego związku z logiką. A mieszanie w jednym tyglu praw uniwersalnych i sztucznych zasad "chrześcijańskich" jest jak zwykle nadużyciem. Szkoda tylko że my, świadomi obywatele tak naprawdę mamy nikły wpływ na prawodawstwo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka